Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tylko, ze po kosztach CO za sezon jakos nie za bardzo widac tej "awangardowosci" kabli. Przynajmniej ja jej nie widze. Czym ona miala by sie przejawiac?

Dla mnie wyznacznikiem jest to jak moja budowa wydrenowala mi kieszen i jak beda ja drenowaly koszta eksploatacji domu - w tym konkretnym omawianym przykladzie koszta CO. Jak dotad sprowadza sie to do zasady: "Wydaj inwestozre wiecej na budowe energooszczednego domu z kablami, a w zamian zaplacisz wyzsze rachunki za CO". A gdzie punkt pod tyulem "zysk"? Poza byciem "na topie", niewiele to do moich finansow by wnioslo.

oj Pyxis "kokietko" z tym byciem na topie to pojechałeś ;) dobrze wiesz że w Polskiej Świadomości to ty jesteś na topie: masz duży dom,masz pompę ,czego chcieć więcej? pytanie jest inne jak wiele to z twoich finansów "wyniosło" ?

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

oj Pyxis "kokietko" z tym byciem na topie to pojechałeś ;) dobrze wiesz że w Polskiej Świadomości to ty jesteś na topie: masz duży dom,masz pompę ,czego chcieć więcej? pytanie jest inne jak wiele to z twoich finansów "wyniosło" ?

Troszke unikasz merytoryki. Napisz mi dlaczego uwazasz, ze powiniem zafundowac sobie "termos" i grzac w nim kablami. Mi to sie finansowo nie zamyka. Nawet proekologicznie trudno tu argumentowac by bylo.

Kwestia "wynioslo":Jak to probowalem liczyc, to docilenie pozwalajace zredukowac zuzycie ciepla do 35-40% obecnego, to inwestycja porownywalna z kosztem pompy i DZ, czylo 20-25 tys zl. Jak widzisz zostaje tylko kuszaca kwestia slicznej wartosci Ek w OZC i bycia w "elicie".

Sorry PYXIS że na Twoim poście ale

qrwos macios ja pierdolos nie ogarnos waszego pomyslunku czy Wy macie jakies inne kieszenie że z lewej płacicie za prad bytowy a z prawej za CO i CWU ????

Dobrze to ujales. U mnie z lewej idzie na bytowy i z niej zawsze wyciagam kase za 400kWh/mc. Czy to lato, czy to zima.

Z prawej idzie na CO. Nie jest mi obojetne ile bede musial wyciagac z prawej. Im mniej tym lepiej. Skoro z lewa nic nie moge zrobic kosztem pogorszenia komfortu w domu, to "walcze" o kieszen prawa. Na niej moge albo oszczedzic albo stracic. Zalezy czym bede grzal.

Troszke unikasz merytoryki. Napisz mi dlaczego uwazasz, ze powiniem zafundowac sobie "termos" i grzac w nim kablami. Mi to sie finansowo nie zamyka. Nawet proekologicznie trudno tu argumentowac by bylo.

Kwestia "wynioslo":Jak to probowalem liczyc, to docilenie pozwalajace zredukowac zuzycie ciepla do 35-40% obecnego, to inwestycja porownywalna z kosztem pompy i DZ, czylo 20-25 tys zl. Jak widzisz zostaje tylko kuszaca kwestia slicznej wartosci Ek w OZC i bycia w "elicie".

nie unikam tylko mam racjonalne podejście do tematu i wiem że jestem jeszcze za "głupi" żeby wydawać autorytatywnie opinie , zwłaszcza że jeszcze nie ogrzewam i nie mieszkam .

ty też na pewno będziesz miał bogatsze doświadczenie po kilku sezonach i wtedy porozmawiamy merytorycznie tylko że już bardziej autorytarnie ;)

Dobrze to ujales. U mnie z lewej idzie na bytowy i z niej zawsze wyciagam kase za 400kWh/mc. Czy to lato, czy to zima.

Z prawej idzie na CO. Nie jest mi obojetne ile bede musial wyciagac z prawej. Im mniej tym lepiej. Skoro z lewa nic nie moge zrobic kosztem pogorszenia komfortu w domu, to "walcze" o kieszen prawa. Na niej moge albo oszczedzic albo stracic. Zalezy czym bede grzal.

czyli rocznie 10kkWh pykniesz....

nie trzeba było tak od razu?

p.s. uswiadom maluxa, ze jest Amiszem ( to w kontekscie jego zuzycia na bytowy)

Ciekawostka

Właśnie wróciłem ze sklepu w mieście na moją wieś :) różnica temperatur 8,5 C w mieście 8C na wsi (10km) - 0,5C

Winter is coming ...

a mi córka jakas godzine temu mówi tak "tata zapal w kominku" w domu 22*C a ja drinknięty mysle zapale i zapalilem .......... mam teraz 27 i co mam zrobic ???

poszly dwie szczapy z budowy + 2kG brykietu pinky czy jakos tak z ciastoramy :)

Edytowane przez Krzysiek_BB

Gość Arturo72
Ciekawostka

Właśnie wróciłem ze sklepu w mieście na moją wieś :) różnica temperatur 8,5 C w mieście 8C na wsi (10km) - 0,5C

Winter is coming ...

U mnie na wsi też jest różnica temperatur w porównaniu do miasta ale nie aż taka duża ;)

a mi córka jakas godzine temu mówi tak "tata zapal w kominku" w domu 22*C a ja drinknięty mysle zapale i zapalilem .......... qrwa mam teraz 27 i co mam zrobic ???

poszly dwie szczapy z budowy + 2kG brykietu pinky czy jakos tak z ciastoramy :)

Ja myślę, że jest z 23, tylko te dodatkowe 4 stopnie to Twoje odczucie własne, w końcu dostarczyłeś sobie 'paliwo' hahahaha :D

Ja myślę, że jest z 23, tylko te dodatkowe 4 stopnie to Twoje odczucie własne, w końcu dostarczyłeś sobie 'paliwo' hahahaha :D

a brykiety mam takie

sorry ale musialem popoprawiać posty po wczorajszym :)

chyba nikogo nie obrazilem :)

brykiet.jpg

tylko weź pod uwage, że są to kieszenie jednych spodni, a nie lewa Jana a prawa Romana tylko obie sa Twoje wiec jakie to ma znaczenie. Wiem ! napiszesz płace mniej OK zgadza sie ale dodaj ze masz nadpłacone przynajmniej na 10 lat w cenie zakupu PC.

Przeczytaj moją kubature z projektu "Kubatura 797,75m3" na piętrze mam teraz 19*C wiec spora czesc przenika mi na góre pomimo że użytkuje na dole tylko 100m2, a na dole teraz po wczorajszym paleniu 23*C

Moje za październik:

Dajmy se już siana, chodźmy na groby w ciszy pomyśleć o bliskich którzy odeszli . . . .

X_2013.JPG