Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

bujda na resorach.. widać jaką "wiedzą" dysponujesz

w mieszkaniu tzw zapiździałym zużywałem energii elektrycznej pon 1kpln, jak do tego doliczę rachunek za CO (miejskie) z 1,2 kpln

to jednak wychodzi pon 3 kpln.. zysków bytowych innych nie doliczam, nie mam ciepłomierza dla zysków słonecznych :)

dolicz ile jeszcze płacisz za samo mieszkanie ...:yes:

a o metrażu do porównania to nawet nie wspomnę ...:cool:

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jakbys sie zabral za robotę, to stac byłoby cie, zeby ci ktos posprzatal

Widze, ze "wyzsze sfery" sie trafily. Pewnie macie "gosposie" i koniecznie psa, bo taka para to niepodwazalne swiadectwo "statusu spolecznego".

Cieszy mnie to, bo masz z kim podyskutowac. Nawet jak gosposia ma wolne (pieska chyba nie zabiera ze soba).

Widze, ze "wyzsze sfery" sie trafily. Pewnie macie "gosposie" i koniecznie psa, bo taka para to niepodwazalne swiadectwo "statusu spolecznego".

Cieszy mnie to, bo masz z kim podyskutowac. Nawet jak gosposia ma wolne (pieska chyba nie zabiera ze soba).

ok - z mojej strony EOT, czas na ciebie - zbieraj się - teleportuję cię do szweda

Sugerujesz ze korys zmienił tak swoj tryb uzytkowania (mieszkania) ze zmieniły sie znacznie zyski bytowe tylko dlatego ze przestał grzac kablami. Jezeli tak to jak to uzasadnisz

Wszyscy tak osobiscie do dyskusji podchodzicie, ze myslec juz malo sie komu chce.

Korys wstawiaja klime spowodowal, iz dostarcza energie wtedy, kiedy tego oczekuje, w efekcie nie koniecznie utrzymujac ta sama temp. przez cala dobe.

Poza tym o wiele energii potrzeba, zeby w domu byla temp. 23 stopnie a nie odpowiednia temp wylewki czy scian.

Dzialajacy klimatyzator daje komfort cieplny i dziala kiedy potrzeba. Bedzie dzieki temu zuzywal mniej energii do zapewnienia takiego samego komfortu dla uzytkownikow, no chyba, ze sie lata na boso to juz nie koniecznie:) Jesli ma sie wszedzie drewno/panele to nie bedzie problemu.

Dlatego czasem TB trzeba przyznac racje, iz dynamiczne dawkowanie energii tam gdzie jej potrzeba niesie zauwazalne oszczednosci.

U siebie po zainstalowaniu klimy w obecnym domu spodziewam sie, iz rachunki za CO powinny spasc z 1300-1400 do ponizej 1000 PLN, a mam dom 5,5 litrowy.

Klima moze byc bardzo zblizona do tego co pisal TB i ciezko wielu bylo to ogarnac.

Moze brac malo pradu, miec COP w okolicy 4 (sezonowy) i kosztowac 3 tys:

http://www.klima-krak.com/opis_Fujitsu_ASYG07LE_LE.html

Sredni pobor pradu bedzie grubo ponizej 300 W.

Pytalem wczesniej o opcje 1-2 sterownikow na pietro, ktos tak ma oprocz j-ja?

Pozdrawiam

hipciu specjalnie dla ciebie

od 723 kwh odejmuje 180 kwh na cwu w moim domu

zostaje 543 kwh dziele to na 2 domy i na 2 miesiące

wychodzi 140kwh+cwu 90kwh

mi za pażdziernik wyjdzie więc 230 kwh + 30 kg brykietu z 10 kg brzozy - łaczny koszt co około 24 zł

może w listopadzie będę miał własny licznik założony.

jasiu przepraszam za fakty -jeśli nie wierzysz to podeśle faxem rachunek:p:D:D

Moze brac malo pradu, miec COP w okolicy 4 (sezonowy) i kosztowac 3 tys:

http://www.klima-krak.com/opis_Fujitsu_ASYG07LE_LE.html

Mozesz to wlozyc spokojnie pomiedzy marketingowe bajeczki.

Jesli by tak bylo naprawde, to pompy PW za 45 tysiecy roznia sie od tego urzadzenia tylko cena i nizszym SPFem na poziomie 3. Ja w takie czary raczej nie uwierze.

dolicz ile jeszcze płacisz za samo mieszkanie ...:yes:

a o metrażu do porównania to nawet nie wspomnę ...:cool:

to co my tu liczymy, bilans czego? bez przesady...

doliczę jedno to dorzucisz kolejne "ciekawostki" ,... k.. grunt żeby twoja teoryja nie padła :)

sorry ale to już nie wiedza .. tylko wiara się materializuje w twojej postawie ;)

to co my tu liczymy, bilans czego? bez przesady...

doliczę jedno to dorzucisz kolejne "ciekawostki" ,... k.. grunt żeby twoja teoryja nie padła :)

sorry ale to już nie wiedza .. tylko wiara się materializuje w twojej postawie ;)

Moze taka "piramidalna" bzdura bedzie go w stanie obudzic z letargu, chociaz ja juz kilkukrotnie redukowalem jego teorie do absurdu i nic to nie pomoglo. Facet znika na 2 dni, "resetuje sie" i jest znowu z ta sama spiewka.

hipciu specjalnie dla ciebie

od 723 kwh odejmuje 180 kwh na cwu w moim domu

zostaje 543 kwh dziele to na 2 domy i na 2 miesiące

wychodzi 140kwh+cwu 90kwh

mi za pażdziernik wyjdzie więc 230 kwh + 30 kg brykietu z 10 kg brzozy - łaczny koszt co około 24 zł

może w listopadzie będę miał własny licznik założony.

jasiu przepraszam za fakty -jeśli nie wierzysz to podeśle faxem rachunek:p:D:D

koryguję, bo czytałam na szybko :)

140kWh na zycie na 30 dni = 4,9kWh / dobę

4,9kWh / 24h = 190W na godzinę...

gdzie jakas kawa, herbata, tv, lodówka, ładowarka, laptop albo nie daj boshe stacjonarna buda z dobrą grafiką dla dzieciaka, dekoder nki czy innego polsatu, światło przed domem... a Ty piszesz o sdsiemax :)

jesteś Amiszem, maluxie...

bosh, gdzie ja jestem...

Edytowane przez Hippek

Mozesz to wlozyc spokojnie pomiedzy marketingowe bajeczki.

Jesli by tak bylo naprawde, to pompy PW za 45 tysiecy roznia sie od tego urzadzenia tylko cena i nizszym SPFem na poziomie 3. Ja w takie czary raczej nie uwierze.

Zabawne co piszesz. Jesli KBABa klima spokojnie daje COP ponad 2,5, to nie mam prawa watpic w wyzszy lepszego sprzetu.

Czyli SPF wazny tylko dla PC wartej powyzej 20 tys :p Masz jakis konkretny argument czy po prostu ta ulotka jest CI nie w sos?

Wychodzi na to, iz nie mozecie zniesc ze na taniuskich kablach i taniej klimie mozna miec wiekszy komfort i takie same rachunki, tfu, znacznie nizsze rachunki niz przy PC, bo dla PC dom moze byc durszlak...

no i tak zawsze będzie - jak wyniki pasują do tezy - to wszyscy jedziemy na tym samym wózku :p

jak wyniki nie pasują do założonej tezy - to jesteś amiszem :stirthepot:

człowieku!

XXI wiek mamy :)

przecież stacjonarny komputer z monitorem połyka z 400W x 8 h maluxa na forum to daje 3,2kWh

zostaje 1,7kWh :) lodówka też jest na programatorku z casto?

herbata i kawa codziennie rano

i prawie codziennie wieczorem

pomyśl o swjej wizji i agd w domu.

dochodzę do wniosku że głównym wytłumaczeniem tych 800-1000kwh miesięcznie to to że wam na cwu idzie coś wokolicach 10 kwh doba.

bo czym innym to wytłumaczyć?

prąd 10kwh pompa 3 kwh na dobę dla cwu

7kwh x30 dnii =210 kwh+ 40kwh miesięcznie na zmywarkę[no co ja poradzę że przy używaniu pompy do cwu nie tracę tych 40 kwh miesięcznie]

no i do tych 250kwh miesięcznie jeszcze coś innego dobija wam pewnie

hipciu no u mnie 47cali bierze 45-50 w /h

to są te niuanse

400watowy grzejnik z wyświetlaczem no nieżle

no właśnie jak zmusić lodówkę żeby w drogim prądzie chłodziła na 2 przełożeniu a w tanim na 5

może to śmieszne jest ale są jakieś oszczędności

jasiu tak na poważnie myślałeśo tym?

Edytowane przez malux20

herbata i kawa codziennie rano

i prawie codziennie wieczorem

pomyśl o swjej wizji i agd w domu.

dochodzę do wniosku że głównym wytłumaczeniem tych 800-1000kwh miesięcznie to to że wam na cwu idzie coś wokolicach 10 kwh doba.

bo czym innym to wytłumaczyć?

prąd 10kwh pompa 3 kwh na dobę dla cwu

7kwh x30 dnii =210 kwh+ 40kwh miesięcznie na zmywarkę[no co ja poradzę że przy używaniu pompy do cwu nie tracę tych 40 kwh miesięcznie]

no i do tych 250kwh miesięcznie jeszcze coś innego dobija wam pewnie

12kWh na dobe latem;

zapomniałem o indukcji jeszcze