Pyxis 28.10.2013 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Ja tylko pisze że u mnie PC była by zbędną fanaberią, jeśli chodzi o przyszłość to może fotowoltanika będzie tańsza nigdy nie wiadomo, a wtedy to nie tylko CO i CWU bedą tańsze. No ale jak sie okaze, ze za 5-10 lat pompa bedzie kosztowala tyle co sredniej klasy klima teraz, a prad bedzie 2x drozszy niz obecnie? Czy to nie jest bardziej prawdopodbne niz to, ze bedziesz mial za 5-10lat "elektrownie" na dachu? Z kablami w podlodze jestes "ugotowany". Z rurkami - droga wolna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 28.10.2013 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Dlaczego...? Mam jak chcialem... tak jak reszta... Twoje pieniadze wydalem ze sie odzywasz? Moze jest i COP 1.5... rachunki place i nie narzekam... Cos jeszcze masz mi do powiedzenia... Mam sprawdzic jakas rurke, zbiornik CWU czy moze sprezarke w samochodzie? A jak donos jakos od ciebie to sie nie dziwie... cos o wschodzie wspominales... gdy nie miales z kim pogadac... mam ci jakis odstep pomierzyc czy sprezarki posluchac przy defroscie Wdzięczny bym był, jak byś się wreszcie zamknął, bo za wiele do powiedzenia nie masz, a twóje żarty delikatnie mówiąc nie są najwyższych lotów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.10.2013 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Powiem ci szczerze, żygać się chce od tych twoich postów Właśnie poszedł donos i mam nadzieję, że trochę ci ukrócą język. A czy tylko kol. Värmepumpsägare posługuje sie tak kwiecistym jezykiem w tym wątku ? Czy aby cytaty przez niego wklejane nie pochodzą od kogo innego. Moze troche obiektywizmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 28.10.2013 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 A czy tylko kol. Värmepumpsägare posługuje sie tak kwiecistym jezykiem w tym wątku ? Czy aby cytaty przez niego wklejane nie pochodzą od kogo innego. Moze troche obiektywizmu Oczywiście, że nie, ale jego język mnie najbardziej razi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.10.2013 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Oczywiście, że nie, ale jego język mnie najbardziej razi. A mnie razą wulgaryzmy kogo innego, a kazdy czytajacy ten wątek wie o kogo chodzi. Gdyby to było na elektrodzie co niektórzy by mieli dozywotniego bana, a tu jest jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 28.10.2013 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 No ale jak sie okaze, ze za 5-10 lat pompa bedzie kosztowala tyle co sredniej klasy klima teraz, a prad bedzie 2x drozszy niz obecnie? Czy to nie jest bardziej prawdopodbne niz to, ze bedziesz mial za 5-10lat "elektrownie" na dachu? Z kablami w podlodze jestes "ugotowany". Z rurkami - droga wolna. Jaśka straszyli cenami prądu od lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.10.2013 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Na obnizki liczyc nie mozna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.10.2013 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Jaśka straszyli cenami prądu od lat Tu nie chodzi o straszenie, a o mozliwosc wyboru zrodla ciepla. Majac rurki mozesz grzac spokojnie pradem, mozesz gazem, mozesz pompa ciepla. Masz wybor, a przyszlosci nikt nie zna. Obserwujac jednak przeszlosc mozna wyciagac i co do przyszlosci jakies (mniej lub bardziej trafne) przewidywania i wnioski. Jakos jaskowi zbyt mocno ten prad przez te lata nie potanial chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.10.2013 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 U Was jaka jest cena prądu za kwh? Bo chyba cena zalezy od operatora tylko a nie od regionu w jakim sie mieszka? Pytam wszystkich bo nie wiem Cena jest uzalezniona od sprzedawcy, dystrybutora oraz od regionu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.10.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 (edytowane) To nie chińszczyzna a japońszczyzna Ja przyjąłem średnioroczny COP2,5 i to mi pasuje,zapewne będzie wyższy ale tak se przyjąłem decydując się na p-w Ta japońszczyza nie dała Ci latem COP 6 przy przygotowywaniu CWU, wiec te 2,5 przy -15 dla CO tez moze byc problematyczne Edytowane 29 Października 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.10.2013 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Ta japońszczyza nie dała Ci latem COP 6 przy przygotowywaniu CWU, wiec te 2,5 przy -15 tez moze byc problematycZne Czy dała czy nie dała tego nie wiesz Ty i ja także,bez cieplomierza Wiem,że dała sporo w lecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 29.10.2013 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 No ale jak sie okaze, ze za 5-10 lat pompa bedzie kosztowala tyle co sredniej klasy klima teraz, a prad bedzie 2x drozszy niz obecnie? Czy to nie jest bardziej prawdopodbne niz to, ze bedziesz mial za 5-10lat "elektrownie" na dachu? Z kablami w podlodze jestes "ugotowany". Z rurkami - droga wolna. jak będzie tyle kosztowała to każdy sobie kupi i nawet rurki rozprowadzi do kaloryferów jak ma varmepumpe na razie tak jak napisał Brygada RR nie ma co sobie głowy zawracać - koszt jest nieadekwatny do zysków z kablami w podłodze jesteś w awangardzie bo twoje myślenie o domu jako całości sprowadza się do wyboru jak najtańszego źródła ogrzewania , co determinuje twoje dalsze wybory z kabelkami w podłodze zawczasu myślisz o takich parametrach domu żeby móc ogrzewać czymkolwiek bo i tak będzie niedrogo - zobacz na wynik Brygady kompletnie pomieszanie z poplątaniem zastosował w swoim domu Arturo widać że nie przemyślał wszystkiego i strasznie się motał przy wyborze systemu CO a teraz psioczy na cały świat rozumiem ludzi którzy grzeją systemami drogimi bo nie mają wyjścia przy słabych parametrach domu ale np. Arturo nie rozumiem ,co nim kierowało? ....tylko on sam to wie lub jego wspólnik od pompowania kitu na FM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.10.2013 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Ta japońszczyza nie dała Ci latem COP 6 przy przygotowywaniu CWU, wiec te 2,5 przy -15 dla CO tez moze byc problematyczne e tam... może i dała jak grzała wodę w zasobniku z 10 do 11* ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.10.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Jaśka straszyli cenami prądu od lat i dalej straszą ... w dalszym ciągu nie widzę sensu komplikowania sobie chałupy systemem grzewczym który zwróci się jak już trzeba będzie się rozglądać za nowym ale jak ktoś tak lubi to ja nie bronię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.10.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Z kablami w podlodze jestes "ugotowany". Z rurkami - droga wolna. a dlaczego ...? mam kominek z DGP rozprowadzonym po całej chałupie, nie ma najmniejszego problemu z ogrzewaniem całego domu paląc tylko w kominku... powiedz co musiałoby się wydarzyć aby palenie w kominku było tak mało ekonomiczne abym musiał przerabiać system grzewczy co tak swoją drogą nie jest jakimś tam wielkim wyzwaniem dla mnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.10.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Pozatym domy z WM maja tez chyba mozliwosc wpiecia PC w ten system... Dzis kable za 10 lat cos innego już widzę suchość w chałupie dogrzewanej przez WM ... a co stoi na przeszkodzie wsadzić nagrzewnicę kanałową do systemu DGP i podpiąć do tego PC ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.10.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 jak będzie tyle kosztowała to każdy sobie kupi i nawet rurki rozprowadzi do kaloryferów [...] z kablami w podłodze jesteś w awangardzie Chyba nie wiesz jak wygladaloby takie "rozprowadzenie sobie". Zreszta kaloryfery? Do PCi? Wlasnie takimi mzonkami jak napisales (plus pompy PP) nie nalezy sie "pocieszac". Jesli teraz grzejesz kablami, to bedziesz nimi raczej grzal zawsze. Ja bym z ta awangarda to nie wyjezdzal. Mi sie bardziej kojarzy z "miesem armatnim" ktore pierwsze idze pod lufe jak sa jakies ruchy z cena nosnikow energii. To, ze mocno przyoszczedziles na instalacji CO, to za malo, aby zaliczyc siebie do "awangardy". Mala liczebnosc takich instalacji wynika po prostu z malego ich sensu ekonomicznego u wiekszosci inwestorow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.10.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Mala liczebnosc takich instalacji wynika po prostu z malego ich sensu ekonomicznego u wiekszosci inwestorow. raczej z niewiedzy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.10.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 a dlaczego ...? mam kominek z DGP rozprowadzonym po całej chałupie, nie ma najmniejszego problemu z ogrzewaniem całego domu paląc tylko w kominku... powiedz co musiałoby się wydarzyć aby palenie w kominku było tak mało ekonomiczne abym musiał przerabiać system grzewczy co tak swoją drogą nie jest jakimś tam wielkim wyzwaniem dla mnie ... Ja nawet takich opcji jak "kotlowanie" w kominku nie biore pod uwage, wiec nie podyskutujemy. Dla mnie jednym z priorytetow systemu CO byla jego BEZOBSLUGOWOSC. Tobie pewnie tez by to wylazlo bokiem po jednym sezonie (albo i wczesniej). Kominek jest od tego daleki bardziej, niz kociolek na wegiel z podajnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.10.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 już widzę suchość w chałupie dogrzewanej przez WM ... a co stoi na przeszkodzie wsadzić nagrzewnicę kanałową do systemu DGP i podpiąć do tego PC ...? Jasko, na Boga, my tu mowimy o systemach CO dla domu, a nie o jakis protezach-wynalazkach. Popatrz sobie na tabelki przeplywow w m3/h dla pomp PP, to bedziesz mial jakis obraz takiej instalacji. Teraz to sa tylko dosyc smieszne bajania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts