Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak pompy sie nie psują to dlaczego dają tak krótką gwarancję? Pyxis do zony tez sie tak zwracasz jak do Hipki? Juz rozumiem czemu Antoni vek Artur tak tu die dowartosciowuje... juz jego pompka zdechla to trzeba gdzies popuscic ;) forum emerytów co ja tu robie...

Yes, yes, yes :)

Są nawet auta co maja dłuższą gwarancję.

Tutaj obiecany schemat, w dwóch wersjach bo co niektórzy mogą nie zrozumieć.

Czyli sugerujesz sytuacje z uszkodzeniem aparatu. To samo moze sie chyba stac, jak bedziesz mial uszkodzenie toru N przed rozdzielnia. IMHI "straszysz" chyba troszke na wyrost, ale chetnie wyslucham opini kogos kto sie elektryka zajmuje.

Hipcia 35 tyś za pompe w dzisiejszych czasach przy zwykłych domkach?

i jeszcze z takim copem nędznym.

ja w 2011 roku z robocizną zapłaciłem za swoją gównianą 17 tyś w tym zasobnik.

gruntowa to w tej chwili 25 tyś.

no ale oczywiście można podniecać się 35 tysiącami.

jak ktoś chciał i kable i rurki to jego sprawa- każdy kombinuje po swojemu.

grunt że nie zamyka się na inne sposoby niż kable.

powtórzę to co zawsze - czytają nas przyszli budujący - biorą pod uwagę ozc przy 20 stop liczone i do tego kable -uważajcie żebyście w swoich domach precyzyjnie w swoich domach nie ustawiali w łazienkach 19,5 a w salonach 22

życze wam takich domów gdzie dla waszych portfeli będzie bez znaczenia czy macie w domu 21 czy 24.

jasia cenie za pomysły z wentylacją.

hipcia ja to rozumiem zauroczenie zmywarką

u mnie w domu czy myjemy pod kranem czy zmywarką nam to zwisa przy kosztach , u ciebie tak pewnie nie będzie.

U Pyxisa z nosem w .. pompa wytrzyma 30 lat spokojnie od ceny pompy mógłby odliczyć z 3 do 4 zmywarek .

to nie ludzie od pomp zaczeli wyciągać jakieś zyski od zmywarek , tv no to nie wyśmiewajcie teraz dowodu że ona przy pompach uzasadnienia ekonomicznego może nie mieć.

Kurcze, strony w tym wątku lecą szybciej niż odcinki w "Dynastii". A długi prawie jak "Moda na Sukces" :).

Ale przechodząc do meritum, na lekkie ostudzenia nastrojów poniżej załączam fotkę mojej kotłowni (jeszcze zafoliowana). Jednej z 6-ciu :) oraz gratisowo fragment skrzynki z licznikiem od kabelków.

CAM00698.jpg

CAM00701.jpg

CAM00697.jpg

Edytowane przez MasterCheat

A czy moja zona uprawia taka chamowe na forum?

Czy sugerujesz, ze kobiecie naleza jakies specjalne wzgledy? Ja Cipke juz dawno traktuje nie jako kobiete, bo to raczej Hipolit stuka w klawiature. Natura nie mogla by sie az tak pomylic!

to jest taki nowoczesny fenimizm - mogą wszystko ale jak im się odda tym samym to chamówa

Kurcze, strony w tym wątku lecą szybciej niż odcinki w "Dynastii". A długi prawie jak "Moda na Sukces" :).

Ale przechodząc do meritum, na lekkie ostudzenia nastrojów poniżej załączam fotkę mojej kotłowni (jeszcze zafoliowana). Jednej z 6-ciu :) oraz gratisowo fragment skrzynki z licznikiem od kabelków.

No to napisz czy te sterowniki ESCO nie zawyżają temperatury - ma takie jasiek71 i by działały prawidłowo wyprowadził czujnik temperatury poza sterownik - elektronika grzeje czujnik. Możesz porównać wskazania z termometrem?

w ustawieniach zaawansowanych jest kalibracja i ustawiasz jak chcesz.

Akurat dysponuję termometrem na podczerwień o takim: http://www.twoja-apteczka.pl/termometr-bezdotykowy-thermoflash-lx26-p-1886.html i sobie ustawiłem żeby sterownik pokazywał to samo co termometr. Oczywiście ustawiałem na włączonym od dłuższego czasu sterowniku.

ps. a termometrem przy okazji pomierzyłem gdzie mi najwięcej ciepełka ucieka/zimna wchodzi.

Przykładowo, mam okna 3-szybowe i na samej szybie temperatura o prawie 2 stopnie większa niż przy zawiasach okna i generalnie na ramie.

Za to na drzwiach wejściowych na szybce najchłodniej.

przy oknie tarasowym na dole w rogu przy połączeniu ściany z ramą okna też chłodek.

Edytowane przez MasterCheat

to jest taki nowoczesny fenimizm - mogą wszystko ale jak im się odda tym samym to chamówa

to jest problem ludzki stary jak świat... drzazgę w oku człeka zobaczy a belki w swoim nie widzi ;)

czyli po nowemu... ja mogę krytykować wszystko i wszystkich, metodami dowolnymi, za to mnie nie wolno krytykować bo to chamstwo ;)

Namęczyłem się i wszystko pomierzyłem. /tak dla rozluźnienia/ ;)

a więc 01.10.2013 do 27.10.2013

cwu 6,8 kwh / doba x 28 = 190,4

c.o. 5 kwh /doba x 28 = 140

zmywarka 1,2 kwh /doba x 20 = 24

żarówki 7 kwh / doba x 28 = 196

pompa studni 3 kwh / doba x 28 = 84

zyski bytowe 1,2 kwh/doba x 28 = 134,40

itd itd, można sobie życie komplikować

bym zapomniał wibrator 2,8 kwh/doba x 17= 47,60 ..........lubię sobie czasem podłubać

Czyli sugerujesz sytuacje z uszkodzeniem aparatu. To samo moze sie chyba stac, jak bedziesz mial uszkodzenie toru N przed rozdzielnia. IMHI "straszysz" chyba troszke na wyrost, ale chetnie wyslucham opini kogos kto sie elektryka zajmuje.

To nie jest straszenie, takie sytuacje mają miejsce. Co do wypadnięcia toru PEN w sieci energetyki zawodowej to ratuję Ciebie tylko odpowiedni uziom. Natomiast stosując aparaty przerywające tor N sam sobie stwarzasz zagrożenie powstania sytuacji którą narysowałem

Namęczyłem się i wszystko pomierzyłem. /tak dla rozluźnienia/ ;)

a więc 01.10.2013 do 27.10.2013

cwu 6,8 kwh / doba x 28 = 190,4

c.o. 5 kwh /doba x 28 = 140

zmywarka 1,2 kwh /doba x 20 = 24

żarówki 7 kwh / doba x 28 = 196

pompa studni 3 kwh / doba x 28 = 84

zyski bytowe 1,2 kwh/doba x 28 = 134,40

itd itd, można sobie życie komplikować

bym zapomniał wibrator 2,8 kwh/doba x 17= 47,60 ..........lubię sobie czasem podłubać

bez wibracji wychodzi 730kWh / miesiączek - u Hipci wyjdzie 820-850 kWh przy deczko większym domku: )

czyli pompiarze zamkną pażdziernik z wynikiem ... no walsnie - jakim ?

To nie jest straszenie, takie sytuacje mają miejsce. Co do wypadnięcia toru PEN w sieci energetyki zawodowej to ratuję Ciebie tylko odpowiedni uziom. Natomiast stosując aparaty przerywające tor N sam sobie stwarzasz zagrożenie powstania sytuacji którą narysowałem

przecież u Pynisa to niemożliwe :)

nie, na bank nie - wszedzie, tylko nie u niego...

Rownie dobrze moze byc sytuacja pojawienia sie potencjalu na torze N wskutek np, uszkodzenia izolacji. To sa przypadki awaryjne. Wtedy lepiej miec tor N odcinany. Rozlaczniki przeciwpozarowe chyba tez tak wlasnie maja.

Jesli jestes "praktykiem" to napisz czy czesto i ile razy miales do czynienia z sytuacja spalenia odbiornikow na skutek niezalczenia/rozlaczenia toru N przez aparature. Chetnie tez bym wysluchal opinii jeszcze kogos, bo mi jest to trudno ocenic, bom kompletny laik w tej dziedzinie.