zyzolek 03.11.2013 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 U mnie od września do dzisiaj średnio na dobę wychodzi 5 zł na CO i CWU, domek 425m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2013 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Czyli masz durszlak, skoro musisz grzać po całości, a nie tylko tam gdzie trzeba. Jesli mial bys 800m2, to moze byloby to jakos uzasadnione. Dla wiekszosci "tam gdzie trzeba" to jest caly dom, bo uzywa sie raczej calej jego powierzchni (chyba, ze ktos naprawde wybudowal na wyrost). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 03.11.2013 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 a co to znaczy "tam gdzie trzeba" ? u siebie zaczynasz grzać w kiblu dopiero jak do niego wchodzisz? przestań siać demagogię Ano grzejemy tam gdzie trzeba i jest chłodniej. Od czego są sterowniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.11.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Ostatnia doba CO+CWU to kwota 3,1 zl. Jest różnica. U mnie CWU na 8 "chłopa". Przy założeniu że byłaby pompa, zużycie prądu dla G11 wyniosłoby około 9-10 zł Wczoraj poszło 15kg węgla. Dziś 17 które wystarczy do jutra. W domu chodzę w koszulce + spodnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 03.11.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Jesli mial bys 800m2, to moze byloby to jakos uzasadnione. Dla wiekszosci "tam gdzie trzeba" to jest caly dom, bo uzywa sie raczej calej jego powierzchni (chyba, ze ktos naprawde wybudowal na wyrost). Ale się uśmiałem:D Wiesz, że są 4 strony świata? N, S, W, E I coś takiego jak, okna i zyski bytowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 03.11.2013 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Ostatnia doba CO+CWU to kwota 3,1 zl. A u mnie akurat 4 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 03.11.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Ano grzejemy tam gdzie trzeba i jest chłodniej. Od czego są sterowniki? a po co te sterowniki w domu dopasowanym wielkością do potrzeb? po to żeby podrożyć instalację? wystarczy dobrze ułożyć podłogówkę i już jest ciepło w odpowiedniej ilości i tam gdzie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2013 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 A u mnie akurat 4 zł Ale z tego ponad 2PLN na CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2013 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Ale się uśmiałem:D Wiesz, że są 4 strony świata? N, S, W, E I coś takiego jak, okna i zyski bytowe? Wiwm. Co nie zmienia faktu, ze wcalym domu ma byc ciepelko. Nie kazdy lubi tez zyc w "akwarium". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 03.11.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 a po co te sterowniki w domu dopasowanym wielkością do potrzeb? po to żeby podrożyć instalację? wystarczy dobrze ułożyć podłogówkę i już jest ciepło w odpowiedniej ilości i tam gdzie trzeba Ale czy to jest potrzebne? Czy będzie to ekonomiczne? Po co grzać po całości, jeśli nie ma takiej potrzeby? Raczej same straty w rachunkach;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2013 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Raczej same straty w rachunkach;) Prz 1350 zl za CO/rok ile moglem "zaoszczedzic"? 20zl? 30zl? Krezusem nie jestem, ale to gowno nie pieniadz. Za jeden sterownik dales 10x tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.11.2013 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Ale czy to jest potrzebne? Czy będzie to ekonomiczne? Po co grzać po całości, jeśli nie ma takiej potrzeby? Raczej same straty w rachunkach;) proponuje wybudować dom w którym nie trzeba mieć sterownika w każdym pomieszczeniu ja to rozumiem że kable to muszą mieć a wy zrozumcie że wodne przemyslane ma to w d.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.11.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Ale czy to jest potrzebne? Czy będzie to ekonomiczne? Po co grzać po całości, jeśli nie ma takiej potrzeby? Raczej same straty w rachunkach;) u mnie podłogówka tak działa że jak potrzebuje 24 stop to w salonie będę miał 22 prawa fizyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 03.11.2013 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Ale czy to jest potrzebne? Czy będzie to ekonomiczne? Po co grzać po całości, jeśli nie ma takiej potrzeby? Raczej same straty w rachunkach;) to może inaczej: wyobraź sobie "typowy" dom : salon, kuchnia, trzy sypialnie, jedo małe wc i łazienka, zamieszkały przez małżeństwo z dwójką dzieci zaproponuj jak rozwiązać sterowanie podłogówką w takim domu (albo jak wolisz doradź jak tu zrobić NCO) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 to może inaczej: wyobraź sobie "typowy" dom : salon, kuchnia, trzy sypialnie, jedo małe wc i łazienka, zamieszkały przez małżeństwo z dwójką dzieci zaproponuj jak rozwiązać sterowanie podłogówką w takim domu (albo jak wolisz doradź jak tu zrobić NCO) ... Nie tak ostro, bo faceta do omdlenia doprowadzisz. On wolniej kojarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 03.11.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 u mnie podłogówka tak działa że jak potrzebuje 24 stop to w salonie będę miał 22 prawa fizyki To masz zadaną 24, ale możesz uzyskać jedynie 22? Oj zimno, i wieje chłodem i coś nie teges z instalacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.11.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 no powinno być dopisane do tych 24 w łazience:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 03.11.2013 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 to może inaczej: wyobraź sobie "typowy" dom : salon, kuchnia, trzy sypialnie, jedo małe wc i łazienka, zamieszkały przez małżeństwo z dwójką dzieci zaproponuj jak rozwiązać sterowanie podłogówką w takim domu (albo jak wolisz doradź jak tu zrobić NCO) ... Masz problem i straty, bo grzejesz po całości. Na przykład w kuchni, jeśli się z niej korzysta, to masz zawsze cieplej. Jak masz okna w pokoju dziennym, też go nie musisz grzać bez potrzeby, tylko jak temp komfortowa spadnie poniżej zadanej. Sypialnie z reguły są najzimniejsze i grzejesz je tylko do pewnej komfortowej temperatury o określonym czasie. Łazienka też ma dużo zysków bytowych, więc utrzymywana jest temp. komfort. Po kąpielach i prysznicach przekraczasz temp ustawioną, więc jest OFF Proste, czy zbyt skomplikowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Masz problem i straty, bo grzejesz po całości. Na przykład w kuchni, jeśli się z niej korzysta, to masz zawsze cieplej. Jak masz okna w pokoju dziennym, też go nie musisz grzać bez potrzeby, tylko jak temp komfortowa spadnie poniżej zadanej. Sypialnie z reguły są najzimniejsze i grzejesz je tylko do pewnej komfortowej temperatury o określonym czasie. Łazienka też ma dużo zysków bytowych, więc utrzymywana jest temp. komfort. Po kąpielach i prysznicach przekraczasz temp ustawioną, więc jest OFF Proste, czy zbyt skomplikowane? A co w przypadku jak nie mam "NCO" i roznica temperatur pomiedzy pomieszczeniami jest nizsza niz 1K? Co mam "poprawiac"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.11.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 (edytowane) zyzolku ale ty jarzysz że tak własnie wodna może reagowaća z pogodówką to ta przygłupawa wodna wie z 2-3 h wczesniej że trzeba grzać sterowniki stoją wtedy na baczność i czekają na spadek w domu-to przy kablach pompa sama sobie dobiera jakie ma dać zasilanieim bardziej te kuchnie i łazienki są nagrzane tym szybciej podłogówka zejdzie zobrotów jeszcze raz przy kablach - sterowniki muszą byćprzy rurach i pogodówce - zbędny koszto krzywej grzewczej to nawet nie napiszę z drugiej strony wasze domy na kablach pokazują że może być i tanio i wygodnie Edytowane 3 Listopada 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts