Wivaldi 27.10.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 jak sie okazuje skaczesz prawie jak Arturo72 po calym FM i krzewisz prawde jedyna. Pominął bym słowo "prawie" albo zamienił na słowo "więcej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 27.10.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 (edytowane) Poza tym czy Wy dobrze się czujecie ? Ja czuje się dobrze, choć dostałem zajadów ze śmiechu - 260zł kabina+deszczownica ? Chyba najpierw spadała z TIR-a. Nie montowałbyś, ale trafiła się tania to zamontowałeś. A doprowadzenie wody i jej odprowadzenie to zrobiłeś tak przypadkiem bo akurat przechodziłeś obok z tragarzami. Tu info dla nieposiadających TV - wyżej parafraza cytatu z "Misia" Edytowane 27 Października 2013 przez Wivaldi Litrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.10.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Podam po otrzymaniu faktury za gaz - dodaj proszę w stopce swoje Z/Z roczne z faktur - będzie baz ściemy, po co mamy się domyślać, że sięga 5kzł? Widze, ze podales zuzycie za 2013. Z tabelki wynika, ze za calosc nosnikow placisz ponad 3,3k zl/rok. Wydaje sie to OK, dopoki czlowiek nie zda sbie sprawy, ze grzejesz glownie spalajac drewno i to malutki domek 130m2 ! Nie wyglada to za rozowo, ani pod wzgledem uzycia, ani kosztow, ani etatu palacza. Pisze to w zwiazku z Twoim stwierdzeniem, ze tak kochasz swoje rachunki i bys sie nie zamienil. Ja za mam po podlogach 230m2 + dodtakowo "grzany" przez sciane garaz 40m2 (temp. ostra zima nie spada ponizej 10-12*C) z "kotlownia" (non stop powyzej 15*C bo stoi tam zasobnik CWU) place za caly prad 4430 zl + 70 zl za 10 paczek brykietu do kominka. Twoj "kebabowy" wspolczynnik zuzycia na m2 wychodzi w okolicach 19,5kWh/(m2*rok). "Wspanialomyslnie" nie wliczam m2 posesji ktora jest tym samym pradem oswietlana i podlewana pompowana woda studzienna. Na cele bytowe u nas idzie 2x wiecej energii elektrycznej, ale w Twoim sposobie liczenia okres letni tez sie "wlicza" do kosztow energetycznych, wiec w lecie robi on mi straszne "plecki". Ty raczej ta debina nie hajcujesz latem. W ramach "samobiczowania" (albo ciekawosci) zrob sobie taki bilans jak masz w tabelce, ale TYLKO dla sezonu grzewczego (zimna czesc 6-cio miesieczna sezonu od pazdziernika do marca). Zobaczysz co Ci wyjdzie. Ja tez zrobie swoj. OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.10.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 (edytowane) Ja czuje się dobrze, choć dostałem zajadów ze śmiechu - 260zł kabina+deszczownica ? Chyba najpierw spadała z TIR-a. Nie montowałbyś, ale trafiła się tania to zamontowałeś. A doprowadzenie wody i jej odprowadzenie to zrobiłeś tak przypadkiem bo akurat przechodziłeś obok z tragarzami. Tu info dla nieposiadających TV - wyżej parafraza cytatu z "Misia" Się śmiej Podawałem linka do tej kabiny parę stron wcześniej,kupiona była w LM,z deszczownicą tak samo. Z doprowadzeniem wody było podobnie jak z wodną podłogówką.Zostawione było miejsce na kabinę z doprowadzoną instalacją na przyszłość,jakbyśmy kiedyś chcieli tam postawić kabinę jak będzie trochę grosza po budowie,okazja przyszła wcześnie Wodną podłogówkę zamiast kabli zrobiłem także na przyszłość bo prędzej czy później byłaby możliwość wstawienia zamiast Kospela czy Elterma innego,tańszego źródła ciepła,np.pompy ciepła. Niektórzy myślą o przyszłości jeszcze przed budową Od lewej,zw na pralkę,zw i cw na umywalkę lub małą wannę,zw i cw na ewentualny natrysk,w prawym dolnym rogu odpływ: Edytowane 27 Października 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.10.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Pominął bym słowo "prawie" albo zamienił na słowo "więcej" Ty za to jestes naprawde monotematyczny. Stale te same posty o niczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 27.10.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 (edytowane) zrob sobie taki bilans jak masz w tabelce, ale TYLKO dla sezonu grzewczego (zimna czesc 6-cio miesieczna sezonu od pazdziernika do marca). Zobaczysz co Ci wyjdzie. Ja tez zrobie swoj. OK? To jest nierealne dlatego, że to bilans na podstawie faktur, za gaz raz w roku za prąd dwa razy, inny okres będzie obarczony błędem wynikającym z szacunków, a Z/Z z faktury jest niepodważalne. Odnośnie palenia w kominku to w tym roku zakupiłem tylko 4mp dębiny, zamierzam zwiększyć zużycie gazu. Dodam rozliczenie wg algorytmu Edytowane 27 Października 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.10.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 To jest nierealne dlatego, że to bilans na podstawie faktur, za gaz raz w roku za prąd dwa razy, inny okres będzie obarczony błędem wynikającym z szacunków, a Z/Z z faktury jest niepodważalne. Odnośnie palenia w kominku to w tym roku zakupiłem tylko 4mp dębiny, zamierzam zwiększyć zużycie gazu. Dodam rozliczenie wg algorytmu To oszacuje zuzycie gazu. Jak grzejesz CWU, to wiesz ile bierzesz na miesiac. masz chyba licznik. Wszystko sie da, trzeba tylko troszke chciec. Teraz blad masz wielokrotnie wiekszy wliczajac cale letnie uzycie i rozkladajac zuzycie zimowe na calosc roku. Dlatego to w takim wydaniu sensu nie ma. Tylko porownawczy dla Twoich wlasnych ocen swojego domu w kolejnych latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 27.10.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 CWU grzeję solarami, gazem lub kominkiem, algorytm jest z w/w opracowania zespołu naukowców, nie mam powodów aby go podważać. Może znasz lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 27.10.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 to nie jest nierealne - trzeba tylko chcieć. Jest możliwośc podawać co miesiąc stan licznika i dostawać fakturę co miesiąc podobnie jest dla W.2 pewnie zwiększy to trochę koszty rozliczenia, ale nie opowiadaj że to jest niemożliwe to samo dotyczy faktur za prąd jak będą dane za 1.10-30.03 Z/Z to wtedy możemy mówić że to jest niepodważalne.... To prawda, ale nie potrzebuję sobie komplikować życie dodatkowymi odczytami liczników. Jestem w tar W-1.1, przejdę do W-2.1 w przyszłym roku. Również sezon grzewczy nie zawsze jest od 1.10 do 30.03, widać to wyraźnie w moich wynikach - w tym roku więcej o 2,6mWh niż w ubiegłym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.10.2013 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 WITAMw pazdzierniku na cwu 3 kwh doba grzane 49 stop300 litrwczoraj sie zaparłemi były same grzałki-poszło 8,8kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 27.10.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 WITAM w pazdzierniku na cwu 3 kwh doba grzane 49 stop 300 litr wczoraj sie zaparłem i były same grzałki-poszło 8,8kwh I to wiele wyjaśnia . A jeszcze więcej by wyjaśniło gdybyś przez tydzień lub dwa grzałkami podgrzewał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.10.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 pewnie takale te 8,8 kwh jest bardzo precyzyjneile zmywarka srednio w miesiacu bierze pradubo nam sie nie chce uzywac jej-słusznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 27.10.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 nic nie musisz zmieniać, tylko nie pisz głupot że to nierealne - napisz że to realne, tylko ci się nie chce Oczywiście będzie bez zmian, tym bardziej że jestem zwolennikiem rozliczania nośników energii w systemie rocznym nie sezonowym. Bez znaczenia jest zużycie prądu latem czy zimą, faktury i tak muszę zapłacić bez względu na metodę liczenia. Odnośnie prądu to z fakturą za gaz otrzymałem informację, że już niedługo będzie można zmienić dostawcę energii el na PGNiG - ma być taniej, oczywiście zmienię - Tauron straci klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 27.10.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Tauon straci klienta. Zanim to zrobisz, sprawdź czy nie zabulisz za moc bierną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.10.2013 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Oczywiście będzie bez zmian, tym bardziej że jestem zwolennikiem rozliczania nośników energii w systemie rocznym nie sezonowym. Bez znaczenia jest zużycie prądu latem czy zimą, faktury i tak muszę zapłacić bez względu na metodę liczenia. Odnośnie prądu to z fakturą za gaz otrzymałem informację, że już niedługo będzie można zmienić dostawcę energii el na PGNiG - ma być taniej, oczywiście zmienię - Tauron straci klienta. oczywiscie że musisz zapłacić tylko że wtedy manipulujesz kosztami u copowców ja członek komisji antka ogłaszam Cie- naczelnym manipulatorem-nadajesz sie na rzecznika rządu albo szumilas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.10.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 (edytowane) pewnie tak ale te 8,8 kwh jest bardzo precyzyjne ile zmywarka srednio w miesiacu bierze pradu bo nam sie nie chce uzywac jej-słusznie? Mamy podobnie,dla jednej szklanki czy dwóch talerzyków nie odpalamy zmywarki a czekać cały dzień aż uzbiera się pełny wkład nie za bardzo się chce a i samo układanie w zmywarce bywa upierdliwe Wg mojej instrukcji zależnie od programu zmywara zużywa od 0,8 do 1,7kWh za cykl,taki standartowy codzienny program pochłania 1,3kWh. WITAM w pazdzierniku na cwu 3 kwh doba grzane 49 stop 300 litr wczoraj sie zaparłem i były same grzałki-poszło 8,8kwh No i test się przydał Edytowane 27 Października 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.10.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 czyli zmywarka przy kablach moze miec sens ekonomiczny a przy tanszych nosnikach to niekoniecznie?naprawde są kablowcy którzy kupują pompy do cwu?one nie mają super osiągów nie lepiej jakąś taką małą typu s5 czy s6 i przy okazji grzać co?fancoile hipciu= porządne to minimum 1-1,5 tys zł no ale u ciebie w domu wystarczy tylko powiesić na scianach o grzejąno zobaczymy za 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 27.10.2013 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 mnie też się wydaje, że bez sensu kupować pompę do CWU jak się ma większe zapotrzebowanie na CO i kiedy CO śmiga z lepszym COPem, to już lepiej albo wszystko COP=1 albo wszystko pompą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 27.10.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 masz w stopce bardzo optymistyczny wynik OCZ, skąd się on bierze? możesz opisać swój dom? to projekt Lipińskich? Zawsze wydawało mi się, że mają bardzo optymistyczne oceny paliwożerności swoich domów pasywnych i innych, szczególnie jak patrzę na swoje OZC. jasno z Twojej stopki wynika że pompa na CO bierze Ci około 1500-1600 kWh. COP dla CO na pewno wynosi sporo więcej niż 2. wg OZC masz zapotrzebowanie około 2200 kWh/rok. albo Twoja pompa nie działa ( ), albo OZC niedoszacowane. jeśli założymy COP 2.5 to Twój dom pali 30 kWh/(m2rok). Nie piszę tego złośliwie, ale od pewnego czasu zastanawiają mnie wyniki OZC przedstawiane przez Lipińskich czy innych architektów, np. w konkursie Muratora na projekt domu pasywnego. Twoje OZC pochodzi z biura projektowego? Nie wiem czy ktoś Ci odpowiedział, zacząłem czytać, a tu nowych stron cała masa. Jeżeli nie to odpowiadam: OZC w stopce jest ze świadectwa energetycznego budynku, które było wykonane przed odbiorem domu (nie przez biuro projektowe Lipińscy). Ek mówi nie tylko o ogrzewaniu, ale i o wentylacji, cwu i urządzeniach pomocniczych z nimi związanych. Poza tym We wskaźniku Ek jest uwzględnione źródło ciepła i jego sprawność. Przy innym źródle ciepła obliczone Ek byłoby inne. W moim świadectwie była przyjęta PC-PW ze sprawnością na co 2,7 a na cwu 1,9. U mnie Ek=18,1kWh/m2/rok x 122m2 = 2208kWh/rok za wszystko co wyżej napisałem. A w rzeczywistości wychodzi 2860-2880kWh/rok. Temp. w domu mam nie 20°C a 22,5°C. Podobno podniesienie/obniżenie temp. wewn. o 1°C od 20°C daje ok.5% strat/oszczędności. Poza tym to tylko obliczenia, które mogą być obarczone błędnymi założeniami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.10.2013 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 zgadzam sięewentualnie wodna- przy kospelku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts