Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wykresy urywają się na -15*C i wynoszą dla pompy 6kw 3kw. Do zestawu grzałeczka 3kw.

Z inf w karcie produktu wychodzi że grzanie przy -25*C daje 1,4kw mocy, przy 1,7kw branej przez pompę.

Dla jednostki 9kw przy -15*C moc wynosi 4kw.

Czyli tak czy tak trzeba wpiąć kospelka albo kozę na mrozy poniżej 15 stopni.

Zeszłej zimy dla Katowic temperatura powietrza spadła poniżej -15 stopni chyba cztery razy, w sumie było to kilkanaście godzin.

http://www.wunderground.com/history/airport/EPKT/2013/1/1/MonthlyHistory.html?req_city=NA&req_state=NA&req_statename=NA

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

problem w tym że jak by tego nie liczyć to i tak wszyscy mieszczą się w dość wąskim przedziale...

bo mają inne domy. Pyxis ma ponad 200 metrów bez specjalnego ocieplenia. załóż te same domy. kablarz ma takie rachunki jak pompiarz Pyxis, bo ma więcej izolacji i mniejszy dom. jakie rachunki ma mcyper?

Gość Arturo72
powiedz mi co wykaże mój licznik energii ogrzewania w kuchni jak żonka będzie cały dzień katowała piekarnik pieczeniem jakichś dobroci, a co wykaże główny licznik na posesji ...

Licznik główny pokaże zużycie energii piekarnika,lodówki,pralki,kosiarki itp a licznik energii na ogrzewanie pokaże zużycie energii na ogrzewanie.

Jeśli straty ciepła w domu będą wyższe niż zyski bytowe to licznik energii pokaże także zużycie energii potrzebnej do uzupełnienia tych strat.

Są to dwa niezależne od siebie liczniki !

ale co...?

napalić w kominku a potem "branzlować się" przy liczniku energii zamontowanym przy PC...???

ok proponuje ci wybudowac dom 123m2 w którym spalisz w kominku niecałe 30 kg brykietu za 18 zl w pazdzierniku utrzymujac bardziej 25 niż 23 stop

cwu bedzie 95 kwhza 30 zl

mam ci napisac ze 12 miesiecy prąd cały dom +metr brykietu to u mnie z palcem tam gdzie hipcia trzyma nos to max 3 tys zł? .

odpowiem - ma zużycie prądu 5000 kWh za całość. jakoś to wychodzi ponad 2 razy mniej niż kablarze. jego powinieneś brać do porównania, bo ma izolację jak kablarz i do tego ogrzewanie jak pompiarz. to są podobne domy. lubicie manipulować faktami, pisać o piecu w kuchni a prawda taka, że pompa znacznie obniży rachunki za prąd. tego się nie przeskoczy :)

EDIT: albo powyżej malux.

Edytowane przez imrahil

Zeszłej zimy dla Katowic temperatura powietrza spadła poniżej -15 stopni chyba cztery razy, w sumie było to kilkanaście godzin.

http://www.wunderground.com/history/airport/EPKT/2013/1/1/MonthlyHistory.html?req_city=NA&req_state=NA&req_statename=NA

Było kilka dni więcej.

Długa zima nadgoniła w ilości spalonego "węgla".

Sprawdź poprzednią zimę.

Miesiąc mrozów poniżej -15, do -29 u mnie.

Kospel albo inne źródło pożądane.

Oczywiście jako dodatkowe w przypadku kiedy pompa z grzałeczką (bardziej grzałeczka) nie wyrobią w taniej w duże mrozy. Taniej wyjdzie kupić kospela za 5 stów i grzać tylko nim w taniej niż bawić się pompą w te kilkanaście dni mrozów i marznąć w domu.

Edytowane przez klaudiusz_x

odpowiem - ma zużycie prądu 5000 kWh za całość. jakoś to wychodzi ponad 2 razy mniej niż kablarze. jego powinieneś brać do porównania, bo ma izolację jak kablarz i do tego ogrzewanie jak pompiarz. to są podobne domy. lubicie manipulować faktami, pisać o piecu w kuchni a prawda taka, że pompa znacznie obniży rachunki za prąd. tego się nie przeskoczy :)

no ale to sa głupie 5000kwh

j

EDIT: albo powyżej malux.

jak spalę przez sezon grzewczy 5m3 drewna w kominku i dzięki temu moje ogrzewanie zużyje o jakieś 7 tys. kwh mniej energii niż obecnie to mam się chwalić że mój dom na prąd zużywa ok. 3-3,5tys. kwh na ogrzewanie...?

k... to po co mi pompa skoro mogę mieć tak niskie zużycie energii paląc rekreacyjnie przez całą zimę ...:yes:

k... to po co mi pompa skoro mogę mieć tak niskie zużycie energii paląc rekreacyjnie przez całą zimę ...:yes:

Mam piwnicę. Żona nie chce kominka za żadne skarby.

Za to ja kombinuję by wcisnąć jakiś do kotłowni w piwnicy.

Rekreacyjnie zapalić w nim, wypić browarka, pograć w karty.

Chyba że wyląduję ze śmieciuchem Wtedy dziennie będę miał rekreację :p bawiąc się w górnika.

Było kilka dni więcej.

Długa zima nadgoniła w ilości spalonego "węgla".

Sprawdź poprzednią zimę.

Miesiąc mrozów poniżej -15, do -29 u mnie.

Kospel albo inne źródło pożądane.

Oczywiście jako dodatkowe w przypadku kiedy pompa z grzałeczką (bardziej grzałeczka) nie wyrobią w taniej w duże mrozy. Taniej wyjdzie kupić kospela za 5 stów i grzać tylko nim w taniej niż bawić się pompą w te kilkanaście dni mrozów i marznąć w domu.

Kospel chyba kosztuje więcej. Ale fakt, poprzedniej zimy było znacznie gorzej, teraz dopiero dokładnie przejrzałem. Jak już się dorzuci Kospela to pupa, cena pompa + kospel za wysoka dla mnie. pozostaje szukać dalej ;).

jasiu jestes m....skonczonym

skoro nie mozesz odpowiedziec konkretnie to nie zachowuj się jak ubek z tekstami typu 5 metrów drewna

wole spalic ten 1m drewna i utrzymywac 23-25 tak jak żona chce a nie lawirowac miedzy 19.5do 22 w porywach

Edytowane przez malux20

Mam piwnicę. Żona nie chce kominka za żadne skarby.

Za to ja kombinuję by wcisnąć jakiś do kotłowni w piwnicy.

Rekreacyjnie zapalić w nim, wypić browarka, pograć w karty.

Chyba że wyląduję ze śmieciuchem Wtedy dziennie będę miał rekreację :p bawiąc się w górnika.

moja mało mi oczu nie wydrapała jak wspomniałem że mi się kominek nie podoba a teraz nawet nie wspomina o paleniu w nim ...:)

Kospel chyba kosztuje więcej. Ale fakt, poprzedniej zimy było znacznie gorzej, teraz dopiero dokładnie przejrzałem. Jak już się dorzuci Kospela to pupa, cena pompa + kospel za wysoka dla mnie. pozostaje szukać dalej ;).

Kospel z allegro.

Na wiosnę tego roku cały wysyp na allegro w cenach od 300 do 1200zł.

Ewentualnie koza lub kominek (w kotłowni w piwnicy) z płaszczem na tych kilkanaście dni.

Edytowane przez klaudiusz_x

jak spalę przez sezon grzewczy 5m3 drewna w kominku i dzięki temu moje ogrzewanie zużyje o jakieś 7 tys. kwh mniej energii niż obecnie to mam się chwalić że mój dom na prąd zużywa ok. 3-3,5tys. kwh na ogrzewanie...?

mcyper nawet nie ma komina... żałosna argumentacja

jasiu jestes m....skonczonym

skoro nie mozesz odpowiedziec konkretnie to nie zachowuj się jak ubek z tekstami typu 5 metrów drewna

wole spalic ten 1m drewna i utrzymywac 23-25 tak jak żona chce a nie lawirowac miedzy 19.5do 22 w porywach

ale co konkretnie ...?

w domu jest cały czas pomiędzy 22 a 23* niezależnie od warunków zewnętrznych i nawet nie myśląc o ogrzewaniu więc co mam udowadniać ...?

że jak sobie popalę to będę miał taniej z 1tys. w sezonie bujając temperatura pomiędzy 22 a 26* i głosił wszem i wobec jak to mam super wygodnie i komfortowo ...???

Moja jest z bloku i nie chce mieć syfu w domu.

Po 2 znajomi mający kominki nie palą w nich mimo że kosztowały po 20k i więcej.

Zastanow sie nad "koza". Do tego gniazdko odkurzacza obok piecyka i separator popiolu. NIC sie nie ma prawa wydostac do salonu. Sterylnie czysto. Do tego jak juz masz palic rekreacyjnie, to brykiecik w paczkach. Tez udaje sie nie nasyfic. Ani w salonie, ani w samym piecyku.