Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jesli by to jakims cudem byla prawda, to z Twojego zuzycia na cele bytowe (na rzecz komputera bioracego 400W) poszlo by przy jak widac po forum jego 14h uzywaniu codziennie jakies 170kWh/mc. To lwia czesc Twojego pradu bytowego. Wy tam przy swiecach zyjecie czy jak? :)

renderuje się w nocy, baranku

Ty jestes jakims doswiadczonym instalatorem, ze tak z glowy wiesz wszystko o PC? Czy masz 1 sztuke i to CIe upowaznie do podwazania tego, co Ci niewygodne?

Nie ma problemu zebysmy sie w jakies porzadne mrozy spotkali u jakiegos fachowca i zmierzyli ile wlata, ile wylata.

Mozna sie pokusic u wizyte nawet u TB:)

Edit: czyli Kbab to gdzie niby swojej klimy uzywa, jednostke zewnetrzna ma na Majorce? :p

Nie, ale temat mnie bardzo interesuje. Tu co niektorzy instalatorzy pokazaji jak sa malo kompetentni i ja bym jakos ich wielkiej wiedzy nie stawial jako zasady generalnej.

Niech powie jak policzyl ilosc dostarczonej przez klime energii do domu w skali sezonu. Jaki cieplomierz na GZ zalozyl. Jak opomiarowal swoja instalacje? IMHO to te dane to on raczej wyssal z palucha.

Mi zwisa czy "wierzysz" w SPF tej klimy na poziomie 4. To jest napisane dla ludzi, ktorzy nie maja o takich sprzetach wiekszego pojecia. Tacy lykna te parametry i o to w tym chodzi. Wystarczy tylko troszke sie w pompach orientowac, zeby wiedziec, ze to parametry z kosmosu. :)

Ponieważ ostatnio tematu znowu nie da się czytać, no chyba że jak co poniektórzy ma się więcej wolnego czasu niż pracy, a tak to wygląda. To wrzucę zestawienie moich odczytów z podlicznika CWU. Standardowo tylko kWh, PLN każdy ma inne więc łatwo sobie policzyć.

Od razu zaznaczam że to zużycie moje/mojej rodziny a nie wszystkich z FM, standardowi "hejterzy" niech sobie darują swoje wypowiedzi...bo inna rodzina mieszkająca w moim domu z moim bojlerem mogła by mieć mniejsze/większe zużycie o czym każda myśląca osoba wie...

cwu.jpg

Cytat Napisał Hipka Zobacz post

zapomniałem o indukcji jeszcze

To Ty jednak facet jestes! Hipolit?

Tak , tak Pyxis hipka to już trzecie czy czwarte wcielenie na forum tego faceta , strzsznie zacietrzewiony facet co lubi głupoty wypisywać , dostanie bana , i znowu pojawi się w nowym wcieleniu .Gorszy od TB , bo on od lat na wszystkich forach nie kamufluje się.

Cytat Napisał Hipka Zobacz post

zapomniałem o indukcji jeszcze

To Ty jednak facet jestes! Hipolit?

Tak , tak Pyxis hipka to już trzecie czy czwarte wcielenie na forum tego faceta , strzsznie zacietrzewiony facet co lubi głupoty wypisywać , dostanie bana , i znowu pojawi się w nowym wcieleniu .Gorszy od TB , bo on od lat na wszystkich forach nie kamufluje się.

tak

Lobo głupi jestem

wychodzi 4,5 kwh Tobie

mi 3 kwh [latem 2,5 kwh.

ja od jakiegoś czasu podejrzewam że u mnie 300litrowy zasobnik jest za duży na naszą 3

po 2 dniach niegrzania woda i tak jest ciepła jak na prysznic.

czy myje w kuchni czy nie to dla zużycia też nie maq znaczenia większego

lobo jestes fachowcem od takich spraw-szłoby coś pokombinować z lodówką pod kątem taryf-pewnie tylko producenci

Lobo głupi jestem

wychodzi 4,5 kwh Tobie

mi 3 kwh [latem 2,5 kwh.

ja od jakiegoś czasu podejrzewam że u mnie 300litrowy zasobnik jest za duży na naszą 3

po 2 dniach niegrzania woda i tak jest ciepła jak na prysznic.

czy myje w kuchni czy nie to dla zużycia też nie maq znaczenia większego

lobo jestes fachowcem od takich spraw-szłoby coś pokombinować z lodówką pod kątem taryf-pewnie tylko producenci

to zależy od metodologii kąpania, jedni wolą prysznic inni kąpiel i wylegiwanie się w wannie

wiadomym będzie że zużycie może być nawet 2x większe przy tym 2 podejściu :)