Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ale firma da ci wycenę na całość i często najchętniej taki pakiet zrealizuje, bo może na takim więcej zarobić :p

Nikt nie powiedzial, ze inwestor musi ulegac "chciejstwom" firmy robiacej wycene. Konkurencja na rynku jest spora i raczej wykonawca bedzie chcial sie dogadac i co do zakresu robot i co do kasy. Nie mam raczej latwego charakteru i jakos mi sie to w wiekszosci udawalo. ;)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja tam ci się dziwię, że tak długo czekasz

ja miałem oferty wysłane do 20-25 firm jeszcze zanim 1 łopatę wbiłem :p

potem tylko zrobiłem aktualizację ofert jak było SSZ

Jeszcze nie wystartowałem a system do CWU i NCO wybrany i nie sądzę żeby mnie coś od nie go odwiodło - lubię proste rozwiązania.

Jak już SSO będzie u mnie gotowe to aż z ciekawości stracę trochę czasu i zrobię klika ofert na pc pw i pc z dz wszystkie oferty wstawię do wglądu publicznego zobaczycie co to jest życie poza forum i pitolenie o cenach z PC rzędu 25 k pln za wszytko.

ale to nie pitolenie to realia :).. za 25-30 kpln spokojnie da się zrobić cały system CO-CWU w PC PW

podałem swoja cene za system, jakby tak zamienić kospela na PC PW to wyszloby ok 30 kpln

oczywście cena finalna zależy od użytych komponentów i od firmy która to robi

stąd tak duże rozbieżności w ofertach

Gość Arturo72
Jeszcze nie wystartowałem a system do CWU i NCO wybrany

Czyli kable w warstwie kleju pod kaflami.

A czemu nie ogrzewanie akumulacyjne ? Wykorzystaj płytę w całości,tak będzie taniej i praktyczniej.

Gość Arturo72
A kto powiedział ze nie akumulacyjne ?? Kable na płycie na to jakaś wylewka niewielka i będzie akumulacyjne.

Ty,stwierdzeniem "NCO" ;)

Kable u Ciebie będą tylko ładowały akumulator,głównie w nocy a nie będą pykaly jak w NCO kiedy im się zywnie spodoba ;)

w tym tygodniu rozkładał będę kable, dam na płytę folię, na to siatk metalową - oczka 10x10 i do tego kable opaskami plastikowymi..

aha, za kable na cały dom wyszło mi 3300 brutto..

Ogladam sobie Twoj dziennik . Co ile masz rozstaw tych rurek, bo tak z foty trudno ocenic, ale jest to w granicach 25-30cm?

Gość Arturo72
a co ma NCO do taryfy w której będzie pracować ?? Jak pracuje w II to nie jest NCO a jak pracuje w I to jest ??

Właśnie chodzi o pykanie.

Mając kable czy wodną w wylewce będą działały na takiej samej zasadzie czyli jedynie ładowanie akumulatora wylewkowego czy plytowego bez pykania.

Dlatego nie poprawnie napisałeś o NCO.

Ogladam sobie Twoj dziennik . Co ile masz rozstaw tych rurek, bo tak z foty trudno ocenic, ale jest to w granicach 25-30cm?

około 20cm, rozstawy wg projektu ogrzewania (miałem taki zrobiony pod wodną podłogówkę napędżaną elektrycznym kotłem), kable też dobrane mocowo wg projektu z uwzględnieniem małego zapasu na tanią taryfę.. z tego co widziałem u innych moce wychodzą podobne.. za rurki dałem jakieś 1300zł..

Gość Arturo72
Fajnie się czyta jak pompiarze między sobą debatują o czymś, czego nigdy na oczy nie widzieli;)

NCO ? jakie NCO? przecież my pompiarze znamy tylko CO

Młotek widzę był za lekki...

Wiem jak zachowuje się wylewka gr.8cm w połączeniu z płytą fundamentową,wiem jak długo utrzymuje się temperatura w domu,w pojedyńczych pomieszczeniach po rozgrzaniu odpowiednim wylewki i temp.w domu 21-22st.C

Znajdź cięższy młotek to może wtedy uświadomisz sobie,że niezależnie czym nagrzejemy tą wylewkę w konkretnym domu zachowanie przy oddawaniu ciepła do pomieszczeń będzie identyczne.

Jakie NCO ? Gdzie tu jest NCO ?

Edytowane przez Arturo72

mic masz racje z tymi taryfami

ale tu wczesniej było troche mitomanstwa o blogoslowionych pyk-pykach

ze to niby przewaga nad wodnaą

a wszystkoo sie i tak sprowadza na naładowaniu w nocnej

Tym że u mnie do dnia dzisiejszego łazienka wspólna używana jako wc i wiatrołap są na standby , a kabel w salonie załacza się średnio raz na tydzień jak temp posadzki spadnie poniżej limitu. Niby nic a jednak różnica

Młotek widzę był za lekki...

Wiem jak zachowuje się wylewka gr.8cm w połączeniu z płytą fundamentową,wiem jak długo utrzymuje się temperatura w domu,w pojedyńczych pomieszczeniach po rozgrzaniu odpowiednim wylewki i temp.w domu 21-22st.C

jak?

ile nagrzana do 22* płyta trzyma temperature?