Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tutaj obiecany schemat, w dwóch wersjach bo co niektórzy mogą nie zrozumieć.

czytałeś co napisałem w poprzednim poście na ten temat.. to inaczej mówicąc tzw. pływające zero

Rownie dobrze moze byc sytuacja pojawienia sie potencjalu na torze N wskutek np, uszkodzenia izolacji. To sa przypadki awaryjne. Wtedy lepiej miec tor N odcinany. Rozlaczniki przeciwpozarowe chyba tez tak wlasnie maja.

Jesli jestes "praktykiem" to napisz czy czesto i ile razy miales do czynienia z sytuacja spalenia odbiornikow na skutek niezalczenia/rozlaczenia toru N przez aparature. Chetnie tez bym wysluchal opinii jeszcze kogos, bo mi jest to trudno ocenic, bom kompletny laik w tej dziedzinie.

To nie jest straszenie, takie sytuacje mają miejsce. Co do wypadnięcia toru PEN w sieci energetyki zawodowej to ratuję Ciebie tylko odpowiedni uziom. Natomiast stosując aparaty przerywające tor N sam sobie stwarzasz zagrożenie powstania sytuacji którą narysowałem

właśnie to napisałem - różnicówki mają (a przynajmniej powinny mieć, chyba że już na wsztstkim oszczędzają ale tu nie wydaje mi się) priortyet załączania zera.. pisałem o tym wcześniej.. przy włączeniu zero jest dołączane najpierw a porem fazy, a przy rozłączaniu najpierw rozłączane są fazy a potem zero co właśnie ma zapobiegać temu zjawisku.,

i są też wyłączniki FRy ktore mają osobny kanał do rozłączania zera tez z priorytetem,

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytam sie matolku, czy dom to maszyna cieplna, ze liczysz mu COP? Jak Ci zaproponowalem interpretacje tego wspolczynnika jako przypisanie "sredniego" COPu mojej zarowce i telewizorowi, to Ci sie to nie bardzo to spodobalo (poza bredniami, ze Twoje ledy maja COP>1).

Jesli taki "COP dla domu" jest bytem pozbawionym sensu, to po co go wogole tworzyc? Trzeba bylo myslec o rachunkach przed zalaniam kabli w posadzce.

ja sie bardzo cieszę, że się troszczycie o moje rachunki, ale niepotrzebnie...

jakby miało być tanio, to bym wstawiła kominek i dymiła jak sasiad pociętymi paletami

ma być jak w bloku - nastawiam w pazdzierniku i mam w dupie, kiedy i na ile się włacza ogrzewanie - i zapominam

wybaczcie, ale mamy ciekawsze sprawy nic biegać do kotłowni i patrzec, czy Poco Cito żyje

a w ogole: co to jest kotłownia? bo ja tam mam całkiem sporą pralnię z suszarnią :)

p.s. do varmepumpareiro: pompkę kupię sobie DLATEGO, że latem zrobi mi 18stC, jak będę chciała;

ogrzewanie będzie produktem ubocznym, panie Pynis, bo czasem jak mam życzenie mieć ciszę, to nie będzie mi napierniczać jakis wentyl - nawet, jesli jest to 29dbA...

p.s.2 varmepumpareiro: tak to szło: Twój nos w mojej... pie !

czytałeś co napisałem w poprzednim poście na ten temat.. to inaczej mówicąc tzw. pływające zero

właśnie to napisałem - różnicówki mają (a przynajmniej powinny mieć, chyba że już na wsztstkim oszczędzają ale tu nie wydaje mi się) priortyet załączania zera.. pisałem o tym wcześniej.. przy włączeniu zero jest dołączane najpierw a porem fazy, a przy rozłączaniu najpierw rozłączane są fazy a potem zero co właśnie ma zapobiegać temu zjawisku.,

i są też wyłączniki FRy ktore mają osobny kanał do rozłączania zera tez z priorytetem,

Ciekawe skąd 400V..., jakby nie było odbiorniki połączone są szeregowo...

Równie dobrze sytuacja taka może wystąpić gdy nie ma wcale różnicówki czyli jak to jest najczęściej w obwodach oświetleniowych.

Edytowane przez Crisiano

Wiesz Hipciu mozna miec i PC i pralnie... I jakos jej nie pilnuje :)

Dziwie sie ze nasz dzieci bo kombinacja Twoich upodoban by na taka mozliwosc nie wskazywala. No ale moze jestes mocno wierzaca.

A teraz PC do chlodzenia... A grzanie przy okazji... No to jeden z twoich rycerzy sluzy pomoca i rada gdzie nabyc taniej od lodowki.

A jakby mialo byc tanio to bys...

No widzisz... Wiec odp... Sie od PC... Bo moze my tez chcielismy drogo :) ale insczej.

Sluzbowym tdi tez nie jezdze tylko tym czym chce ;)

strasznie się jąkasz

rachunek przyszedł i wyszło jak zwykle?

a na serio: łykasz, chłopcze, wszystko, jak młody pelikan... nawet tdi...

nie sądzisz chyba, że na serio uzewnątrzniam się tutaj ku waszej uciesze?

czas już spać, bo zaraz przyjdzie mama i wyłączy komputer

a rycerze... tak, masz coś niego... zakuty łeb :)

z mojej strony EOT

Edytowane przez Hippek

ja widzę, że z Arturo się po wątkch wszelakich parą prowadzacie - jak Pat i Mat...

może zamieszkacie razem - bo co dwie pompy, to nie jedna :) a i COP do 4 skoczy!

Tu juz byli wczoraj kablarze co sie do siebie "przytulaja" (sex.GIF). Jak bym nie przenosil tych stereotypow na wiekszosc populacji. Jak by nie bylo, to jest pewna subkultura.

w ustawieniach zaawansowanych jest kalibracja i ustawiasz jak chcesz.

he he ...

powodzenia z tą kalibracją ...:lol2:

jak już ci się znudzi ciągłe jej przestawianie to daj znać ...:yes:

ps. raczej nie obstawiam aby ten sterownik w wersji dotykowej była wolny od przypadłości w wersji z klawiszami ...

na początku też miałem wrażenie że wszystko jest gites ...

he he ...

powodzenia z tą kalibracją ...:lol2:

jak już ci się znudzi ciągłe jej przestawianie to daj znać ...:yes:

ps. raczej nie obstawiam aby ten sterownik w wersji dotykowej była wolny od przypadłości w wersji z klawiszami ...

na początku też miałem wrażenie że wszystko jest gites ...

są jakieś sterowniki co nie potrzebują ingerencji aby działały poprawnie ?

Tutaj obiecany schemat, w dwóch wersjach bo co niektórzy mogą nie zrozumieć.

Ciekawe skąd 400V..., jakby nie było odbiorniki połączone są szeregowo...

Równie dobrze sytuacja taka może wystąpić gdy nie ma wcale różnicówki czyli jak to jest najczęściej w obwodach oświetleniowych.

zajrzyj do schematu podanego w poście powyżej..

chodzi o to że jak ci się N upier... znaczy będzie przerwa na nim przy róznicówce to moze (może nie musi) się przez jakiś odbiornik zamknc obwód pomiędzy dwoma fazami.. i stąd 400V.. nie jest to niemożliwe ale jak pokazuje praktyka raczej rzadkie..

do tego, a czego piotrp nie bierze pod uwagę to to co napisałem o priorytecie dołączania/rozłączania zera w różnicówkach i niektórych FRach..

więc tu uważam ze troche dramatyzuje ale już zgadzam się że wyłączanie N przez FRa bez priorytetu to proszenie się o awarię..

akurat dzisiaj zaliczyłem trzy nowe budynki w realnym świecie i po rozmowie z inwestorami na temat cen systemów grzewczych, CWU i hydrauliki w ich domach dowiedziałem się paru ciekawostek ...

dom pierwszy 210m2 z poddaszem, kocioł eco..., grzejniki i częściowo podłogówka ...

użytkowany cztery sezony i ciągle coś tam trzeba przestawiać i regulować aby było w miarę komfortowo...

cena całego układu ok. 63k ...

dom drugi

160m2 z garażem, poddasze użytkowe, kociołek gazowy, kominek z płaszczem, PC do CWU, grzejniki i częściowo podłogówka...

drugi sezon grzewczy i wszystko działa jak wiaterek zawieje ( spróbuję to ogarnąć...)...

cena całości ponad 70k...

dom trzeci

150m2 z poddaszem użytkowym, kociołek gazowy, całość na podłogówce z siłownikami na pętlach i sterownikami w każdym pomieszczeniu...

teraz będzie pierwszy sezon grzewczy...

cena całości ok. 60k....

pytałem oczywiście co sądzą na temat PC ale kończyło się na tym że nikt nie dostał wyceny niższej niż 50k za samo urządzenie z "kotłownią" a jak zaczynali doliczać do tego resztę instalacji plus kominki i takie tam pierdoły to po prostu wymiękali ...

tak właśnie wyglądają instalacje w przeciętnych nowych budynkach...:yes:

tak więc cena mojej na kablach z bojlerem za ok. 8,5k ( ok. 15k razem z kominkiem i DGP...)wygląda rzeczywiście jak oderwana od rzeczywistości...