_artur_ 03.11.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 czyli jakby tak się dobrze postarac to z zysków bytowych nagrzałby się zbiornik do podłogówki i COP byłby 10 lub więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 03.11.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 (edytowane) No bo jak już masz te 23 komfortowej w danym pomieszczeniu, to po co tam dalej ładujesz wodę o wyższej temperaturze? możesz wierzyć bądź nie, ale zjawiska przegrzania pomieszczeń przy dobrze zrobionej wodnej podłogówce nie występują więc to pytanie mija się z celem po drugie czy to się Wam podoba czy nie to przekazywanie energii odbywa się tak jak opisał Pyxi, w pomieszczeniach z większymi zyskami bytowymi, słonecznymi posadzka (czyli grzejnik) jest mniej wychłodzona a więc instalacja podczas pracy odda tam mniej mocy niż w pomieszczeniu o mniejszych zyskach, w przypadku gdy zyski będą na tyle duże, że temp posadzki będzie równa bądź wyższa temp wody w rurkach to wymiana ciepła nie nastąpi (lub wystąpi w drugą stronę) a w tym czasie w innych pomieszczeniach, które tego potrzebują ciepło jest oddawane tutaj zamiast termostatów działa fizyka Edytowane 3 Listopada 2013 przez Sławek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Czyli grzejesz jak popadnie. Przegrzeje, nie dogrzeje scheiss egal. A pompa 12 KW w tą godzinę pracy pyknie sobie 6 kWh z realnym copem 2 Czy trzeba, czy nie potrzeba, i tak zawsze 6 kWh Pisalem Ci juz, ze roznica temperatur w domu nie przekracza 1K. Nie jest to "jak popadnie" raczej. Przy grzaniu CO moja pompa bierze moc w okolicach 3,2kW. To akurat mam dokladnie pomierzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 03.11.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Pisalem Ci juz, ze roznica temperatur w domu nie przekracza 1K. Nie jest to "jak popadnie" raczej. Przy grzaniu CO moja pompa bierze moc w okolicach 3,2kW. To akurat mam dokladnie pomierzone. Jesteś 100% pewny swoich pomiarów? Czy te pomiary są tylko życzeniami typu möchte gerne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 03.11.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 (edytowane) Czyli grzejesz jak popadnie. Przegrzeje, nie dogrzeje scheiss egal. A pompa 12 KW w tą godzinę pracy pyknie sobie 6 kWh z realnym copem 2 Czy trzeba, czy nie potrzeba, i tak zawsze 6 kWh nie widziałem jeszcze PC o mocy znamionowej 12 kW któa ma moc napędową sprężarki 6 kW to już jest bzdura do kwadratu kolego taka PC pyknie sobie przez godz ok 3 kW przy takich warunkach pracy a co do mocy (o czym pewnie nie wiesz) to moc PC nie jest zawsze jednakowa tak jak moc kabli (masz rozłożone 12 kW, włączasz pstryczek i masz 12 kW) w przypadku PC jej moc zależy od warunków pracy i nie jest stała Edytowane 3 Listopada 2013 przez Sławek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Jesteś 100% pewny swoich pomiarów? Mysle, ze pomiary sa dosyc dokladne. Mialem mozliwosc wyboru sposrod kilku egzemplarzy. Jestem z pomiarami temperatur dosyc oswojony, bo jeszcze calkiem niedawno podczas amatorskiej pracy w ciemni fotograficznej wywolywalem samodzielnie materialy w procesie E6 (slajdy). Tam przy odchyleniu temperatury procesu o 0,3-0,4*C od przepisowej, pojawia sie na materiale wyrazny "zafarb". To dobry i niewybaczajacy bledow sprawdzian jakosci pomiaru temperatury. Takie nawyki sie przenosi tez na inne pomiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 03.11.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Pisalem Ci juz, ze roznica temperatur w domu nie przekracza 1K. Nie jest to "jak popadnie" raczej. Przy grzaniu CO moja pompa bierze moc w okolicach 3,2kW. To akurat mam dokladnie pomierzone. Masz dom wiadrolitrowy, w 2 razy cieplejszym różnica może być znacznie większa, a pamiętać należy ze dla tej samej osoby 3 stopnie to subiektywnie raz naturalnie raz za ciepło... Mam na poddaszu 2 tej samej wielkości pokoje takie same okna ale jeden ma okna północ zachód drugi południe zachód, w dzień słoneczny ten od południa nawet teraz się przegrzewa do 24 stopni, ten drugi ma w tym czasie 21,5. Zrób taka podłogowej co zarówno w dzień słoneczny jak i pochmurny zachowa się optymalnie - bez sterowników pokojowych to niestety nie możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 03.11.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Zrób taka podłogowej co zarówno w dzień słoneczny jak i pochmurny zachowa się optymalnie - bez sterowników pokojowych to niestety nie możliwe. to uważasz, że w tym słonecznym pokoju temp skoczy do 30 jak się podłogówka włączy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2013 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Masz dom wiadrolitrowy, w 2 razy cieplejszym różnica może być znacznie większa, a pamiętać należy ze dla tej samej osoby 3 stopnie to subiektywnie raz naturalnie raz za ciepło... Mam na poddaszu 2 tej samej wielkości pokoje takie same okna ale jeden ma okna północ zachód drugi południe zachód, w dzień słoneczny ten od południa nawet teraz się przegrzewa do 24 stopni, ten drugi ma w tym czasie 21,5. Zrób taka podłogowej co zarówno w dzień słoneczny jak i pochmurny zachowa się optymalnie - bez sterowników pokojowych to niestety nie możliwe. Ja rozpatruje sytuacje, gdy dom nagrzewa mi system CO a nie slonce. Na sloneczko nie ma mocnych i nie ma systemu, ktory by to zniwelowal. Czy kablowe NCO potrafi tez wsrod innych cudow tez redukowac temperature przegrzanych sloncem pomieszczen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 03.11.2013 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Ja rozpatruje sytuacje, gdy dom nagrzewa mi system CO a nie slonce. Na sloneczko nie ma mocnych i nie ma systemu, ktory by to zniwelowal. Czy kablowe NCO potrafi tez wsrod innych cudow tez redukowac temperature przegrzanych sloncem pomieszczen? W tym pierwszym kabel nie zapyka nawet i kilka dni, wodna będzie tam toczyć ciepłą wodę a że na podłodze panele to jej trochę zejdzie zanim się polapie co i jak. Pójdzie trochę gazu i prądu na pokoje obiegowe na koszt przegrzania domu. Jeśli z mojego poeta wyprodukowała ze NCO Ma schłodzić to chyba faktycznie trudno będzie dalej dyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Pójdzie trochę gazu i prądu na pokoje obiegowe na koszt przegrzania domu. Dyskusja rozbija sie o jakies aptekarskie wartosci strat czy oszczednosci. Cos tam zawsze pojdzie w strate, ale nie jest tak, ze jesli tam nie zakrece petli, to podlogowka wodna dowali do 30*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 03.11.2013 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Dyskusja rozbija sie o jakies aptekarskie wartosci strat czy oszczednosci. Cos tam zawsze pojdzie w strate, ale nie jest tak, ze jesli tam nie zakrece petli, to podlogowka wodna dowali do 30*C. Jesli rozpatrujemy dom 2,3 litrowy to o każde kWh idzie walka więc w moim podkreślam w moim konkretnym przypadku za kwotę poniżej 3 tys PLN będę miał kable i sterownik na każde pomieszczenie. Nie mam szans nawet za 2-krotność tej kwoty zrobić tego na kospelu i to nawet bez sterowników pokojowych. Jako że rachunek za CO będzie w granicach 1k PLN to żadna PC nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.11.2013 01:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Jesli rozpatrujemy dom 2,3 litrowy to o każde kWh idzie walka więc w moim podkreślam w moim konkretnym przypadku za kwotę poniżej 3 tys PLN będę miał kable i sterownik na każde pomieszczenie. Nie mam szans nawet za 2-krotność tej kwoty zrobić tego na kospelu i to nawet bez sterowników pokojowych. Jako że rachunek za CO będzie w granicach 1k PLN to żadna PC nie wchodzi w grę. Najpierw wybuduj ten dom 2,3 litrowy,pochwal się kosztami budowy,a następnie rachunkami,za cwu także chociaż tobie starczy wiaderko 15l/dobę na osobę. Już jeden miał miał wybudować dom 1,8 litrowy w odpowiednich kosztach,skończyło się na 4 litrach i nawet wstydzi się pochwalić fakturą. Ja bym pompą za 3tys.zł nie pogardził w przyszłości,która zamiast 1tys.zł da 0,3tys.zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 04.11.2013 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 (edytowane) Masz dom wiadrolitrowy, w 2 razy cieplejszym różnica może być znacznie większa, a pamiętać należy ze dla tej samej osoby 3 stopnie to subiektywnie raz naturalnie raz za ciepło... Mam na poddaszu 2 tej samej wielkości pokoje takie same okna ale jeden ma okna północ zachód drugi południe zachód, w dzień słoneczny ten od południa nawet teraz się przegrzewa do 24 stopni, ten drugi ma w tym czasie 21,5. Zrób taka podłogowej co zarówno w dzień słoneczny jak i pochmurny zachowa się optymalnie - bez sterowników pokojowych to niestety nie możliwe. A co ci da sterownik pokojowy. Przecież nie zatrzyma słońca. Przerabiałem ten temat w zeszłym sezonie Często bywało tak że słońce wychodziło na godzinę, ogrzało pomieszczenie ponad ustawione na sterowniku 22 st, ogrzewanie w taniej taryfie nie załączyło się za chwile zaszło tania taryfa minęła i trzeba grzac w drogiej. Teraz mam sterowanie pokojowe połączone z podłogą tzn że ogrzewanie załącza się w taniej taryfie gdy temp podłogi spada poniżej 23 st i w drogiej poniżej 22 st a temp w najzimnieszym pomieszczeniu poniżej 22.I powiem ci że nagrzanie podłogi do 23 st nawet w słoneczny dzień nie jest problemem który przegrzewa pomieszczenie bo w tym czsie słońce nagrzeje je do 24 a przy oknie tarasowym nawet teraz podłoga ma czasami ponad 30 st. Nagrzanie wylewki do 23 st nawet gdy świeci słońce pozwoli utrzymać komfortową temp do następnego okresu taniej taryfy w pozostałych nie słonecznych pomieszczeniach, w pomieszczeniech słonecznych i tak podłoga nic nie grzeje bo ma niższą temp niż powietrze. Przy kablach będzie to samo bo jeśli po nocnej taryfie o godzinie 6 pomieszczenie nagrzane do 22 st i podłoga ma 23 to jesli słońce wyjdzie nawet o 11 to w tym pomieszczeniu do tej godziny temp nie spadnie do 20 st tylko będzie miało nie mniej niż 21,5 i co słońce patrzy i myśli - w tym pomieszczeniu są kable i sterownik więc tu nie grzeję? Nie też pakuje energię przez szybę aż miło. Sterownik widzi dobra temperaturę więc nie załącza ogrzewania w taniej taryfie. Przychodzi wieczór pomieszczenie sie chłodzi, podłoga zimna trzeba grzać w drogiej.Przy ogrzewaniu podłogowym nie tylko temp powietrza powietrza jest ważna ale i temp podłogi. Bo jeśli ją nadmiernie wychłodzimy i prześpimy tanią taryfę to rozgrzanie nawet o 2 st takiej masy w drogiej może boleć zwłaszcza czystym prądem. Tak że z tymi zyskami słonecznymi to ostrożnie bo nikt nie wie czy będzie i jak długo słoneczko nagrzewać. Bo to co nagrzejemy w taniej taryfie podłoga nam odda nie od razu tylko za kilka godzin kiedy bedzie potrzeba. Możecie wierzyć lub nie ale u mnie tak jest i w najchłodniejszym pomieszczeniu jest nie mniej niż 21,5 w pozostałym domu 22 i tylko w słoneczne dni w pomieszczeniach południowych wzrasta do 23 sporadycznie 24st lecz ze względu na to że są to pomieszczenia otwarte po zachodzie temp szybko sie wyrównuje. Edycja Zapomniałem dopisać że zimna podłoga nawet przy odpowiedniej tem powietrza to również dyskomfort zwłaszcza na płytkach, na drewnie mniej. Przy grzejnikach bym chyba o ..... . Edytowane 4 Listopada 2013 przez mar1173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 04.11.2013 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 W tym pierwszym kabel nie zapyka nawet i kilka dni, wodna będzie tam toczyć ciepłą wodę a że na podłodze panele to jej trochę zejdzie zanim się polapie co i jak. Pójdzie trochę gazu i prądu na pokoje obiegowe na koszt przegrzania domu. Jeśli z mojego poeta wyprodukowała ze NCO Ma schłodzić to chyba faktycznie trudno będzie dalej dyskutować. Ale wiesz to z doświadczenia? Mam jeden pokój, który szczególnie nagrzewa się od słońca (jedno okno od podłogi - 2.35 wysokie, 2 okna połaciowe). Słońce przede wszystkim nagrzewa powietrze w tym pokoju. W ciągu dnia temperatura może wzrosnąć do 23.5 stopnia, a na wieczór spaść do 21. Co ma się nagrzać (zakumulować ciepło) na kilka dni, panele? Równie dobrze, mogę szybko przewentylować dom i obniżyć temperaturę w tym pokoju w ciągu godziny. Ps. Nie mam pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.11.2013 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Ale wiesz to z doświadczenia? Mam jeden pokój, który szczególnie nagrzewa się od słońca (jedno okno od podłogi - 2.35 wysokie, 2 okna połaciowe). Słońce przede wszystkim nagrzewa powietrze w tym pokoju. W ciągu dnia temperatura może wzrosnąć do 23.5 stopnia, a na wieczór spaść do 21. Co ma się nagrzać (zakumulować ciepło) na kilka dni, panele? Równie dobrze, mogę szybko przewentylować dom i obniżyć temperaturę w tym pokoju w ciągu godziny. Ps. Nie mam pompy. Jesli w pokoju spada Ci temp. o 2,5 juz wieczorem to musi byc to dom ogromnie dziurawy... Moze troche na wyrost napisalem, slonce na godzine czy 2 przez kilka dni z rzedu przyblokuje skutecnie NCO. Myslalem, ze slonce przede wszystkim nagrzewa przedmioty, na ktore swieci, ja mam sciany z silki, nie stygna za szybko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.11.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Najpierw wybuduj ten dom 2,3 litrowy,pochwal się kosztami budowy,a następnie rachunkami,za cwu także chociaż tobie starczy wiaderko 15l/dobę na osobę. Już jeden miał miał wybudować dom 1,8 litrowy w odpowiednich kosztach,skończyło się na 4 litrach i nawet wstydzi się pochwalić fakturą. Ja bym pompą za 3tys.zł nie pogardził w przyszłości,która zamiast 1tys.zł da 0,3tys.zł. Koszty juz w moim poscie odnosnie CO widziales, CWU to bojler za 900 PLN. To, ze oszczednie korzystam z wody nawet grzejac ja gazem nie znaczy, ze jestem gorszy od Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 04.11.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 No bo jak już masz te 23 komfortowej w danym pomieszczeniu, to po co tam dalej ładujesz wodę o wyższej temperaturze? no ale w czym ci to przeszkadza że płynie tam woda, jak tak bardzo nie chcesz to montujesz siłowniki z czujką per pętla i sprawa załatwiona, twój demon zostanie pogromiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 04.11.2013 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 (edytowane) Jesli w pokoju spada Ci temp. o 2,5 juz wieczorem to musi byc to dom ogromnie dziurawy... Moze troche na wyrost napisalem, slonce na godzine czy 2 przez kilka dni z rzedu przyblokuje skutecnie NCO. Myslalem, ze slonce przede wszystkim nagrzewa przedmioty, na ktore swieci, ja mam sciany z silki, nie stygna za szybko... Może i dziurawy. Silikat, 20 cm grafitu, 28 cm wełny 0,033. Skoro słońce operuje Ci po całym pomieszczeniu i jeszcze świeci po wszystkich ścianach to tylko pogratulować. Inaczej mam na parterze, słońce nagrzewa podłogę z gresu, więc w taką akumulację uwierzę. Ale w akumulację w powietrzu i panelach nie. Też mam kocioł gazowy i podłogówkę. Napisz jak sterujesz teraz ogrzewaniem w okresie przejściowym. Ja na razie ręcznie on/off i bo muszę obczaić jak to się wszystko zachowuje. Parter zupełnie zakręcony bo za ciepło. Poddasze, codziennie 3 godziny z zasilaniem 27 stopni. Temperatura na poddaszu 21.5. Edytowane 4 Listopada 2013 przez r19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 04.11.2013 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Jak na powrocie masz 23-24st, to pompujesz coś w okolicy 30-35 po całości. Straty kolego, straty, po całości. bezedury kolego bezedury wiesz co to bilans cieplny.. myślisz że ta energia sobie gdzieś ulatuje magiczną dziurą i masz ekstra straty względem grzania kablowego bilans to bilans.. albo dostarczasz energię cyklicznie jak w OP, albo raz na jakiś czas ale za to więcej jak w kablach (w okresach przejściowych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts