Jacekss 04.11.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Patrząc na dzienniki osób grzejących prądem ilość kWh jest ich obsesją. Jedynie widać u jaśka71 zdroworozsądkowe podejście. Zużywa tyle ile potrzebuje i ma w doopie tych którzy z satysfakcją stwierdzają iż mają mniejsze zużycie od jego zużycia. Chyba ogrzewający gazem nie są tak podjarani tym ile zużywają, chociaż koszt kWh podobny przy obu nośnikach( biorąc pod uwagę II taryfę) byś się zdziwił podejściem niektórych gazowników do tego ile zużywają, ich skrupulatnością, nerwowością przy odczycie liczników to zależy tylko od podejścia do sprawy danego człowieka i tyle, niezależnie od tego czym i co pali / zużywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 04.11.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 a ja chętnie zaproponuję zdecydowanie mniej używaj komputera .... wielu to na dobre wyjdzie powiem dosadniej: niech już stąd idzie tam, skad przyszedł ...a gdzie go tez nie lubią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 04.11.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Chyba ogrzewający gazem nie są tak podjarani tym ile zużywają, chociaż koszt kWh podobny przy obu nośnikach( biorąc pod uwagę II taryfę) Mnie to jakoś specjalnie nie wzrusza. Koszt 1 m3 gazu jest różny w zależności od zużycia ze względu na opłaty stałe. Może być 2,2 lub 2,80 za m3. Dlatego grzeję cwu grzałką i nie płaczę jak odpalam grzałki w drabinkach, żeby dogrzać łazienki. Przez weekend zmywarka pracowała 6 razy (pozdrawiam Maluxa , 5 razy pralka, 4 suszarka, kilka razy piekarnik. Mieszkam to zużywam, nie zgrzytam zębami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.11.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Patrząc na dzienniki osób grzejących prądem ilość kWh jest ich obsesją. Jedynie widać u jaśka71 zdroworozsądkowe podejście. Zużywa tyle ile potrzebuje i ma w doopie tych którzy z satysfakcją stwierdzają iż mają mniejsze zużycie od jego zużycia. Chyba ogrzewający gazem nie są tak podjarani tym ile zużywają, chociaż koszt kWh podobny przy obu nośnikach( biorąc pod uwagę II taryfę) To jest watek ( i nie tylko ten) wlasnie dla takich osob walczacych o KWh. Dzieki tym walkom inni maja czesto gotowe dane do przemyslen, ba mozna sobie tych rozwiazan dotykac, ogladac, testowac... Kablarz ma droga KWh to i musi zuzytej ilosci pilnowac (przewidziec i zminimalizowac straty), inni majacy tansza KWh tych strat tak nie odczuja, do czasu kiedy za jakies 5-7 lat wiekszy dom bedzie i tak problemem a ten mniejszy, cieply z kablami wstawi tania PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 miałam na myśli czytelników tego wątku, wszystkich bez wyjątków , tych bardziej rozemocjonowanych , tych mniej, jak również tych czytających w ciszy ... ot i cała tajemnica A kto cie upowaznil do wypowiadania sie w imieniu "calej milczacej wiekszosci"? Malo mnie interesuje, czy Ci odpowiada moja pisanina czy nie. Zawsze mozesz na kompie przyoszczedzic jesli masz jakies anse. Wolny wybor. PS. Slawko nie byl ani "personalny" ani tym bardziej 'agresywny". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 (edytowane) To jest watek ( i nie tylko ten) wlasnie dla takich osob walczacych o KWh. Dzieki tym walkom inni maja czesto gotowe dane do przemyslen, ba mozna sobie tych rozwiazan dotykac, ogladac, testowac... Wyskoczylem sobie ze stoperam do licznika przy plocie. W domu zostawione wszystko tak, jak na "weekendowy wyjazd". Minimum. Lodowke po fazie pracy. Wynik: 168W. To daje 1472 kWh/rok w standby (30% mojego zuzycia bytowego). Jak dla mnie bardzo "pouczajaca sprawa". Edytowane 4 Listopada 2013 przez Pyxis Literowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 powiem dosadniej: niech już stąd idzie tam, skad przyszedł Oj, nie pasuje Ci tutaj kalmczucho, nie pasuje.....Wiem o tym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.11.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Wyskoczylem sobie ze stoperam do licznika przy plocie. W domu zostawione wszystko tak, jak na "weekendowy wyjazd". Minimum. Lodowke po fazie pracy. Wynik: 168W. To daje 1472 kWh/rok w standby (30% mojego zuzycia bytowego). Jak dla mnie bardzo "pouczajaca sprawa". 4 KWh/dobe w standby..., jesli z 80 % jest oddawane do domu w postaci ciepla odpadowego, to masz odpowiedz dlaczego warto spojzec na rachunki za CO/CWU i za prad bytowy zeby obiektywnie ocenic paliwozernosc domu. Kazdy ma inne zyski bytowe ale te z urzadzen elektrycznych przynajmniej widac na fakturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 04.11.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 4 KWh/dobe w standby..., jesli z 80 % jest oddawane do domu w postaci ciepla odpadowego, to masz odpowiedz dlaczego warto spojzec na rachunki za CO/CWU i za prad bytowy zeby obiektywnie ocenic paliwozernosc domu. Kazdy ma inne zyski bytowe ale te z urzadzen elektrycznych przynajmniej widac na fakturze. no o tym 2 lata już pisze i jak krew w piach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 04.11.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Oj, nie pasuje Ci tutaj kalmczucho, nie pasuje.....Wiem o tym! "Pyxis i Kablarz" rymy: Ignacy Krasicki Nie nowina, że Pyxis kablarza przegadał; Kontent więc, iż kablarz nic nie odpowiadał, Tym bardziej jeszcze krzyczeć przeraźliwie począł; Na koniec, zmordowany, gdy sobie odpoczął, Rzekł kablarz, żeby nie był w odpowiedzi dłużny: "Wiesz, dlaczego dzwon głośny? Bo wewnątrz jest próżny." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.11.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Wyskoczylem sobie ze stoperam do licznika przy plocie. W domu zostawione wszystko tak, jak na "weekendowy wyjazd". Minimum. Lodowke po fazie pracy. Wynik: 168W. To daje 1472 kWh/rok w standby (30% mojego zuzycia bytowego). Jak dla mnie bardzo "pouczajaca sprawa". z drugiej strrony jedziesz na zyskach zyzolek no w sumie masz rację cop 1 tak poważnie to uważam że masz dużo racji że mam troche za duży zasobnik na naszą 3 zmywarkę mam do sprzedania-tak przy okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.11.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 (edytowane) Chodzi tylko i wylacznie o komfort uzytkowania!!! Walimy tych plytek po lazienkach jakby to jakis basen pelny wody mial byc.... Potem jest wieczne dogrzewanie bo te lazienki sa wiecej niz nieprzyjemne jesli nie grzane. . no, ale jaki to problem dogrzac tą łazienke kablami, czy matą zatopiona w kleju ? PYK, PYK i mamy przyjemnie cieple kafle. Edytowane 4 Listopada 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 4 KWh/dobe w standby..., jesli z 80 % jest oddawane do domu w postaci ciepla odpadowego, to masz odpowiedz dlaczego warto spojzec na rachunki za CO/CWU i za prad bytowy zeby obiektywnie ocenic paliwozernosc domu. Kazdy ma inne zyski bytowe ale te z urzadzen elektrycznych przynajmniej widac na fakturze. Ale to w sezonie grzwczym to jest u mnie kropelka kolego. Ja nie mam domu 2-litrowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 "Pyxis i Kablarz" rymy: Ignacy Krasicki Z dedykacja dla Ciebie: Kłamca musi mieć dobrą pamięć. Kwintylian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.11.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 to było złośliweno ale pamiętamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 04.11.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 (edytowane) no jak nie pamiętał ze wcześniej miał dom 140m, potem 160 a na koniec osiągnął 180m2, to nie jest to żaden kłamca, tylko nieudolny naśladowca licze tak, jak wy, pompiarze 140m2 PU 160m2 grzanych podłóg (bo posiadam skosy) 180m2 wszystkich podłóg (w tym 20m2 nieogrz. garaż) ale dla Ciebie to za dużo na raz za mało ramu masz Edytowane 4 Listopada 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 04.11.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 140m2 PU 160m2 grzanych podłóg (bo posiadam skosy) 180m2 wszystkich podłóg (w tym 20m2 nieogrz. garaż) Fakturzystko, a może, skoro wliczasz prąd do kosiarki do kosztów C.O., lepiej od razu podać powierzchnię działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 04.11.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Fakturzystko, a może, skoro wliczasz prąd do kosiarki do kosztów C.O., lepiej od razu podać powierzchnię działki? spalinową mam, baranku pisałam pół roku temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 04.11.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Nie macie widze o czym gadac u mnie przez weekend ponad 100kwh Co wy na to? dużo koszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 04.11.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 1. Pokoj-biuro zony nastawa 21,5 w godzinach 13-16 i 5-7, miedzy 13-16 z regoly sie nie zalacza bo zona pracuje (komp stacjonarny i duzy monitor), nawet jesli nie pracuje to pomieszczenie od pd wiec zyski od slonca,2. Pokoj syna, bliźniaczy do biura, temp zadana 21,5 w godz 5-7 13-16 22-24 jesli dzien sloneczny to 13-16 sie nie zalaczy bo jest od pd3. Sypialnia, od wschodu, temp zadana21,5 5-7 13-16, zalacza sie w obu cyklach bo nie ma zyskow od slonca i bytowych w ciagu dnia, tylko w okresach przejsciowych sa odstepstwa od reguly tzn miedzy 13-16 nie zawsze sie zalaczy4. Lazienka przy sypialni, zadana temo posadzki 4,8 w stali do 10, zadana temp 5-7 13-16 22-24, zawsze sie zalacza, praktycznie od kiedy tylko wlaczylem sterowniki tzn we wrzesniu.5 wiatrolap, jeszcze nie zalaczony w tym roku, w zeszlym juz chodzil ale teraz mam psa przez co jest tam wykladzina i nie ma jeszcze potrzeby tam grzac dla utrzymania cieplej posadzki, co innego bylo jak byly gole kafle6. Kuchnia, salon, to praktycznie jedno wielkie pomieszczenie z dwoma kablami i sterownikami, na obu temp zadana 21,5 i nastawy 5-7 13-16, tyle ze kuchnia zalacza sie znacznie czesciej szczegolnie 5-7, bo potem sa zyski bytowe wiec do dnia dzisiejszego miedzy 13-16 oba te obwody praktycznie nie chodza, salon zalacza sie jeszcze rzadziej bo ze wzgledu na to ze ma panele (kuchnia plytki) min temp posadzki ma wieksza nastawe niz w kuchni. No i nawet jak na dworzu jest mroz ale slonce to zadne z pomieszczen 1,2,6 sie nie zalaczy miedzy 13-16 i nie spowoduje to chlodu wieczorem a TYM BARDZIEJ ze podloga bedzie zimma (to to jest wogole jakies nieporozumienie ze jak sie ogrzewanie nie zalaczy nawet 24h to odczujesz to pod stopami, bynajmniej w moim domu to nierealne)7. Jest jeszcze pomieszczenie gospodarcze w ktorym nigdy jeszcze podlogowka, ktore jeszcze nigdy jie zostalo wlaczone, jest ono od polnocy, sasiaduje z nieogrzewanym garazem i sila rzeczy zimniejszym niz pokoje wiatrolapem a mimo tego jest w nim nadal temp 21,8-22. Bo tam jest bojler ktorego straty robia swojeTak wyglada moje ogrzewanie jak to mowia niektorzy "centralne", a ja nazywam niecentralnym bo konia z rzedem temu kto tak zrobi na jednym sterowniku.Nastawy takie zostaly zrobione juz prawie dwa lata temu, jedyne co robie to ski w dol po sezonie grzewczym i do gory we wrzesniu. Jedyne co wtedy musze zrobic to ustawic na nich zegar bo programy pamieta.Nie mowie ze nie mozna miec komfortu przy OP i jednym sterowniku, bo moi rodzice nie maja zadnego sterownika i tez zyja, ale ich dom jest kilku wiadrowy i tam sie porostu grzeje 24h/dobe, ale im mniejsze zapotrzebowanie tym ogrzewanie musi byc lokalne/miejscowe a nie centralne, jakos nikoto to nie dziwi na zachod od odry i polnoc od baltyku... Nie dziwi tam tez nikoto ze im dom bardziej zaizolowany to system grzewczy mniejszy i prostrzy, tylko u nas wszystko musi byc na jedna modłe. Konia z rzedem temu kto przechodzac z salonuprzez korytarz do pokoi powie mi gdzie konczy sie ogrzewanie i gdzie zaczyna. Hopka ma blisko do mnie, zapraszam oceni zobaczy, nie bedzie pierwszym ani nie drugim forumowiczem ktory odwiedzi moj dom, bo to nie muzeum i nie zadna tajemnica co w nimmam i jak to dziala.Do uslyszenia za kolejne xxx stron bo tyle przez dwa dni sie "na pompuje". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts