Wivaldi 26.10.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 To tak samo... UWAGA! UWAGA! Czytałem właśnie o PC Daikin Altherma 7,4. powietrznej. Pisali że grzeje jak -25 jest nawet i z montażem kosztuje 20k Co Ty mi powiesz ? Z pompiarzy jako jedyny nienawiedzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.10.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Nie pamiętam już. Ile w sumie zapłaciłeś za tę pompę wraz z montażem? I jak to się ma do pompy z Juli za 7k? Da radę samemu taką PP zamontować w domu? za PC p-p zapłaciłem 699zł Blyss w Castoramie na montaż u mnie się nie oglądaj bo trochę zakombinowałem z montażem i przestawiałem całą instalację w inne miejsce domu. tak więc zapłaciłem za to dwukrotnie. w domu można samemu zamontować pod warunkiem że będzie "przez ścianę" gaz który jest w środku do tego wystarczy a i długość przewodu też. w innym przypadku potrzebne będą nowe przewody i dobicie w zależności od ich długości. średnio to koszt około 500-900 w zależności od " fahofca " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.10.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 w domu można samemu zamontować pod warunkiem że będzie "przez ścianę" gaz który jest w środku do tego wystarczy a i długość przewodu też. w innym przypadku potrzebne będą nowe przewody i dobicie w zależności od ich długości. średnio to koszt około 500-900 w zależności od " fahofca " U mnie wyjdzie przez ścianę dla tej z Juli PW. W przypadku montaży PP w holu i 4m przewodu, hmm, da radę. Przez wiatrołap mam 2m do holu wewnętrznego z uwzględnieniem ścian z izolacją. Trzeba będzie iść w tym kierunku. Poczekam na Twoje osiągi po zimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 26.10.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 UWAGA! UWAGA! Czytałem właśnie o PC Daikin Altherma 7,4. powietrznej. Pisali że grzeje jak -25 jest nawet i z montażem kosztuje 20k Co Ty mi powiesz ? Z pompiarzy jako jedyny nienawiedzony. Panasonic i Atlantic o podobnych parametrach są w podobnej cenie z montażem, to raczej norma dzisiaj. W tym często jest zasobnik CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.10.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Których i jakim ? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-WYST%C4%84P!!!&p=6191316&viewfull=1#post6191316 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-WYST%C4%84P!!!&p=6189633&viewfull=1#post6189633 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.10.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-WYST%C4%84P!!!&p=6191316&viewfull=1#post6191316 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-WYST%C4%84P!!!&p=6189633&viewfull=1#post6189633 lekka paranoja........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 26.10.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 czekaj ,czekaj czy dobrze rozumiem ? a teraz do jakiej temperatury grzejesz? bo w bojlerze do 55*C ? 46-47°C różnie to bywało, ale teraz mam 46°C. w domu można samemu zamontować pod warunkiem że będzie "przez ścianę" gaz który jest w środku do tego wystarczy a i długość przewodu też. Samemu można, ale nie koniecznie prawidłowo. Gdzie próba szczelności, gdzie próżnia, ...? Póżniej sprężarka nie wiadomo czemu ma małą żywotność. Poniżej linki mówiące o prawidłowym montażu. http://www.systherm.pl/publikacje/KLIMATYZATORYTYPUSPLIT.docx http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/prawidlowy-montaz-i-rozruch-to-bezawaryjna-praca-pompy-ciepla/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.10.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Napisales ze jest wart 2000:- Ile bys stracil kupujac auto w dobrym stanie za 8000:-? Ktorym bys tez 10 lat pojezdzil? idac tym tropem to nie warto miec nowego kompa, telefonu, ubrania alternatywa bylo do niedawna kupowac drogie i dobre jakosciowo na lata, ale czasy sie zmieniły i lepiej kupowac co 2 lata najlepsze w kategorii jakosc / cana, bo za kolejne 2 lata jest nowe, lepsze i niewiele droższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.10.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 lekka paranoja........... Tez tak mysle. Jeden podaje moje rzekome koszta o ktorych rzekomo "pisalem" jako prawie 2x wieksze, a drugi pisze, ze na instalacje kablowe co roku decyduje se 2x wiecej osob i te "ststystyczne" informacje po prostu ma wyssne z palucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.10.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Napisales ze jest wart 2000:- Ile bys stracil kupujac auto w dobrym stanie za 8000:-? Ktorym bys tez 10 lat pojezdzil? Nie. Podałem swojego. Może nie jest wysokich lotów. Twój mieści się w tej kwocie? Mam porównanie do jeszcze jednego lanosa. Tam koszta wyglądają podobnie. Ciekawe czy sąsamochody gdzie można zejść w kosztach poza eksploatacyjnych do poniżej 3k w 10 latach użytkowania. To aveo o którym wspominałem. Roczny przegląd to 700 złotych. Za same przeglądy gwarancyjne zje 1400. Mam drugie auto. Tam już nie jest tak różowo. Peugeot 206 w dieslu. Kosztami nie umywa się do lanosa mimo mniejszego przebiegu. Rocznik 99. Dostałem na utrzymanie wraz z żonką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.10.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 W lanosie za gałkę wahacza płaciłem 25 złotych.Przy peugeocie trzeba wymienić cały wahacz za 180 złotych.Tu jest różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 26.10.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 A kto nie majac ciplomierze podje zuzycie CIEPLA na CO i CWU? Jest ktos taki? Bo ja widze, ze podaja masowo zuzycie pradu tylko. Wiec kto i gdzie kreci? Kto wstawia w stopke "domniemany" COP? Pokaz paluszkiem. Skoro podajecie ( ty, arturo varmpumpe i jeszcze paru innych), ze teraz macie zuzycie xkWh a przy kablach mielibyscie 2,5-3xkWh to chyba jasne ze zakladacie ze macie cop=2,5-3! Poniewaz zaden nie ma kalorymetru to sa to wasze przypuszczenia i pole do "manewrow" A ile z tego poszlo na straty zbiornika i przesyl, cyrkulacje? Moze to byc 20% i wiecej. Po zuzyciu kWh moge przypuszczac ze zuzyles ponad 50% mniej niz ja. Co do cop to prosze przyklad bo tak to tylko z geby du... robisz. A co ci da ilosc m3? Skoro ty ze zbiornika masz 40 stopni wodea ja mam raz 40 a innym razem 60 stopni... Wiec albo kWh albo kalorymetr Kiedyś też miałem "bojler" firmy ACV tzw. zbiornik w zbiorniku. Zbiornik na cwu miał coś. ok 120dm3, a zbiornik jego okalający 40dm3. Razem 160dm3. Grzałka 2,0kW była zanurzona w tych 40 litrach. Grzane tylko w taniej taryfie, temp. 55°C. Ale do czego zmierzam, też miałem zużycie prądu na podgrzewanie cwu "stosunkowo niskie", bo średnio rocznie 5,0-6,0kWh/doba/4osoby. Zużycie miesięczne całej wody mieliśmy nieco mniejsze niż teraz bo 8-9m3. Teraz latem miałem 3,34kWh/doba/4osoby przy zużyciu 10m3/miesiąc całej wody. Rodzina ta sama, jedynie dzieci rosną, stąd chyba większe zużycie. Prosty rachunek 5,5/3,34=1,65. Nie za duża ta sprawność. Sorry ze cytuje Ciebie, ale jestes posiadaczem PCi wiec moze teraz Arturo72 zrozumie ze to nic szczegolnego 5-6 kWh dla rodziny 4os a tymbardziej 5kWh dla rodziny 3os jak u mnie. Tak jak kablarze? 6000kWh zamiast 2000kWh weglowegp pradu U mnie co i cwu na rok <6000, niejeden posiadacz Pci ma wieksze wiec w czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.10.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 (edytowane) Lobo_M Gdzieś wcześniej podałem moje dopłaty do cieplejszego domku. W sumie wyszło 12 lub 15k (w zestawie nie podawałem mojej nadgorliwości). Przyjmnijmy 15k. Za 13k mam pompę woda woda czyli gruntówkę. Przy mojej powierzchni i własnej robocie, teoretycznie bardziej opłaca się wejść w rozwiązanie Pyxis-a, czyli dać pompę z kolektorem pod teoretycznym lodowiskiem (he he, gdzieś poruszyłem ten temat ) Ale moje dopłaty to moje, Ty nie musiałeś tyle bulić co ja. Dziś zbudowałbym taniej i lepiej. Czy z pompą? Chciałem iść w więcej ocieplenia. Niestety mam mieć szkody górnicze, a kopalnie umyła ręcę tłumacząc się brakiem licencji (JSW S.A.). Gdyby nie to, dałbym więcej. Tak muszę kombinować na przyszłość. To tak jak ze studniami na terenie szkód. Dostaniesz jednorazowe odszkodowanie na kilkaset złotych, jednak potem te kilkaset złotych musisz oddawać co kwartał w formie rachunków za wodę z wodociągów. W skali życia uzbiera się kilkadziesiąt tys zł które musisz wydać dzięki szkodom. Dostałeś tylko parę stówek. To jest biznes. W sumie u mnie nie opłaca się grzać kablami. Chałupa popęka, będę mieć dziury i same straty. Edytowane 26 Października 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 26.10.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 ... masz w stopce bardzo optymistyczny wynik OCZ, skąd się on bierze? możesz opisać swój dom? to projekt Lipińskich? Zawsze wydawało mi się, że mają bardzo optymistyczne oceny paliwożerności swoich domów pasywnych i innych, szczególnie jak patrzę na swoje OZC. jasno z Twojej stopki wynika że pompa na CO bierze Ci około 1500-1600 kWh. COP dla CO na pewno wynosi sporo więcej niż 2. wg OZC masz zapotrzebowanie około 2200 kWh/rok. albo Twoja pompa nie działa ( ), albo OZC niedoszacowane. jeśli założymy COP 2.5 to Twój dom pali 30 kWh/(m2rok). Nie piszę tego złośliwie, ale od pewnego czasu zastanawiają mnie wyniki OZC przedstawiane przez Lipińskich czy innych architektów, np. w konkursie Muratora na projekt domu pasywnego. Twoje OZC pochodzi z biura projektowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.10.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Skoro podajecie ( ty, arturo varmpumpe i jeszcze paru innych), ze teraz macie zuzycie xkWh a przy kablach mielibyscie 2,5-3xkWh to chyba jasne ze zakladacie ze macie cop=2,5-3! Poniewaz zaden nie ma kalorymetru to sa to wasze przypuszczenia i pole do "manewrow" To wg Ciebie mam tego zupelnie do jakis swoich obliczen nie szacowac? Podawalem linka do kilkunastu opomiarowanych instalacji z PCi i jak cos tam sobie licze, to na czyms musze bazowac. Te wartosci SPFa brane do szacunkow mieszcza sie jak najbardziej w garanicach rzeczywistosci. Nikt tu nie liczy z SPF=5. Nie jest to natomiast absolutnie wpisywanie w stopke jakis konkretnych wartosci i manipulowanie zuzyciem. Tam sa tylko kWh z pradu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.10.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 masz w stopce bardzo optymistyczny wynik OCZ, skąd się on bierze? możesz opisać swój dom? to projekt Lipińskich? Zawsze wydawało mi się, że mają bardzo optymistyczne oceny paliwożerności swoich domów pasywnych i innych, szczególnie jak patrzę na swoje OZC. jasno z Twojej stopki wynika że pompa na CO bierze Ci około 1500-1600 kWh. COP dla CO na pewno wynosi sporo więcej niż 2. wg OZC masz zapotrzebowanie około 2200 kWh/rok. albo Twoja pompa nie działa ( ), albo OZC niedoszacowane. jeśli założymy COP 2.5 to Twój dom pali 30 kWh/(m2rok). Nie piszę tego złośliwie, ale od pewnego czasu zastanawiają mnie wyniki OZC przedstawiane przez Lipińskich czy innych architektów, np. w konkursie Muratora na projekt domu pasywnego. Twoje OZC pochodzi z biura projektowego? przecież on z rachunków podaje - lipinscy nie przeliczają mu OZC co rok rusz dynia trochę p,s, TB się śmieje z ich domu pod Smolcem - blisko masz, to wsadz głowę i popros o faktury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.10.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 U mnie co i cwu na rok <6000, niejeden posiadacz Pci ma wieksze wiec w czym problem? Ktory? Prosze pokazac paluszkiem. Czy to nie jest "manipulowanie" cyferkami, ktore stawiasz jako zarzut? Czekam na linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.10.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Ktory? Prosze pokazac paluszkiem. Czy to nie jest "manipulowanie" cyferkami, ktore stawiasz jako zarzut? Czekam na linka. Varmepumpareiro choćby... daleko nie trzeba szukać Ty, jak pokażesz fakturę, to od 10kkWh odejmiemy 4000kWh na życie i też wyjdzie szóstak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 26.10.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Ale to było do przewidzenia wcześniej czy później i zamykanie sobie alternatywy na tańsze źródło ciepła przez zalanie kabli było/jest nie roztropną decyzją inwestora. Pisanie,że rozwiązaniem na to będzie pompa ciepła powietrze-powietrze jest na siłę polepszaniem sobie samopoczucia,bo przecież "specjalnie" dla takiej pompy budowało się dom z dużą akumulacją ciepła w wylewce,płycie itp Ja także budowałem w "ich" czasach i za nic nie dałbym sobie zalać kabli w wylewce Nie rozumiem dlaczego kazdego na sile chcesz uszczesliwiac? Moja decyzja byla swiadoma i sluszna teraz bym zrobil to samo tylko dal mniej kabli, no te herezje o akumulacyjnosci, ja mam sciany z BK400, strop drewniany i wylewke 7-9cm wiec jakies dwa wiecej nic standardowy kowalski wiec co ty za bzdury piszesz? Nie udalo sie z kosztami ocieplenia, z wlasnym prysznicem tez polegles w wyliczenia, wiec dalej szukasz szczescia widze. Dziwi mnie tylko czemu nie zamontowales kalorymetru na pci, przeciez pisales ze na pewno go dasz. Ty wiesz wszystko lepiej, ty wiesz czy ktos zrobil zle czy dobrze, czy mu to pasuje czy nie. Na pewno znalazlo by sie cos co mym w domu zmienil, mysle ze kazdy ma tak po paru ( nie po miesiacu jak ty, kiedy to myslisz ze wszystkie rozumy pozjadales) latach mieszkania, ale to vardziej kwestia w stylu ze w sypialni dal bym okna tarasowe a nie ze bym zmienil system co cwu bo ten uwazam ZA DOPASOWANY DO MOICH POTRZEB NA CWU I POTRZEB DOMU NA CO!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 26.10.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 (edytowane) przecież on z rachunków podaje - lipinscy nie przeliczają mu OZC co rok rusz dynia trochę p,s, TB się śmieje z ich domu pod Smolcem - blisko masz, to wsadz głowę i popros o faktury Czy ja wiem - OZC to znaczy że chyba że oszacowane, poza tym jak oszacował podane obciążenie cieplne? też z rachunków? A Ek to chyba energia końcowa jakiej potrzebuje budynek do ogrzania, a nie energia którą ciągnie pompa ciepła. Poza tym też musisz ruszyć dynią - piszę o OZC w stopce a nie o liczniku na pompie ciepła... Edytowane 26 Października 2013 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts