Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a ja właśnie jestem za tym żeby zadzwonić - albo jeszcze lepiej maila wysłać z zapytaniem ofertowym

oferty dla ludzi z ulicy potrafią być (i są!) bardzo kosmiczne

te kwoty o których piszesz malux, to jak sobie wszystko sam zrobisz i najtańsze materiały...

sprawdź sobie ile może kosztować dobry zasobnik z nierdzewki :p

oj mięknie rurka co niektorym:-)

pytam sie wiec: gdzie jest rozdzielacz oraz koszt 1km rurek w wylewce…

to ile już mamy w sumie?

Jak bedziesz chcial, to pewnie wystawia z 8% VAT na usuge. Myslisz, ze czemu podane jest w aukcji netto? ;)

Generalnie VAT to nie jest "problem", a juz na pewno nie, jak robisz we wlasnym zakresie. Ja podalem ceny ktore placilem, a US oddal mi jeszcze ronice VAT na te rzeczy, na ktore byly FV. Tego nawet nie uwzgledniam w rachunkach.

nooo pięknie. jak sie rozliczales z us, to masz wszystko udokumentowane…

czekamy na fakturę za pompkę, reszte obejrzymy pózniej.

wymienic na wkład który ci po kilku godzinach podniesie temp o 1do 1,5 palenia z obudową przechwytujaco temp

wprost-wyrzuć ten gówniany wkład albo powies za jaja sprzedawce ze sprzedał przewymiarowany wkład

Wkład sam sobie dobrałem najtanszy jaki był 14kW w casto za niecałe 800 PLN narazie jest "wolnostojacy" bez obudowy i to pewnie sie przyczynia do takiego wzrostu temp podczas pracy :)

Ja się wcale nie dziwię koledze Värmepumpsägare, że tak Tobie odpowiedział. Jeżeli znawca tematu myli kW z kWh to o czym tu mowa. Matematycznie to na tak zadane pytanie odpowiedz jest taka 30 kW *24 h = 720kWh czyli razy 0,52 zł/kWh = 374,4 zł/ doba

Więc jak się to ma do prawidłowo zadanego pytania 30 kWh ? co w przeliczeniu da jakieś 15,6 zł/doba ?

Całkowity koszt działającego ogrzewania w moim domu: 8000zł ( Kospel + wodna podłogówka).

Dom Z91 silka 24 + 20cm styro grafitowego 031, w podłodze 20cm styro grafitowego 031, strop drewniany 30cm wełny (miejscami 20styropian + 10 wełna) + 10cm między krokwiami.

Poczekam jak ceny pc znacznie spadną i wtedy rozważę jej montaż. Chociaż biorąc ocieplenie i metraż 112m2 nie wiem czy będzie to opłacalne...

Całkowity koszt działającego ogrzewania w moim domu: 8000zł ( Kospel + wodna podłogówka).

Dom Z91 silka 24 + 20cm styro grafitowego 031, w podłodze 20cm styro grafitowego 031, strop drewniany 30cm wełny (miejscami 20styropian + 10 wełna) + 10cm między krokwiami.

Poczekam jak ceny pc znacznie spadną i wtedy rozważę jej montaż. Chociaż biorąc ocieplenie i metraż 112m2 nie wiem czy będzie to opłacalne...

Wlasnie takie podejscie do tematu CO mozna uznac za racjonalne. IMHO.

a ja właśnie jestem za tym żeby zadzwonić - albo jeszcze lepiej maila wysłać z zapytaniem ofertowym

oferty dla ludzi z ulicy potrafią być (i są!) bardzo kosmiczne

te kwoty o których piszesz malux, to jak sobie wszystko sam zrobisz i najtańsze materiały...

sprawdź sobie ile może kosztować dobry zasobnik z nierdzewki :p

otóż to kwoty tutaj podawany za kompletną CO + CWU często wydają mi się oderwane od rzeczywistości. Wiem ile płacili znajomi za kompleksowe usługi przy PC pw i PC z DZ i kwoty 25 -30 k pln to trzeba by było co najmniej razy dwa zrobić.. Tak więc albo są naiwni i dali się w balona zrobić ( co mi się nie wydaje bo konkretni ludzie z głowa na karku to są ) albo ceny tu podawane to są za materiały przy całkowitym własnym montażu i robociźnie.

otóż to kwoty tutaj podawany za kompletną CO + CWU często wydają mi się oderwane od rzeczywistości.

Bo wydaje Ci sie, ze pompa ciepla to jedno i to samo urzadzenie za kadym razem gdy pada ta nazwa. Pomysl o tym jak o samochodzie. Autka sa tak rozne i w takim przedziale cenowym, a caly czas nazywa sie tak samo i sluzy do tego samego. Moze wtedy zlapiesz dystans.

Podam Ci prosty przyklad. Sasiad obok tez ma pompe ciepla i pomimo, ze znal moje koszta postanowil zlecic usluge kompleksowo. Zrobil odwierty i zamowil markowa pompe + cala instalacje ogrzewania w jednej firmie. Koszta PCi ponad 2x wieksze, ale tak chcial i tak uznal za wygodne i bezpieczniejsze. Kazdy ma tu wolne pole do popisu. Smiem twierdzic, ze raczej takie podejscie jest w ogromnej wiekszosci przypadkow i nie ma niz z naiwnoscia i robieniem w balona. To kwestia wygody inwestora.

otóż to kwoty tutaj podawany za kompletną CO + CWU często wydają mi się oderwane od rzeczywistości. Wiem ile płacili znajomi za kompleksowe usługi przy PC pw i PC z DZ i kwoty 25 -30 k pln to trzeba by było co najmniej razy dwa zrobić.. Tak więc albo są naiwni i dali się w balona zrobić ( co mi się nie wydaje bo konkretni ludzie z głowa na karku to są ) albo ceny tu podawane to są za materiały przy całkowitym własnym montażu i robociźnie.

oczywiscie, ze to drugie.

przeciez zadna z firm robiacych to kompleksowo nie zarabia 100% i wiecej, bo nie mialaby co robic na rynku… ludzie nie sa baranami i tez potrafia liczyc.

zobacz przyklad pyxisa: wie, ze sasiada pompa kosztowala 2x tyle, co jego, ale nie wie, ile kosztowala jego wlasna:-)

co do przykladu z samochodem, to tez nie trafil, bo ludzie potrafia jechac pol polski do innego dealera, bo daje bluetooth warte 300pln gratis…

nie neguje, ze sa pompy i za 10tys, ale mi zwyczajnie pachnie to zwyklym druciarstwem…

rozpiętość cenowa jest ogromna

możesz dać nawet 2-3 razy tyle co piszesz - w zależności od wielu czynników

sprawdz sobie ceny

To prawda.

Gdzieś tu padła informacja o podłogówce za 1000PLN, czyli rura coś ok. 1,0PLN/mb.

Ja chciałem na systemie Rehau i za samą rurę dałem ok. 6,0PLN/mb, co nie było wynikiem max.

... nie neguje, ze sa pompy i za 10tys, ...

To tak jak przykład z rurami powyżej.