imrahil 26.10.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Nie wiem czy w PL ma tez 5 lat gwarancji. Jednemu z uzytkownikow w S padla w 5 roku... Dostal nowa 5 lat na kompresor, 2 lata na resztę części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.10.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 (edytowane) Mamy trochę lepsze czasy od tych w których budowali Lobo i inni kablowcy. Ale to było do przewidzenia wcześniej czy później i zamykanie sobie alternatywy na tańsze źródło ciepła przez zalanie kabli było/jest nie roztropną decyzją inwestora. Pisanie,że rozwiązaniem na to będzie pompa ciepła powietrze-powietrze jest na siłę polepszaniem sobie samopoczucia,bo przecież "specjalnie" dla takiej pompy budowało się dom z dużą akumulacją ciepła w wylewce,płycie itp Ja także budowałem w "ich" czasach i za nic nie dałbym sobie zalać kabli w wylewce Edytowane 26 Października 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 26.10.2013 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Poczytałem kilka ostatnich stron. Przez jakieś 6 lat miałem bojler 100l ( dla 3 osób ), Zużycie dobowe było między 3 a 5 kWh ( jakoś nie chodziliśmy brudni, albo nieszczęśliwi z powodu ograniczeń w zużywaniu wody). Przestałem używać bojlera bo woda u nas jest dosyć agresywna i po drugim bojlerze i zalaniu sąsiadów zrezygnowałem z tego urządzenia. Od tamtego czasu mam piec gazowy dwuobiegowy i bojlera nie potrzebuję. Ale też nie uważam że w budowanym domu bojler będzie jakimś nieszczęściem i powodem frustracji finansowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 26.10.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 myślę że to zależy od gospodarowania ciepłą wodą.Niektórzy po prostu tak już mają. I nie muszą dowartościowywać się sporym zużyciem wody. U mnie schodzi max. 6m3 wody miesięcznie(ciepłej i zimnej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 26.10.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Pyxis - zachowujecie się dokładnie tak jak ci "experci" do macierewicza.....ty tego oczywiście nie zauważasz, bo ty jestes członkiem tej komisji - spytaj kogoś kto obserwuje z boku Pyxis to taki Rońda blef za blefem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 26.10.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Przestałem używać bojlera bo woda u nas jest dosyć agresywna i po drugim bojlerze i zalaniu sąsiadów zrezygnowałem z tego urządzenia. Od tamtego czasu mam piec gazowy dwuobiegowy i bojlera nie potrzebuję. Ale też nie uważam że w budowanym domu bojler będzie jakimś nieszczęściem i powodem frustracji finansowych. To wodę masz naprawdę żrącą. Ja siódmy rok grzeje 100 litrów ta sama grzałką. Zużycie 5kWh/dzień. Znaczy jak się nie pali ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 26.10.2013 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 3-5kWh dla 3 osob... To tylko pogratulowac oszczednosci. Wezmy te 4 kWh... To mamy 1.33 kWh/ dzien i osobe... A dla rodziny 4 osobowej <2000kWh/rok. To naprawde swietny rezultat. Bo w sumie trzeba tez uwzglednic straty nawet na tych 100L... A wiec realnie moze nawet <1 kWh/osoba / dobe? Kiedyś też miałem "bojler" firmy ACV tzw. zbiornik w zbiorniku. Zbiornik na cwu miał coś. ok 120dm3, a zbiornik jego okalający 40dm3. Razem 160dm3. Grzałka 2,0kW była zanurzona w tych 40 litrach. Grzane tylko w taniej taryfie, temp. 55°C. Ale do czego zmierzam, też miałem zużycie prądu na podgrzewanie cwu "stosunkowo niskie", bo średnio rocznie 5,0-6,0kWh/doba/4osoby. Zużycie miesięczne całej wody mieliśmy nieco mniejsze niż teraz bo 8-9m3. Teraz latem miałem 3,34kWh/doba/4osoby przy zużyciu 10m3/miesiąc całej wody. Rodzina ta sama, jedynie dzieci rosną, stąd chyba większe zużycie. Prosty rachunek 5,5/3,34=1,65. Nie za duża ta sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.10.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Widzisz... Nie napisales ile Cie kosztowal samochod przez 10lat warty teraz 2000:- exploatacja , naprawy etc. Zwrocil sie? A gdybys tak kupil 10 lat temu samochod za 2000:-... I mial do dzis? Z PC tego nie widzicie:) PS. Psnowie z bojlerami. Nie macie na nich strat ciepla? Nie wiem skąd Twoja niechęć do mnie. Sam jestem na etapie wyboru nośnika ciepła dla CO. Nie mam kredytu i mieć nie będę. Stąd mnie ciągnie do kabli. Tanio i można się szybciej wprowadzić. Na pompę jednak trochę więcej kasy trzeba której na dziś nie mam. A co do kosztów auta, hehehe, naprawy kosztowały mniej w ciągu tych 10 lat eksploatacji niż kasa wyłożona na przeglądy na stacji kontroli. Później podam Ci więcej szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.10.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 5 lat na kompresor, 2 lata na resztę części prawie jak KIA nic, tylko brać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.10.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 VärmepumpsägareIle straciłem na tym lanosie?Dodam że aveo jest na płycie podłogowej z nowej corsy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.10.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 myślę że to zależy od gospodarowania ciepłą wodą.Niektórzy po prostu tak już mają. I nie muszą dowartościowywać się sporym zużyciem wody. U mnie schodzi max. 6m3 wody miesięcznie(ciepłej i zimnej). bardzo mi się podoba takie świadome i racjonalne podejście. miło że są ludzie którzy tak podchodzą do środowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.10.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Kiedyś też miałem "bojler" firmy ACV tzw. zbiornik w zbiorniku. Zbiornik na cwu miał coś. ok 120dm3, a zbiornik jego okalający 40dm3. Razem 160dm3. Grzałka 2,0kW była zanurzona w tych 40 litrach. Grzane tylko w taniej taryfie, temp. 55°C. Ale do czego zmierzam, też miałem zużycie prądu na podgrzewanie cwu "stosunkowo niskie", bo średnio rocznie 5,0-6,0kWh/doba/4osoby. Zużycie miesięczne całej wody mieliśmy nieco mniejsze niż teraz bo 8-9m3. Teraz latem miałem 3,34kWh/doba/4osoby przy zużyciu 10m3/miesiąc całej wody. Rodzina ta sama, jedynie dzieci rosną, stąd chyba większe zużycie. Prosty rachunek 5,5/3,34=1,65. Nie za duża ta sprawność. czekaj ,czekaj czy dobrze rozumiem ? a teraz do jakiej temperatury grzejesz? bo w bojlerze do 55*C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.10.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Tak jak kablarze? 6000kWh zamiast 2000kWh weglowegp pradu co jeszcze chcesz? PC kupiłem i będę używał , dla ciebie to jest cool ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.10.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 co jeszcze chcesz? PC kupiłem i będę używał , dla ciebie to jest cool ? Nie pamiętam już. Ile w sumie zapłaciłeś za tę pompę wraz z montażem? I jak to się ma do pompy z Juli za 7k? Da radę samemu taką PP zamontować w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.10.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Pyxis to taki Rońda blef za blefem.... Jak na razie to parke kablarzy zlapalem na "blefowaniu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.10.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Hipciu twoja matematyks jest niesamowita... Bo rozumiem ze tu i tu ci wyszlo 7 Bo wtedy COP 2 vs 1 bedzie 3 bo KIA daje tak samo, jak ta firma na PocoCito; dodatkowo umieszcza oczojebną naklejkę na tylnej szybie: a moja nowa Kia xxx ma 7 lat gwarancji , z którą barany jeżdzą na codzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 26.10.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Kia? jeżdżę 4 letnim soulem.. kupiony był nówka sztuka.. ostatnio coś mi nie stykało w elektryce, wszystko na gwarancji zrobione.. auto z września 2009. nie wiem o co chodzi z tą kią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.10.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Kia? jeżdżę 4 letnim soulem.. kupiony był nówka sztuka.. ostatnio coś mi nie stykało w elektryce, wszystko na gwarancji zrobione.. auto z września 2009. nie wiem o co chodzi z tą kią? O to co zawsze. Ktos kto ma lepeij niz chamusia, to baran. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 26.10.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Jak na razie to parke kablarzy zlapalem na "blefowaniu". Których i jakim ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 26.10.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 a moja nowa Kia xxx ma 7 lat gwarancji , z którą barany jeżdzą na codzień Powinni jeszcze napisać ile przez te siedem lat zapłacą za OBOWIĄZKOWE przeglądy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts