Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pytałem oczywiście co sądzą na temat PC ale kończyło się na tym że nikt nie dostał wyceny niższej niż 50k za samo urządzenie z "kotłownią" a jak zaczynali doliczać do tego resztę instalacji plus kominki i takie tam pierdoły to po prostu wymiękali ...

Moze nie starczylo uporu w poszukiwaniach.

To tak jak bys wyslal zapytanie ofertowe o autko do Porshe, Ferrari i Lanborgini i stawierdzil, ze smochody sa drogie i nigdy sobie czegos takiego nie kupisz. Moze ich orientacja na rynku pomp ciepla ograniczla sie do mocno reklamowanych i drogich marek?

przepuść sobie z 2000w przez przekaźnik w sterowniku to zobaczysz jak będzie dokładnie ...:yes:

głupi 1* wewnątrz obudowy i jest jazda ...

To ty masz na tym pokojowym regulatorku zalaczanie? Myslelm, ze fachowiec to sobie na nim zrobil sterowanie a zalacza sie w rozdzielni. Oj, szewc bez butow chodzi... :)

wszystko cacy, tylko paradoks jest taki, ze w pazdzienriku Ci tyle ciepla nie potrzeba;

masz je do dyspozycji baaardzo tanie (cop=4) ale nie kotłujesz go do domu...

a jak potrzeba (luty), to COP wtedy ledwo zipie...

a stąd juz do wózka jasia niedaleko :)

ciepło, cieplo...

bardzo zgrabne podsumowanie ostatnich ..set "napompowanych" stron ,Hipka nie powiem konkretami ich nokautujesz ;)

przecież jak zimno pizga to te wasze Copy Scopy można w buty wsadzić

a jak jest w miarę ciepło to poco mi pompa- zapotrzebowanie jest niewielkie kabelki spokojnie starczą

...i znowu jasiek ma rację...

bardzo zgrabne podsumowanie ostatnich ..set "napompowanych" stron ,Hipka nie powiem konkretami ich nokautujesz

przecież jak zimno pizga to te wasze Copy Scopy można w buty wsadzić

a jak jest w miarę ciepło to poco mi pompa- zapotrzebowanie jest niewielkie kabelki spokojnie starczą

...i znowu jasiek ma rację...

Podsumowanie zgrabne jak....Hipka.

A co niby zimne wiatry robia mojemu kolektorowi zakopanemi na 1,5m czy odwiertom na glebokosc 70-100m?

Pomysl zanim cos nastukasz. ;)

Gość Arturo72

tak właśnie wyglądają instalacje w przeciętnych nowych budynkach...:yes:

...

Po pierwsze oprócz ostatniego to nie są nowe domy,po drugie trafiłeś na sierotów podobnych do niektórych tutejszych kablarzy lub bogaczy,którym nie zależy na kosztach i co nie mają pojęcia w jakim świecie żyją ;)

Lobo był w szoku jak podałem mu na tacy ofertę z jego okolicy na pompę 9kW z montażem i zasobnikiem za 20tys.zł gdzie jego własny znajomy próbował go "oszwabić" na 35tys.zł :)

I o czym tu można mówić ?

Edytowane przez Arturo72

akurat dzisiaj zaliczyłem trzy nowe budynki w realnym świecie i po rozmowie z inwestorami na temat cen systemów grzewczych, CWU i hydrauliki w ich domach dowiedziałem się paru ciekawostek ...

dom pierwszy 210m2 z poddaszem, kocioł eco..., grzejniki i częściowo podłogówka ...

użytkowany cztery sezony i ciągle coś tam trzeba przestawiać i regulować aby było w miarę komfortowo...

cena całego układu ok. 63k ...

dom drugi

160m2 z garażem, poddasze użytkowe, kociołek gazowy, kominek z płaszczem, PC do CWU, grzejniki i częściowo podłogówka...

drugi sezon grzewczy i wszystko działa jak wiaterek zawieje ( spróbuję to ogarnąć...)...

cena całości ponad 70k...

dom trzeci

150m2 z poddaszem użytkowym, kociołek gazowy, całość na podłogówce z siłownikami na pętlach i sterownikami w każdym pomieszczeniu...

teraz będzie pierwszy sezon grzewczy...

cena całości ok. 60k....

pytałem oczywiście co sądzą na temat PC ale kończyło się na tym że nikt nie dostał wyceny niższej niż 50k za samo urządzenie z "kotłownią" a jak zaczynali doliczać do tego resztę instalacji plus kominki i takie tam pierdoły to po prostu wymiękali ...

tak właśnie wyglądają instalacje w przeciętnych nowych budynkach...:yes:

tak więc cena mojej na kablach z bojlerem za ok. 8,5k ( ok. 15k razem z kominkiem i DGP...)wygląda rzeczywiście jak oderwana od rzeczywistości...

już w tym wątku podawałem ceny rożnych systemów z autopsji (pc gruntowa , gaz i pc pw) i tak to mniej więcej wygląda średnio około 65 k

To ty masz na tym pokojowym regulatorku zalaczanie? Myslelm, ze fachowiec to sobie na nim zrobil sterowanie a zalacza sie w rozdzielni. Oj, szewc bez butow chodzi... :)

nie po to zakładałem ogrzewanie elektryczne aby mi teraz jakieś styczniki nap... w tablicy w holu ...:cool:

miałem kiedyś taki jeden co sterował godzinami taniego prądu zanim nie zmieniłem sterowników...

dziękuję ale nie skorzystam...:no:

już w tym wątku podawałem ceny rożnych systemów z autopsji (pc gruntowa , gaz i pc pw) i tak to mniej więcej wygląda średnio około 65 k

robię teraz taką instalację na podłogówce z PC gruntową...

ale już widzę że będzie problem zejść poniżej 45k razem z hydrauliką ...

a dojdzie jeszcze kominek...

Gość Arturo72

Oferta z Gdyni dla Lobo(są tańsze),dolicz do tego 100m2 podłogówki i ile wyjdzie ?

Może nie potrafisz szukać ?

gdynia.jpg

nie po to zakładałem ogrzewanie elektryczne aby mi teraz jakieś styczniki nap... w tablicy w holu ...:cool:

miałem kiedyś taki jeden co sterował godzinami taniego prądu zanim nie zmieniłem sterowników...

dziękuję ale nie skorzystam...:no:

Hehe.... kazdy bajer nie jest zly, dopoki sie nie wyda. ;)

No tak, halas przez nie generowny musi byc naprawde spory i uciazliwy. Cos jak tupot bialych mew. Lepiej ze sterownikow wypruc czujniki i zostawic funkcje zalaczania jakiemus badziewnemu grzejacemu sie mikrostycznikowi.

Oferta z Gdyni,dolicz do tego 100m2 podłogówki i ile wyjdzie ?

[ATTACH=CONFIG]221335[/ATTACH]

każdy miał jakieś oferty a w trakcie wyszło jak zwykle ...

to że ty wiesz jak działa podłogówka czy PC to nie znaczy ze przeciętny "ginekolog" czy inny artysta też wie i zrobi sobie samemu...

ludzie płacą bo jakie maja inne wyjście...

sam sobie nie zrobi bo nie zna się , popyta kilku majstrów, dostanie podobne oferty, westchnie i tyle...

Gość Arturo72
każdy miał jakieś oferty a w trakcie wyszło jak zwykle ...

to że ty wiesz jak działa podłogówka czy PC to nie znaczy ze przeciętny "ginekolog" czy inny artysta też wie i zrobi sobie samemu...

ludzie płacą bo jakie maja inne wyjście...

sam sobie nie zrobi bo nie zna się , popyta kilku majstrów, dostanie podobne oferty, westchnie i tyle...

Dlatego zamiast narzekać jakie to jest drogie to może warto trochę wiedzy przyswoić,kilka tematów rozgryść,zorientować się nie u pierwszego lepszego sprzedawcy jakie ma ceny ?

Wyjdzie taniej i znacznie lepiej :)

Zresztą nie tylko o ogrzewanie tu chodzi a o całą budowę :)

Edytowane przez Arturo72

Hehe.... kazdy bajer nie jest zly, dopoki sie nie wyda. ;)

No tak, halas przez nie generowny musi byc naprawde spory i uciazliwy. Cos jak tupot bialych mew. Lepiej ze sterownikow wypruc czujniki i zostawic funkcje zalaczania jakiemus badziewnemu grzejacemu sie mikrostycznikowi.

najlepiej to rozp. część chałupy powsadzać dodatkowych kabelków i wysłuchiwać jak nad ranem zacznie napierdalać siedem czy więcej styczników...

a o tym że co drugi jeszcze brzęczy jak jest załączony to nie wspomnę...

a tak w ogóle to najlepiej zburzyć chałupę i postawić nową według obecnych trendów to będzie taniej...

a za kilka lat jak się moda zmieni to znowu demolka bo jakiś inny "piksel" zacznie ci udowadniać ze jesteś matoł czy inny palant i postawiłeś chałupę według siebie i swoich potrzeb a nie tak jak sąsiad ...

a co mnie obchodzi chałupa sąsiada...?

Dlatego zamiast narzekać jakie to jest drogie to może warto trochę wiedzy przyswoić,kilka tematów rozgryść,zorientować się nie u pierwszego lepszego sprzedawcy jakie ma ceny ?

Wyjdzie taniej i znacznie lepiej :)

Zresztą nie tylko o ogrzewanie tu chodzi a o całą budowę :)

mierzysz wszystkich swoją miarą...;)

ja te inwestycje i ich inwestorów mam na co dzień i wiem jacy są kumaci i obcykani ...;)

najlepiej to rozp. część chałupy powsadzać dodatkowych kabelków i wysłuchiwać jak nad ranem zacznie napierdalać siedem czy więcej styczników...

Eeee, nie. Pomyslec w fazie projektowania. Wtedy ulozyc potrzebne kabelki. Rozdzielnie albo sama sekcje stycznikow dac w miejscu w ktorym nie bedzie uciazliwa. No przeciez kablozja to taka prosta i bezproblemowa instalacja, a tu jakies anse? Moze trzeba bylo zrobic dodatkowa "kotlownie" na styczniki? ;)

Slyszales o SCOP, wiesz -20*C nie jest 365dni w roku ;)

A wiesz, nie mam domu 35kWh/m2 :D

no właśnie o to chodzi że najlepsze Copy macie jak to nie jest do niczego potrzebne a i zapotrzebowanie jest niewielkie,całe to zamieszanie z PC to jedna wielka ściema marketingowa

z Hipki się śmiejecie a napisała wam szczerą prawdę

jeśli chodzi o moją PC to do niedawna nazywałeś ją klima ;)

Eeee, nie. Pomyslec w fazie projektowania. Wtedy ulozyc potrzebne kabelki. Rozdzielnie albo sama sekcje stycznikow dac w miejscu w ktorym nie bedzie uciazliwa. No przeciez kablozja to taka prosta i bezproblemowa instalacja, a tu jakies anse? Moze trzeba bylo zrobic dodatkowa "kotlownie" na styczniki? ;)

ja projektowałem swój dom w 2001 roku a mieszkam od ośmiu lat ...

jak bym miał dzisiaj budować nowy to inaczej byśmy gadali ...;)

moja "kotłownia" jest w otwartym holu a jakiejś specjalnej dobudówki poza strefą zamieszkania nie przewiduję dla takiej durnej fanaberii ...:p