Gość Arturo72 28.10.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 (edytowane) no właśnie o to chodzi że najlepsze Copy macie jak to nie jest do niczego potrzebne a i zapotrzebowanie jest niewielkie,całe to Odczytaj sobie jakie to COP-y są przy jakich temperaturach,dla jasności: Przy -15st.C i zasilaniu 35st.C COP 2,54 jest dla mnie jak najbardziej zadowalający. Edytowane 28 Października 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.10.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 całe to zamieszanie z PC to jedna wielka ściema marketingowa z Hipki się śmiejecie a napisała wam szczerą prawdę Ciiiii, bo jeszcze moj podlicznik od PCi uslyszy o tej sciemie! Z Cipki sie nikt nie smieje, bo nikomu nie jest do smiechu z inwalidy. Nawet z umyslowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.10.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 To kazdy tak ma. Nawet ten, co wlasnie sie wprowadzil. Nie ja,nie żałuję żadnej rzeczy,żadnego sposobu budowy,no może tylko to,żebym dzisiaj zrobił strop lany zamiast drewnianego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.10.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Nie ja,nie żałuję żadnej rzeczy,żadnego sposobu budowy,no może tylko to,żebym dzisiaj zrobił strop lany zamiast drewnianego No to jeden punkcik juz mamy. Z kadym miesiacem cos przybedzie. Uwierz mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 28.10.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Odczytaj sobie jakie to COP-y są przy jakich temperaturach,dla jasności: [ATTACH=CONFIG]221339[/ATTACH] Przy -15st.C i zasilaniu 35st.C COP 2,54 jest dla mnie jak najbardziej zadowalający. a nie było tam gdzieś * - testowane w warunkach laboratoryjnych Tak jak sprawności kotłów gazowych, marketing, marketing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.10.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 a nie było tam gdzieś * - testowane w warunkach laboratoryjnych Tak jak sprawności kotłów gazowych, marketing, marketing To nie chińszczyzna a japońszczyzna Ja przyjąłem średnioroczny COP2,5 i to mi pasuje,zapewne będzie wyższy ale tak se przyjąłem decydując się na p-w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.10.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 a nie było tam gdzieś * - testowane w warunkach laboratoryjnych Tak jak sprawności kotłów gazowych, marketing, marketing COP COPem, a SPF SPFem. Tu juz jest mniej rozowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 28.10.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Ciiiii, bo jeszcze moj podlicznik od PCi uslyszy o tej sciemie! Z Cipki sie nikt nie smieje, bo nikomu nie jest do smiechu z inwalidy. Nawet z umyslowego. wiesz, czemu dzwon glosny? bo wewnatrz jest próżny drzesz sie, jak baba na targu, ale efektu żadnego patrzac na tabelke Arturo, to ten COP rowny 8.83 robi wrazenie… w lipcu… a u ciebie, chocbys nie wiem, jak krzyczal, i tak po sezonie wyjdzie 2… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 28.10.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Te forum czasy świetności ma za sobą, teraz jest już swoją karykaturą, Napisze tak, niedawno podawałem zużycie moje za cały prądZ moich wyliczeń wyszło od 01.09.2012 - 01.03.2013, w drugiej taryfie wyszło mi średnio 254 PLN za miesiąc czyli głównie CO i CWU nawet jak bym zaoszczędził 50% w co nie wierze dzięki PC to dalej nie było by sensu jej montażu ponieważ koszt nigdy by się*nie zwrócił. Piszcie co chcecie, wnioski każdy sobie sam wyciągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.10.2013 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 wiesz, czemu dzwon glosny? bo wewnatrz jest próżny Co to za wiejskie przyslowia "z dusza"? Po Tobie to bym sie spodziewal raczej czegos w stylu "Chujta, chujta, wyp...il sosltys wojta!", a tu takie zaskoczenie. Dzwon. No, no... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 28.10.2013 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Autko , ogrodzenie, wakacje, pokrycie dachu sie zwrocily? A moze wrecz generuja dochod? Ale po co budować elektrownie atomową dla małej wsi. A nie o to w tym wszystkim chodzi aby nie wywalać głupio pieniędzy w błoto??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.10.2013 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 w drugiej taryfie wyszło mi średnio 254 PLN za miesiąc czyli głównie CO i CWU nawet jak bym zaoszczędził 50% w co nie wierze dzięki PC to dalej nie było by sensu jej montażu ponieważ koszt nigdy by się*nie zwrócił. Kwote przeznaczona na CO i CWU obcial bys dzieki pompie ciepla o duzo wiecej niz 50%. O zwracaniu trafnie tu juz jeden przedpiszca wspomnial (wodka+piwo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 28.10.2013 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 2 to nie jeden... Tobie wyjdzie 2 jak drugiego kablarza sobie w d zaaplikujesz bo bedzie kabel + kabel 1+1 =2 Tylko pamietaj aby nosem. Wiem ze jestes zgorzkniala i ci glupio ze domek nie spelnia oczekiwan Wiesz > 93kWh/m2... Kiepsko Powiem ci szczerze, żygać się chce od tych twoich postów Właśnie poszedł donos i mam nadzieję, że trochę ci ukrócą język. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.10.2013 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Ale po co budować elektrownie atomową dla małej wsi. A nie o to w tym wszystkim chodzi aby nie wywalać głupio pieniędzy w błoto??? Tu "gardluja" najmocniej ludzie, ktorym na CO idzie 9k kWh w sezonie. To juz sie kwalifikuje pod taka "atomowke", jak to zgrabie ujales, bo to juz nie jest "wies". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 28.10.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Kwote przeznaczona na CO i CWU obcial bys dzieki pompie ciepla o duzo wiecej niz 50%. O zwracaniu trafnie tu juz jeden przedpiszca wspomnial (wodka+piwo). Ok nawet niech bedzie 200 PLN oszczędności w sesonie na miesiąc to bedzie 1400 PLN, różnica na instalacji ok 16000 PLN czas zwrotu ponad 10 Lat, sam widzisz że to bez sensu nawet na wsi :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 28.10.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 PS. Po co pomke klepiesz jak bez sensu... Trzeba bylo kabelki zaaplikowac i bys sie tak nie stresowal obliczaniem KOPow i PC innych. Na daremno się produkujez "kolego" na twoim miescu z PC za 45 tys i KOPem ledwie 2 w tym wątku siedziałbym najciszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.10.2013 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Ok nawet niech bedzie 200 PLN oszczędności w sesonie na miesiąc to bedzie 1400 PLN, różnica na instalacji ok 16000 PLN czas zwrotu ponad 10 Lat, sam widzisz że to bez sensu nawet na wsi :) U jednego bedzie to lat 10 a u innego duzo mniej. Sa tez domy w ktorych OBECNIE taka instalacja jest zupelnie nieuzasadniona ekonomicznie. Tylko po co sobie zamykac droge na zawsze zatapiajac w wylewce kable zamiast rurek? I jeszcze namawiac do tego innych. Sama idea pompy ciepla jest na tyle ciekawa, ze warto sie nad nia pochylic. Chociazby ze wzgledu na 3-4krotnie nizsza wrazliwosc na zmiany cen pradu niz w domu grzanym z COP=1. Bedziesz mial rurki i grzalke w kotle - wyjdzie tanio. Bedziesz kiedys chcial podpiac pompe bo bedzie taniutka - podepniesz. Jestes wtedy "lepszy cwaniak"? Baaa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 28.10.2013 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 zajrzyj do schematu podanego w poście powyżej.. chodzi o to że jak ci się N upier... znaczy będzie przerwa na nim przy róznicówce to moze (może nie musi) się przez jakiś odbiornik zamknc obwód pomiędzy dwoma fazami.. i stąd 400V.. nie jest to niemożliwe ale jak pokazuje praktyka raczej rzadkie.. do tego, a czego piotrp nie bierze pod uwagę to to co napisałem o priorytecie dołączania/rozłączania zera w różnicówkach i niektórych FRach.. więc tu uważam ze troche dramatyzuje ale już zgadzam się że wyłączanie N przez FRa bez priorytetu to proszenie się o awarię.. Dramatyzuje bo ma prawo, jednak taka sama sytuacja może zdarzyć się w obwodach bez różnicówki, która jest tylko ochroną uzupełniającą. Rozłączenie przypadkowe/błędne przewodu N może nastąpić w różnicówce, rozdzielnicy jak i w puszce. A tak w ogóle czy jest gdzieś zapis potwierdzający ten zakaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.10.2013 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 A tak w ogóle czy jest gdzieś zapis potwierdzający ten zakaz? Z tego co sie zdazylem doczytac, to nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 28.10.2013 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 U jednego bedzie to lat 10 a u innego duzo mniej. Sa tez domy w ktorych OBECNIE taka instalacja jest zupelnie nieuzasadniona ekonomicznie. Tylko po co sobie zamykac droge na zawsze zatapiajac w wylewce kable zamiast rurek? I jeszcze namawiac do tego innych. Sama idea pompy ciepla jest na tyle ciekawa, ze warto sie nad nia pochylic. Chociazby ze wzgledu na 3-4krotnie nizsza wrazliwosc na zmiany cen pradu niz w domu grzanym z COP=1. Bedziesz mial rurki i grzalke w kotle - wyjdzie tanio. Bedziesz kiedys chcial podpiac pompe bo bedzie taniutka - podepniesz. Jestes wtedy "lepszy cwaniak"? Baaa! Ja tylko pisze że u mnie PC była by zbędną fanaberią, jeśli chodzi o przyszłość to może fotowoltanika będzie tańsza nigdy nie wiadomo, a wtedy to nie tylko CO i CWU bedą tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts