Hippek 03.11.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Weźmy pokój o pow.15m2,zakładamy,że masz wylewkę 7cm czyli masz w sumie 1,05m3 betonu do ogrzania mocą 700W. W jaki sposób chcesz tym sterować ? Ile czasu zajmie nagrzanie takiej masy betonu taką mocą do ok.25st.C ? Po jakim czasie tyle betonu wychłodzi się o 1st.C ? Macie wyobrażenie ? A gdzie tu płyta z 5m3 betonu w tym pokoju ? Ale już ten sam pokój gdzie są kable w warstwie kleju zawiera tylko ok.0,1m3 betonu i tam te 700W spokojnie dadzą radę w sterowaniu i szybkim efekcie czyli NCO i wtedy kable sobie słynnie pykają. tutaj musze sie zgodzic z arturo, ktos kiedys pisal, ze pykanie kablami w grubej wylewce akumulacyjnej moze przypominac zwinnoscia jazde czolgiem w miescie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 03.11.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Arturo nie czytałem twojego dziennika a teraz dzięki zyzolkowi spojrzałem na twoje zapiski i komentarze innych http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)/page25 Napiszę ci tak : na twoim miejscu to bym się w ogóle nie wypowiadał na tym wątku . Sierota jesteś a nie ekspert Instalacja OP jaką masz w domu zrobioną przez twojego wspólnika to jakaś niesłychana niedoróbka,to ja mam lepiej rozłożone rurki chociaż tylko awaryjnie. . Nie dziwi mnie też twoje uparte negowanie NCO przy kablach. Pewnie że ty takiego efektu nie uzyskasz jak masz instalację szeregowo zrobioną,bez obliczeń,bez schematu, rozrzuconą na listwach bezsensu itd.itp. Niepotrzebnie wdawałem się z tobą w dyskusję-stracony czas, udajesz że masz wiedzę a tak naprawdę to wydaje ci się tylko. Szkoda tylko naszego wątku bo zaśmiecasz fajne pomysły tym "odgrywaniem się" za własne błędy. Powinieneś dawno na banie skończyć za te brednie o kablach. qubic ma rację mam na myśli elementarne poczucie estetyki to już nie chodzi o to czy to działa czy nie ale to nawet nie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.11.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 qubic ma rację mam na myśli elementarne poczucie estetyki to już nie chodzi o to czy to działa czy nie ale to nawet nie wygląda Też przyznaje rację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 qubic ma rację To sie nazywa oksymoron. mam na myśli elementarne poczucie estetyki Ktos sie moze pomylic i pomyslec, zes kobieta. to już nie chodzi o to czy to działa czy nie ale to nawet nie wygląda Wyglada do pol dupy z za krzaka. Jesli dobrze dziala, to zalane w betonie nikomu krzywdy "wygladem" nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 03.11.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Ktos sie moze pomylic i pomyslec, zes kobieta. a u ciebie, że masz jaja... co najwyżej w lodówce a i to nie wiadomo... Wyglada do pol dupy z za krzaka. Jesli dobrze dziala, to zalane w betonie nikomu krzywdy "wygladem" nie zrobi. słyszałeś o smierci ze śmiechu? taki wypadek może się zdarzyć podczas robienia termowizji posadzki u artura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.11.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 a słyszałeś o smierci ze śmiechu? taki wypadek może się zdarzyć podczas robienia termowizji posadzki u artura Jeśli tak to tylko w jednym pomieszczeniu gdzie wszystko się kumuluje.W pozostałych rozstawy są takie jakie powinny być. Zadaniem wodnej podłogówki jest rozgrzanie płyty i wylewki i tak się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 słyszałeś o smierci ze śmiechu? taki wypadek może się zdarzyć podczas robienia termowizji posadzki u artura Zadaniem badania termowizyjnego na szczescie nie jest pokazanie "estetyki" ulozenia rurek w wylewce. Tam sie na inne detale zwraca uwage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 03.11.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 (edytowane) Zadaniem badania termowizyjnego na szczescie nie jest pokazanie "estetyki" ulozenia rurek w wylewce. Tam sie na inne detale zwraca uwage. ale jak miejsce, gdzie jest więcej rurek, niż betonu, bedzie świecić na czerwono podczas badania, niczym Wezuwiusz (wiesz, co to?), to tez nie pozostanie bez komentarza panocku - geotermia jakaś, cy cuś? Edytowane 3 Listopada 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 03.11.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 pyxis, ide do ogrodu przesadzac pietruszkę, bo przecież nie bedę z toba rozmawiać pietruszka ma wyzszy IQ i wie, kiedy nic nie powiedzieć ty tej umiejętności niestety nie posiadasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 03.11.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Jeśli tak to tylko w jednym pomieszczeniu gdzie wszystko się kumuluje.W pozostałych rozstawy są takie jakie powinny być. Zadaniem wodnej podłogówki jest rozgrzanie płyty i wylewki i tak się dzieje. najwyżej powiesz, ze tam nie trzeba - zrobisz sztuczny tłok i nie zrobią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 pyxis, ide do ogrodu przesadzac pietruszkę, Pamietaj tylko, ze zielone ma byc u gory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 03.11.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 mam na myśli elementarne poczucie estetyki to już nie chodzi o to czy to działa czy nie ale to nawet nie wygląda Hipko/Hipku (za krótko tu jestem więc nie wiem jak to z Tobą jest ) z tą estetyką w ułożeniu rurek to nie przesadzaj, nie jestem fanem Arturowej firmy wykonawczej (a nawet zdecydowanym antyfanem) ale to czy rurka jest ułożona "do linijki" czy nie, nie jest najważniejszą kwestią w podłogówce i jeżeli instalacja technicznie działa bez zarzutu to kwestię estetyki ułożenia rurek można pominąć (chyba nie będziesz się czepiać tynkarza że tynkuje od prawej do lewej a nie odwrotnie albo płytkarza, że nieidealny szlaczek grzebieniem w kleju zrobił, chociaż kto wie...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 03.11.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Tunerow nc+ nawet nie chce mierzyc, bo po ich temperaturze obudowy sadzac, to tylko bym sie mogl wkoorwic zdrowo. Grzeją Ci w taniej czy w drogiej taryfie? Moje tunery w czuwaniu biorą <1W, przy pracy max do 30W w tym obsługa dysku zewn, za to stara, poczciwa plazma pociągnie czasem do 400W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2013 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Grzeją Ci w taniej czy w drogiej taryfie? Moje tunery w czuwaniu biorą <1W, przy pracy max do 30W w tym obsługa dysku zewn, za to stara, poczciwa plazma pociągnie czasem do 400W. Chodza cala dobe. I latem i zima. Ona praktycznie od stanu czuwania ronia sie po wlaczeniu tym, ze na wyswietlaczu zamist godziny pojawia sie nr kanalu. Twardziel sie kreci non stop. Musla bym wtyczke z gniazdka wyszarpywac a w ichniej usludze multiroom jak nie dziala ten glowny to i ten dodatkowy nie bedzie. Enerooszczedne to na pewno nie jest. Jak by nie bajki dla dzieciaka, to bym to dawno wy...il, bo i tak nie ma co ogladac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 03.11.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Chodza cala dobe. I latem i zima. Rachunek jest prosty - tylko 100W sprzętu w czuwaniu to 876kWh/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Rachunek jest prosty - tylko 100W sprzętu w czuwaniu to 876kWh/rok W ramach zabawy postaram sie jutro przy niedzialajacej lodowce podejsc ze stoperem do licznika glownego i zrobic pomiar domu w "standby". Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie, ale na pewno bedzie to wiecej niz 100W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 03.11.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Jeśli tak to tylko w jednym pomieszczeniu gdzie wszystko się kumuluje.W pozostałych rozstawy są takie jakie powinny być. Zadaniem wodnej podłogówki jest rozgrzanie płyty i wylewki i tak się dzieje. Czyli masz durszlak, skoro musisz grzać po całości, a nie tylko tam gdzie trzeba. Patrząc na zdjęcia stropo-dachu nic dziwnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 03.11.2013 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Czyli masz durszlak, skoro musisz grzać po całości, a nie tylko tam gdzie trzeba. Patrząc na zdjęcia stropo-dachu nic dziwnego a co to znaczy "tam gdzie trzeba" ? u siebie zaczynasz grzać w kiblu dopiero jak do niego wchodzisz? przestań siać demagogię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.11.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 (edytowane) Padajcie zużycie na CO w chwili obecnej. Ile Wam wychodzi na dobę.U mnie przy paleniu śmieciuchem, 11 złotych na dobę. CO + CWU., czyli 17 kg węgla.Dom po podłogach 180m2 + grzanie piwnicy. Domek słabo ocieplony, 1/3 stropu na piętrze (w tym schody) bez ocieplenia. Goły beton, istny radiator..Na podłodze parteru ZERO styro. Na piętrze w 2/3 5cm styro 044.ściany 5cm styro 044 kołkowane, płyty klejone do siebie klejem z worka, do ściany na plackiSame mostki, katastrofa Edytowane 3 Listopada 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2013 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Padajcie zużycie na CO w chwili obecnej. Ile Wam wychodzi na dobę. Ostatnia doba CO+CWU to kwota 3,1 zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts