Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja też nie mam nic przeciwko kablom, nie rozumiem tylko dlaczego ich użytkownicy (zdecydowana większość!) potrzebują ciągłego potwierdzania że ich decyzja była słuszna - bo tylko tak odbieram ciągnięcie tej dyskusji (fakturowej), ewentualnie leczenie jakichś kompleksów

opatrznie to odbierasz .

wszyscy zdecydowali się świadomie.

tylko otoczeniu trudno uwierzyć że tak można.

i tu jest problem, jak to nie ma pompki,pieca i ogrzewanie działa?

i w dodatku z porównywalnymi kosztami-ciężko uwierzyć starocerkiewnym.

Gość Arturo72
wspaniała okazja tylko dlaczego sam nie skorzystałeś ? tylko parę złotych drożej niż twoja a COP gwarantowany 4 ?

10tys.zł to dla mnie nie parę złotych a różnica w zużyciu energii konkretnie w moim domu powietrznej a gruntowej byłaby marginalna.

Powiem więcej,ja miałem od nich trzy lata temu ofertę na podobną pompę z odwiertami za 20tys.zł,gdybym wtedy się budował zapewne bym łyknął :)

Ale to w kwestii Twojego negowania obecnych cen za pompę gruntową z odwiertami.

Edytowane przez Arturo72

O przepraszam. Jestem gazowcem i zostalem juz uswiadomiony. Wszystkie urzadzenia domowe zamieniaja 100% energii elektrycznej na energie cieplna. Zreszta te poza domem tez :)

Az dziwne, ze po tym jak to do Ciebie dotarlo nie odkreciles gazu. ;)

Ludzie z kotlami weglowymi beda pewnie z rozpaczy masowo rzucac sie z okien parteru swoich domow.

Gość Arturo72
To jakaś totalna degrengolada - 13 stron w 21 godzin. Piana, piana i jeszcze raz piana.

Widocznie komuś bardzo zależy,żeby tutaj nie pisać o konkretach tylko wiecznie spierać się i prostować durnoty wymyślane przez niektórych :)

10tys.zł to dla mnie nie parę złotych a różnica w zużyciu energii konkretnie w moim domu powietrznej a gruntowej byłaby marginalna.

Powiem więcej,ja miałem od nich trzy lata temu ofertę na podobną pompę z odwiertami za 20tys.zł,gdybym wtedy się budował zapewne bym łyknął :)

Ale to w kwestii Twojego negowania obecnych cen za pompę gruntową z odwiertami.

no to w końcu zaczynasz mnie rozumieć .

dla mnie ta różnica jest jeszcze większa , więc nie ma dla mnie sensu kupowania takiego "ustrojstwa" żeby mieć nieznacznie "lepiej"

ale to w kwestii Twojego negowania kabli

Gość Arturo72
no to w końcu zaczynasz mnie rozumieć .

Nie zrozumiem nigdy nikogo,kto w jednej wylewce umieścił rurki wodnej podłogówki a potem dodatkowo dokupił kable grzejne i umieścił je przy rurkach :)

Dla mnie pozostanie to bzdurą do końca :)

Nie raz było to wyjaśniane,do tych rurek dokupujesz kospela za 2,5tys.zł i grzejesz w tych samych kosztach co kablami a Ty wolałeś wydać zamiast 2,5tys.zł na kospela 4tys.zł na kable i umieścić je obok rurek.

Edytowane przez Arturo72

i tu jest problem, jak to nie ma pompki,pieca i ogrzewanie działa?

i w dodatku z porównywalnymi kosztami-ciężko uwierzyć starocerkiewnym.

Te "porownywalne" jak napisales koszty, to jest np porownanie mojego domu do 130-metrowego "termosu" 25kWh/(m2rok) grzanego kablami (zeby wypadlo dobrze trzeba jeszcze bytowy u kazdego zaliczyc w CO).

A co tam logika. Przeciez te "miloiny" ludzi z kablami w podlodze nie moga sie mylic! ;)

Nie zrozumiem nigdy nikogo,kto w jednej wylewce umieścił rurki wodnej podłogówki a potem dodatkowo dokupił kable grzejne i umieścił koło rurek :)

Dla mnie pozostanie to bzdurą do końca :)

znowu źle zrozumiałeś

kupiłem kable a potem działając impulsywnie dokupiłem rurki ponieważ cena 0,98zł/m "przekonała" mnie do tego " prymitywnego" rozwiązania

a w ogóle co ty się tak cały czas dziwisz ? rurki jako "podpórki" do kabli są świetne ;)

Gość Arturo72
a mnie? mam rurki w płycie a kable będe miał w wylewce.. musisz skategoryzować bzdury..

Jaki widzisz sens jednych i drugich ?

Czemu wydałeś dodatkową kasę na coś co dokładnie to samo zrobią rurki wodnej podłogówki z kospelem ?

Gość Arturo72
znowu źle zrozumiałeś

kupiłem kable a potem działając impulsywnie dokupiłem rurki ponieważ cena 0,98zł/m "przekonała" mnie do tego " prymitywnego" rozwiązania

a w ogóle co ty się tak cały czas dziwisz ? rurki jako "podpórki" do kabli są świetne ;)

Być może źle zrozumiałem ale to dlatego,że myślę prosto i racjonalnie a nie kwadratowo patrząc na koło ;)

Edytowane przez Arturo72