Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Te "porownywalne" jak napisales koszty, to jest np porownanie mojego domu do 130-metrowego "termosu" 25kWh/(m2rok) grzanego kablami (zeby wypadlo dobrze trzeba jeszcze bytowy u kazdego zaliczyc w CO).

A co tam logika. Przeciez te "miloiny" ludzi z kablami w podlodze nie moga sie mylic! ;)

teraz ktoś planuje inaczej ? jasne że trzeba ograniczyć "konsumpcję" a potem dobierać odpowiedni "reaktor"

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Arturo kiedyś myślałeś prosto i racjonalnie a potem "coś" cię opętało z tą pompą ;)

Ale pompa nie ma tu nic do rzeczy :)

Jest to tylko źródło ciepła,zresztą na prąd,która pracuje z większą sprawnością niż inne źródła ciepła na prąd i tylko tyle :)

Az tak "prosty i racjonalny" zeby miec kable, to chyba nigdy jednak nie byl. Przynajmniej tak sie zarzeka. ;)

Kable wbrew pozorom nie są tak proste i racjonalne jak niektórzy wmawiają :)

Ja nie dałem się nabrać i też tylko tyle ;)

Kable są dobre,jeśli ktoś zamierza grzac tylko w I taryfie i umieszcza kable w warstwie kleju pod kaflami,wtedy ma te słynne NCO i te słynne pykanie.

Wtedy kable mogą pykac kiedy chcą i kiedy potrzebują ;)

Ale jeśli kable umieszczane są w wylewce to spełniają identyczną rolę jak wodna podłogówka z Kospelem czyli tylko nagrzewają wylewkę w II taryfie w celu akumulacji ciepła z II taryfy.

Edytowane przez Arturo72

Kable są dobre,jeśli ktoś zamierza grzac tylko w I taryfie i umieszcza kable w warstwie kleju pod kaflami,wtedy ma te słynne NCO i te słynne pykanie.

Wtedy kable mogą pykac kiedy chcą,kiedy potrzebują ;)

Ale jeśli kable umieszczane są w wylewce to spełniają identyczną rolę jak wodna podłogówka z Kospelem czyli nagrzewają wylewkę w II taryfie w celu akumulacji ciepła z II taryfy.

no nareszcie :) na to czekałam!

mała korekta: w kleju da się pykać też tylko w II taryfie

Hm... chyba nie zroumiales. Mi chodzilo o porownywanie zupelnie roznych domow i wnioskowanie na tej podstawie.

doskonale cię rozumiem i dlatego tak napisałem .

delikatna aluzja że takich domów już się nie buduje....ups! miała być delikatna ;)

Pyxis nie chcę cię urazić ale całe to droczenie to jakbym cofnął się do przeszłości: viesmann czy vaillant?

ja nie mam takich dylematów najwyżej pytam się po co?

Gość Arturo72
no nareszcie :) na to czekałam!

mała korekta: w kleju da się pykać też tylko w II taryfie

Za dużo piszesz a za mało czytasz :)

O takiej zalecie kabli pisałem od dawna ;)

Teraz pokaż mi inwestora z tego forum,który umieścił kable w warstwie kleju.Ja znam tylko jednego,R&K ;)

Edytowane przez Arturo72

doskonale cię rozumiem i dlatego tak napisałem .

delikatna aluzja że takich domów już się nie buduje....ups! miała być delikatna ;)

Wiesz, ja sie wybudowalem na takim nowym osiedlu domkow. Poki co jest tu jakies 15 domkow postawionych w ostatnich 2 latach. Powiem Ci, ze nie odbiegam w zadna strone z parametrami docieplenia. Co najwyzej niektorzy maja sciane 24 zamiast 36 jak u mnie i na to 15 lub 20cm styro. Wie argument, ze sie tak "nie buduje" to troszke naciagane, bo patrzysz przez pryzmat parametrow domow ludzi z tego forum i to raczej tych grzejacych pradem. "Przelec" sie po innych watkach niz elektryczne.

Być może źle zrozumiałem ale to dlatego,że myślę prosto i racjonalnie a nie kwadratowo patrząc na koło ;)

Patrzac na koło mysli sie kwadratowo, myslisz ze skad wzial sie wzor na jego pole? :p

Jednak rurki nie zrobia nic same, ale jak doczekaja PC w cenie klimy to beda jak znalazl bez ruszania czegokolwiek w domu...

Ja Twojego prostego myslenia nie ogarniam, bo wybudowales dom pod COP1 i dodatkowo wykosztowales sie na PC...

Gość Arturo72

Jednak rurki nie zrobia nic same...

No nie,ale jak ma się już rurki to po co dokupować dodatkowo kable ?

ale jak doczekaja PC w cenie klimy to beda jak znalazl bez ruszania czegokolwiek w domu......

j.w,jak ma się już rurki to po co dokupować dodatkowo kable w oczekiwaniu na PC w cenie klimy,jak można kupić taniej Kospela i dalej oczekiwać na PC w cenie klimy ?

Ja Twojego prostego myslenia nie ogarniam, bo wybudowales dom pod COP1 i dodatkowo wykosztowales sie na PC...

Patrząc z innego punktu widzenia,nie wybudowałem "teoretycznie" domu takiego jak Lobo czy R&K jeśłi chodzi o kWh/m2/rok ,bo oni mają "teoretycznie" cieplejsze domy ale nie zastosowałem przy tym tak drogich technologii budowy jak oni,przez co trochę grosza mi zostało.

Być może a nawet na pewno,grzejąc Kospelem miałbym wyższe rachunki niż oni,także w kWh/m2/rok ale oszczędzając właśnie na tych technologiach pozwoliłem sobie na zakup PC.

Dzięki temu,prawdopodobnie będę miał niższe rachunki za grzewanie i cwu jak oni,też w kWh/m2/rok.

Dróg do niskich rachunków za c.o i cwu jest kilka.Ja nie neguję żadnej z nich ale co poniektórzy negują ze wszystkich sił tą jedną :)

Edytowane przez Arturo72

Wiesz, ja sie wybudowalem na takim nowym osiedlu domkow. Poki co jest tu jakies 15 domkow postawionych w ostatnich 2 latach. Powiem Ci, ze nie odbiegam w zadna strone z parametrami docieplenia. Co najwyzej niektorzy maja sciane 24 zamiast 36 jak u mnie i na to 15 lub 20cm styro. Wie argument, ze sie tak "nie buduje" to troszke naciagane, bo patrzysz przez pryzmat parametrow domow ludzi z tego forum i to raczej tych grzejacych pradem. "Przelec" sie po innych watkach niz elektryczne.

dlatego już ci kiedyś napisałem że patrząc całościowo budujący się "na tym" wątku to swoista awangarda.

dążenie do minimalizacji strat,racjonalizacja kosztów to "chleb powszedni" i przy tym nikt nie neguje innych rozwiązań typu pompa.

tyle tylko że optymalnym rozwiązaniem to tutaj nie jest,może tak jak napisałeś na "twoim " osiedlu tak ale nie tutaj.

dlatego nie ma co się spierać o wyższości świąt tylko promować korzystne rozwiązania z różnych systemów.

dlatego już ci kiedyś napisałem że patrząc całościowo budujący się "na tym" wątku to swoista awangarda.

dążenie do minimalizacji strat,racjonalizacja kosztów to "chleb powszedni" i przy tym nikt nie neguje innych rozwiązań typu pompa.

tyle tylko że optymalnym rozwiązaniem to tutaj nie jest,może tak jak napisałeś na "twoim " osiedlu tak ale nie tutaj.

dlatego nie ma co się spierać o wyższości świąt tylko promować korzystne rozwiązania z różnych systemów.

Tylko, ze po kosztach CO za sezon jakos nie za bardzo widac tej "awangardowosci" kabli. Przynajmniej ja jej nie widze. Czym ona miala by sie przejawiac?

Dla mnie wyznacznikiem jest to jak moja budowa wydrenowala mi kieszen i jak beda ja drenowaly koszta eksploatacji domu - w tym konkretnym omawianym przykladzie koszta CO. Jak dotad sprowadza sie to do zasady: "Wydaj inwestozre wiecej na budowe energooszczednego domu z kablami, a w zamian zaplacisz wyzsze rachunki za CO". A gdzie punkt pod tyulem "zysk"? Poza byciem "na topie", niewiele to do moich finansow by wnioslo.

Ale ja sie jedynie ograniczam do podania kwoty zaplaconej w sezonie za prad zuzyty na cele CO. To co nakrecil licznik pompy jest moim kosztem. Zyski bytowe byly by przeciez identyczne jak sa teraz i przy grochu i przy gazie i przy kablach.

Sorry PYXIS że na Twoim poście ale

qrwos macios ja pierdolos nie ogarnos waszego pomyslunku czy Wy macie jakies inne kieszenie że z lewej płacicie za prad bytowy a z prawej za CO i CWU ????

jednych dom kosztuje tyle co drugich, a jak Jaśko dobrze zaznaczył niektórym zapomniało się włączyć wtyczek do gniazdek i dwie rodziny zuzywaja tyle co jedna !!! ???

kieszeń jest ta sama i podajmy do hujosmacioscytronetos ile płacimy ze te domy, co z tego ze jeden ma 70 m2 a drugi 300 m2

jeden nalewa 1m3 wody do wanny dziennie, a drugi leje pod prysznicem dla 5 osób 200 litrów

o co tu Qrwa chodzi życie kosztuje tele i tyle i poniżej 3 lub 4 k PLN nikt nie zejdzie nawet mieszkający w bloku.

Myslalem ze mnie popirdoliktoli czytajac przez 90 min 20 str które mnie ominęło ....... o co tu Qrwa chodzi

Chcesz PC kupuj chesz kable kupuj jak masz kaprys na kospela BIERZ

Przeciez tego wątku nieidzie czytaj juz od jakiegoś czasu .... ide nalac drina...

Pozdrawiam wszystkich grzejących czym chcą i czym im się żyw podoba.