Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Odnośnie różnicówek trójfazowych to stosuje się je jedynie do zasilania urządzeń trójfazowych. Stosowanie ich dla zasilania urządzeń jednofazowych może skończyć się ich spaleniem. Różnicówka trójfazowa odcina tor N i jeżeli ten tor zostanie nie załączony (co podczas praktyki wychodzi często) na odbiornikach pojawia się napięcie 400V i po kablach. Przygotuję odpowiedni rysunek i wkleję..

daj ten rysunek.. bo wydaje mi się że nie masz racji.. 400v mogłoby się pojawic na kablach tylko w jednym przypadku.. mianowicie w takim że po załączeniu RCD nie załączony zostałby przewód N. ale Tor N w wyłączniku RCD nie jest oznaczony przypadkowo co wynika z budowy i potrzeby załączania toru N jako pierwszego w kolejności, a wyłączania - jako ostatniego... więc tu chyba nadinterpretujesz.

oczywiście jest też tak że upływy wszystkich urządzeń sie sumują i czułośc takiej różnicówki może nagle z 30mA wzrosnąć do 10 czy 5 bo na sieci coś będzie mieć lekki upływ i wystarczy kolejny lekki żeby wywalało taką różnicówkę..

no i kwestia nawet przypadkowego uszkodzenia przewodu N czy poluzowania itp. wtedy im więcj odbiorników to szkody mogą być większe.. ale przy kablach też bym nie był pewien, przetwornice czy coś z elektroniki na pewno szlag trafi ale kable akurat mogą wytrzymać..

akurat przy kablach gdzie obciążenie jest typowo rezystancyjne to bym nie spodziewał się problemów za dużych.. ale jak cały dom na tym wisi to już może być różnie..

co do styczników.. ja każdy kabel będę miał załączany przez oddzielny przekaźnik 8 lub 16A - coś może być nie tak? na razie u mnie tak wygląda (dodany jest jeszcze ochronnik na N):

http://imageshack.us/a/img89/3446/j5mo.jpg

http://imageshack.us/a/img819/8228/rxuc.jpg

jeszcze nie skończona oczywiście..

To nadaje się do innego wątku ale czekam z niecierpliwością na rysunek. Różnicówka trójfazowa odcina jednocześnie L1, L2, L3, N. Skąd 400V?

nie jednocześnie - z tego co wiem to najpierw odcina fazy, N na końcu, a jak się załącza to najpierw dołączany jest N a potem fazy..

U Ciebie to i porażka z głównym wyłącznikiem który również odcina tor N.

a widzisz.. u mnie mam FRa tylko na 3 fazy, ale są też wyłączniki z priorytetem rozłączania N ale to musi być wyraźnie oznaczone..

Jak się wódkę popije winem.:)

a to niezłe ;)

Edytowane przez _artur_

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tego się akurat nikt nie czepia :). Ja się czepiam zaprzeczania faktowi, że pompa zmniejsza rachunki za ogrzewanie i prąd. Kiedyś pompy były faktycznie drogie, ale dzisiaj bez sensu zamykać sobie drogę do tańszego ogrzewania domu i CWU. A przypuszczam, że ceny dalej będą spadać. Ceny energii wręcz przeciwnie. Wystarczy nakaz zwiększenia udziału OZE albo ożywienie gospodarcze i prąd zdrożeje prędzej czy później.

i do tego samego wniosku doszedlem zaczynajac budowe systemem gosp. w roku 2008.

Według niektórych jestem debilem bo włożyłem do wylewki i rurki i kable.

Jak narazie jade sobie spokojnie na kablach (oczywiście nie w tych temp co aktualnie panuja)

A widzac ze ceny PC spadaja a cena energii jeszcze w taryfie nocnej nie urosła wiec sobie spokojnie czekam, mozekiedys bedzie dxien ze podejme decyzje zakupu w/w PC i podpiecia jej do istniejacych rurek Panie Arturo :)

Tego się akurat nikt nie czepia :). Ja się czepiam zaprzeczania faktowi, że pompa zmniejsza rachunki za ogrzewanie i prąd. Kiedyś pompy były faktycznie drogie, ale dzisiaj bez sensu zamykać sobie drogę do tańszego ogrzewania domu i CWU. A przypuszczam, że ceny dalej będą spadać. Ceny energii wręcz przeciwnie. Wystarczy nakaz zwiększenia udziału OZE albo ożywienie gospodarcze i prąd zdrożeje prędzej czy później.

Elektrownie mamy węglowe.

UE wymyśliła handel tonami CO2. Z założenia miało wyjść po 50 euro (chyba) od tony.

Ile jest na dziś?

3 euro (tak podali w radiu).

W kolejnych latach ma być uruchomione duże złoże w Mongolii i innych częściach świata.

Amerykański węgiel na giełdzie jeszcze niedawno kosztował 13 dolarów!

Tylko i wyłącznie wewnętrzne restrykcje nałożone przez -UE mogą spowodować wzrost cen węgla.

Być może się mylę.

Węgla jest dużo i coraz więcej korporacji po niego sięga.

Tak z podobnego tematu.

Prąd w USA, z czego jest "produkowany"?

Przeszło 50% z węgla.

Jeśli się mylę, poprawcie :)

nie było mjnie chwile, wieć odpowiem hurtowo

jasiu: tak trzymaj - myślą, że nas zakrzyczą :) i tak bulą rocznie za 10kkWh i tak - dlaczego żaden z nich - żaden nie wyjmie faktury?

malux: nie przękrecaj - dwie dziury w jednej dziurze to twój nos w mojej dupie

reniutek: no ja też sobie nie wyobrażam innego sposobu używania zmywarki - nastawiam na 23cią i raniutko rozpakowuję

arturo: nie dziw się, że żona zmywa recznie, jak ty przed kompem siedzisz

varmepierdupierdu: piekę latem i zimą tyle samo; latem to cieplo wypuszczam oknem a zimą niekoniecznie; w obu przypadkach licznik pokaze tyle samo.Na tej podstawie srtednie zuzycie z sezonu letniego ( 6 mies) odejmuję od sredniego zuzycia sezonu zimowego i mam bardzo wiarygodne koszta CO.

kbab: podziwiam Cie za upoe, bo rok temu myslalam, ze odpusciles a Ty walczysz z wiatrakami

pyxis: legionella zezarla Ci całkiem to, czego nie zjadł mózgojad, choć syty to on nie chodził

do innych kutew (od słowa: kutwa) zmywających ręcznie w XXI wieku ze względu na zużycie prądu przez zmywarkę:

mam nadzieję, że po stosunku gumek nie pierzecie, bo skoro nie pękła, to znaczy, ze jest jeszcze dobra....

a czy ja ubliżam komuś? wg mnie to nieekonomiczne rozwiązanie i nigdy Ci się nie zwróci. to taki częsty argument w stosunku do pomp ciepła. nie lepiej byłoby kospela, chyba taniej i ewentualnie można odsprzedać jak się znudzi?

pisałem to juz kilka razy rurki kosztowały mnie ~ 800 PLN robocizna 0 PLN wiec co mam nieekonomicznie rozwiazane ?

bo to on ublizał tym co maja dwa w jednym

Tak ze sorry ze to do Twojej odp ale tak wyszlo :)

W zasadzie to ma i nie ma racji.

Dla Jego domu czy mojego, rury na dziś teoretycznie nie ma ją sensu w porównaniu do ceny prądu.

Gaz wyjdzie drożej od kabli w wylewce.

Patrząc na ceny węgla i teoretyczny jego możliwy spadek, prąd jest bardziej sensowny niż gaz z jedynym monopolistą na Naszym rynku.

a widzisz.. u mnie mam FRa tylko na 3 fazy, ale są też wyłączniki z priorytetem rozłączania N ale to musi być wyraźnie oznaczone..

Przeciez to jest tylko rozlacznik ktorego zreszta uzywa sie srenio raz na 10 lat (przy jakis badaniach instalacji moze).

Bardziej interesuja mnie te roznicowki.

pisałem to juz kilka razy rurki kosztowały mnie ~ 800 PLN robocizna 0 PLN wiec co mam nieekonomicznie rozwiazane ?

Kable.

to do tego kospel za 2000 zł, jakiś prosty sterownik i masz gotowy system. próbę szczelności zrobiłeś? po co kable i ile kosztowały? sorry, ale to kablarze uważają, że rurki tyle nie mogą kosztować. ja nie wiem dlaczego nie możecie po prostu napisać, że ogrzewanie pompą ciepła jest znacznie tańsze niż czystym prądem. nie jest tańsze?

Kable.

ale zrozum mnie chlopie ze ja sobie jade na kablach i jest mi z nimi dobrze dzialaja 30 dni po zrobieniu wylewki prócz zapiecia do niech termostatow niec nie musialem dokupywac, a rurki sobie zrobilem na wyrost.....

"to do tego kospel za 2000 zł, jakiś prosty sterownik i masz gotowy system. próbę szczelności zrobiłeś? sorry, ale to kablarze uważają, że rurki tyle nie mogą kosztować. ja nie wiem dlaczego nie możecie po prostu napisać, że ogrzewanie pompą ciepła jest znacznie tańsze niż czystym prądem. nie jest tańsze?"

jest tansze w eksploatacji ale nie w zakupie kompletny sys na kablach kosztowałl mnie 4200 PLN . . . . . ile lat musze grzac przy obecnych cenach aby dobic do ceny zakupu PC ?

Edytowane przez Krzysiek_BB

Gość Arturo72
ale zrozum mnie chlopie ze ja sobie jade na kablach i jest mi z nimi dobrze dzialaja 30 dni po zrobieniu wylewki prócz zapiecia do niech termostatow niec nie musialem dokupywac, a rurki sobie zrobilem na wyrost.....

Następny z kablami,który cieżko rozumuje.Zamiast kabli kupujesz kospela i masz taniej i takie samo zużycie energii co przy kablach i tez by było Ci dobrze.

Będzisz chciał taniej,sprzedajesz kospela i podłączasz co innego a teraz cenę w kablach utopiłeś w wylewce.

jest tansze w eksploatacji ale nie w zakupie kompletny sys na kablach kosztowałl mnie 4200 PLN . . . . . ile lat musze grzac przy obecnych cenach aby dobic do ceny zakupu PC ?

przecież cały czas tu kablarze piszą, że nie jest tańsze i wszyscy jedziemy na tym samym wózku. o to mi chodzi. czy któryś z użytkowników kabli przyznał, że pompa przynosi niższe rachunki? jasiek cały czas o tym, że i tak 10-12 kkWh za całość, pewnie nawet przy węglu. a kiedy się zwróci, to zależy ile Twój dom pali i ile CWU zużywasz. matematyka. to sobie każdy sam musi przeliczyć, ale pisanie "wszyscy jedziemy na tym samym wózku, załóżmy że żona cały dzień coś gotuje..." jest zabawne, szczególnie że i tak większość grzeje tylko w tanim prądzie i zyski bytowe z gotowania żony się w ciągu dnia rozejdą po całym domu

Następny z kablami,który cieżko rozumuje.Zamiast kabli kupujesz kospela i masz taniej i takie samo zużycie energii co przy kablach i tez by było Ci dobrze.

Będzisz chciał taniej,sprzedajesz kospela i podłączasz co innego a teraz cenę w kablach utopiłeś w wylewce.

w mieszkaniu przerabialem juz trzy przeplywowe ogrzewacze wody i srednio wytrzymywaly 3-4 lata dlatego pier....li mnie jakis kospel i zalany dom ..

tyle w temacie

Edytowane przez Krzysiek_BB