imrahil 27.10.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 moja chałupa za 200k zużywa rocznie za 6k prądu na WSZYSTKO... powiedz mi o ile musiałbym podrożyć budowę aby zejść do 2k rocznie za CAŁĄ energię zużywaną na mojej posesji ...??? czyli mieć COP domowy na poziomie 3... jak na razie to widzę wielki problem z zejściem poniżej 3k na całość czyli z wielką biedą COP 2 przy odniesieniu do mojego domu który nie jest szczytem wyrafinowanych osiągnięć technicznych choć pod względem komfortu użytkowania może do takich się zaliczać ... pompą nie zasilasz tv, oświetlenia, kuchenki itd. dołożyłbyś 20 tys. i masz minimum przy COP 2 na CWU i CO. to proste . a teraz 150 m nie wybudujesz za 200 tys., więc ten koszt nie ma nic do rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.10.2013 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 a teraz 150 m nie wybudujesz za 200 tys., więc ten koszt nie ma nic do rzeczy. idziesz o zakład ...? dzisiaj stawiam dokładnie taki sam dom jak mam za 200k... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.10.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 jasiu to napisze to wprosttrzeba być wyjątkowym złosliwcem zeby sie podniecac domowym wydumanym copem skoro nie chce sie zrozumiec jaki ma wpływ wrzucanie do jednego kotła całego prąduzwróć uwage że nie uzyłem słowa- głupkiem czy debilem- i tego się trzymajmy;) ja wiem ile obecnie zuzywam prądu[dlatego napisałem że twoje wyniki są tragiczne] ale powstrzymam się do pierwszych faktur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.10.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 idziesz o zakład ...? dzisiaj stawiam dokładnie taki sam dom jak mam za 200k... A kablarze "napadaja" na Artura za glupia kabinke .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 27.10.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Zmywarka to bajka:) A - liczycie prąd zużyty na zmywanie. Ale woda też kosztuje, niektórych podwójnie (bo ścieki). Tu ze zmywarką, jak już kiedyś pisałam, wygra tylko moja Babcia. Babcia myje w 60 stopniach??? Podziwiam. Wzrostu prądu na zmywarkę w zasadzie się nie zauważa. Z roku na rok coraz więcej energii zużywają domy mimo energooszczędniejszych urządzeń... dziwne, tu 2W tam 10W, tu energooszczędne żarówki więc po co wyłączać, wszystko na standby, i tak sobie impulsiki zjadaja pieniążki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 27.10.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 jasiu, za 15-20 tys. więcej masz COP 2 na ogrzewaniu i CWU, co tu jeszcze pisać? to założenie pesymistyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.10.2013 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 jasiu, za 15-20 tys. więcej masz COP 2 na ogrzewaniu i CWU, co tu jeszcze pisać? to założenie pesymistyczne. za te 15-20k to można mieć też o połowę niższe rachunki za CO i CWU bez PC więc po co pompa ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.10.2013 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 moja chałupa za 200k zużywa rocznie za 6k prądu na WSZYSTKO... powiedz mi o ile musiałbym podrożyć budowę aby zejść do 2k rocznie za CAŁĄ energię zużywaną na mojej posesji ...??? W tym temacie musiałbyś się zgłosić do R&K,on ma doświadczenie jak podrożyć budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.10.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 W tym temacie musiałbyś się zgłosić do R&K,on ma doświadczenie jak podrożyć budowę Lobo także mógłby podpowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.10.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Czy Wasze żony też mają podobne zdanie w tym temacie? Nie chodzi, przynajmniej u mnie, o sens ekonomiczny zmywarki (choć to też), ale wygodę. Żadnych naczyń, szklanek na wierzchu czekających, aż ktoś się zlituje i je pozmywa;) Co to za problem włożyć naczynia do zmywarki? No właśnie moja piękniejsza połowa woła mnie,żebym to poukładał naczynia w zmywarce. Ona lubi na bieżąco umyć szkalneczkę czy talerzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.10.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Ja w budowie tez 200 nie przekroczylem. Przekrocze jak zrobie elewacje. Chwal się jak tego dokonałeś ? Prosiłbym o szczególy... Ile za robociznę SSO,ile wyszedł SSZ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 27.10.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Babcia myje w 60 stopniach??? Podziwiam. . Tu akurat pisałam o zużyciu wody, nie o temperaturze zmywania:) I to raczej do tych, których martwi zużycie kWh zmywarki. Chodziło mi o to, że jak już są tacy oszczędni, to niech popatrzą na to tak: zmywarka dołoży im kWh, ale oszczędzi wodę Bilans wyjdzie na zero, a wygoda i zaoszczędzony czas - bezcenne. Pewnie się nieprecyzyjnie wyraziłam - ja kocham moją zmywarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 27.10.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Hm.... zmartwiles mnie troszke, bo u mnie na tablicy mam zabezpieczone tak obwody jednofazowe w 2 przypadkach. Ponizej masz fotke tablicy. Chodzi mi o roznicowke nr 2 i 13 oraz czesc obwodow na tej nr 25. Elektryk nie byl z "lapanki" i wygladal na goscia ktory wie co mowi i wie co robi. http://szkut.com/dom/Dom90.jpg U Ciebie to i porażka z głównym wyłącznikiem który również odcina tor N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.10.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Tu akurat pisałam o zużyciu wody, nie o temperaturze zmywania:) I to raczej do tych, których martwi zużycie kWh zmywarki. Chodziło mi o to, że jak już są tacy oszczędni, to niech popatrzą na to tak: zmywarka dołoży im kWh, ale oszczędzi wodę Bilans wyjdzie na zero, a wygoda i zaoszczędzony czas - bezcenne. Pewnie się nieprecyzyjnie wyraziłam - ja kocham moją zmywarkę moja zmywarka na dziesięć cykli zużyła 6,9 kwh energii i 150 l wody... czy to tak dużo ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 27.10.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Przy mocy 25kW dla Cu 16mm2 i długości 23m spadek jest niewielki rzędu 0,4%, także zasilanie do domu masz prawidłowe. Ciekawe jest co od transformatora, jeżeli daleko i masz spadek duże spadki to można walczyć z rejonem energetycznym ale to trudna walka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.10.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 U Ciebie to i porażka z głównym wyłącznikiem który również odcina tor N. Mam prad w domu od 2 lat i NIC sie jeszcze zlego nie stalo, chociaz sporo bylo na tej tablicy "pstrykane" bezpiecznikami i roznicowkami. Moze nie badz taki tajemniczy o rzuc jakims "zrodelkiem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.10.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 jak ktos grzeje cwu pradem to te 1,5 kwh to nie problem skoro na cwu idzie mu 6do 10 kwhno ale mi te 1,5 kwh nie jest obojetne skoro idzie mi teraz 3 kwh[czyli co :?] zmywarke musimy bardziej wliczac w co:lol2: niż w cwu bo tu nijak nie widze oszczednosci. tym tropem dojdziemy do tego mitycznego kotła na wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 27.10.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 moja zmywarka na dziesięć cykli zużyła 6,9 kwh energii i 150 l wody... czy to tak dużo ...? Jasiek, ale czemu do mnie? Pisz do maluxa i artura, bo to oni liczą kWh z używania zmywarki. Ja chyba trochę nieudolnie stanęłam w jej obronie (znaczy się zmywarki:)). Mi tam wisi, ile ona zużyje kWh i wody i tak będę jej używać po kres mych dni (albo jej, ale wtedy zapodam sobie nową). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.10.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 moja zmywarka na dziesięć cykli zużyła 6,9 kwh energii i 150 l wody... czy to tak dużo ...? no dupy nie urywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.10.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 no dupy nie urywa jasiu faktycznie do tych 0,7 kwh dodaj 1000zł za zmywarke co 5 do 10 lat hehe[tak jak my musimy dodawać koszt pompy l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts