Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A w kablach jaką masz temperaturę od strzału?

Jasiek pewnie ci to wytłumaczy, jeśli zechce powrócić. Może inni też

tu nie chodzi o temp kabla czy rurki tylko o energię jaką oddaje dany system CO

w obu przypadkach np kable 10kW i kocioł 10kW to będzie to samo

różnica zasadnicza to - kable grzeją od razu równomiernie względem OPW

ot i cała tajemnica

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To ja juz wole twoje teksty, jak jestes na bani po meczu.

Ile razy mozna walkowac to samo? U mnie na cele bytowe idzie 400kWh/mc (jakies 65-70% w taniej). Nie wazne czy to miesiace zimowe czy letnie. Bardzo malo sie to rozni. U kogos innego pojdzie 200 a jeszcze innego 500kWh.

Jakie chcesz z tego wysnuc wnioski?

jakiekolwiek.. czemu sie tak bronicie przed podaniem tych danych?

To ja juz wole twoje teksty, jak jestes na bani po meczu.

Ile razy mozna walkowac to samo? U mnie na cele bytowe idzie 400kWh/mc (jakies 65-70% w taniej). Nie wazne czy to miesiace zimowe czy letnie. Bardzo malo sie to rozni. U kogos innego pojdzie 200 a jeszcze innego 500kWh.

Jakie chcesz z tego wysnuc wnioski?

to proszę Cie o wyliczenie z bytowych BEZ CWU i CO gdzie Ty nazbierałeś te blisko 13,5 kWh na dobę bo to naprawde spory wynik.

to proszę Cie o wyliczenie z bytowych BEZ CWU i CO gdzie Ty nazbierałeś te blisko 13,5 kWh na dobę bo to naprawde spory wynik.

Tak nazbieralem. Takie mam nawyki, taki mam sprzet w domu i dokola niego, takich urzadzen a nie innych uzywam, praktycznie caly czas ktos w domu jest.

Tylko koowa co z tego? Tak mam i juz.

Bzdura,przy wylewce i zatopionej w niej kablach czy wodnej podłogówce pakowanie jakichkolwiek sterowników dla poszczególnych pomieszczeń jest bezsensem,tym bardziej w domu z niskimi stratami ciepła.

Arturo nie czytałem twojego dziennika a teraz dzięki zyzolkowi spojrzałem na twoje zapiski i komentarze innych

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)/page25

Napiszę ci tak :

na twoim miejscu to bym się w ogóle nie wypowiadał na tym wątku .

Sierota jesteś a nie ekspert ;)

Instalacja OP jaką masz w domu zrobioną przez twojego wspólnika to jakaś niesłychana niedoróbka,to ja mam lepiej rozłożone rurki chociaż tylko awaryjnie. . Nie dziwi mnie też twoje uparte negowanie NCO przy kablach.

Pewnie że ty takiego efektu nie uzyskasz jak masz instalację szeregowo zrobioną,bez obliczeń,bez schematu, rozrzuconą na listwach bezsensu itd.itp.

Niepotrzebnie wdawałem się z tobą w dyskusję-stracony czas, udajesz że masz wiedzę a tak naprawdę to wydaje ci się tylko.

Szkoda tylko naszego wątku bo zaśmiecasz fajne pomysły tym "odgrywaniem się" za własne błędy.

Powinieneś dawno na banie skończyć za te brednie o kablach.

Gość Arturo72
Nie dziwi mnie też twoje uparte negowanie NCO przy kablach.

Pewnie że ty takiego efektu nie uzyskasz jak masz instalację szeregowo zrobioną,bez obliczeń,bez schematu, rozrzuconą na listwach bezsensu itd.itp.

Ty też nie uzyskasz NCO przy kablach umieszczonych w wylewce.

Instalacja nie ma tu nic do rzeczy.

Nagrzewasz wylewkę czy płytę obojętnie czym,obojętnie jak do odpowiedniej temperatury i ona to oddaje ciepło przez X czasu.

Te X czasu zależy od bezwładności betonu,strat ciepła domu i akumulacji ciepła poza wylewką,nie ma tu miejsca i czasu na NCO.

U mnie czas wychładzania się domu o 1st.C to 16h a różnica teperatur w poszczególnych pomieszczeniach to 0,3-0,5st.C

NCO w wylewce i na płycie jest dla naiwnych,którzy nie potrafią sobie wyobrazić pewnych rzeczy.

Edytowane przez Arturo72

Tak nazbieralem. Takie mam nawyki, taki mam sprzet w domu i dokola niego, takich urzadzen a nie innych uzywam, praktycznie caly czas ktos w domu jest.

Tylko koowa co z tego? Tak mam i juz.

Byc może się mylę ... policzmy po szybkości

zmywara - 1

lodówka -1 albo nie 2 dwa agregaty

plazma 200 x 5 godzin = 1

piekarnik -1

pralka - 1

kino RTV 5 x 400 = 2

oświetlenie 1,5

i tak codziennie !!!

liczone na wyrost = 9 kWh gdzie jest blisko 5kWh ???

sprostuj jak źle policzyłem.

Gość Arturo72
NCO w wylewce i na płycie jest dla naiwnych,którzy nie potrafią sobie wyobrazić pewnych rzeczy.

Weźmy pokój o pow.15m2,zakładamy,że masz wylewkę 7cm czyli masz w sumie 1,05m3 betonu do ogrzania mocą 700W.

W jaki sposób chcesz tym sterować ? Ile czasu zajmie nagrzanie takiej masy betonu taką mocą do ok.25st.C ? Po jakim czasie tyle betonu wychłodzi się o 1st.C ?

Macie wyobrażenie ?

A gdzie tu płyta z 5m3 betonu w tym pokoju ?

Ale już ten sam pokój gdzie są kable w warstwie kleju zawiera tylko ok.0,1m3 betonu i tam te 700W spokojnie dadzą radę w sterowaniu i szybkim efekcie czyli NCO i wtedy kable sobie słynnie pykają.

Edytowane przez Arturo72

jakiekolwiek.. czemu sie tak bronicie przed podaniem tych danych?

po co Ci dane całkowitego zużycia w ciągu roku?

chcesz powiedzieć, że użytkowanie urządzeń elektrycznych w ciągu lata wpływa na koszty ogrzewania zimą?

przecież nie potrafisz/nie chcesz zrozumieć podstawowej rzeczy o której pisze Pyxi - kosztem ogrzewania są wydatki poniesione na ogrzewanie a nie wydatki na cele bytowe bo te nie przekładają się bezpośrednio na kwestie ogrzewania (owszem urządzenia elektryczne generują jakieś zyski, ale większe znaczenie mają te zyski w domach mocno energooszczędnych/pasywnych niż w domu Pyxiego, który przez niektórych jest nazywany durszlakiem)

porównajcie koszty zużycia energii przez PC i kable to będzie jakiś zaczątek do dyskusji

liczone na wyrost = 9 kWh gdzie jest blisko 5kWh ???

sprostuj jak źle policzyłem.

chcesz powiedzieć, że wyłącza PC i włącza grzejniki elektryczne specjalnie po to żeby podlicznik na PC wolniej się kręcił?

może przemyśl to na spokojnie jeszcze raz i sam dojdziesz do wniosku że to bzdura...

Ale już ten sam pokój gdzie są kable w warstwie kleju zawiera tylko ok.0,1m3 betonu i tam te 700W spokojnie dadzą radę w sterowaniu i szybkim efekcie czyli NCO i wtedy kable sobie słynnie pykają.

w NCO chodzi o to że sterowanie CO jest na każde pomieszczenie osobne, nie chodzi tu o szybkość nagrzewania

przynajmniej ja tak to widzę, szybkość grzania to inna inszość

inna kwestia że przy akumulacyjnej posadzce to będzie działać inaczej niż w warstwie kleju...

co do zużycia dobowego energii to mnie już nic nie zdziwi.. można zużywać 4-5 kWh a można i 15 kWh

wystarczy mieć kilkanaście urządzeń na tzw "standby", czujniki, alarm, lampeczki halogeniki włączone co wieczór w holu, przed domem itp

wypasiony TV 200W i kilka godz pracy, wypasiony komp 300-400W włączony przez pół dnia... i licznik bije

Jak do tego doliczysz gotowanie na indukcji, to niestety wychodzi jak wychodzi.

Z ciekawosci pomierzylem sobie przed chwilka watomierzem taka szafke rackowa na stryszku w ktorej mam zebrane kable z domu. Jest tam jakis UPS, switch 16 port, NAS, Jeden z AP domowych, dosyl lacza internetowego, wzmacniacze i rozdzilacze do TV. To sobie ciagnie 45W. Non stop. Takie gowno a ponad 32 kWh/mc doklada do zuzycia. Tunerow nc+ nawet nie chce mierzyc, bo po ich temperaturze obudowy sadzac, to tylko bym sie mogl wkoorwic zdrowo. ;)