Gość Arturo72 02.11.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 (edytowane) jak? ile nagrzana do 22* płyta trzyma temperature? Płyta a także wylewka nagrzana w nocy przy ok.-16st.C tak,żeby było nad ranem(6.00) w domu 22st.C utrzymała temp.min.21st.C do 21.00 bez konieczności dogrzewania w międzyczasie czyli ok.15h. W domu drzwi we wszystkich pomieszczeniach mieszkalnych były i są teraz także otwarte i różnica temperatur w poszczególnych pomieszczeniach to + -0,3-0,5st.C. Edytowane 2 Listopada 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.11.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 jak? ile nagrzana do 22* płyta trzyma temperature? Ty masz rozwiązanie budowlanego_laika także jego się pytaj o co. Mając takie rozwiązanie w płycie nawet bym się nie oglądał za kablami nawet jakby mi dopłacali No ale cóż,widocznie bogaty jesteś Do kabli dolicz koszt wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 02.11.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Płyta a także wylewka nagrzana w nocy przy ok.-16st.C tak,żeby było nad ranem(6.00) w domu 22st.C utrzymała temp.min.21st.C do 21.00 bez konieczności dogrzewania w międzyczasie czyli ok.15h. W domu drzwi we wszystkich pomieszczeniach mieszkalnych były i są teraz także otwarte i różnica temperatur w poszczególnych pomieszczeniach to + -0,3-0,5st.C. czyli z tego co piszesz jak leciutko w taniej taryfie dziennej dobiję to wszystko opędzę w taniej.. i o to mi chodzi.. Ty masz rozwiązanie budowlanego_laika także jego się pytaj o co. niekoniecznie, porównując twoją stopkę to mamy bardzo podobne rozwiązania.. u mnie płyta, na 20cm xps pod nią, silka 24cm i 20cm grafitowego styro będzie, w stropie nad parterem 25cm wełny będzie, pod dachem na początek dodatkowo 15 a potem jeszcze 10 lub 15.., do tego WM z reku i dotąd praktycznie wszystko bardzo podobne.. i różnimy się na etapie wyboru CO.. więc nie wiem o co tyle krzyku Ty zdecydowałes się na większy początkowy wydatek (o ile to obustronni talibowie wielokrotnie wyliczali), ja zdcydowałem się na inne rozwiązanie, dlatego bądź łaskaw darować sobie takie teksty jak ten: No ale cóż,widocznie bogaty jesteś bo mógłbym napisac to samo.. i znowu będzie dym.. a w opinii innych i tak obaj jesteśmy nieźle poojebani bo "Tak się domów nie buduje" i "Panie, wystarczy 10cm styropianu, na ch.. panu tyle" i "Co? wełna 25cm? to po całej palecie moge sprowadzić bo jak mi zostanie to nikt tego nie kupi bo tylko pan jesteś taki..." (to autentyczne cytaty).. Do kabli dolicz koszt wylewki czemu? wylewkę miałem w projekcie też w przypadku grzania wodną podłogówką, nie robię jej bo robię kable, zrobiłbym mimo kabli.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 02.11.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Młotek widzę był za lekki... Wiem jak zachowuje się wylewka gr.8cm w połączeniu z płytą fundamentową,wiem jak długo utrzymuje się temperatura w domu,w pojedyńczych pomieszczeniach po rozgrzaniu odpowiednim wylewki i temp.w domu 21-22st.C Znajdź cięższy młotek to może wtedy uświadomisz sobie,że niezależnie czym nagrzejemy tą wylewkę w konkretnym domu zachowanie przy oddawaniu ciepła do pomieszczeń będzie identyczne. Jakie NCO ? Gdzie tu jest NCO ? A czy wiesz, że jak zamontujesz siłowniki na rozdzielaczu wodnej OP +sterowniki, to też możesz mieć coś pseudo NCO? Też doskonale wiem jak zachowuje się OP i wylewka z praktyki, dużo dłuższej od twojej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 02.11.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 A czy wiesz, że jak zamontujesz siłowniki na rozdzielaczu wodnej OP +sterowniki, to też możesz mieć coś pseudo NCO? Też doskonale wiem jak zachowuje się OP i wylewka z praktyki, dużo dłuższej od twojej. to opisz proszę w kilku zdaniach jak to wygląda z Twojego doświadczenia. to lepsze niż wzajemne udowadnianie sobie swojej wyższości.. każdy ma swój rozum i nim się kieruje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.11.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 (edytowane) niekoniecznie, porównując twoją stopkę to mamy bardzo podobne rozwiązania.. u mnie płyta, na 20cm xps pod nią, silka 24cm i 20cm grafitowego styro będzie, w stropie nad parterem 25cm wełny będzie, pod dachem na początek dodatkowo 15 a potem jeszcze 10 lub 15.., do tego WM z reku i dotąd praktycznie wszystko bardzo podobne.. i różnimy się na etapie wyboru CO.. więc nie wiem o co tyle krzyku .. Ja tam nie krzyczę,przedstawiam tylko swoje spostrzeżenia. Ty zdecydowałes się na większy początkowy wydatek (o ile to obustronni talibowie wielokrotnie wyliczali), ja zdcydowałem się na inne rozwiązanie, dlatego bądź łaskaw darować sobie takie teksty jak ten:.. Nie przypisuj mi czegoś o czym nie piszę.Nie piszę o pompie ciepła tylko o systemie grzewczym na prąd z COP1. Kospel czyli grzanie prądem z wodną podłogówką w Twoim przypadku byłby tańszy inwestycyjnie niż dodatkowy zakup kabli grzejnych dlatego napisałem,że musisz być bogaty kupując dodatkowo kable grzejne i robiąc dla nich wylewkę zamiast podpiąć Kospela do już zalanych rurek w płycie. czemu? wylewkę miałem w projekcie też w przypadku grzania wodną podłogówką, nie robię jej bo robię kable, zrobiłbym mimo kabli.. Gdybyś pomyślał to kasy na wylewkę można było oszczedzić o kablach nie wspominając. Edytowane 2 Listopada 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.11.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 A czy wiesz, że jak zamontujesz siłowniki na rozdzielaczu wodnej OP +sterowniki, to też możesz mieć coś pseudo NCO? Też doskonale wiem jak zachowuje się OP i wylewka z praktyki, dużo dłuższej od twojej. Bzdura,przy wylewce i zatopionej w niej kablach czy wodnej podłogówce pakowanie jakichkolwiek sterowników dla poszczególnych pomieszczeń jest bezsensem,tym bardziej w domu z niskimi stratami ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 02.11.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 to opisz proszę w kilku zdaniach jak to wygląda z Twojego doświadczenia. to lepsze niż wzajemne udowadnianie sobie swojej wyższości.. każdy ma swój rozum i nim się kieruje.. Ja mam wodne OP. Z praktyki długi czas do momentu efektu ciepła. Niska sprawność rurek z wodą, bo najpierw grzeje się woda, potem jest tłoczona przez pompkę do rurek, potem grzeje się rurka z pexu, potem wylewka, a na samym końcu posadzka. Przy kablach masz wyższą sprawność, bo szybki start i od razu grzejesz wylewkę, czy też posadzkę, a na tym nam najbardziej zależy. W dodatku nie trzeba grzać od razu całego domu po całości, tylko te miejsca, gdzie jest chłodniej. Ja mam te pseudo NCO z siłownikami na pętlach i u mnie się sprawdza, bo jak na razie to tylko pyka łazienka i salon, ale mimo wszystko długo to wszystko trwa ze względu na bezwładność i słabszą sprawność wodnej OP. Dzisiaj i w przyszłości, jak będzie okazja przy jakimś remoncie, to w kilku pomieszczeniach dołożę kable pod kafelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.11.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Ja mam wodne OP. Z praktyki długi czas do momentu efektu ciepła. Niska sprawność rurek z wodą, bo najpierw grzeje się woda, potem jest tłoczona przez pompkę do rurek, potem grzeje się rurka z pexu, potem wylewka, a na samym końcu posadzka. Przy kablach masz wyższą sprawność, bo szybki start i od razu grzejesz wylewkę, czy też posadzkę, a na tym nam najbardziej zależy. W dodatku nie trzeba grzać od razu całego domu po całości, tylko te miejsca, gdzie jest chłodniej. Ja mam te pseudo NCO z siłownikami na pętlach i u mnie się sprawdza, bo jak na razie to tylko pyka łazienka i salon, ale mimo wszystko długo to wszystko trwa ze względu na bezwładność i słabszą sprawność wodnej OP. Dzisiaj i w przyszłości, jak będzie okazja przy jakimś remoncie, to w kilku pomieszczeniach dołożę kable pod kafelki. Ile spaliłeś węgla ? Coś mi się obiło o oczy kilkanaście ton za sezon ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 02.11.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Ile spaliłeś węgla ? Coś mi się obiło o oczy kilkanaście ton za sezon ? Coś za często chyba obijasz się tym młotkiem po oczach. I po głowie chyba też; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.11.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Coś za często chyba obijasz się tym młotkiem po oczach. I po głowie chyba też; Ile spaliłeś węgla w poprzednim sezonie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.11.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Z praktyki długi czas do momentu efektu ciepła. Niska sprawność rurek z wodą, bo najpierw grzeje się woda, potem jest tłoczona przez pompkę do rurek, Jak sprawnosc? Moze chodzi Ci o BEZWLADNOSC. Sprawnosc w skali domu jest taka sama jak przy kablach. Ja mam te pseudo NCO z siłownikami na pętlach i u mnie się sprawdza, bo jak na razie to tylko pyka łazienka i salon, Zeby tak zrobic przy pompie ciepla musial bys sie "obuforowac" i to zdrowo. Zupelnie bez sensu. W normalnej wielkosci domu temperatury pomiedzy pomieszczeniami roznia sie o mniej niz 1K. Jaki jest sens jedne pomieszczenia odcinac, zeby inne grzac mocniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 02.11.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Jak sprawnosc? Moze chodzi Ci o BEZWLADNOSC. Sprawnosc w skali domu jest taka sama jak przy kablach. Zeby tak zrobic przy pompie ciepla musial bys sie "obuforowac" i to zdrowo. Zupelnie bez sensu. W normalnej wielkosci domu temperatury pomiedzy pomieszczeniami roznia sie o mniej niz 1K. Jaki jest sens jedne pomieszczenia odcinac, zeby inne grzac mocniej? Czyli przez mózg Ci nie przeszło pojęcie NCO:bash: Pojęcie obciążenie cieplne budynku i pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 02.11.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 dobry wieczór! No to jedziemy, mr Pyxis - po korektach ponizej twoje dane Szacowane zużycie: 4977 [kWh] Średnio: 25,3 [kWh/d] CWU: 917 [kWh] Średnio: 4,7 [kWh/d] CO: 4060 [kWh] Średnio: 20,6 [kWh/d] Koszt [2/98%]: 1640 zł w tym CO [1/99%]: 1310 zł CWU [7/93%]: 329 zł ---------------------------------------------------------------------- Grzanych podlog 273[m2] poprawione pusciles z dymem 5kkWh-ja 9kkWh powierzchnia: 273 vs 180m2 250/180 daje 1,51 i to x 9kkWh rowna sie 13,6kkWh tyle bym spalila majac tyle m2, co ty; liczenie trochę na wyrost, bo powinnam odjac przyrost CWU ( nie zależy od m2) - ale niech bedzie moja strata i teraz 5kkWh vs 13,6kkWh daje twoj cop rowny… 2.7 polepszył się, ale dalej lichy, jak cholera… a jeszcze niedawno wywijałeś tutaj kopem = 4... zobaczmy finansowo: ty:1640 pln ja:9kkWh x 0,4pln brutto daje 3600pln moja fakture masz x postow wstecz nie kłam, bo u siebie tez wliczam CWU - dlatego u ciebie biorę 1640pln 1640 vs 3600 daje twoj COP rowny… 2.2 okresu zwrotu 25 000 ( to twoje dane) za druciarska pompe nawet nie licze… a policzę: rocznie oszczedasz 2kpln 12 lat... po tym czasie to glikol w kopalni granitu wypłynie... z mojej strony EOT dobranoc:-) p.s. zająć ci kolejke, jak będę stała po pompę w 2023r? ok - masz to zaklepane - patrz, co będzie kupować Hipcia i weź to samo - będziesz mieć święty spokój na wieki wieków amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.11.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 (edytowane) Pojęcie obciążenie cieplne budynku i pomieszczeń Dlatego wodną podłogówkę jak i kable powinno się robić z uwzględnieniem strat ciepła poszczególnych pomieszczeń dla określonych temperatur zasilania lub mocy grzewczych przy danej temperaturze zewn.i o NCO przy takim doborze nie powinno być mowy. Jeśli ktoś robi lub dobiera moce na pałę to musi uzasadaniać to NCO Edytowane 2 Listopada 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 02.11.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Zeby tak zrobic przy pompie ciepla musial bys sie "obuforowac" i to zdrowo. Zupelnie bez sensu. I tu jest właśnie słabość PC i wodnej OP. Bo PC nie potrafi pracować na wysokich temperaturach od razu. Jest tak? Czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.11.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Czyli przez mózg Ci nie przeszło pojęcie NCO:bash: Pojęcie obciążenie cieplne budynku i pomieszczeń Po co mi NCO (cokolwiek to znaczy) skoro w domu nie mam pomieszczen ktore musze ekstrs dogrzewac. Tempaeratura spada na tyle rownomiernie, ze roznice sa ponizej 1K. U Ciebie pewnie jest podobnie. Co ma do tego obciazenie cieplne budynku i pomieszczen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.11.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 I tu jest właśnie słabość PC i wodnej OP. Bo PC nie potrafi pracować na wysokich temperaturach od razu. Jest tak? Czy nie? Temperatura zasilania jest uzalezniona od stosunku mocy pompy do mocy/powierzchni "grzejnika". Jak podepne pompe 24kW, to od strzalu bedzie w podloge lecialo 45*C. Pompe ciepla dobiera sie nieco z innego klucza niz kociolki. W pompie masz od razu to, co musisz robic mieszaczami przy zrodlach wysokotemperaturowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 02.11.2013 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Temperatura zasilania jest uzalezniona od stosunku mocy pompy do mocy/powierzchni "grzejnika". Jak podepne pompe 24kW, to od strzalu bedzie w podloge lecialo 45*C. Pompe ciepla dobiera sie nieco z innego klucza niz kociolki. W pompie masz od razu to, co musisz robic mieszaczami przy zrodlach wysokotemperaturowych. A w kablach jaką masz temperaturę od strzału? Jasiek pewnie ci to wytłumaczy, jeśli zechce powrócić. Może inni też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 02.11.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Dlatego wodną podłogówkę jak i kable powinno się robić z uwzględnieniem strat ciepła poszczególnych pomieszczeń dla określonych temperatur zasilania lub mocy grzewczych przy danej temperaturze zewn.i o NCO przy takim doborze nie powinno być mowy. Jeśli ktoś robi lub dobiera moce na pałę to musi uzasadaniać to NCO Dlatego zrobiłeś swoją wodną podłogówkę, jak zrobiłeś Bez obliczeń, szeregowo, a potem usuwałeś zdjęcia z dziennika jak leci. A potem prosiłeś, błagałeś wszystkich o usuwanie z TWOJEGO dziennika komentarzy o błędnym wykonaniu OP. Nie było tak Arturo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts