Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cop domu = faktura kablarza/ faktura pompiarza i najczesciej jest to 2 z groszami, dlatego tak je chowają pod dywan

nakłady kablarza / nakłady pompiarza = 1:4

to tak, jakby kupić matiza w cenie ferrari

najczęściej tak ale szkoda że u ciebie i u jasia tak nie jest[ jasiu jednak ma budowe z przed kilku lat]

ja w pażdzierniku miałem przerwe w paleniu od kominka -od niedzieli do niedzieli - w tamtym tygodniu temperatura nie zeszła poniżej 23,5

wy lekko dogrzewacie domy i kręcicie się w okolicach 22 stop.

trochę mówimy o innych światach

hipcia 800-1000kwh w pązdzierniku to dla mnie jednak dużo za dużo

Może najpierw Fakturzystka pokaże swoją FV na zaprzeczenie tych wyssanych z palca newsów:

a z tym to musisz do pyxisa sie udac, bo ja napisalam inaczej:

Zużycie X 2013:

caly dom: 800kWh, z czego 160kWh droga, 640kWh tania

CO + CWU: 440 kWh

reszta: 360 kWh

calkowity koszt brutto: 356pln

pytanie jest takie: Poco Mito?

No dokladnie. Czyli trzeba to wliczac do rocznych razchunkow za CO?

Przeciez to juz traci paranija.

przy budynku "0" energetycznym ...?

samo wybudowanie zabija jakikolwiek sens takiego pomysłu, co z tego że rachunki roczne będą ze 4k niższe niż moje skoro sam budynek o 150k albo i więcej droższy...

wybieraj...

budynek za 200k z rachunkami 6k albo taki za 350k z rachunkami 2k ...

Ty zawsze piszesz inaczej. Co pare postow inaczej :)

Jak piszemy o kosztach budowy i docieplenia, to Twoj domek sie kurczy do 140m2, a jak porownujemy koszta ogrzewania, to sie rozdyma do 180m2 ;)

dlatego masz kubaturę w stopce;

poza tym przy skosach pow. podłog się liczy inaczej :)

a grzeję 180 - 20garaz = 160m2 po podłodze

przy budynku "0" energetycznym ...?

samo wybudowanie zabija jakikolwiek sens takiego pomysłu, co z tego że rachunki roczne będą ze 4k niższe niż moje skoro sam budynek o 150k albo i więcej droższy...

wybieraj...

budynek za 200k z rachunkami 6k albo taki za 350k z rachunkami 2k ...

A Ty znowu nie o tym. Tutaj piszemy o kosztach CO a nie o kosztach za prad w domu. To sa 2 rozne sprawy i dlatego tracisz tok logicznego rozumowania dowolnie je zastepujac zaleznie od wygody i sytuacji.

dlatego masz kubaturę w stopce;

poza tym przy skosach pow. podłog się liczy inaczej :)

a grzeję 180 - 20garaz = 160m2 po podłodze

Na obecna chwile? Czy "dymany domek" za miesiac nie zmieni gabarytow, to zobaczymy. ;)

Mysle, ze podobnie jest z danymi zuzycia ktore podajesz. Kretacz zawsze bedzie kretaczem.

Trzeba czytac ze zrozumieniem, korys ma klimatyzator z funkcją grzania, siła rzeczy COP bedzie nieszczególny.

tak tak to oni wyliczają copy urojone i zyski bytowe z lipca przy otwartych balkonach

co ty bierzesz że sama sobie zaprzeczasz?

to ty nie rozumiesz nic a nic, co tu sie pisze - nie wiem, czy to tzw. syndrom pompiarza?

nawet "spółdzielnia pracy wirtualnej" więcej kuma (asolt, HenoK i budowlany_laik)

A Ty znowu nie o tym. Tutaj piszemy o kosztach CO a nie o kosztach za prad w domu. To sa 2 rozne sprawy i dlatego tracisz tok logicznego rozumowania dowolnie je zastepujac zaleznie od wygody i sytuacji.

w superwydajnych budynkach koszt prądu jest w większości jego ogrzewaniem ...;)

tak samo jak samo przebywanie w nim ...:p

wystarczy że się na jakiś czas wyprowadzisz i dooopa ....:bash:

Trzeba czytac ze zrozumieniem, korys ma klimatyzator z funkcją grzania, siła rzeczy COP bedzie nieszczególny.

Na obecna chwile? Czy "dymany domek" za miesiac nie zmieni gabarytow, to zobaczymy. ;)

Mysle, ze podobnie jest z danymi zuzycia ktore podajesz. Kretacz zawsze bedzie kretaczem.

dostałeś faktury - następne w listopadzie :)

kiedy twoje?

w superwydajnych budynkach koszt prądu jest w większości jego ogrzewaniem ...;)

Nie kolego. Blad w rozumowaniu. Wg tego co piszesz, ludzie w nim mieszkajacy maja praktycznie zerowe koszta pradu bytowego.

Nie mozesz sobie dowolnie tego "przekladac" ze strony na strone. Koszta sa jedne i jesli dom nie potrzebuje CO to sa to koszta pradu BYTOWEGO.