jasiek71 31.10.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 bujda na resorach.. widać jaką "wiedzą" dysponujesz w mieszkaniu tzw zapiździałym zużywałem energii elektrycznej pon 1kpln, jak do tego doliczę rachunek za CO (miejskie) z 1,2 kpln to jednak wychodzi pon 3 kpln.. zysków bytowych innych nie doliczam, nie mam ciepłomierza dla zysków słonecznych dolicz ile jeszcze płacisz za samo mieszkanie ... a o metrażu do porównania to nawet nie wspomnę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.10.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 jakbys sie zabral za robotę, to stac byłoby cie, zeby ci ktos posprzatal Widze, ze "wyzsze sfery" sie trafily. Pewnie macie "gosposie" i koniecznie psa, bo taka para to niepodwazalne swiadectwo "statusu spolecznego". Cieszy mnie to, bo masz z kim podyskutowac. Nawet jak gosposia ma wolne (pieska chyba nie zabiera ze soba). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 31.10.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 to może niech te dwie rodziny powtykają wtyczki do kontaktu i zaczną mieszkać ... zgłoś to energetyce w kaliszu a jeszcze zapomniałem o krajzedze arturowi wychodzi 250 kwh na miesiąc w sezonie niegrzewczym-zgłoś to tauronowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 31.10.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Widze, ze "wyzsze sfery" sie trafily. Pewnie macie "gosposie" i koniecznie psa, bo taka para to niepodwazalne swiadectwo "statusu spolecznego". Cieszy mnie to, bo masz z kim podyskutowac. Nawet jak gosposia ma wolne (pieska chyba nie zabiera ze soba). ok - z mojej strony EOT, czas na ciebie - zbieraj się - teleportuję cię do szweda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 31.10.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Sugerujesz ze korys zmienił tak swoj tryb uzytkowania (mieszkania) ze zmieniły sie znacznie zyski bytowe tylko dlatego ze przestał grzac kablami. Jezeli tak to jak to uzasadnisz Wszyscy tak osobiscie do dyskusji podchodzicie, ze myslec juz malo sie komu chce. Korys wstawiaja klime spowodowal, iz dostarcza energie wtedy, kiedy tego oczekuje, w efekcie nie koniecznie utrzymujac ta sama temp. przez cala dobe. Poza tym o wiele energii potrzeba, zeby w domu byla temp. 23 stopnie a nie odpowiednia temp wylewki czy scian. Dzialajacy klimatyzator daje komfort cieplny i dziala kiedy potrzeba. Bedzie dzieki temu zuzywal mniej energii do zapewnienia takiego samego komfortu dla uzytkownikow, no chyba, ze sie lata na boso to juz nie koniecznie:) Jesli ma sie wszedzie drewno/panele to nie bedzie problemu. Dlatego czasem TB trzeba przyznac racje, iz dynamiczne dawkowanie energii tam gdzie jej potrzeba niesie zauwazalne oszczednosci. U siebie po zainstalowaniu klimy w obecnym domu spodziewam sie, iz rachunki za CO powinny spasc z 1300-1400 do ponizej 1000 PLN, a mam dom 5,5 litrowy. Klima moze byc bardzo zblizona do tego co pisal TB i ciezko wielu bylo to ogarnac. Moze brac malo pradu, miec COP w okolicy 4 (sezonowy) i kosztowac 3 tys: http://www.klima-krak.com/opis_Fujitsu_ASYG07LE_LE.html Sredni pobor pradu bedzie grubo ponizej 300 W. Pytalem wczesniej o opcje 1-2 sterownikow na pietro, ktos tak ma oprocz j-ja? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.10.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 ok - z mojej strony EOT, czas na ciebie - zbieraj się - teleportuję cię do szweda W cycuszki mnie to szczypie gosposiu, w cycuszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 31.10.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 hipciu specjalnie dla ciebieod 723 kwh odejmuje 180 kwh na cwu w moim domuzostaje 543 kwh dziele to na 2 domy i na 2 miesiącewychodzi 140kwh+cwu 90kwhmi za pażdziernik wyjdzie więc 230 kwh + 30 kg brykietu z 10 kg brzozy - łaczny koszt co około 24 złmoże w listopadzie będę miał własny licznik założony.jasiu przepraszam za fakty -jeśli nie wierzysz to podeśle faxem rachunek:p:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.10.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Moze brac malo pradu, miec COP w okolicy 4 (sezonowy) i kosztowac 3 tys: http://www.klima-krak.com/opis_Fujitsu_ASYG07LE_LE.html Mozesz to wlozyc spokojnie pomiedzy marketingowe bajeczki. Jesli by tak bylo naprawde, to pompy PW za 45 tysiecy roznia sie od tego urzadzenia tylko cena i nizszym SPFem na poziomie 3. Ja w takie czary raczej nie uwierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 31.10.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 dolicz ile jeszcze płacisz za samo mieszkanie ... a o metrażu do porównania to nawet nie wspomnę ... to co my tu liczymy, bilans czego? bez przesady... doliczę jedno to dorzucisz kolejne "ciekawostki" ,... k.. grunt żeby twoja teoryja nie padła sorry ale to już nie wiedza .. tylko wiara się materializuje w twojej postawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.10.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 to co my tu liczymy, bilans czego? bez przesady... doliczę jedno to dorzucisz kolejne "ciekawostki" ,... k.. grunt żeby twoja teoryja nie padła sorry ale to już nie wiedza .. tylko wiara się materializuje w twojej postawie Moze taka "piramidalna" bzdura bedzie go w stanie obudzic z letargu, chociaz ja juz kilkukrotnie redukowalem jego teorie do absurdu i nic to nie pomoglo. Facet znika na 2 dni, "resetuje sie" i jest znowu z ta sama spiewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 31.10.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 szkoda hipcia że skasowałaś posta jak mi udowadniasz cop 2 .na liczbach łatwo byłoby mi pokazać jak mataczszdoceniam chwilę refleksji-szacun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 31.10.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 (edytowane) hipciu specjalnie dla ciebie od 723 kwh odejmuje 180 kwh na cwu w moim domu zostaje 543 kwh dziele to na 2 domy i na 2 miesiące wychodzi 140kwh+cwu 90kwh mi za pażdziernik wyjdzie więc 230 kwh + 30 kg brykietu z 10 kg brzozy - łaczny koszt co około 24 zł może w listopadzie będę miał własny licznik założony. jasiu przepraszam za fakty -jeśli nie wierzysz to podeśle faxem rachunek:p:D:D koryguję, bo czytałam na szybko 140kWh na zycie na 30 dni = 4,9kWh / dobę 4,9kWh / 24h = 190W na godzinę... gdzie jakas kawa, herbata, tv, lodówka, ładowarka, laptop albo nie daj boshe stacjonarna buda z dobrą grafiką dla dzieciaka, dekoder nki czy innego polsatu, światło przed domem... a Ty piszesz o sdsiemax jesteś Amiszem, maluxie... bosh, gdzie ja jestem... Edytowane 31 Października 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 31.10.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Mozesz to wlozyc spokojnie pomiedzy marketingowe bajeczki. Jesli by tak bylo naprawde, to pompy PW za 45 tysiecy roznia sie od tego urzadzenia tylko cena i nizszym SPFem na poziomie 3. Ja w takie czary raczej nie uwierze. Zabawne co piszesz. Jesli KBABa klima spokojnie daje COP ponad 2,5, to nie mam prawa watpic w wyzszy lepszego sprzetu. Czyli SPF wazny tylko dla PC wartej powyzej 20 tys Masz jakis konkretny argument czy po prostu ta ulotka jest CI nie w sos? Wychodzi na to, iz nie mozecie zniesc ze na taniuskich kablach i taniej klimie mozna miec wiekszy komfort i takie same rachunki, tfu, znacznie nizsze rachunki niz przy PC, bo dla PC dom moze byc durszlak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 31.10.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 no i tak zawsze będzie - jak wyniki pasują do tezy - to wszyscy jedziemy na tym samym wózku jak wyniki nie pasują do założonej tezy - to jesteś amiszem człowieku! XXI wiek mamy przecież stacjonarny komputer z monitorem połyka z 400W x 8 h maluxa na forum to daje 3,2kWh zostaje 1,7kWh lodówka też jest na programatorku z casto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 31.10.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 herbata i kawa codziennie rano i prawie codziennie wieczorempomyśl o swjej wizji i agd w domu. dochodzę do wniosku że głównym wytłumaczeniem tych 800-1000kwh miesięcznie to to że wam na cwu idzie coś wokolicach 10 kwh doba.bo czym innym to wytłumaczyć?prąd 10kwh pompa 3 kwh na dobę dla cwu7kwh x30 dnii =210 kwh+ 40kwh miesięcznie na zmywarkę[no co ja poradzę że przy używaniu pompy do cwu nie tracę tych 40 kwh miesięcznie]no i do tych 250kwh miesięcznie jeszcze coś innego dobija wam pewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 31.10.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 (edytowane) hipciu no u mnie 47cali bierze 45-50 w /hto są te niuanse400watowy grzejnik z wyświetlaczem no nieżle no właśnie jak zmusić lodówkę żeby w drogim prądzie chłodziła na 2 przełożeniu a w tanim na 5może to śmieszne jest ale są jakieś oszczędności jasiu tak na poważnie myślałeśo tym? Edytowane 31 Października 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 31.10.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 herbata i kawa codziennie rano i prawie codziennie wieczorem pomyśl o swjej wizji i agd w domu. dochodzę do wniosku że głównym wytłumaczeniem tych 800-1000kwh miesięcznie to to że wam na cwu idzie coś wokolicach 10 kwh doba. bo czym innym to wytłumaczyć? prąd 10kwh pompa 3 kwh na dobę dla cwu 7kwh x30 dnii =210 kwh+ 40kwh miesięcznie na zmywarkę[no co ja poradzę że przy używaniu pompy do cwu nie tracę tych 40 kwh miesięcznie] no i do tych 250kwh miesięcznie jeszcze coś innego dobija wam pewnie 12kWh na dobe latem; zapomniałem o indukcji jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 31.10.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 przecież stacjonarny komputer z monitorem połyka z 400W x 8 h maluxa na forum to daje 3,2kWh Podłącz watomierz bo kompletne bzdury wypisujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 31.10.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 hipciu no u mnie 47cali bierze 45-50 w /h to są te niuanse 400watowy grzejnik z wyświetlaczem no nieżle to chyba standard dzis - w miare silny komp z 26" w moim przypadku po 2h godz pracy I FORUM podnosi temp w pokoju o powierzchni 25m2 o 1-1,5stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 31.10.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Podłącz watomierz bo kompletne bzdury wypisujesz. zrobię Ci zdjęcie wieczorem - ale odszczekasz - umowa stoi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts