asolt 31.10.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 COP domu liczy wam specjalistka o imieniu ENERGETYKA Czyzby? akurat tak sie składa ze pracuje przy oprogramowaniu bilingowym i gospodarki licznikowej (serwis oprogramowania) w Tauronie ale nigdy nie spotkałem z pojęciem COP budynku (odbiorcy, kontrahenta czy układu pomiarowego) nie mówiac o wyliczniu owego mitycznego współczynnika, kojarzy mi sie takie nazewnictwo z zabawą dzieci, małych dzieci w wymyslanie dziwnych nie istniejacych nazw i pojec. Jestes osobą dorosła ale mentalnie to chyba zatrzymałas na poziomie dziecka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.10.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 A co mi da całkowite zuzycie energii skoro zuzycie na co sie zmieniło, całkowite zapewne tez bo nie moze byc inaczej. doskonale wiesz że najlepszym odnośnikiem będzie tutaj właśnie to CAŁKOWITE zużycie energii... jak odpalę sobie w każdym pomieszczeniu dodatkowo jakąś lampę halogenową o mocy kilkuset watt to zużycie na CO mi spadnie czy nie ...??? zgadnij o ile zmieni się zużycie całkowite ... jak masz jakiś problem ze zrozumieniem tego to zapraszam na moje włości celem wytłumaczenia, poobserwujesz sobie moje zabawki, przejrzysz zapiski, zobaczysz jak "wyłącza" się sterowniki ogrzewania mocną lampą postawioną na środku pomieszczenia, włączeniem piekarnika czy nawet nalaniem ciepłej wody do wanny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.10.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 doskonale wiesz że najlepszym odnośnikiem będzie tutaj właśnie to CAŁKOWITE zużycie energii... jak odpalę sobie w każdym pomieszczeniu dodatkowo jakąś lampę halogenową o mocy kilkuset watt to zużycie na CO mi spadnie czy nie ...??? zgadnij o ile zmieni się zużycie całkowite ... jak masz jakiś problem ze zrozumieniem tego to zapraszam na moje włości celem wytłumaczenia, poobserwujesz sobie moje zabawki, przejrzysz zapiski, zobaczysz jak "wyłącza" się sterowniki ogrzewania mocną lampą postawioną na środku pomieszczenia, włączeniem piekarnika czy nawet nalaniem ciepłej wody do wanny ... Sugerujesz ze korys zmienił tak swoj tryb uzytkowania (mieszkania) ze zmieniły sie znacznie zyski bytowe tylko dlatego ze przestał grzac kablami. Jezeli tak to jak to uzasadnisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.10.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 ale nigdy nie spotkałem z pojęciem COP budynku (odbiorcy, kontrahenta czy układu pomiarowego) nie mówiac o wyliczniu owego mitycznego współczynnika, przecież to jest wyłącznie nasz wymysł na nasze potrzeby... w ten sposób bardzo łatwo zweryfikować sens pchania kasy w różne nowinki i inne pierdoły a dobrym odniesieniem jest właśnie moja chałupa jako najgorsza z tych które porównujemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.10.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 tak samo jak mocno dyskusyjne od strony ekonomicznej jest budowa domu, kupowanie nowego samochodu, i można tak długo.... w większości przypadków koszt budowy domu = kredyt... pomniejsz go o te wszystkie super technologie a zobaczysz jak drogo jest grzać prądem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 31.10.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 doskonale wiesz że najlepszym odnośnikiem będzie tutaj właśnie to CAŁKOWITE zużycie energii... jak odpalę sobie w każdym pomieszczeniu dodatkowo jakąś lampę halogenową o mocy kilkuset watt to zużycie na CO mi spadnie czy nie ...??? zgadnij o ile zmieni się zużycie całkowite ...Pod warunkiem, że używamy urządzeń elektrycznych w "osłonie termicznej budynku". Włączenie kosiarki elektrycznej, pompy głębinowej, oświetlenia zewnętrznego, podgrzewania podjazdu, zwiększy całkowite zużycie energii, ale grzać w domu i tak będzie trzeba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.10.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Sugerujesz ze korys zmienił tak swoj tryb uzytkowania (mieszkania) ze zmieniły sie znacznie zyski bytowe tylko dlatego ze przestał grzac kablami. Jezeli tak to jak to uzasadnisz ja mieszka już dość długo i z zapisków różnych ciekawych rzeczy się można dowiedzieć... wiemy tylko że pierwszy sezon grzał kablami a drugi klimatyzacją i tyle, jak by było kilka sezonów z jednym a potem kilka z drugim a do tego jeszcze średnie roczne całkowite zużycie to można by coś wywnioskować ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.10.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 przecież to jest wyłącznie nasz wymysł na nasze potrzeby... w ten sposób bardzo łatwo zweryfikować sens pchania kasy w różne nowinki i inne pierdoły a dobrym odniesieniem jest właśnie moja chałupa jako najgorsza z tych które porównujemy...Twój dom jest żadnym odniesieniem. Dla jednego oszczędność 4tys.kWh z 10tys.kWh całościowego zużycia prądu w domu będzie dużą oszczednoscia a dla drugiego to tylko 40% oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.10.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Pod warunkiem, że używamy urządzeń elektrycznych w "osłonie termicznej budynku". Włączenie kosiarki elektrycznej, pompy głębinowej, oświetlenia zewnętrznego, podgrzewania podjazdu, zwiększy całkowite zużycie energii, ale grzać w domu i tak będzie trzeba . ile % całej energii w swoim obejściu zużywasz na te cele ...? ja w swoim całkowitym zużyciu też mam kosiarkę, podkaszarkę, oświetlenie zewnętrzne , warsztat na podwórku, letni domek w ogrodzie itd ... a podgrzewanie podjazdu to standard i zarazem gwóźdź do trumny naszych wyliczeń ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.10.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 ja mieszka już dość długo i z zapisków różnych ciekawych rzeczy się można dowiedzieć... wiemy tylko że pierwszy sezon grzał kablami a drugi klimatyzacją i tyle, jak by było kilka sezonów z jednym a potem kilka z drugim a do tego jeszcze średnie roczne całkowite zużycie to można by coś wywnioskować ... To co zaczął nagle oswietlac halogenami i duzo czesciej korzystac z piekarnika bo grzał pompą. Tylko po to by błysnąc na forum. Czyzby propaganda Hipki odebrała co niektórym zdolnośc logicznego myslenia? Oczywiscie mam swiadomosc ze zuzycie na cele bytowe moze sie zmieniac, ale nie az w tak szerokich granicach. Czy kazdy pretekst jest dobry aby udowodnic swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.10.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Twój dom jest żadnym odniesieniem. Dla jednego oszczędność 4tys.kWh z 10tys.kWh całościowego zużycia prądu w domu będzie dużą oszczednoscia a dla drugiego to tylko 40% oszczędności. fakt... musiałbym jeszcze okna powyciągać aby był lepszym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.10.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 To co zaczął nagle oswietlac halogenami i duzo czesciej korzystac z piekarnika bo grzał pompą. Tylko po to by błysnąc na forum. Czyzby propaganda Hipki odebrała co niektórym zdolnośc logicznego myslenia? Oczywiscie mam swiadomosc ze zuzycie na cele bytowe moze sie zmieniac, ale nie az w tak szerokich granicach. Czy kazdy pretekst jest dobry aby udowodnic swoje. jaki % w ogrzewaniu mają zyski bytowe w domu 70m2 a jaki w 300m2 ...? wystarczy dać dziecku komputer do pokoju a przy tak małym dobrze izolowanym domu mamy kilkadziesiąt % oszczędności na ogrzewaniu... oczywiście główny licznik tego nie potwierdzi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.10.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 jaki % w ogrzewaniu mają zyski bytowe w domu 70m2 a jaki w 300m2 ...? wystarczy dać dziecku komputer do pokoju a przy tak małym dobrze izolowanym domu mamy kilkadziesiąt % oszczędności na ogrzewaniu... oczywiście główny licznik tego nie potwierdzi ... Szkoda ze korys sie nie wypowie dlaczego nagle jego dziecko zaczeło korzystac z komputera i jednoczesnie oswietlając swoj pokój halogenami gdy zaczął grzac pompą , widocznie przy kablach miało zakaz i nagle pogorszyl sie mu wzrok. Nie wiem dlaczego zakładasz ze zuzycie na potrzeby bytowe wzrosło po przejsciu na pompe, a moze zmalało, moze było na tym samym poziomie. Oczywiscie zuzycia z podliczników by sie przydały. Ja osobiscie nie widzę zadnej potrzeby aby zmieniac moje nawyki bo zmieniłem zródło grzewcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.10.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 czego nie potraficie zrozumieć że nawet jak byś wybudował budynek który nie potrzebuje systemu grzewczego to i tak zapłacisz w granicach 2k rocznie za jego używanie Ale to bedzie rachunek i oplata za prad BYTOWY a nie za CO ktorego tam NIE MA! Cy to jest jakos malo logiczne dla Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 31.10.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 wystarczy dać dziecku komputer do pokoju a przy tak małym dobrze izolowanym domu mamy kilkadziesiąt % oszczędności na ogrzewaniu... Po co zaraz dziecku. Pewnie zauważyłeś, że korys zaczął się intensywniej udzielać na FM gdy rozpoczął się sezon grzewczy . Najwięcej piszących przybyło chyba w tym wątku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.10.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Po co zaraz dziecku. Pewnie zauważyłeś, że korys zaczął się intensywniej udzielać na FM gdy rozpoczął się sezon grzewczy . Najwięcej piszących przybyło chyba w tym wątku . Moze i racja ale dalej nie wiemy czy ma komputer stacjonarny (wiekszy pobór mocy) czy moze laptopa, a moze go zmienił (komputer) bo przeszedł na pompe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.10.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Szkoda ze korys sie nie wypowie dlaczego nagle jego dziecko zaczeło korzystac z komputera i jednoczesnie oswietlając swoj pokój halogenami gdy zaczął grzac pompą , widocznie przy kablach miało zakaz i nagle pogorszyl sie mu wzrok. Nie wiem dlaczego zakładasz ze zuzycie na potrzeby bytowe wzrosło po przejsciu na pompe, a moze zmalało, moze było na tym samym poziomie. Oczywiscie zuzycia z podliczników by sie przydały. Ja osobiscie nie widzę zadnej potrzeby aby zmieniac moje nawyki bo zmieniłem zródło grzewcze. przecież ja niczego nie zakładam... na kablach miał 1610kwh... a na klimie 930kwh ... nic więcej nie wiemy ... jak myślisz to zasługa malutkiego dobrze izolowanego domku czy superwydajnej pompy...? a może po prostu trochę bardziej użytkuje budynek...? czy te 680kwh różnicy to tak trudno się rozjechać przy codziennej eksploatacji...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.10.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 przecież ja niczego nie zakładam... na kablach miał 1610kwh... a na klimie 930kwh ... nic więcej nie wiemy ... jak myślisz to zasługa malutkiego dobrze izolowanego domku czy superwydajnej pompy...? a może po prostu trochę bardziej użytkuje budynek...? czy te 680kwh różnicy to tak trudno się rozjechać przy codziennej eksploatacji...? A czy fakt zmniejszenia zuzycia jest jedyną przesłanką do twierdzenia o zwiekszeniu zysków(strat) bytowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.10.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Ale to bedzie rachunek i oplata za prad BYTOWY a nie za CO ktorego tam NIE MA! Cy to jest jakos malo logiczne dla Ciebie? dla mnie to jest jak najbardziej logiczne ale weź też pod uwagę że już dawno zapłacił za to ogrzewanie którego tam niema ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 31.10.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Pod warunkiem, że używamy urządzeń elektrycznych w "osłonie termicznej budynku". Włączenie kosiarki elektrycznej, pompy głębinowej, oświetlenia zewnętrznego, podgrzewania podjazdu, zwiększy całkowite zużycie energii, ale grzać w domu i tak będzie trzeba . akurat postulaty właczenia tych urzadzen zaproponowali pompiarze - Pyxis i ten drugi a la Szwed.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts