Gość Arturo72 31.10.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Człowieku,czy ty rozumiesz określenie "identyczne" ? Identyczne domy,identyczne moce grzewcze,identyczne zyski bytowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.10.2013 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Jaką temperature musi mieć woda w rurkach żeby w domu było np 21st?? Pytanie zbyt ogólne, podaj warunki brzegowe czyli temp. zewnetrzną, straty w pomieszcznieniu, izolację podłogi, rozstaw rur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.10.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 widzę fanatyzm tu kwitnie i wiara w COP domu = 2 cokolwiek to znaczy tak dla rozrywki zaczynam trochę bawić się w TB ... ( oczywiście ja nic nie mam do poglądów tego pana ...) zużywasz w swojej chałupie wszelakiej energii / nośników mniej niż za 3k ...??? nawet siedząc w "zapiździałym" mieszkanku w śmierdzącym blokowisku płacisz więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.10.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Identyczne domy,identyczne moce grzewcze,identyczne zyski bytowe. zapomniałeś o identycznych cenach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 31.10.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 (edytowane) i wiara w COP domu = 2 cokolwiek to znaczy cop domu = faktura kablarza/ faktura pompiarza i najczesciej jest to 2 z groszami, dlatego tak je chowają pod dywan nakłady kablarza / nakłady pompiarza = 1:4 to tak, jakby kupić matiza w cenie ferrari Edytowane 31 Października 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.10.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Jasiek moze bys spojrzał na osiągi korysa który przez dwa sezony grzał raz kablami a w następnym pompa, czy i on kłamie? przytocz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.10.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 cop domu = faktura kablarza/ faktura pompiarza i najczesciej jest to 2 z groszami, dlatego tak je chowają pod dywan dokładnie ... nie wiem co tak trudno w tym zrozumieć ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 31.10.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 przytocz ... faktury poprosimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.10.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 przytocz ... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zu%C5%BCywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie/page151 Co prawda nie była to pompa a klimatyzator z funkcja grzania, ale przy pompie p-p dysproporcje byłyby jeszcze wieksze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.10.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 faktury poprosimy A na imię mam faktura ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.10.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 a to tak tylko zapytałem bo sobie pomyslalem czy taki kospel wezmie pradu do podgrzania wody w rurkach tyle samo co kabel grzejny do nagrzania podlogi czy moze mniej? W dwóch identycznych domach,z takimi samymi zyskami bytowymi,kable i kospel zuzyja tyle samo energii na uzupełnienie strat ciepła domu,pompa ciepła o COP mniej. Podobnie będzie z cwu przy identycznych parametrach i rozbiorze wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.10.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zu%C5%BCywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie/page151 Co prawda nie była to pompa a klimatyzator z funkcja grzania, ale przy pompie p-p dysproporcje byłyby jeszcze wieksze a jakie całkowite zużycie energii ...??? o ile się zmieniło ...? a jak to porównać do mojej chałupy skoro tamten jest zajeb... docieplony i wielkości samego mojego parteru...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 31.10.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 A na imię mam faktura ... boisz się weryfikacji, co? zakładam, że jestes myslacy i wyciagniesz wnioski z poślizgu u R$K HenoK u budowlanego też się pomylił nie święci garnki lepią... OZC każdy liczyć może - jeden lepiej, asolt gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.10.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 zapomniałeś o identycznych cenach ... Piszę o zużyciu energii na ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.10.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 a jakie całkowite zużycie energii ...??? o ile się zmieniło ...? a jak to porównać do mojej chałupy skoro tamten jest zajeb... docieplony i wielkości samego mojego parteru...? Ale ja nic nie chce porównywac do twojego domu, chodziło mi tylko o porównanie dwóch róznych zródeł ciepła w tym samym budynku (jest to rzadka mozliwość porównania). A co mi da całkowite zuzycie energii skoro zuzycie na co sie zmieniło, całkowite zapewne tez bo nie moze byc inaczej. Ja COP domu nie liczę, od tego jest tylko jedna specjalistka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.10.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 zakładam, że jestes myslacy ) Dobrze zakładasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.10.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 W dwóch identycznych domach,z takimi samymi zyskami bytowymi,kable i kospel zuzyja tyle samo energii na uzupełnienie strat ciepła domu,pompa ciepła o COP mniej. nawet aby ta nieszczęsna pompa zapewniła mi zmniejszenie rachunków rocznych o 3k to w dalszym ciągu od strony ekonomicznej jest to mocno dyskusyjne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 31.10.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 j. Ja COP domu nie liczę, od tego jest tylko jedna specjalistka. COP domu liczy wam specjalistka o imieniu ENERGETYKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 31.10.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Ale ja nic nie chce porównywac do twojego domu, chodziło mi tylko o porównanie dwóch róznych zródeł ciepła w tym samym budynku (jest to rzadka mozliwość porównania) nie przesadzaj - przestudiuj dziennik HenoKa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.10.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 nawet aby ta nieszczęsna pompa zapewniła mi zmniejszenie rachunków rocznych o 3k to w dalszym ciągu od strony ekonomicznej jest to mocno dyskusyjne ... To jest tylko i wyłącznie Twoja sprawa.Ktoś inny może inaczej myśleć,ma inny dom,ma taki kaprys itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts