Pyxis 29.10.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Pyxis i taką osobą niejako przymuszoną sytuacją jesteś ty i raczej do awangardy zaliczyć twojego domu nie można. nie te rozwiązania i nie to myślenie. Mi nawet przez mysl nie przejdzie (w przeciwienstwie do Ciebie) pretendowanie do tego tytulu. Za to pomimo moich "rozwiazan" mam bardzo niskie rachunku za CO. Na koncu i tak zawsze jest portfel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 29.10.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Miod to moze masz w uchu...dlatego i selektywny sluch wez się ogarnij, bo niebawem bedziesz rozmawiać sam ze sobą - nawet twoj kolega od Poco Cito nie pochwala twojego rurarzu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 29.10.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Mi nawet przez mysl nie przejdzie (w przeciwienstwie do Ciebie) pretendowanie do tego tytulu. Za to pomimo moich "rozwiazan" mam bardzo niskie rachunku za CO. Na koncu i tak zawsze jest portfel. masz mega niskie rachunki, tylko nikt nie widział faktury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 29.10.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Nie mialem nigdy smieciucha (mysle, ze jestes zbyt okrutny dla pomp PW ), ale na "piecu" dwufunkcyjnym w mieszkaniu 66m2 w nowym budownictwie (juz ze styro na scianach bloku) mialem ustawione zawsze ponad 55*C. BTW: Nie wiem jak na kciolku weglowym mozna utrzymac temp 40*C. To chyba jest bardzo niezdrowe dla jego trwalosci. Ja okrutny? Całkiem fajne urządzenie, jak się zapanuje na grzałkami, pompami i defrostami. Latem i tak jak teraz nawet bardziej wydajne od gruntowej, ale na większe mrozy musi być wspomagane, w przeciwieństwie do GW. Z tymi 55C, to kwestia filozofii sterowania. Raz nie da się zejsć niżej, dwa precyzyjny rozdział ciepła realizują głowice termostatyczne w poszczególnych pomieszczeniach. Z punktu widzenia PC takie sterowanie jest bez sensu, bo nie wykorzystujesz calej powieszchni grzejnika. Jak dopasujesz przepływ w grzejniku do delty ok 5K, to okaże sie, że do utrzymania temp komfortowej wystarczy 35-40C. Tak właśnie palą ludki mimo iż to nie zdrowe dla ich kotłow, bo mają stare mocno przewymiarowane instalację o dużej pojemności i bez żadnych regulatorów. Pokaże na swoim przykładzie. Mam 17 grzejników + dwie drabinki o łącznej mocy ok 23 kW przy 70/55/20. Przy zasilaniu tego temp 35C instalacja oddaje ok 4 kW, a dom przy średniej dobowej -15C potrzebuje ok 5,5 kW. Z tego co obserwuje o siebie to fajnie działa on/off okresowo rozgrzewając instalację do 45C następnie 1-1,5h przerwy. Średnia temp zasilania przy takim zasilaniu wychodzi ok 35C, gdyż po przerwie startuje z temp ok 25C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.10.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 masz mega niskie rachunki, tylko nikt nie widział faktury... Czyli jesli zostaje juz tylko sprawa "wiary" to i tak jest niezle. Faktury na podlicznik nie mam wystawianej, wiec nawet teoretycznie nie ma szans na jej zobaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.10.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Ja okrutny? [...] Pokaże na swoim przykładzie. Mam 17 grzejników + dwie drabinki o łącznej mocy ok 23 kW przy 70/55/20. Przy zasilaniu tego temp 35C instalacja oddaje ok 4 kW, a dom przy średniej dobowej -15C potrzebuje ok 5,5 kW. Z tego co obserwuje o siebie to fajnie działa on/off okresowo rozgrzewając instalację do 45C następnie 1-1,5h przerwy. Średnia temp zasilania przy takim zasilaniu wychodzi ok 35C, gdyż po przerwie startuje z temp ok 25C. No jesli wplatasz w porownania smieciucha, to jest to jakies tam okrucienstwo. Nie sadzisz, ze w domu ktory potrzebuje 5,5 kW instalacja 23kW grzejnikow to jest troszke "nietypowo"? Jak rozumiem spokojnie mozna takie rozwiazanie przyjac jako norme? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 29.10.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 no ale jak podał taka moc jest przy określonych parametrach dla niższych jest w sam raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.10.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 nawet twoj kolega od Poco Cito nie pochwala twojego rurarzu.. Tutaj nie ma nic do rzeczy "kolerzenstwo". Jak sie rozmawia merytorycznie to nie ma to znaczenia. Kablarska "brac" nie moze sie pozbyc tego balastu poklepywania sie po pleckach, dlatego tu tyle glupot jest w temacie kabli powielanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.10.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 no ale jak podał taka moc jest przy określonych parametrach dla niższych jest w sam raz Wszystko OK, tylko to jest pol przyczepy kaloryferow. Taki maly szczegolik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 29.10.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 No jesli wplatasz w porownania smieciucha, to jest to jakies tam okrucienstwo. Nie sadzisz, ze w domu ktory potrzebuje 5,5 kW instalacja 23kW grzejnikow to jest troszke "nietypowo"? Jak rozumiem spokojnie mozna takie rozwiazanie przyjac jako norme? Nie widzę, w tym nic okrutnego.'Wszystko dla ludzi i każdy grzeje tym co uważa za dobre. Nie sądzę, tak wynikało z projektu mojego budynku. Jedyne co zrobiłem, to dałem lepsze ocieplenie ścian i poddasza. Sądzę, że takie proporcje mocy do zapotrzebowania, ma zdecydowana większość ludków. Rzadko kto chwali się, że musi utrzymywać na grzejnikach 55-60C, a w mrozy pod 90C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.10.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 HIPCIA ty to masz jednak jaja skoro dla ciebie ponad 2 razy wieksze zuzycie energii latem to luzikw drugiej czesci roku tez bedziesz miała tylko x2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.10.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 a dlaczego ...? mam kominek z DGP rozprowadzonym po całej chałupie, nie ma najmniejszego problemu z ogrzewaniem całego domu paląc tylko w kominku... powiedz co musiałoby się wydarzyć aby palenie w kominku było tak mało ekonomiczne abym musiał przerabiać system grzewczy co tak swoją drogą nie jest jakimś tam wielkim wyzwaniem dla mnie ... jasiu po co te rozprowadzenie przy kablach i 2-3 krotnym paleniu w kominku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 29.10.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Wszystko OK, tylko to jest pol przyczepy kaloryferow. Taki maly szczegolik. W życiu Przykład pokój na poddaszu 22m² - grzejnik c22 60-101, pokój 28m² dwa grzejniki c11 60-101, salon 30m² parter dwa c22 1) 60-90, 2) 60-80 Na korytarzu dół c11 60-40, góra podobnie. Czy to dużo? Może poprostu ja się przyzwyczaiłem do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.10.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Nie widzę, w tym nic okrutnego.'Wszystko dla ludzi i każdy grzeje tym co uważa za dobre. Nie sądzę, tak wynikało z projektu mojego budynku. Jedyne co zrobiłem, to dałem lepsze ocieplenie ścian i poddasza. Sądzę, że takie proporcje mocy do zapotrzebowania, ma zdecydowana większość ludków. Rzadko kto chwali się, że musi utrzymywać na grzejnikach 55-60C, a w mrozy pod 90C. No to jesli dajac troszke lepsze ocieplenie zszedles z 23kW do 5,5kW, to nie wiem co ten "projektant" instalacji CO jaral podczas obliczen. Na moj domek w gotowym projekcie (bez ani cm styro na scianach i 15cm welny w dachu) byly grzejiki o mocy chyba 14kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.10.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 W życiu Przykład pokój na poddaszu 22m² - grzejnik c22 60-101, pokój 28m² dwa grzejniki c11 60-101, salon 30m² parter dwa c22 1) 60-90, 2) 60-80 Na korytarzu dół c11 60-40, góra podobnie. Czy to dużo? Może poprostu ja się przyzwyczaiłem do nich. Jaka powierzchnie grzejesz tymi 17 szt grzejnikow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 29.10.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Jaka powierzchnie grzejesz tymi 17 szt grzejnikow? Sorry za pomyłkę, brugman nie miał c11 więc zamiast poszły c21. Dwupłytowe, ale tylko jedna płyta z rariatorem. Powierzchnia po podłogach jakieś 210m², użytkowej ok 180m², ale garaż, wiatrołap, korytarz i klatka też są ogrzewane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 29.10.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 HIPCIA ty to masz jednak jaja skoro dla ciebie ponad 2 razy wieksze zuzycie energii latem to luzik w drugiej czesci roku tez bedziesz miała tylko x2 ? to z czego mam zrezygnować? z gotowania? z prysznica? przecież latem CO nie działa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.10.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Powierzchnia po podłogach jakieś 210m², użytkowej ok 180m², ale garaż, wiatrołap, korytarz i klatka też są ogrzewane. No to jeszcze jakos znosnie. Balem sie juz, ze masz to upakowane na 140m2 domu. A ze sie przyzwyczailes do tego dodatkowego "umeblowania", to tez jest fakt. No to wiec jaki mamy wniosek? Smialo do domow z pompa ciepla dawac kaloryfery, bo to w zasadzie niewiele zmienia? Ani technicznie, ani estetycznie? Ja mimo wszystko pozostane w tym wzgledzie mocno sceptyczny (jesli moge oczywiscie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 29.10.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Do nowych oczywiście tylko podłoga, ale do już istniejących i po termomodernizacji szczególnie po nadciągających zakazach palenia węglem można sorzystać z już istniejących instalacji. Będzie to wymagało wspomagania przy dużych mrozach, ale działać przez większość sezonu będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.10.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 [...]ale działać przez większość sezonu bęszie. No i tu sie roznimy priorytetami. Dla mnie ze "bedzie dzialac", to nie jest wystarczajaca "rekomendacja". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts