mar1173 04.11.2013 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 no ale w czym ci to przeszkadza że płynie tam woda, jak tak bardzo nie chcesz to montujesz siłowniki z czujką per pętla i sprawa załatwiona, twój demon zostanie pogromiony Planowałem tak zrobić, sterownik + siłowniki na pętle w pomieszczeniach słonecznych lecz po doświadzczeniach w słoneczne dni gdy ręcznie je zakręcałem efekt był taki że pomieszczenia i tak były przegrzane PC podawała wyższe temperatury na GZ a wieczorem w zakręconych pomieszczeniach zimna podłoga i niska temperatura. Jeśli ktoś nie ma obowiazku patrzenia na taryfy to jest to jakieś rozwiązanie, w innym przypadku nie. Za te 5 siłowników i sterownik musiałbym zapłacić ok. 700-800 zł czyli ok 50% rocznych kosztów na CO i CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 04.11.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 hej... no właśnie .. bilans to bilans... jak nie będzie ładować się wylewki cyklicznie to przy kolejnym załączeniu pobierze n x więcej energii bo trzeba będzie ją mocniej podgrzać. więc lepiej grzać ją równomiernie i stale, na tym polega to OP. lepiej to wyregulować krzywą grzewczą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.11.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Może i dziurawy. Silikat, 20 cm grafitu, 28 cm wełny 0,033. Skoro słońce operuje Ci po całym pomieszczeniu i jeszcze świeci po wszystkich ścianach to tylko pogratulować. Inaczej mam na parterze, słońce nagrzewa podłogę z gresu, więc w taką akumulację uwierzę. Ale w akumulację w powietrzu i panelach nie. Też mam kocioł gazowy i podłogówkę. Napisz jak sterujesz teraz ogrzewaniem w okresie przejściowym. Ja na razie ręcznie on/off i bo muszę obczaić jak to się wszystko zachowuje. Parter zupełnie zakręcony bo za ciepło. Poddasze, codziennie 3 godziny z zasilaniem 27 stopni. Temperatura na poddaszu 21.5. No nie potrzebnie obrazilem Twoj dom:) Na parterze mam tak ze slonce z salony swieci na pol kuchni i polowe przedpokoju a i na drugi stopien schodow na poddasze potrafi wejsc Panel czy deska 3-warstwowa tez sie nagrzewaja ale oczywiscie na krocej i trudniej to odczuc. Teraz poki co steruje recznie, wlaczamy na 1,2 godziny z rana zeby raczkujaca corka nie przymarzla do plytek w przedpokoju:) Masz jakis mieszacz ze podajesz 27 stopni rowno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 04.11.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 No nie potrzebnie obrazilem Twoj dom:) Na parterze mam tak ze slonce z salony swieci na pol kuchni i polowe przedpokoju a i na drugi stopien schodow na poddasze potrafi wejsc Panel czy deska 3-warstwowa tez sie nagrzewaja ale oczywiscie na krocej i trudniej to odczuc. Teraz poki co steruje recznie, wlaczamy na 1,2 godziny z rana zeby raczkujaca corka nie przymarzla do plytek w przedpokoju:) Masz jakis mieszacz ze podajesz 27 stopni rowno? Raz 27, raz 26, 28. Mam pogodówkę, krzywą ustawioną na 2. Myślę, że jak temperatura spadnie na stałe w okolice zera to w końcu będę mógł coś poustawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.11.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 No teraz jest zabawa z grzaniem bo poludniowe pomieszczenia radza sobie dzieki sloncu, polnocne sa znacznie chlodniejsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 04.11.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 (edytowane) No teraz jest zabawa z grzaniem bo poludniowe pomieszczenia radza sobie dzieki sloncu, polnocne sa znacznie chlodniejsze... Dlaczego reku sprzedajesz? Mam excellenta i nie mam powodów do narzekania. Zapomniałem dodać, że w 2 łazienkach rano na 1.5 godziny odpalam 300W grzałki w drabinkach. Inaczej jest mało komfortowo. Edytowane 4 Listopada 2013 przez r19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.11.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 (edytowane) Dlaczego reku sprzedajesz? Mam excellenta i nie mam powodów do narzekania. . Bo wierzy w bajki. Tylko czekać jak pojawi się ogłoszenie o sprzedaży bojlera i styro z elewacji Zamiast tego pojawi się WG,GMC i RSS Edytowane 4 Listopada 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.11.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Dlaczego reku sprzedajesz? Mam excellenta i nie mam powodów do narzekania. Zapomniałem dodać, że w 2 łazienkach rano na 1.5 godziny odpalam 300W grzałki w drabinkach. Inaczej jest mało komfortowo. Przechodze na wentylacje wywiewna, do samego reku nie mam zadncy zastrzezen. My w lazience tylko na wieczor jak mloda ma sie kapac odpalamy prysznic na pare minut albo ktos kapie sie przed nia:) Lazienka jest w domu najmniej komfortowym pomieszczeniem. Sciany i podlogi w plytkach, jak sie tego nie grzeje to ciezko czasem uwierzyc wskazaniom termometru... W ogole w nastepnym domu bede minimalizowal ilosc plytek, moze nawet pojde lepszejsze panele do lazienki, bo jaki sens ladowac kilkaset kg plytek wyzsza temp na pare minut korzystania z lazienki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 W ogole w nastepnym domu bede minimalizowal ilosc plytek, moze nawet pojde lepszejsze panele do lazienki, bo jaki sens ladowac kilkaset kg plytek wyzsza temp na pare minut korzystania z lazienki? Z tego co czytam, to przy nastepnym domu sie mocno napniesz i nawet jak Ci wyjdzie ten 2-3 litrowy za niemala kase i tak jak piszesz za CO bedzie w granicach 1k zl, to jak zsumujesz sobie CO+CWU, to okaze sie, ze koszty mamy podobne. Co najsmieszniejsze u mnie nie ma - jak to ladnie ujales - "walki" o kazda kWh. Gdzie tu sens finansowy tej "walki"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.11.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Z tego co czytam, to przy nastepnym domu sie mocno napniesz i nawet jak Ci wyjdzie ten 2-3 litrowy za niemala kase i tak jak piszesz za CO bedzie w granicach 1k zl, to jak zsumujesz sobie CO+CWU, to okaze sie, ze koszty mamy podobne. Co najsmieszniejsze u mnie nie ma - jak to ladnie ujales - "walki" o kazda kWh. Gdzie tu sens finansowy tej "walki"? Litrowosc bedzie wynikac z duzej szczelnosci i ponad przecietnych zyskow bytowych. Na papierze beda 4 litry. Koszt budowy za m2 nie przekroczy 1500 PLN takze dom wyjdzie ponizej 140 tys, bedzie dziennik to sobie poczytasz, nie kazdy musi miec 200 m2... U Ciebie koszt prad bytowego jest ponad 2 razy wiekszy od kosztow CO/CWU wiec moze lepiej powalcz zanim KWh zdrozeje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.11.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Przechodze na wentylacje wywiewna, do samego reku nie mam zadncy zastrzezen. My w lazience tylko na wieczor jak mloda ma sie kapac odpalamy prysznic na pare minut albo ktos kapie sie przed nia:) Lazienka jest w domu najmniej komfortowym pomieszczeniem. Sciany i podlogi w plytkach, jak sie tego nie grzeje to ciezko czasem uwierzyc wskazaniom termometru... W ogole w nastepnym domu bede minimalizowal ilosc plytek, moze nawet pojde lepszejsze panele do lazienki, bo jaki sens ladowac kilkaset kg plytek wyzsza temp na pare minut korzystania z lazienki? Po takim poscie już wiem czemu jesteś podatny na pranie mózgu Tylko nie zniknij z forum po pierwszym rachunku za ogrzewanie Wentylacja wywiewna bez odzysku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 U Ciebie koszt prad bytowego jest ponad 2 razy wiekszy od kosztow CO/CWU wiec moze lepiej powalcz zanim KWh zdrozeje... Ale jak powalczyc? Mam zabronic zonie prac? Niech suszy szmaty na sznurkach zamiast w suszarce? Czy mniej uzywac komputera? Albo nie gotowac na indukcji i nie uzywac piekarnika (zrec "sieczke" na miescie)? Napisz prosze na jakim froncie ma byc ta moja walka z oszczednosciami na bytowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 04.11.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Od piątku, godz 18.00 do niedzieli 18.00 zużyłem 60 kWh na cele bytowe i cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojojoj 04.11.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Ale jak powalczyc? Mam zabronic zonie prac? Niech suszy szmaty na sznurkach zamiast w suszarce? Czy mniej uzywac komputera? Albo nie gotowac na indukcji i nie uzywac piekarnika (zrec "sieczke" na miescie)? Napisz prosze na jakim froncie ma byc ta moja walka z oszczednosciami na bytowym. a ja chętnie zaproponuję zdecydowanie mniej używaj komputera .... wielu to na dobre wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 04.11.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 zdecydowanie mniej używaj komputera .... wielu to na dobre wyjdzie a komu? towarzystwu wzajemnej adoracji? no tak, będziecie mogli nawzajem głaskać się po główkach (bez podtekstów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.11.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 (edytowane) W ogole w nastepnym domu bede minimalizowal ilosc plytek, moze nawet pojde lepszejsze panele do lazienki, bo jaki sens ladowac kilkaset kg plytek wyzsza temp na pare minut korzystania z lazienki? Zaczynam sie zastanawiać, czy dom buduje się dla komfortu, satysfakcji płynacej m. in. z otaczajacych nas wnetrz i materiałów, czy dla satysfakcjii przyoszczędzenia kolejnych paru kWh... Rezygnacja z jakiegos materiału tylko dlatego, ze ma wyższe ciepło własciwe i trzeba wiecej energi mu podać, aby poczuć komfort to już lekka dewiacja... Edytowane 4 Listopada 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 04.11.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Rezygnacja z jakiegos materiału tylko dlatego, ze ma wyższe ciepło własciwe i trzeba wiecej energi mu podać, aby poczuć komfort to już lekka dewiacja... ten wątek już z samej nazwy sugeruje "nowoczesne" podejście do budowy domu jednorodzinnego jakbyś grzał prądem z COPem 1 to być może też patrzyłbyś na takie detale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 04.11.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Patrząc na dzienniki osób grzejących prądem ilość kWh jest ich obsesją. Jedynie widać u jaśka71 zdroworozsądkowe podejście. Zużywa tyle ile potrzebuje i ma w doopie tych którzy z satysfakcją stwierdzają iż mają mniejsze zużycie od jego zużycia.Chyba ogrzewający gazem nie są tak podjarani tym ile zużywają, chociaż koszt kWh podobny przy obu nośnikach( biorąc pod uwagę II taryfę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojojoj 04.11.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 a komu? towarzystwu wzajemnej adoracji? no tak, będziecie mogli nawzajem głaskać się po główkach (bez podtekstów) a czemu tak agresywnie i czemu tak personalnie? miałam na myśli czytelników tego wątku, wszystkich bez wyjątków , tych bardziej rozemocjonowanych , tych mniej, jak również tych czytających w ciszy ... ot i cała tajemnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.11.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Zaczynam sie zastanawiać, czy dom buduje się dla komfortu, satysfakcji płynacej m. in. z otaczajacych nas wnetrz i materiałów, czy dla satysfakcjii przyoszczędzenia kolejnych paru kWh... Rezygnacja z jakiegos materiału tylko dlatego, ze ma wyższe ciepło własciwe i trzeba wiecej energi mu podać, aby poczuć komfort to już lekka dewiacja... Chodzi tylko i wylacznie o komfort uzytkowania!!! Walimy tych plytek po lazienkach jakby to jakis basen pelny wody mial byc.... Potem jest wieczne dogrzewanie bo te lazienki sa wiecej niz nieprzyjemne jesli nie grzane. Wszystko widzicie przez pryzmat oszczednosci, mi chodzi w tym konretnym przypadku o komfort uzytkownia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts