Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

moja chałupa za 200k zużywa rocznie za 6k prądu na WSZYSTKO...

powiedz mi o ile musiałbym podrożyć budowę aby zejść do 2k rocznie za CAŁĄ energię zużywaną na mojej posesji ...???

czyli mieć COP domowy na poziomie 3...;)

jak na razie to widzę wielki problem z zejściem poniżej 3k na całość czyli z wielką biedą COP 2 przy odniesieniu do mojego domu który nie jest szczytem wyrafinowanych osiągnięć technicznych choć pod względem komfortu użytkowania może do takich się zaliczać ...:p

pompą nie zasilasz tv, oświetlenia, kuchenki itd. dołożyłbyś 20 tys. i masz minimum przy COP 2 na CWU i CO. to proste :). a teraz 150 m nie wybudujesz za 200 tys., więc ten koszt nie ma nic do rzeczy.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jasiu to napisze to wprost

trzeba być wyjątkowym złosliwcem zeby sie podniecac domowym wydumanym copem skoro nie chce sie zrozumiec jaki ma wpływ wrzucanie do jednego kotła całego prądu

zwróć uwage że nie uzyłem słowa- głupkiem czy debilem- i tego się trzymajmy;)

ja wiem ile obecnie zuzywam prądu[dlatego napisałem że twoje wyniki są tragiczne] ale powstrzymam się do pierwszych faktur

Zmywarka to bajka:)

A - liczycie prąd zużyty na zmywanie. Ale woda też kosztuje, niektórych podwójnie (bo ścieki). Tu ze zmywarką, jak już kiedyś pisałam, wygra tylko moja Babcia.

Babcia myje w 60 stopniach??? Podziwiam.

Wzrostu prądu na zmywarkę w zasadzie się nie zauważa. Z roku na rok coraz więcej energii zużywają domy mimo energooszczędniejszych urządzeń... dziwne, tu 2W tam 10W, tu energooszczędne żarówki więc po co wyłączać, wszystko na standby, i tak sobie impulsiki zjadaja pieniążki.

Gość Arturo72
moja chałupa za 200k zużywa rocznie za 6k prądu na WSZYSTKO...

powiedz mi o ile musiałbym podrożyć budowę aby zejść do 2k rocznie za CAŁĄ energię zużywaną na mojej posesji ...???

W tym temacie musiałbyś się zgłosić do R&K,on ma doświadczenie jak podrożyć budowę ;)

Gość Arturo72
:) Czy Wasze żony też mają podobne zdanie w tym temacie?:) Nie chodzi, przynajmniej u mnie, o sens ekonomiczny zmywarki (choć to też), ale wygodę. Żadnych naczyń, szklanek na wierzchu czekających, aż ktoś się zlituje i je pozmywa;) Co to za problem włożyć naczynia do zmywarki?

No właśnie moja piękniejsza połowa woła mnie,żebym to poukładał naczynia w zmywarce.

Ona lubi na bieżąco umyć szkalneczkę czy talerzyk :)

Babcia myje w 60 stopniach??? Podziwiam.

.

Tu akurat pisałam o zużyciu wody, nie o temperaturze zmywania:) I to raczej do tych, których martwi zużycie kWh zmywarki. Chodziło mi o to, że jak już są tacy oszczędni, to niech popatrzą na to tak: zmywarka dołoży im kWh, ale oszczędzi wodę :) Bilans wyjdzie na zero, a wygoda i zaoszczędzony czas - bezcenne.

Pewnie się nieprecyzyjnie wyraziłam - ja kocham moją zmywarkę:)

Hm.... zmartwiles mnie troszke, bo u mnie na tablicy mam zabezpieczone tak obwody jednofazowe w 2 przypadkach. Ponizej masz fotke tablicy. Chodzi mi o roznicowke nr 2 i 13 oraz czesc obwodow na tej nr 25. Elektryk nie byl z "lapanki" i wygladal na goscia ktory wie co mowi i wie co robi.

http://szkut.com/dom/Dom90.jpg

U Ciebie to i porażka z głównym wyłącznikiem który również odcina tor N.

Tu akurat pisałam o zużyciu wody, nie o temperaturze zmywania:) I to raczej do tych, których martwi zużycie kWh zmywarki. Chodziło mi o to, że jak już są tacy oszczędni, to niech popatrzą na to tak: zmywarka dołoży im kWh, ale oszczędzi wodę :) Bilans wyjdzie na zero, a wygoda i zaoszczędzony czas - bezcenne.

Pewnie się nieprecyzyjnie wyraziłam - ja kocham moją zmywarkę:)

moja zmywarka na dziesięć cykli zużyła 6,9 kwh energii i 150 l wody...

czy to tak dużo ...?

jak ktos grzeje cwu pradem to te 1,5 kwh to nie problem skoro na cwu idzie mu 6do 10 kwh

no ale mi te 1,5 kwh nie jest obojetne skoro idzie mi teraz 3 kwh[czyli co :?

] zmywarke musimy bardziej wliczac w co:lol2: niż w cwu bo tu nijak nie widze oszczednosci.

tym tropem dojdziemy do tego mitycznego kotła na wszystko

moja zmywarka na dziesięć cykli zużyła 6,9 kwh energii i 150 l wody...

czy to tak dużo ...?

Jasiek, ale czemu do mnie?:) Pisz do maluxa i artura, bo to oni liczą kWh z używania zmywarki. Ja chyba trochę nieudolnie stanęłam w jej obronie (znaczy się zmywarki:)).

Mi tam wisi, ile ona zużyje kWh i wody i tak będę jej używać po kres mych dni (albo jej, ale wtedy zapodam sobie nową).