Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Namęczyłem się i wszystko pomierzyłem. /tak dla rozluźnienia/ ;)

a więc 01.10.2013 do 27.10.2013

cwu 6,8 kwh / doba x 28 = 190,4

c.o. 5 kwh /doba x 28 = 140

zmywarka 1,2 kwh /doba x 20 = 24

żarówki 7 kwh / doba x 28 = 196

pompa studni 3 kwh / doba x 28 = 84

zyski bytowe 1,2 kwh/doba x 28 = 134,40

itd itd, można sobie życie komplikować

bym zapomniał wibrator 2,8 kwh/doba x 17= 47,60 ..........lubię sobie czasem podłubać

Witaj.

Możesz napisać ile m3 ciepłej wody zużyłaś przez te 28 dni?

Strasznie dużo idzie Ci na oświetlenie. Zakładam, że wszedzie zwykłe żarówki a mimo to dużo, może to efekt dużej rodziny (szczególnie dzieci) .

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kurcze, strony w tym wątku lecą szybciej niż odcinki w "Dynastii". A długi prawie jak "Moda na Sukces" :).

Ale przechodząc do meritum, na lekkie ostudzenia nastrojów poniżej załączam fotkę mojej kotłowni (jeszcze zafoliowana). Jednej z 6-ciu :) oraz gratisowo fragment skrzynki z licznikiem od kabelków.

mam takie same i zastanawiam się czy będzie trzeba ten czujnik na zewnątrz wyciągać bo podobno się grzeje od elektroniki.tzn jasiek i brygada tak pisali ale to były przyciskowe sterowniki ,może w dotykowych nie ma tej przypadłości ? ;)

to bardzo optymistycznie bo takie straty są na zbiornikach o połowę mniejszych

Mam pionowy 300l solarny z izolacją piankową 5 cm i jego straty zmierzone wynoszą ok 5 MJ/dobę, czyli 1,38 kWh

no tak zapomniałem o temperaturze

było sprawdzane przy 50C

Edytowane przez Vld

Kabinę prysznicową z brodzikiem,korkiem kupiłem za 260zł i to Lobo zakwestionował i kolejny raz się pomylił.

Poza tym czy Wy dobrze się czujecie ?

To ze za tyle kupoles kabine to ok, ale na kabinie koszty sie nie koncza i tego jakos nie mozesz przyznac...

Dla mnie to koniec tematu kazdy sie wypowiedzial inni niech sami wyciagaja wnioski

pewnie tak

ale te 8,8 kwh jest bardzo precyzyjne

ile zmywarka srednio w miesiacu bierze pradu

bo nam sie nie chce uzywac jej-słusznie?

Mialem podpiety podlicznik pod zmywarke, stednia z trzech miesiecy to 1,2kWh, myjemy conajmniej raz dziennie, wszystko nawet szklanki po wodzie zeby byly lsniace, wazony, mega wielkie garnki, miski psa kota itd, to jest mega komfortowe, a arumenty ze trzeba czekac i wkladac, zostawie bez komentarza

liczenie prądu za cały rok i wyciąganie na tej podstawie jest bajdurzeniem

w ten sposób spłaszcza sie róznice miedzy pradem a pompami

Tez tak mysle, jesli juz to niech bedzie liczone w okresie grzewczym a nie za caly rok, dla mnie to bzdura

Ile Was kosztowaly Wasze domki bez dzialki oczywiscie. Podzielcie sie :)

Mam wszystko zapisane,

W tym temacie musiałbyś się zgłosić do R&K,on ma doświadczenie jak podrożyć budowę ;)

Lobo także mógłby podpowiedzieć ;)

Hehehe, ale sie zdziwisz, hehehe ty przekroczyles 300 o jakies 20-30 tys? To jest koszt z kuchnia meblami itd? Do stanu jaki masz teraz

Gość Arturo72

Hehehe, ale sie zdziwisz, hehehe ty przekroczyles 300 o jakies 20-30 tys? To jest koszt z kuchnia meblami itd? Do stanu jaki masz teraz

Nie całe 270tys.zł+zwrot z kopalni do stanu obecnego czyli z ogrodzeniem,elewacja,umeblowaniem,oświetleniem zewn.wewn,pierdolami wykonczeniowymi ,sprzętem do kuchni,podjazdem i tarasem wykostkowanym itp.

Cena kabiny+bateria+deszczownica+rurki pp+robocizna wlasna=całkowity koszt natrysku.

Edytowane przez Arturo72