Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hipciu

skoro grzejąc wodę cwu do 48 mam cop 2,9

to racz\ej w pażdzierniku cop do co byłby wyższy -skoro zasilanie nie byłoby większe niż 25 stop.

pewnie gdzieś między 3,5a 4

oczywiście nie zapominam że to dopiero pażdziernik.

z drugiej strony latem cop na cwu miałem w okolicach 3,5

wszystko cacy, tylko paradoks jest taki, ze w pazdzienriku Ci tyle ciepla nie potrzeba;

masz je do dyspozycji baaardzo tanie (cop=4) ale nie kotłujesz go do domu...

a jak potrzeba (luty), to COP wtedy ledwo zipie...

a stąd juz do wózka jasia niedaleko :)

ciepło, cieplo...

Edytowane przez Hippek

HIPCIU wyprowadz się z tego domu natychmiast

mówisz o pażdzierniku że zużyłaś 730 kwh-masakra totalna- ty chyba faktycznie grzejesz zmywarką dom

oto dowód

od 20 lipca do 20 września mamy rachunek 723 kwh a hipci wychodzi miesiąc 730 kwh

u nas te 723 kwh to są 2 domy [3 telewizory bycze , 3 lodówki , zamrażarka typu zmieszczą się 2 teściowe, komputery, c wu -160 kwh 2 miesiące, dużo krajzeg , kosiarek , młotów wyburzeniowych

no ale u nas to jest na 2 miesiące i na 2 domy.

hipcia ty masz powstawiane okna czy mieszkasz w stanie surowym otwartym?

możesz ponabijać się z mojego brykietu ale u ciebie coś jest w czarnej dziurze [jakaś wtyczka?]

HIPCIU wyprowadz się z tego domu natychmiast

mówisz o pażdzierniku że zużyłaś 730 kwh-masakra totalna- ty chyba faktycznie grzejesz zmywarką dom

oto dowód

od 20 lipca do 20 września mamy rachunek 723 kwh a hipci wychodzi miesiąc 730 kwh

u nas te 723 kwh to są 2 domy [3 telewizory bycze , 3 lodówki , zamrażarka typu zmieszczą się 2 teściowe, komputery, c wu -160 kwh 2 miesiące, dużo krajzeg , kosiarek , młotów wyburzeniowych

no ale u nas to jest na 2 miesiące i na 2 domy.

hipcia ty masz powstawiane okna czy mieszkasz w stanie surowym otwartym?

możesz ponabijać się z mojego brykietu ale u ciebie coś jest w czarnej dziurze [jakaś wtyczka?]

kochaniutki, w lecie to ja mam 360kWh/miesiac i za 2 miechy (od 15.07 do 15.09) mialabym 720kWh

nie kumam - o co kaman?

sezon zaczelam 15.09 - pisalam;

podaj mi zuzycie od 20.09 do 20.10 u Ciebie i odnies to do moich 840kWh

p.s. na tym fakcie, ze latem mamy takie samo zuzycie smiem porownywac COP domu.. bo mieszkamy tak samo

Gość Arturo72
Tak,ja za robociznę za SSO płaciłem 38tys.zł,wylewki,tynki wewnetrzne i zewnętrzne,brukowanie to także prace zlecone firmom.

No i w mojej kwocie 15-20tys.zł to dodatkowe koszty na zabezpieczenia przeciw szkodom górniczym :)

hipcia bimbrownia to tylko dla rodziny czy dla całej okolicy ?

730 kwh -miesiąc lqatem porażka

bez grzania masz prawie 9000kwh i plus symboliczne grzanie zimą z 5000-70000kwh.

przepraszam 730 kwh masz latem na 2 miesiące

czyli destylacja na własny użytek

przepraszam jeszcze raz.

no ale twój nowoczesny domek zużywa dokładnie tyle samo co u nas 2 domy i 2 rodziny.

HIPCIA - o co chodzi , tylko destylacją to tłumaczysz?

Edytowane przez malux20

Ale ona chce abys ptaszka podal.

Lubi i nos i ptaszka :D

Coraz trudniej mi pojac o co kobiecie biega.

Najlepszy jest ten "COP dla domu". Nie moge sobie jakos wyobrazic sensownej interpretacji fizycznej takiego wspolczynnika, ale to jest dla niej nie wazne. Jeden komplikuje liczenie kosztow CO przez podawanie FV za caly prad z calego roku, a drugi(a) chce liczyc jakies wspolczynniki "pocieszajace" po nietrafionym wyborze systemu CO. Dom wariatow Panie, dom wariatow. ;)

HIPCIA LICZ TO ZA OKRES 20wrzesień -20 pażdziernik

ale was ten nos boli-ale trzeba bylo nie zaczynac

maluxie

zuzyles 370kWh a ja zuzyje w tym okresie 840kWh (cale domy moj i Twoj)

czyli 840/370 daje 2 z groszami

skoro latem zuzywamy tyle samo, to reszta to czyste CO

tak wiec sprawnosc Twojego systemu CO wzgledem moich kabli w w/w okresie wynosi ledwo ponad 2

amen

Coraz trudniej mi pojac o co kobiecie biega.

Najlepszy jest ten "COP dla domu". Nie moge sobie jakos wyobrazic sensownej interpretacji fizycznej takiego wspolczynnika, ale to jest dla niej nie wazne. Jeden komplikuje liczenie kosztow CO przez podawanie FV za caly prad z calego roku, a drugi(a) chce liczyc jakies wspolczynniki "pocieszajace" po nietrafionym wyborze systemu CO. Dom wariatow Panie, dom wariatow. ;)

kołku, z fvat liczymy koszt całego prądu zuzytego przez dom przez rok stad cop domu :-)

kołku, z fvat liczymy koszt całego prądu zuzytego przez dom przez rok stad cop domu :-)

Pytam sie matolku, czy dom to maszyna cieplna, ze liczysz mu COP? Jak Ci zaproponowalem interpretacje tego wspolczynnika jako przypisanie "sredniego" COPu mojej zarowce i telewizorowi, to Ci sie to nie bardzo to spodobalo (poza bredniami, ze Twoje ledy maja COP>1).

Jesli taki "COP dla domu" jest bytem pozbawionym sensu, to po co go wogole tworzyc? Trzeba bylo myslec o rachunkach przed zalaniam kabli w posadzce.