Pyxis 31.10.2013 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Myjesz tylko kuwetę dla kota? Wiesz, ze "mlodzi" sie myja inaczej. Nie to co "dziadki" z tego watku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 31.10.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Lobo głupi jestem wychodzi 4,5 kwh Tobie mi 3 kwh [latem 2,5 kwh. ja od jakiegoś czasu podejrzewam że u mnie 300litrowy zasobnik jest za duży na naszą 3 po 2 dniach niegrzania woda i tak jest ciepła jak na prysznic. czy myje w kuchni czy nie to dla zużycia też nie maq znaczenia większego lobo jestes fachowcem od takich spraw-szłoby coś pokombinować z lodówką pod kątem taryf-pewnie tylko producenci te 300 litrowe zbiorniki przy PCi to moim zdaniem totalnie na wyrost, wydaje mi się że to mit którego instalatorzy na siłę się trzymają, ale to moje subiektywne zdanie, a jak to pyxis mowi to skoro obiektywne to bezwartościowe... Dlatego takie dane sa rownie "subiektywne" jak i zuzycie pradu bytowego w danym domu. Chyba kazda myslaca osoba o tym wie. oj zdziwisz się, mam przeczucie że peweien posiadacz PCi o nicku na literę A tego nigdy nie pojmie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.10.2013 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 te 300 litrowe zbiorniki przy PCi to moim zdaniem totalnie na wyrost, wydaje mi się że to mit którego instalatorzy na siłę się trzymają, ale to moje subiektywne zdanie, a jak to pyxis mowi to skoro obiektywne to bezwartościowe... No to moze jakos postaraj sie je uzasadnic, bo chetnie wezme udzial w takiej dyskusji. Tylko zeby byla rzczowa. Wiec co proponujesz? Na co moge zamienic mojego 300l Galmeta, zebym mogl przygotowac odpowiednia ilosc CWU (w wiekszosci w taniej taryfie) grzejac ja do srednio 45*C. Jak pojemnosc proponujesz? Moze jakis konkretny model? Jaka powierzchnia wymiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 31.10.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Twoja wiarygodność jest zerowa. Możesz pisać co chcesz. tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 31.10.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 hipcioja ci wierzę w 5kwh ale faktycznie twoja wiarygodność jest ostatnio podobna do twarzy wiplera-poobijana.nie wiem co jest grane z tym cwu to że mi pompa w pązdzierniku grzeje cwu z copem 2,9 [naukowo zbadane:P]a was te 5 kwhmoże u mnie bojler w domu za grzejnik robi- zasobnik nie jest super zaizolowany jakoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 31.10.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 No to moze jakos postaraj sie je uzasadnic, bo chetnie wezme udzial w takiej dyskusji. Tylko zeby byla rzczowa. Wiec co proponujesz? Na co moge zamienic mojego 300l Galmeta, zebym mogl przygotowac odpowiednia ilosc CWU (w wiekszosci w taniej taryfie) grzejac ja do srednio 45*C. Jak pojemnosc proponujesz? Moze jakis konkretny model? Jaka powierzchnia wymiany? To jest kwestia indywidualna i po trzech latach mieszkania wiem że dla mnie 200L o temp 45*C by spokojnie wystarczyło. Przecież każdy z Was może to sprawdzić czy te 300L faktycznie jest Wam potrzebne, wyłacznie ogrzanie CWU i zobaczcie kiedy skończy się woda, proste. Ja wiem że wszystko jest robione na zapas, tyle że za każdy taki "zapas" się płaci podczas instalacji jak i eksploatacji. Wiem to bo mam przewymiarowane kable wszedzie i niepotrzebnie zainstalowane w pomieszczeniu gospodarczym, przez co lekko licząc 2 tyś przepłaciłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 31.10.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 (edytowane) hipcio ja ci wierzę w 5kwh ale faktycznie twoja wiarygodność jest ostatnio podobna do twarzy wiplera-poobijana. nie wiem co jest grane z tym cwu to że mi pompa w pązdzierniku grzeje cwu z copem 2,9 [naukowo zbadane:P] a was te 5 kwh może u mnie bojler w domu za grzejnik robi- zasobnik nie jest super zaizolowany jakoś TB tłumaczył kiedyś : wiesz, dlaczego na małym ogniu nie zagotujesz wiadra wody nawet, jak bedziesz ja gotowac tydzień? a wiesz, ile wtedy kWh zuzyjesz? pomysl albo poszukaj w google'u; Twój kolega z postu powyżej nie ma o tym zielonego pojęcia - czego dowodem drugie zdanie z pierwszego akapitu Edytowane 31 Października 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.10.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Pompa ciagnie 250w/h Ariston nuos evo 110 A co to ma do rzeczy? Ilosc energii na podgrzanie okreslinej ilosci wody jest stala. Nie wazne czym i z jaka moca ja dostarczysz. Ze zuzycia wynika, ze ta PCI pracuje u Ciebie 3h dobe. Jak ma SPFa na poziomie 4 (co teraz jeszcze jest mozliwe), to na CWu idzie Ci 3kWh ciepla. Te 3Kwh to energia wystarczajaca do podgrzania 85l wody o 30*C (np optymistycznie teraz z 13*C z zasilania do 43*C w zasobniku). Nie uwzgledniam tutaj zadnych strat instalacji ani postojowych zasobnika CWU. Musisz miec bardzo male zuzycie. To jest Twoja "tajemnica". Nic wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.10.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 To jest kwestia indywidualna i po trzech latach mieszkania wiem że dla mnie 200L o temp 45*C by spokojnie wystarczyło. Przecież każdy z Was może to sprawdzić czy te 300L faktycznie jest Wam potrzebne, wyłacznie ogrzanie CWU i zobaczcie kiedy skończy się woda, proste. Ja wiem że wszystko jest robione na zapas, tyle że za każdy taki "zapas" się płaci podczas instalacji jak i eksploatacji. Wiem to bo mam przewymiarowane kable wszedzie i niepotrzebnie zainstalowane w pomieszczeniu gospodarczym, przez co lekko licząc 2 tyś przepłaciłem. Nie uwzgledniasz tutaj technicznych aspektow porocesu przygotowania CWU. Pierwszy to wymagana moc wezownicy (jej odpowienio duza powierzchnia), zeby pompa nie pracowala na wysokich temp. zasilania, a przy wiekszych mocach (np latem) wogole mogla pracowac nie wylaczana przez presostat. Druga sprawa to stratyfikacja temperatury wody w takim zasobniku. To ze mam u gory zasobnika 45*C nie znaczy, ze taka temperatura jest w calej jego objetosci. Objetosc wody o temperaturze wyzszej niz 39-40*C jest duzo mniejsza niz calkowita pojemnosc zasobnika. Jak zasobnik wg Ciebie spelni i warunek duzej powierzchni wymiany i na tyle duzej objetosci dostepnej CWU, zeby pompa nie musiala pracowac w 10 cyklach dobowo? 200l byl by moze dobry przy zimnym DZ dla pompy 5-6kW, ale mozna wtedy raczej zapomniec o grzaniu tylko w tanim pradzie. Tutaj mocno wygrywaja pompy z mozliwoscia regulacji mocy (inwerorowe), ale przy pompach gruntowych nie jest to ani tanie, ani nie ma wielkiego wyboru marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 31.10.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 wczoraj z węgier wracałem i na nowym sprinterze widziałem reklame jego rewelacyjnego zużycia 6,8 l na 100km[chyba]trochę się uśmiałem/lobo no ale bez pompy u mnie wychodzi 9 kwh prawie[wiem że to na postojowym trace ale aż tyle?] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 31.10.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Zabawne co piszesz. Jesli KBABa klima spokojnie daje COP ponad 2,5, to nie mam prawa watpic w wyzszy lepszego sprzetu. Czyli SPF wazny tylko dla PC wartej powyzej 20 tys Masz jakis konkretny argument czy po prostu ta ulotka jest CI nie w sos? Wychodzi na to, iz nie mozecie zniesc ze na taniuskich kablach i taniej klimie mozna miec wiekszy komfort i takie same rachunki, tfu, znacznie nizsze rachunki niz przy PC, bo dla PC dom moze byc durszlak... Brygada RR też już opisał swoje spostrzeżenia dotyczące grzania klimą i kablami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.10.2013 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 może u mnie bojler w domu za grzejnik robi- zasobnik nie jest super zaizolowany jakoś Ja mam zasobnik w "kotlowni" i tam w zimie nigdy temperatura nie spadla nizej niz 14-15*C. Jak myslisz, skad tam tyle ciepelka sie bierze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 31.10.2013 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 pyxis dobrze to wychwytuje choć lobo też się wiele nie myli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.10.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 I bedzie caly czas chodzila bo nie jest to split tylko monoblock wiec mroz jej nie straszny.. No i daj Ci Boze zdrowie. Nie zmienia to jednak faktu, ze to mikre zuzycie raczej robi glowne oszczednosci. Nie ma cudow - jak ktos leje CWU w duzych ilosciach, to i za nia musi wiecej zaplacic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.10.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 pyxis dobrze to wychwytuje choć lobo też się wiele nie myli Czy mi na dobe spokojnie starczy 200l CWU o temp 45*C - bez problemu. Czy dam rade ja przygotowac w mniejszym zasobniku za pomoca mojej PCi - niestety nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.10.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Dla mnie 500 na ogrzewanie miesiecznie jest spoko Przy takim podejsciu bedziesz na pewno zadwolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.10.2013 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 TB tłumaczył kiedyś : wiesz, dlaczego na małym ogniu nie zagotujesz wiadra wody nawet, jak bedziesz ja gotowac tydzień? a wiesz, ile wtedy kWh zuzyjesz? pomysl albo poszukaj w google'u; Twój kolega z postu powyżej nie ma o tym zielonego pojęcia - czego dowodem drugie zdanie z pierwszego akapitu "Ilosc energii na podgrzanie okreslinej ilosci wody jest stala. Nie wazne czym i z jaka moca ja dostarczysz." Gosposiu, tak jest, czy Ci sie to podoba, czy nie. To elementarna fizyka i nie da sie tego "zmienic w PhotoShopie". Wplyw moze miec na to jedynie techniczny aspekt dostarczania ciepla i straty z tym zwiazane. To juz jest jednak bilans energetyczny jakiegos ukladu. Calkowita energia potrzebna do zagrzania wody bedzie w takim wypadku energia wynikajaca z jej ciepla wlasciwego, powiekszona o sume strat takeigo ukladu. Dlatego zasobniki CWU sa izolowane a wody da kapieli nie grzejesz stawiajac pod wiadrekiem swieczke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.10.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 a gdzie tu sam PAŹDZIERNIK...!!! Od 08.10-31.10 bo taką mam fotkę na c.o+cwu 150kWh: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.10.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Czyli włączam Minimini HD 24 godziny na dobę i mi żaden system grzewczy nie potrzebny? a co w tym takiego dziwnego ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.10.2013 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Od 08.10-31.10 bo taką mam fotkę na c.o+cwu 150kWh: [ATTACH=CONFIG]221799[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]221800[/ATTACH] to teraz jeszcze fotki głównego licznika za ten sam okres ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts