Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A czy fakt zmniejszenia zuzycia jest jedyną przesłanką do twierdzenia o zwiekszeniu zysków(strat) bytowych?

założył klimę to się zmniejszyło to przecież logiczne bo ja nigdy nie podważałem sprawności samego urządzenia ale nic nie wiemy o ile faktycznie spadło to zużycie ...

ja wcale nie zakładam że mu wzrosło zużycie energii na cele bytowe bo równie dobrze mogło spaść ale bez tej informacji nie jesteśmy w stanie niczego określić ...

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

przecież ja niczego nie zakładam...

na kablach miał 1610kwh...

a na klimie 930kwh ...

nic więcej nie wiemy ...

jak myślisz to zasługa malutkiego dobrze izolowanego domku czy superwydajnej pompy...?

a może po prostu trochę bardziej użytkuje budynek...?

czy te 680kwh różnicy to tak trudno się rozjechać przy codziennej eksploatacji...?

Domek jest bardzo dobrze zaizolowany (chociaż można się w nim dopatrzyć niewielkich mostków termicznych - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zu%C5%BCywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie&p=6198710&viewfull=1#post6198710).

Klima nie jest najwyższych lotów

klimatyzator made in. Casto... z wyprzedaży za 590 zł. jednostka zewnetrzna umieszczona w garażu, gdzie znajduje się też wyrzutnia reku. steruje programatorem za 15 zł z Alle... pow. ogrzewana 71 m2. kable płycie fundamentowej w tym sezonie jeszcze nie odpalone. w zeszłym sezonie kablami zużyłem 1610 kWh, co na powierzchnię 71 m2 daje 22,68 kWh/m2 rocznie.

Zyski bytowe i słoneczne mogą oczywiście zakłócić koszty ogrzewania.

Ano zamienił i dlatego ma nizsze rachunki i mozliwosc chłodzenia w upały, kable mu tej mozliwosci nie dają.

nic, tylko brać :)

to tak dobrze zaizolowane doimy się nagrzewają?

przeciez u budowlanego_laika rzekomo nie było więcej, niż 23,5stC tego lata - to co tutaj chłodzić?

a dlaczego R$K nie poleciłes takiego rozwiązania?