jasiek71 27.10.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Jasiek, ale czemu do mnie? Pisz do maluxa i artura, bo to oni liczą kWh z używania zmywarki. Ja chyba trochę nieudolnie stanęłam w jej obronie (znaczy się zmywarki:)). Mi tam wisi, ile ona zużyje kWh i wody i tak będę jej używać po kres mych dni (albo jej, ale wtedy zapodam sobie nową). to tylko dla odniesienia ... jak dla mnie zmywarka jest jednym z najlepszych udogodnień w domu ... ale jak ktoś woli PC i ręcznie myć kubeczki bo ekonomiczniej to jego sprawa i nic mi do tego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.10.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 jasiu faktycznie do tych 0,7 kwh dodaj 1000zł za zmywarke co 5 do 10 lat hehe[tak jak my musimy dodawać koszt pompy a czy młynek do odpadków też mam wliczyć do kosztów budowy i amortyzacji...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 27.10.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 W tym temacie musiałbyś się zgłosić do R&K,on ma doświadczenie jak podrożyć budowę odezwal sie ten so SUPER TANIO WYBODOWAL - moj dom w przeliczeniu na m2 pow uzytkowej kosztował mnie mniej niż Ciebie !!!!!! i to bez giftow z kopalni !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.10.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Pisz do maluxa i artura, bo to oni liczą kWh z używania zmywarki. Ja chyba trochę nieudolnie stanęłam w jej obronie (znaczy się zmywarki:)). Mi tam wisi, ile ona zużyje kWh i wody i tak będę jej używać po kres mych dni (albo jej, ale wtedy zapodam sobie nową). W moim przypadku nie chodzi o kWh a o praktyczność,zmywara jest dobra jak napełni się za jednym razem cały zlewozmywak. Śniadania,obiady nie jadamy w jednym czasie także używana jest głównie w weekendy i czasami jak ktoś jest głodny w dni robocze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.10.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 (edytowane) ćmoja żona brzydzi się jak ma coś nieumyte przez kilka godzin jasiu ty musisz wszystko wliczać skoro każecie nam wliczać kosiarki w lipcutrzeba sie nie podniecać urojeniami typu cop domowy w końcu zdecyduj się czy to debilne wliczanie kosiarek , mlynków do kotła i wyciąganie z tego mitomanskiego copu domowego Edytowane 27 Października 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 27.10.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Przy mocy 25kW dla Cu 16mm2 i długości 23m spadek jest niewielki rzędu 0,4%, także zasilanie do domu masz prawidłowe. Ciekawe jest co od transformatora, jeżeli daleko i masz spadek duże spadki to można walczyć z rejonem energetycznym ale to trudna walka. Ja się nie podejmę Nie wiem, czy objawem spadków są częste wyłączenia prądu (na kilka sekund do kilku minut, co drugi, trzeci dzień, czasem rzadziej)? W Wigilię w całej wiosce wysiadł prąd na jakieś pół godziny:), w poprzednią też i w Wielkanoc też W sumie to ja nie wiem, czy przyczyną awarii tych Auratonów są spadki napięcia w sieci. Chociaż w serwisie mi powiedzieli, ze one wrażliwe na to są. Mnie zastanawia, dlaczego - skoro odłączane są styczniki, wyłączają się (gasną) regulatory? Przecież mają własne akumulatory, które powinny podtrzymywać ich pracę. Oczywiście, wcześniej nie traciły pamięci po takim odcięciu, no ale w pewnym momencie straciły:( Serwis Auratona rozpatrzy moją sprawę w ciągu 10 dni. Dobrze, ze jest ciepło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.10.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 odezwal sie ten so SUPER TANIO WYBODOWAL - moj dom w przeliczeniu na m2 pow uzytkowej kosztował mnie mniej niż Ciebie !!!!!! i to bez giftow z kopalni !! Za samego XPS-a pod płytę zapłaciłeś tyle za ile dzisiaj miałbyć pompę ciepła z zasobnikiem cwu i montażem a koszt montażu okien na kotwach pokryłby koszt wodnej podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.10.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 jak ktos grzeje cwu pradem to te 1,5 kwh to nie problem skoro na cwu idzie mu 6do 10 kwh no ale mi te 1,5 kwh nie jest obojetne skoro idzie mi teraz 3 kwh[czyli co :? ] zmywarke musimy bardziej wliczac w co:lol2: niż w cwu bo tu nijak nie widze oszczednosci. czy ktoś zadał sobie trochę trudu aby policzyć ile taka zmywarka zużywa energii na samo podgrzanie wody i le z całej energii zużytej na jeden pełny cykl trafia do kanalizacji ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 27.10.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Pomijam juz fakt, ze o "luzowaniu poslada" czytam chyba 3x w ciagu kilku oststnich dni. Mam swoje zdanie, "nie ma sensu kupować kredensu" Założę w nowym domu ogrzewanie takie, jakie uważam za najwygodniejsze. Nie interesuje mnie czy będę płacił dużo czy mało, bo będę płacił swoją kasą. Uważam że kable są najmniej skomplikowane. Moje kable popracują 40 lat. Ty w tym czasie wymienisz ze dwa raz pompę. Nie interesuje mnie to. To Twój wybór. Mój wybór to kable. Może i Twoja PC zużywa mało energii za to Ty zużywasz energii więcej niż kable w pierwszej taryfie żeby uzasadnić swoje wydatki na PC. I na koniec po raz czwarty...wiesz co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.10.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 jasiu ty musisz wszystko wliczać skoro każecie nam wliczać kosiarki w lipcu trzeba sie nie podniecać urojeniami typu cop domowy w końcu zdecyduj się czy to debilne wliczanie kosiarek , mlynków do kotła i wyciąganie z tego mitomanskiego copu domowego a ile % całej energii zużytej na posesji jest konsumowane przez kosiarkę ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.10.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 jasiu pomoge ci jedni piszą 0,7 drudzy 1,5 kwhuważam ze za 2-3 lata doprowadzisz do perfekcji odzysk ze scieków w prosty sposób- układ zamkniety herbata-scieki-herbata-sciekinie odbiegajmu od tematu---- to jak zdecydowałeś się co robimy z młynkami i kosiarkami[szczególnie w lipcu] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.10.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Za samego XPS-a pod płytę zapłaciłeś tyle za ile dzisiaj miałbyć pompę ciepła z zasobnikiem cwu i montażem a koszt montażu okien na kotwach pokryłby koszt wodnej podłogówki no popatrz ty się a ja nie mam ani płyty, ani XPS, ani okien na kotwach itd... na ile lat grzania wystarczy ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.10.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 a ile % całej energii zużytej na posesji jest konsumowane przez kosiarkę ...??? Ile % energii zużytej w domu od maja do września to zużycie na ogrzewanie w sezonie zimowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.10.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 jasiu pomoge ci jedni piszą 0,7 drudzy 1,5 kwh uważam ze za 2-3 lata doprowadzisz do perfekcji odzysk ze scieków w prosty sposób- układ zamkniety herbata-scieki-herbata-scieki nie odbiegajmu od tematu---- to jak zdecydowałeś się co robimy z młynkami i kosiarkami[szczególnie w lipcu] to było odnośnie jasiowej zmywarki i młynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.10.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 uważam ze za 2-3 lata doprowadzisz do perfekcji odzysk ze scieków w prosty sposób- układ zamkniety herbata-scieki-herbata-scieki a po co ...? może lepiej od razu nasikać do szklanki... tym sposobem można ominąć budowę instalacji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 27.10.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Za samego XPS-a pod płytę zapłaciłeś tyle za ile dzisiaj miałbyć pompę ciepła z zasobnikiem cwu i montażem a koszt montażu okien na kotwach pokryłby koszt wodnej podłogówki a Twój styropian i płyta była za darmo (kopalnia Ci zasponsorowała) .... a i tak 350 tys wydałeś .... to daje wynik GORSZY od mojego w przeliczeniu na m2 pow użytkowej !!!! odstosunkuj się proszę ode mnie i przestań żonglować argumentami .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.10.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Ile % energii zużytej w domu od maja do września to zużycie na ogrzewanie w sezonie zimowym ? sprawdź jakie są średnie temperatury dobowe w tym okresie to się dowiesz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.10.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 a Twój styropian i płyta była za darmo (kopalnia Ci zasponsorowała) .... a i tak 350 tys wydałeś .... to daje wynik GORSZY od mojego w przeliczeniu na m2 pow użytkowej !!!! odstosunkuj się proszę ode mnie i przestań żonglować argumentami .... Skąd Twoje urojenia i skąd wyszła Ci suma 350tys.zł ? Swojej kasy wydałem nie całe 270tys.zł+zwrot z kopalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.10.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 jasiu wliczamy młynki i kosiarki latem czy nie ?tak czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.10.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 sprawdź jakie są średnie temperatury dobowe w tym okresie to się dowiesz ... postaw dom taki ,który ma w dupie zyski bytowe od kwietnia do wrzesnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts