malux20 01.11.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 25tys? w pon poprosze o oferte ekontech, obadamy, co i jak:-) 13 tys plus kolektor za 3 tys plus kotłownia 3 tys dodaj z 2 tys na niespodzianki i nie dzwon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.11.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 ja kubicowi sie nie dziwiew ostatniej chwili zreflektował sie mi buderusa z pionowym wyliczono na 36 tys na papierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.11.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 no tak ale ja doliczyłem juz koszty robociznybez kiwniecia3 tys? ten zasobnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.11.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 oczywiscie tak w tej chwili 3 telewizory- 50 w 100w i 200w indukcja i komp to cos wylacz, bo dniowke masz 4,9kWh a pewnie i kawa rano byla… zaraz Ci prąd zwolni, jak przekroczysz limit (jak w internecie orzez tel) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.11.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 a ja właśnie jestem za tym żeby zadzwonić - albo jeszcze lepiej maila wysłać z zapytaniem ofertowym oferty dla ludzi z ulicy potrafią być (i są!) bardzo kosmiczne te kwoty o których piszesz malux, to jak sobie wszystko sam zrobisz i najtańsze materiały... sprawdź sobie ile może kosztować dobry zasobnik z nierdzewki oj mięknie rurka co niektorym:-) pytam sie wiec: gdzie jest rozdzielacz oraz koszt 1km rurek w wylewce… to ile już mamy w sumie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.11.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 no tak rurki -1000złno ale faktycznie przekrocze dzis limit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.11.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Jak bedziesz chcial, to pewnie wystawia z 8% VAT na usuge. Myslisz, ze czemu podane jest w aukcji netto? Generalnie VAT to nie jest "problem", a juz na pewno nie, jak robisz we wlasnym zakresie. Ja podalem ceny ktore placilem, a US oddal mi jeszcze ronice VAT na te rzeczy, na ktore byly FV. Tego nawet nie uwzgledniam w rachunkach. nooo pięknie. jak sie rozliczales z us, to masz wszystko udokumentowane… czekamy na fakturę za pompkę, reszte obejrzymy pózniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 01.11.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 wymienic na wkład który ci po kilku godzinach podniesie temp o 1do 1,5 palenia z obudową przechwytujaco temp wprost-wyrzuć ten gówniany wkład albo powies za jaja sprzedawce ze sprzedał przewymiarowany wkład Wkład sam sobie dobrałem najtanszy jaki był 14kW w casto za niecałe 800 PLN narazie jest "wolnostojacy" bez obudowy i to pewnie sie przyczynia do takiego wzrostu temp podczas pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 01.11.2013 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Ja się wcale nie dziwię koledze Värmepumpsägare, że tak Tobie odpowiedział. Jeżeli znawca tematu myli kW z kWh to o czym tu mowa. Matematycznie to na tak zadane pytanie odpowiedz jest taka 30 kW *24 h = 720kWh czyli razy 0,52 zł/kWh = 374,4 zł/ dobaWięc jak się to ma do prawidłowo zadanego pytania 30 kWh ? co w przeliczeniu da jakieś 15,6 zł/doba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malcolm 01.11.2013 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Całkowity koszt działającego ogrzewania w moim domu: 8000zł ( Kospel + wodna podłogówka). Dom Z91 silka 24 + 20cm styro grafitowego 031, w podłodze 20cm styro grafitowego 031, strop drewniany 30cm wełny (miejscami 20styropian + 10 wełna) + 10cm między krokwiami. Poczekam jak ceny pc znacznie spadną i wtedy rozważę jej montaż. Chociaż biorąc ocieplenie i metraż 112m2 nie wiem czy będzie to opłacalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.11.2013 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 nooo pięknie. jak sie rozliczales z us, to masz wszystko udokumentowane… czekamy na fakturę za pompkę, reszte obejrzymy pózniej. Z tym "czekamy" to chyba przesadzasz. Jedna Cipka czeka. Jak na razie to jest Twoja obsesja. Taka obsesja notorycznego klamcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.11.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Jeżeli znawca tematu myli kW z kWh to o czym tu mowa. Tutaj na forum sa instalatorzy pomp ciepla, ktorzy nie rozrozniaja pojec: moc i energia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.11.2013 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Całkowity koszt działającego ogrzewania w moim domu: 8000zł ( Kospel + wodna podłogówka). Dom Z91 silka 24 + 20cm styro grafitowego 031, w podłodze 20cm styro grafitowego 031, strop drewniany 30cm wełny (miejscami 20styropian + 10 wełna) + 10cm między krokwiami. Poczekam jak ceny pc znacznie spadną i wtedy rozważę jej montaż. Chociaż biorąc ocieplenie i metraż 112m2 nie wiem czy będzie to opłacalne... Wlasnie takie podejscie do tematu CO mozna uznac za racjonalne. IMHO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.11.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Wlasnie takie podejscie do tematu CO mozna uznac za racjonalne. IMHO. nie odwracaj kota ogonem-za moment bedziesz pierwszym polecajacym kable, jak tak dalej pojdzie, byleby nie pokazac faktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 01.11.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 a ja właśnie jestem za tym żeby zadzwonić - albo jeszcze lepiej maila wysłać z zapytaniem ofertowym oferty dla ludzi z ulicy potrafią być (i są!) bardzo kosmiczne te kwoty o których piszesz malux, to jak sobie wszystko sam zrobisz i najtańsze materiały... sprawdź sobie ile może kosztować dobry zasobnik z nierdzewki otóż to kwoty tutaj podawany za kompletną CO + CWU często wydają mi się oderwane od rzeczywistości. Wiem ile płacili znajomi za kompleksowe usługi przy PC pw i PC z DZ i kwoty 25 -30 k pln to trzeba by było co najmniej razy dwa zrobić.. Tak więc albo są naiwni i dali się w balona zrobić ( co mi się nie wydaje bo konkretni ludzie z głowa na karku to są ) albo ceny tu podawane to są za materiały przy całkowitym własnym montażu i robociźnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.11.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 otóż to kwoty tutaj podawany za kompletną CO + CWU często wydają mi się oderwane od rzeczywistości. Bo wydaje Ci sie, ze pompa ciepla to jedno i to samo urzadzenie za kadym razem gdy pada ta nazwa. Pomysl o tym jak o samochodzie. Autka sa tak rozne i w takim przedziale cenowym, a caly czas nazywa sie tak samo i sluzy do tego samego. Moze wtedy zlapiesz dystans. Podam Ci prosty przyklad. Sasiad obok tez ma pompe ciepla i pomimo, ze znal moje koszta postanowil zlecic usluge kompleksowo. Zrobil odwierty i zamowil markowa pompe + cala instalacje ogrzewania w jednej firmie. Koszta PCi ponad 2x wieksze, ale tak chcial i tak uznal za wygodne i bezpieczniejsze. Kazdy ma tu wolne pole do popisu. Smiem twierdzic, ze raczej takie podejscie jest w ogromnej wiekszosci przypadkow i nie ma niz z naiwnoscia i robieniem w balona. To kwestia wygody inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.11.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 nie odwracaj kota ogonem-za moment bedziesz pierwszym polecajacym kable, jak tak dalej pojdzie, byleby nie pokazac faktury. Mi sie juz na rzyganie zbiera jak czytam Twojego kolejnego "fakturowego" posta w tym watku. Moze czas sie udac po fachowa porade, bo na bank masz cos z garem nie teges. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.11.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 otóż to kwoty tutaj podawany za kompletną CO + CWU często wydają mi się oderwane od rzeczywistości. Wiem ile płacili znajomi za kompleksowe usługi przy PC pw i PC z DZ i kwoty 25 -30 k pln to trzeba by było co najmniej razy dwa zrobić.. Tak więc albo są naiwni i dali się w balona zrobić ( co mi się nie wydaje bo konkretni ludzie z głowa na karku to są ) albo ceny tu podawane to są za materiały przy całkowitym własnym montażu i robociźnie. oczywiscie, ze to drugie. przeciez zadna z firm robiacych to kompleksowo nie zarabia 100% i wiecej, bo nie mialaby co robic na rynku… ludzie nie sa baranami i tez potrafia liczyc. zobacz przyklad pyxisa: wie, ze sasiada pompa kosztowala 2x tyle, co jego, ale nie wie, ile kosztowala jego wlasna:-) co do przykladu z samochodem, to tez nie trafil, bo ludzie potrafia jechac pol polski do innego dealera, bo daje bluetooth warte 300pln gratis… nie neguje, ze sa pompy i za 10tys, ale mi zwyczajnie pachnie to zwyklym druciarstwem… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 01.11.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 rozpiętość cenowa jest ogromna możesz dać nawet 2-3 razy tyle co piszesz - w zależności od wielu czynników sprawdz sobie ceny To prawda. Gdzieś tu padła informacja o podłogówce za 1000PLN, czyli rura coś ok. 1,0PLN/mb. Ja chciałem na systemie Rehau i za samą rurę dałem ok. 6,0PLN/mb, co nie było wynikiem max. ... nie neguje, ze sa pompy i za 10tys, ... To tak jak przykład z rurami powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malcolm 01.11.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 To prawda. Gdzieś tu padła informacja o podłogówce za 1000PLN, czyli rura coś ok. 1,0PLN/mb. Ja chciałem na systemie Rehau i za samą rurę dałem ok. 6,0PLN/mb, co nie było wynikiem max. Ja mam KANowską (niebieska) kupiona w krążku 600m, wyszło 2,3zł za mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts