Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie wiem czy ktoś Ci odpowiedział, zacząłem czytać, a tu nowych stron cała masa. Jeżeli nie to odpowiadam:

OZC w stopce jest ze świadectwa energetycznego budynku, które było wykonane przed odbiorem domu (nie przez biuro projektowe Lipińscy).

Ek mówi nie tylko o ogrzewaniu, ale i o wentylacji, cwu i urządzeniach pomocniczych z nimi związanych.

Poza tym We wskaźniku Ek jest uwzględnione źródło ciepła i jego sprawność.

Przy innym źródle ciepła obliczone Ek byłoby inne.

W moim świadectwie była przyjęta PC-PW ze sprawnością na co 2,7 a na cwu 1,9.

U mnie Ek=18,1kWh/m2/rok x 122m2 = 2208kWh/rok za wszystko co wyżej napisałem.

A w rzeczywistości wychodzi 2860-2880kWh/rok.

Temp. w domu mam nie 20°C a 22,5°C. Podobno podniesienie/obniżenie temp. wewn. o 1°C od 20°C daje ok.5% strat/oszczędności.

Poza tym to tylko obliczenia, które mogą być obarczone błędnymi założeniami itp.

Dzięki za wyjaśnienie. Wynik i tak świetny :).

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

CWU grzeję solarami, gazem lub kominkiem, algorytm jest z w/w opracowania zespołu naukowców, nie mam powodów aby go podważać. Może znasz lepszy?

Napisalem CVi jak masz policzyc. Za "zimna" czesc roku policz i to cos moze powiedziec. Do czegos mozna porownac. Inaczej to "wspolczynnik kebaba" i ma zastosowanie tylko do porownan kolejnych lat w TWOIM domu.

. Również sezon grzewczy nie zawsze jest od 1.10 do 30.03, widać to wyraźnie w moich wynikach - w tym roku więcej o 2,6mWh niż w ubiegłym.

To bedzie maly blad. Teraz zaliczasz caly okragly rok i mowisz, ze jest OK. Zimana czesc sezonu bedzie naprawde dobrym przyblizeniem.

Nie ma sie co "bac" ;)

Gość Arturo72
liczenie prądu za cały rok i wyciąganie na tej podstawie jest bajdurzeniem

w ten sposób spłaszcza sie róznice miedzy pradem a pompami

I o to przede wszystkim chodzi kolarzom wymyslajacym jakieś bzdurne copy domowe :)

Dlaczego błędem? bo jak wywali to nie masz nigdzie zasilania na kablach czy powód napisania powyższego jest inny?

Dlaczego na stycznikach? przecież typowy kabel grzewczy nie pobiera 40 czy 80A tylko w porywach 1000W (czyli około 5A )?

Witam

Odnośnie różnicówek trójfazowych to stosuje się je jedynie do zasilania urządzeń trójfazowych. Stosowanie ich dla zasilania urządzeń jednofazowych może skończyć się ich spaleniem. Różnicówka trójfazowa odcina tor N i jeżeli ten tor zostanie nie załączony (co podczas praktyki wychodzi często) na odbiornikach pojawia się napięcie 400V i po kablach. Przygotuję odpowiedni rysunek i wkleję.

Sterowanie przez styczniki daje nam możliwość odcinania samych kabli co widać i tutaj ma miejsce. Dodatkową zaletą jest to że nie wykorzystujemy styków regulatora co tez wpływa na żywotność styków regulatora.

Temat idzie szybko do przodu a ja z braku czasu nie mam go możliwości ciągłego śledzenia.

I o to przede wszystkim chodzi kolarzom wymyslajacym jakieś bzdurne copy domowe :)

moja chałupa za 200k zużywa rocznie za 6k prądu na WSZYSTKO...

powiedz mi o ile musiałbym podrożyć budowę aby zejść do 2k rocznie za CAŁĄ energię zużywaną na mojej posesji ...???

czyli mieć COP domowy na poziomie 3...;)

jak na razie to widzę wielki problem z zejściem poniżej 3k na całość czyli z wielką biedą COP 2 przy odniesieniu do mojego domu który nie jest szczytem wyrafinowanych osiągnięć technicznych choć pod względem komfortu użytkowania może do takich się zaliczać ...:p

Popatrz na moją stopkę. Nie wymądrzam się. Ja komentuję tylko niektóre posty, a że są tylko o jednym (PC "najlepsiejsza", Pyxis "najmońdrzejszy ")

to i komentarze są MONO. Luzuj poślad.

Wlasnie mocno sie wymadrzasz. Tylko, ze za kazdym razem "wygladasz" z za pleckow kogos innego. Nie masz nigdy swojego zdania i sam nie potrafisz bronic swoich tez (jesli juz wogole jakies stawiasz albo -co predzej - za jakimis "gardlujesz"). Jestes jak przyszczersi - mocny tylko "w grupie".

Pomijam juz fakt, ze o "luzowaniu poslada" czytam chyba 3x w ciagu kilku oststnich dni.

Mamy podobnie,dla jednej szklanki czy dwóch talerzyków nie odpalamy zmywarki a czekać cały dzień aż uzbiera się pełny wkład nie za bardzo się chce a i samo układanie w zmywarce bywa upierdliwe ;)

Wg mojej instrukcji zależnie od programu zmywara zużywa od 0,8 do 1,7kWh za cykl,taki standartowy codzienny program pochłania 1,3kWh.

:) Czy Wasze żony też mają podobne zdanie w tym temacie?:) Nie chodzi, przynajmniej u mnie, o sens ekonomiczny zmywarki (choć to też), ale wygodę. Żadnych naczyń, szklanek na wierzchu czekających, aż ktoś się zlituje i je pozmywa;) Co to za problem włożyć naczynia do zmywarki? Wystarczy odpowiednio wyszkolić rodzinę - każdy wkłada używane przez siebie naczynia do zmywarki i już. Co za problem CZEKAĆ cały dzień, aż załaduje się zmywarka? No chyba, że ma się dwie szklanki na krzyż. U mnie zmywanie co drugi dzień, czasem codziennie. Wieczorem odpalam program ECO i już. Jak się nie zgra, to ustawiam sobie zmywanie na 13-tą, po powrocie z pracy naczynia umyte, zmywarka rozpakowana (chłopaki przeszkolone są;)). Zmywarka to bajka:)

A - liczycie prąd zużyty na zmywanie. Ale woda też kosztuje, niektórych podwójnie (bo ścieki). Tu ze zmywarką, jak już kiedyś pisałam, wygra tylko moja Babcia.

Przepraszam, ze to nie na temat (bo o ogrzewaniu powinno być;), ale tu często od tematu odbiegamy:)

jasiu napisze to wprost

no dobra nie

i tego sie trzymajmy ...;)

tak przy okzji nie podniecaj sie swoimi kosztami- bo są tragiczne

powiedz to mieszkańcom pierwszego lepszego domu w okolicy w którym całą zimę jakiś palacz kotłuje..., a o mieszkańcach pierwszego lepszego mieszkania w blokowisku to nawet nie wspomnę ...:p

dom 150m2 w cenie mieszkania 50m2 z rachunkami na podobnym poziomie ...;)

Witam

Odnośnie różnicówek trójfazowych to stosuje się je jedynie do zasilania urządzeń trójfazowych.

Hm.... zmartwiles mnie troszke, bo u mnie na tablicy mam zabezpieczone tak obwody jednofazowe w 2 przypadkach. Ponizej masz fotke tablicy. Chodzi mi o roznicowke nr 2 i 13 oraz czesc obwodow na tej nr 25. Elektryk nie byl z "lapanki" i wygladal na goscia ktory wie co mowi i wie co robi.

http://szkut.com/dom/Dom90.jpg

Stresu z kWh nie ma... :) w tym watku 100% odzyskujemu na CO 365 dni w roku. Woda... No coz, zycie kosztuje.

My zazwyczaj wlanczamy na noc,

3h ECO mycia, praktycznie codziennie. Albo jak pelna o kazdej porze gdy to potrzebne.

Nie po to sie kupuje zmywarke aby jej nie urzywac ;) Okresu zwrotu urzadzenia vs mycie reczne nie liczylem :)

Zgadzam się w całej rozciągłości:) z wyjątkiem "urzywać" ;) (przepraszam, nie mogę się powstrzymać;)

Też nie liczyłam zwrotu i absolutnie nie zamierzam:)

Witam

Odnośnie różnicówek trójfazowych to stosuje się je jedynie do zasilania urządzeń trójfazowych. Stosowanie ich dla zasilania urządzeń jednofazowych może skończyć się ich spaleniem. Różnicówka trójfazowa odcina tor N i jeżeli ten tor zostanie nie załączony (co podczas praktyki wychodzi często) na odbiornikach pojawia się napięcie 400V i po kablach. Przygotuję odpowiedni rysunek i wkleję.

To nadaje się do innego wątku ale czekam z niecierpliwością na rysunek. Różnicówka trójfazowa odcina jednocześnie L1, L2, L3, N. Skąd 400V?