Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kazdy jak widac ma swoje fantazje na temat sprzedawcow. Jak Cie stary w galerie sama puszcza, to ja nie wiem. ;)

wydrukuj sobie wykresik i nad łózeczkiem powieś; jutro pogadamy

odmeldowuję się - PYK!

p.s. co to tak burczy w kotłowni - aaa - to CWU u PYXISA się robi na rano :p

chociaz właściwszym okresleniem byłaly LWU - Letnia Woda Uzytkowa - bo 49stC w zbiorniku, to w kranie ma ze 32...

p.s.2. LEDy mają COP=1; to cała reszta ma mniej niż 1

Zagalopowałem się, późno już. Dopłata do PC w stosunku do prądu to 17 tys. to nie zmienia faktu, że to znacznie mniej niż Twoje 25 tys. zł. Załóż COP 2.5, bo to powietrzna pompa ciepła. No i nie jestem pompiarzem. i pompa grzeje taniej czy nie?

EDIT: no i pomijam tutaj istnienie takich rzeczy jak wspomniana wcześniej Jula :)

Edytowane przez imrahil

Zagalopowałem się, późno już. Dopłata do PC w stosunku do prądu to 17 tys. to nie zmienia faktu, że to znacznie mniej niż Twoje 25 tys. zł. Załóż COP 2.5, bo to powietrzna pompa ciepła. No i nie jestem pompiarzem. i pompa grzeje taniej czy nie?

EDIT: no i pomijam tutaj istnienie takich rzeczy jak wspomniana wcześniej Jula :)

oferta jest? nie widzę - PYK!

założmy, że kupiłeś sobie wypas za 8 tysia drozej i masz SCOP = 2,8 - pasi?

i co? i pstro, bo dalej 10 latek...

Edytowane przez Hippek

wydrukuj sobie wykresik i nad łózeczkiem powieś; jutro pogadamy

odmeldowuję się - PYK!

p.s. co to tak burczy w kotłowni - aaa - to CWU u PYXISA się robi na rano :p

chociaz właściwszym okresleniem byłaly LWU - Letnia Woda Uzytkowa - bo 49stC w zbiorniku, to w kranie ma ze 32...

p.s.2. LEDy mają COP=1; to cała reszta ma mniej niż 1

Jak bys odkrecila u mnie sama "letnia" jak piszesz i wlazla do wanny, do dup..ko bys miala poparzone. Ja takich masochistycznych sklonnosci nie mam, wiec mi 41 ustawione spokojnie wystarcza.

Co jeszcze wg Ciebie z tego co wymienilas ma COP>1 ? :D

ć

moja żona brzydzi się jak ma coś nieumyte przez kilka godzin

Każdy ma jakieś fobie:) Ona akurat ma taką, ja mam inne natręctwa;)

Ale: po pierwsze, nie pisałeś o żonie, tylko o oszczędności, stąd też mój bój w obronie zmywarki, po drugie - jest to właśnie przykład nietrafionej inwestycji i nierozpoznania swoich potrzeb:) A to akurat przy planowaniu budowy domu jest jednym z ważniejszych aspektów: kilka pytań, jaki tryb życia prowadzę, jak jest moja sytuacja życiowa, czy zmieni się i jak szybko, ile wody zużywam;), jakiej wielkości dom jest mi potrzebny, jaka temperatura w domu jest dla mnie i MOJEJ RODZINY komfortowa i akceptowalna, wreszcie, jaki jest akceptowalny poziom rachunków za utrzymanie i ogrzanie domu. No i te całkiem nieracjonalne, ale ważne: czy np. brzydzę się nieumytych naczyń w zmywarce :) (naprawdę, bez złośliwości) . Odpowiedzi na te pytania prowadzą do wyboru takich, a nie innych rozwiązań w domu.

Dlatego wkurza mnie Arturo, który dzieli nas na tych, co myślą i nie myślą (tzn. kablarze nie myślą, pompiarze myślą:)). Ja w podejmowaniu decyzji np. o pojemności "bojlera" i sposobie grzania cwu brałam pod uwagę nawet głupią zmywarkę. Myślę, że większość z nas w ten sposób analizowała swoje potrzeby. I to, co jest dobre dla mnie, nie musi być dobre dla Arturo.I odwrotnie.

To "OCZYWISTA OCZYWISTOSĆ", ale w ferworze kłótni zapominacie o tym ;)

Tutaj obiecany schemat, w dwóch wersjach bo co niektórzy mogą nie zrozumieć.

hej.. przy uszkodzeniu różnicówki w ten sposób jak podajesz to tak będzie

pytanie jak często występują takie uszkodzenia ? czy faktycznie to duży problem?

btw. widać z tego że różnicówki 3-fazowe powinny obsługiwac tylko odbiorniki zasilane 3 fazami, tak od wypadku