_artur_ 28.10.2013 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Tutaj obiecany schemat, w dwóch wersjach bo co niektórzy mogą nie zrozumieć. czytałeś co napisałem w poprzednim poście na ten temat.. to inaczej mówicąc tzw. pływające zero Rownie dobrze moze byc sytuacja pojawienia sie potencjalu na torze N wskutek np, uszkodzenia izolacji. To sa przypadki awaryjne. Wtedy lepiej miec tor N odcinany. Rozlaczniki przeciwpozarowe chyba tez tak wlasnie maja. Jesli jestes "praktykiem" to napisz czy czesto i ile razy miales do czynienia z sytuacja spalenia odbiornikow na skutek niezalczenia/rozlaczenia toru N przez aparature. Chetnie tez bym wysluchal opinii jeszcze kogos, bo mi jest to trudno ocenic, bom kompletny laik w tej dziedzinie. To nie jest straszenie, takie sytuacje mają miejsce. Co do wypadnięcia toru PEN w sieci energetyki zawodowej to ratuję Ciebie tylko odpowiedni uziom. Natomiast stosując aparaty przerywające tor N sam sobie stwarzasz zagrożenie powstania sytuacji którą narysowałem właśnie to napisałem - różnicówki mają (a przynajmniej powinny mieć, chyba że już na wsztstkim oszczędzają ale tu nie wydaje mi się) priortyet załączania zera.. pisałem o tym wcześniej.. przy włączeniu zero jest dołączane najpierw a porem fazy, a przy rozłączaniu najpierw rozłączane są fazy a potem zero co właśnie ma zapobiegać temu zjawisku., i są też wyłączniki FRy ktore mają osobny kanał do rozłączania zera tez z priorytetem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.10.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Hipciu... Masz dzieci czy zyjesz tylko z partnerem/mezem? Varme, Ty niedlugo bedziesz jej rozmiar miseczki znal i gdzie ma jakiego pieprzyka. Czy aby na pewno chcesz byc z Cipka tak blisko? Zastanow sie powaznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 28.10.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Pytam sie matolku, czy dom to maszyna cieplna, ze liczysz mu COP? Jak Ci zaproponowalem interpretacje tego wspolczynnika jako przypisanie "sredniego" COPu mojej zarowce i telewizorowi, to Ci sie to nie bardzo to spodobalo (poza bredniami, ze Twoje ledy maja COP>1). Jesli taki "COP dla domu" jest bytem pozbawionym sensu, to po co go wogole tworzyc? Trzeba bylo myslec o rachunkach przed zalaniam kabli w posadzce. ja sie bardzo cieszę, że się troszczycie o moje rachunki, ale niepotrzebnie... jakby miało być tanio, to bym wstawiła kominek i dymiła jak sasiad pociętymi paletami ma być jak w bloku - nastawiam w pazdzierniku i mam w dupie, kiedy i na ile się włacza ogrzewanie - i zapominam wybaczcie, ale mamy ciekawsze sprawy nic biegać do kotłowni i patrzec, czy Poco Cito żyje a w ogole: co to jest kotłownia? bo ja tam mam całkiem sporą pralnię z suszarnią p.s. do varmepumpareiro: pompkę kupię sobie DLATEGO, że latem zrobi mi 18stC, jak będę chciała; ogrzewanie będzie produktem ubocznym, panie Pynis, bo czasem jak mam życzenie mieć ciszę, to nie będzie mi napierniczać jakis wentyl - nawet, jesli jest to 29dbA... p.s.2 varmepumpareiro: tak to szło: Twój nos w mojej... pie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 28.10.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 (edytowane) czytałeś co napisałem w poprzednim poście na ten temat.. to inaczej mówicąc tzw. pływające zero właśnie to napisałem - różnicówki mają (a przynajmniej powinny mieć, chyba że już na wsztstkim oszczędzają ale tu nie wydaje mi się) priortyet załączania zera.. pisałem o tym wcześniej.. przy włączeniu zero jest dołączane najpierw a porem fazy, a przy rozłączaniu najpierw rozłączane są fazy a potem zero co właśnie ma zapobiegać temu zjawisku., i są też wyłączniki FRy ktore mają osobny kanał do rozłączania zera tez z priorytetem, Ciekawe skąd 400V..., jakby nie było odbiorniki połączone są szeregowo... Równie dobrze sytuacja taka może wystąpić gdy nie ma wcale różnicówki czyli jak to jest najczęściej w obwodach oświetleniowych. Edytowane 28 Października 2013 przez Crisiano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 28.10.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Hipciu... Masz dzieci czy zyjesz tylko z partnerem/mezem? mam, ale na pompę nie lecą niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.10.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 ma być jak w bloku - nastawiam w pazdzierniku i mam w dupie, kiedy i na ile się włacza ogrzewanie - i zapominam Jak bys miala taki licznik z "kreciolkiem", to przy zalaczonych kabelkach bys mogla na nim podklady kolejowe ciac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 28.10.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 (edytowane) Wiesz Hipciu mozna miec i PC i pralnie... I jakos jej nie pilnuje Dziwie sie ze nasz dzieci bo kombinacja Twoich upodoban by na taka mozliwosc nie wskazywala. No ale moze jestes mocno wierzaca. A teraz PC do chlodzenia... A grzanie przy okazji... No to jeden z twoich rycerzy sluzy pomoca i rada gdzie nabyc taniej od lodowki. A jakby mialo byc tanio to bys... No widzisz... Wiec odp... Sie od PC... Bo moze my tez chcielismy drogo ale insczej. Sluzbowym tdi tez nie jezdze tylko tym czym chce strasznie się jąkasz rachunek przyszedł i wyszło jak zwykle? a na serio: łykasz, chłopcze, wszystko, jak młody pelikan... nawet tdi... nie sądzisz chyba, że na serio uzewnątrzniam się tutaj ku waszej uciesze? czas już spać, bo zaraz przyjdzie mama i wyłączy komputer a rycerze... tak, masz coś niego... zakuty łeb z mojej strony EOT Edytowane 28 Października 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 28.10.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Jak bys miala taki licznik z "kreciolkiem", to przy zalaczonych kabelkach bys mogla na nim podklady kolejowe ciac. moja dioda świeci światłem ciągłym na czerwono - mniej więcej tak, jak twój debet na koncie po zakupach Poco Cito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.10.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 .. nawet tdi... Wszak wiadomo,że najlepszy diesel jaki zrobiono to fiatowski jtd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.10.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 moja dioda świeci światłem ciągłym na czerwono - mniej więcej tak, jak twój debet na koncie po zakupach Poco Cito Nie boj nic. Stoje jak Rockefeller po wyplacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 28.10.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Wszak wiadomo,że najlepszy diesel jaki zrobiono to fiatowski jtd Nie boj nic. Stoje jak Rockefeller po wyplacie. ja widzę, że z Arturo się po wątkch wszelakich parą prowadzacie - jak Pat i Mat... może zamieszkacie razem - bo co dwie pompy, to nie jedna a i COP do 4 skoczy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.10.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 ja widzę, że z Arturo się po wątkch wszelakich parą prowadzacie - jak Pat i Mat... może zamieszkacie razem - bo co dwie pompy, to nie jedna a i COP do 4 skoczy! Tu juz byli wczoraj kablarze co sie do siebie "przytulaja" (). Jak bym nie przenosil tych stereotypow na wiekszosc populacji. Jak by nie bylo, to jest pewna subkultura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.10.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 a i COP do 4 skoczy! Nie zapomnij dodać "domowy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 28.10.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Wszak wiadomo,że najlepszy diesel jaki zrobiono to fiatowski jtd Stosowany nie tylko w Alfie ale także w większości Opli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.10.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Stosowany nie tylko w Alfie ale także w większości Opli Dokładnie,jtd się skundliło i nie jest to już typowa włoszczyzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.10.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 w ustawieniach zaawansowanych jest kalibracja i ustawiasz jak chcesz. he he ... powodzenia z tą kalibracją ... jak już ci się znudzi ciągłe jej przestawianie to daj znać ... ps. raczej nie obstawiam aby ten sterownik w wersji dotykowej była wolny od przypadłości w wersji z klawiszami ... na początku też miałem wrażenie że wszystko jest gites ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 28.10.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 he he ... powodzenia z tą kalibracją ... jak już ci się znudzi ciągłe jej przestawianie to daj znać ... ps. raczej nie obstawiam aby ten sterownik w wersji dotykowej była wolny od przypadłości w wersji z klawiszami ... na początku też miałem wrażenie że wszystko jest gites ... są jakieś sterowniki co nie potrzebują ingerencji aby działały poprawnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.10.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Te od PC wiemy , wiemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 28.10.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Tutaj obiecany schemat, w dwóch wersjach bo co niektórzy mogą nie zrozumieć. Ciekawe skąd 400V..., jakby nie było odbiorniki połączone są szeregowo... Równie dobrze sytuacja taka może wystąpić gdy nie ma wcale różnicówki czyli jak to jest najczęściej w obwodach oświetleniowych. zajrzyj do schematu podanego w poście powyżej.. chodzi o to że jak ci się N upier... znaczy będzie przerwa na nim przy róznicówce to moze (może nie musi) się przez jakiś odbiornik zamknc obwód pomiędzy dwoma fazami.. i stąd 400V.. nie jest to niemożliwe ale jak pokazuje praktyka raczej rzadkie.. do tego, a czego piotrp nie bierze pod uwagę to to co napisałem o priorytecie dołączania/rozłączania zera w różnicówkach i niektórych FRach.. więc tu uważam ze troche dramatyzuje ale już zgadzam się że wyłączanie N przez FRa bez priorytetu to proszenie się o awarię.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.10.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 akurat dzisiaj zaliczyłem trzy nowe budynki w realnym świecie i po rozmowie z inwestorami na temat cen systemów grzewczych, CWU i hydrauliki w ich domach dowiedziałem się paru ciekawostek ... dom pierwszy 210m2 z poddaszem, kocioł eco..., grzejniki i częściowo podłogówka ... użytkowany cztery sezony i ciągle coś tam trzeba przestawiać i regulować aby było w miarę komfortowo... cena całego układu ok. 63k ... dom drugi 160m2 z garażem, poddasze użytkowe, kociołek gazowy, kominek z płaszczem, PC do CWU, grzejniki i częściowo podłogówka... drugi sezon grzewczy i wszystko działa jak wiaterek zawieje ( spróbuję to ogarnąć...)... cena całości ponad 70k... dom trzeci 150m2 z poddaszem użytkowym, kociołek gazowy, całość na podłogówce z siłownikami na pętlach i sterownikami w każdym pomieszczeniu... teraz będzie pierwszy sezon grzewczy... cena całości ok. 60k.... pytałem oczywiście co sądzą na temat PC ale kończyło się na tym że nikt nie dostał wyceny niższej niż 50k za samo urządzenie z "kotłownią" a jak zaczynali doliczać do tego resztę instalacji plus kominki i takie tam pierdoły to po prostu wymiękali ... tak właśnie wyglądają instalacje w przeciętnych nowych budynkach... tak więc cena mojej na kablach z bojlerem za ok. 8,5k ( ok. 15k razem z kominkiem i DGP...)wygląda rzeczywiście jak oderwana od rzeczywistości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts