Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
w mieszkaniu przerabialem juz trzy przeplywowe ogrzewacze wody i srednio wytrzymywaly 3-4 lata dlatego pier....li mnie jakis kospel i zalany dom ..

tyle w temacie

To pochwal się jak grzeje się kablami cwu ;)

Każde wytłumaczenie jest dobre ale o grzaniu cwu kablami,tak,żeby nie zalały domu jeszcze nie słyszałem :)

to po co rurki?

po to mi to :) aby kiedys w ogleglej przyszlosci podpiac PC bo mam nadzieje ze tam nie rdzewieją czesci takie jak sa w przeplywowym np zbiornik z grzałkami, lub przepalenie sie grzałki i całe CO idzie w h...j, a tak mam sobie 7 obwodow i kazdy m2 powierzchni jest grzany natychmiast z moca ~ 130W/m2 (wylewka z gresem ~ 12cm)

To pochwal się jak grzeje się kablami cwu ;)

Każde wytłumaczenie jest dobre ale o grzaniu cwu kablami,tak,żeby nie zalały domu jeszcze nie słyszałem :)

o czym Ty znowu piszesz ...... CWU tez grzeje kablem grzejnym a nazywa sie to grzałka wcisnieta do 200L baniaka i Ci jeszcze powiem ze przy 4 od średia dobowa wynosi ~ 3,5 kWh i nikt nie jest brudny.

ale zrozum mnie chlopie ze ja sobie jade na kablach i jest mi z nimi dobrze dzialaja 30 dni po zrobieniu wylewki prócz zapiecia do niech termostatow niec nie musialem dokupywac, a rurki sobie zrobilem na wyrost.....

"to do tego kospel za 2000 zł, jakiś prosty sterownik i masz gotowy system. próbę szczelności zrobiłeś? sorry, ale to kablarze uważają, że rurki tyle nie mogą kosztować. ja nie wiem dlaczego nie możecie po prostu napisać, że ogrzewanie pompą ciepła jest znacznie tańsze niż czystym prądem. nie jest tańsze?"

jest tansze w eksploatacji ale nie w zakupie kompletny sys na kablach kosztowałl mnie 4200 PLN . . . . . ile lat musze grzac przy obecnych cenach aby dobic do ceny zakupu PC ?

to może ja pomogę dla swojego przypadku :)

i tak naciągam, bo dorzucam extra 1kkWh u siebie na CWU oraz COP wam daję 2,8, bo mam dobry dzień...

PYXIS, bałwanku, chodź i poczytaj...

[ATTACH=CONFIG]221055[/ATTACH]

varmepompareiro: widzisz, ze najwczesniej pojawię się po pompkę w 2022r?

Edytowane przez Hippek

przecież cały czas tu kablarze piszą, że nie jest tańsze i wszyscy jedziemy na tym samym wózku. o to mi chodzi. czy któryś z użytkowników kabli przyznał, że pompa przynosi niższe rachunki? jasiek cały czas o tym, że i tak 10-12 kkWh za całość, pewnie nawet przy węglu. a kiedy się zwróci, to zależy ile Twój dom pali i ile CWU zużywasz. matematyka. to sobie każdy sam musi przeliczyć, ale pisanie "wszyscy jedziemy na tym samym wózku, załóżmy że żona cały dzień coś gotuje..." jest zabawne, szczególnie że i tak większość grzeje tylko w tanim prądzie i zyski bytowe z gotowania żony się w ciągu dnia rozejdą po całym domu

no bo jedziecie z nami na tym samym wózku... 10kkWh +-1kkWh jak w mordę strzelił :)

chociaż nie - bo do dzisiaj zakładałam, że zmywarki używa się tak, jak ją przewidział producent a nie robi jako mebel w kuchni - to może ją do salonu wstawcie?

i tak naciągam, bo dorzucam extra 1kkWh u siebie na CWU oraz COP wam daję 2,8, bo mam dobry dzień...

Po pompke to moze i sie pojawisz, tylko nie bedzie jej gdzie wpiac. Juz Ci pisalem, ze co najwyzej suszarnie plodow rolnych mozesz sobie zrobic, a nie grzanie CO "nadmuchowo". Masz kabelki matolku i jak sie nie obrocisz, to du...a zawsze bedzie z tylu.

A kospel to grzałka wciśnięta w obudowę z pompą obiegową i naczyniem wzbiorczym.

Jedno posiadasz a drugiego się boisz ?

Schiza jakaś panuje tutaj wśród kablarzy ;)

mieales kiedys przeplywowy i jadac na wczasy zakrecales wode ?

to sobie wyobraz ze prawie zawsze po powrotach cos sie w nich rozszczelnialo .....

nie porównuj baniaczka 0,5L do baniaka 200L

jak tam uważasz :). mnie to generalnie wszystko jedno. padło u mnie na rurki ze względu na możliwość zainstalowania PC (nie wiem kiedy). intensywnie tutaj wypisywałem te bzdety, bo nie mogę znieść jak ktoś zaprzecza faktowi, że pompa obniża koszt eksploatacji domu. doszło do absurdów typu piekarniki, COP domu, kosiarki itd. już niewiele brakowało i wyszłoby, że ogrzewający śmieciuchem też tyle płacą za prąd co kablarze. to już były naprawdę absurdalne argumenty. kable są bardziej wydajne niż kospel dzięki precyzyjnemu sterowaniu, ale na pewno droższe w eksploatacji niż PC (czy może nie?). każdy musi sobie przeliczyć czy PC mu się opłaca czy nie, ale szkoda zamykać sobie drogę do niższych rachunków w przyszłości. szczególnie że CWU też trzeba jakoś grzać.

Po pompke to moze i sie pojawisz, tylko nie bedzie jej gdzie wpiac. Juz Ci pisalem, ze co najwyzej suszarnie plodow rolnych mozesz sobie zrobic, a nie grzanie CO "nadmuchowo". Masz kabelki matolku i jak sie nie obrocisz, to du...a zawsze bedzie z tylu.

no nie wiem, jak Ty, ale ja nie będę oglądać tego samego gresu do emerytury :)

jak tam uważasz :). mnie to generalnie wszystko jedno. padło u mnie na rurki ze względu na możliwość zainstalowania PC (nie wiem kiedy). intensywnie tutaj wypisywałem te bzdety, bo nie mogę znieść jak ktoś zaprzecza faktowi, że pompa obniża koszt eksploatacji domu. doszło do absurdów typu piekarniki, COP domu, kosiarki itd. już niewiele brakowało i wyszłoby, że ogrzewający śmieciuchem też tyle płacą za prąd co kablarze. to już były naprawdę absurdalne argumenty. kable są bardziej wydajne niż kospel dzięki precyzyjnemu sterowaniu, ale na pewno droższe w eksploatacji niż PC (czy może nie?). każdy musi sobie przeliczyć czy PC mu się opłaca czy nie, ale szkoda zamykać sobie drogę do niższych rachunków w przyszłości. szczególnie że CWU też trzeba jakoś grzać.

chłopaku! nikt nie neguje tego, ze pompka obniza - ale nie obniza tyle, ile piszą w kolorowych folderach, czego przykładem brak faktur do dzisiaj...

przeciez kazdy z nas piecze, gotuje, myje się i świeci, więc te koszta niejako są tożsame = +- 1000kWh/rok

to wytluamcz mi, dlaczego rocznie pompiarz nie zuzywa 1/3 tego, co ja, tylko czesto ponad połowę?

ponoć CO ma największy udział w całkowitym bilansie rocznym...

Brzeczkowski dobrze pisze: Poco Cito tak, ale do obiektów zabytkowych - najlepiej do zamku w Malborku - tam by wam wyszedł SCOP = 4:)

Edytowane przez Hippek

Zeby wszyscy tak rozumowali, to nie byloby takich "zabawnych" ludzi jak jasko-woznica i Cipka. :)

[ATTACH=CONFIG]221055[/ATTACH]

Czemu koszt instalacji pompy to 35000 zł? W stosunku do prądu musiałbym dopłacić 11000 zł, w tym jest zbiornik CWU. Takie dostawałem oferty. Naginasz trochę fakty. Poza tym - czym taniej ogrzejesz? Pompą czy prądem? Z arkusza wynika, że pompą... Nawet się zwróci za 10 lat. mimo że założyłaś instalację droższą o 25 000 zł

to wytluamcz mi, dlaczego rocznie pompiarz nie zuzywa 1/3 tego, co ja, tylko czesto ponad połowę?

ponoć CO ma największy udział w całkowitym bilansie rocznym...

Bo inne urzadzenia w domu pracuja z COP=1.

To jaki ma udzial CO zalezy i od domu i od profilu zuzycia pradu bytowego przez mieszkancow.

Zreszta i tak tego w stanie pojac nie jestes.

Czemu koszt instalacji pompy to 35000 zł? W stosunku do prądu musiałbym dopłacić 11000 zł, w tym jest zbiornik CWU. Takie dostawałem oferty. Naginasz trochę fakty. Poza tym - czym taniej ogrzejesz? Pompą czy prądem? Z arkusza wynika, że pompą... Nawet się zwróci za 10 lat. mimo że założyłaś instalację droższą o 25 000 zł

wrzuć skan oferty kompletnego systemu, pogadamy;

na razie nie chce mi się gadać o rzeczach wirtualnych