r19 04.11.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 4 KWh/dobe w standby..., jesli z 80 % jest oddawane do domu w postaci ciepla odpadowego, to masz odpowiedz dlaczego warto spojzec na rachunki za CO/CWU i za prad bytowy zeby obiektywnie ocenic paliwozernosc domu. Kazdy ma inne zyski bytowe ale te z urzadzen elektrycznych przynajmniej widac na fakturze. Skąd te 80%? Jak to liczysz? Jak pytam ile moja plazma 400W oddaje energii cieplnej, to nikt nie chce powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 04.11.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Hopka ma blisko do mnie, zapraszam oceni zobaczy, nie bedzie pierwszym ani nie drugim forumowiczem ktory odwiedzi moj dom, bo to nie muzeum i nie zadna tajemnica co w nimmam i jak to dziala. Do uslyszenia za kolejne xxx stron bo tyle przez dwa dni sie "na pompuje". to jest wlasnie NCO, papraki pompiane jesli Hopka to ja, to nie jadę, bo.... mam to u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 spalinową mam, baranku pisałam pół roku temu To faktury za paliwo na stol. Szybciorem!........ cisza!....... teraz ja mowie!...... SZYBCIOREM fakturki za etyline!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.11.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Skąd te 80%? Jak to liczysz? Jak pytam ile moja plazma 400W oddaje energii cieplnej, to nikt nie chce powiedzieć. Przytul sie do niej, jak bedzie za goraca to znaczy ze daje wiecej niz 200 W ciepla A na powaznie nie wiem jaka jest sprawnosc TV, ale na pewno nie intensywnosc kolorow to powoduje... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 04.11.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Przytul sie do niej, jak bedzie za goraca to znaczy ze daje wiecej niz 200 W ciepla A na powaznie nie wiem jaka jest sprawnosc TV, ale na pewno nie intensywnosc kolorow to powoduje... Pozdrawiam Im więcej białego (jasnego) tym więcej W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 A na powaznie nie wiem jaka jest sprawnosc TV, ale na pewno nie intensywnosc kolorow to powoduje... A jaka moze byc ta sprawnosc? Przeciez to fal grawitacyjnych nie generuje, neutrin tez nie. Jak sadzisz ile procent z tych rzeczonych 400W ktore bierze TV zostanie w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 04.11.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Im więcej białego (jasnego) tym więcej W. czyli przy turnieju 4 skocznie nagrzewa najbardziej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 04.11.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 To faktury za paliwo na stol. Szybciorem!........ cisza!....... teraz ja mowie!...... SZYBCIOREM fakturki za etyline!!! luzuj poślad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.11.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 lobo no to pojechałeś.czyli można .tylko nie pisz proszę że na wodnej się nie da bo się da.i wcale to nie musi być dom wiaderny.można inaczej zagęścić rurki,a następnie ustawić zadaną temperaturę i niech pogodówka z krzywą robi za wasze czujniki.ja olałem dobieranie rozstawu.naprawdę przy temperaturach zasilania w okolicach23-25 stop trudno przegrzać chałupę.ja w pierwszej zimie to nawet rotametrami nie grzebałem - bo i po co.fakt że budowa domu mi w tym pomaga.no u mnie nieswtety nco o kant rozbić salon z kuchnią i korytarzem stanowi 50% domu[projekt z140]80% okien to zachód i południe.w naszej sypialni jeśli nie będzie -10 to i tak pętle są zakręcone -no żeby tam chociąż chciało teraz spaść do 21 byłoby fajnie. LOBO JA NAWET 1 CZUJNIKA NIE MAM W DOMU A POMPA UTRZYMUJE MI TEMP Z DOKŁADNOŚCIĄ 0,25 A DOMU I WIADERNEGO NIE MAMz tym zachodem i północą to trochę koślawy argument-ja już kiedyś się pytałem tutaj czy wiecie dlaczego w krajach gdzie grzanie było na czystym prądzie panstwa to stopniowo zakazują?zachód niby taki nowoczesny a zdarzyło mi się do nich w tym roku zawozić zwykłe piece węglowe[do domów z gazem -niemcy] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 04.11.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 czyli przy turnieju 4 skocznie nagrzewa najbardziej... Dokładnie tak. Gdybym chciał oszczędzać to bym oglądał tylko Władcę Pierścieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.11.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Jak sadzisz ile procent z tych rzeczonych 400W ktore bierze TV zostanie w domu? Wszystko zostanie w domu, w postaci światła i ciepła - nie będzie błędem przyjęcie sprawności żarówki tj 3% światło 97% ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.11.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Jakby ktos chcial zweryfikowac czy faktura nie odbiega od tego co dom ma w papierach to mozna sprawdzic tutaj: http://ziemianarozdrozu.pl/apps/HeatMaster/Heatmaster.html#HeatMaster Mi sie zgadza co do 100 zl:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Wszystko zostanie w domu, w postaci światła i ciepła - nie będzie błędem przyjęcie sprawności żarówki tj 3% światło 97% ciepło. Swiatlo to tez energia i tez zostanie w domu. No chyba, ze ktos ma naprawde duze okna. Nie pomyliles sie - wszystko zaostanie w domu. BTW: Widziales moj pomiar domu w trybie standby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 04.11.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Jakby ktos chcial zweryfikowac czy faktura nie odbiega od tego co dom ma w papierach to mozna sprawdzic tutaj: http://ziemianarozdrozu.pl/apps/HeatMaster/Heatmaster.html#HeatMaster Mi sie zgadza co do 100 zl:) mi zawyża 2 x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.11.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Widziales moj pomiar domu w trybie standby? Ten etap mam już za sobą, walczyłem z tym kilka lat temu, pisałem o tym na FM jak kupiłem watomierz i obniżałem zużycie en el w swoim domu. Efekty podałem w zużyciu do wglądu. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=6162525&viewfull=1#post6162525 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Jakby ktos chcial zweryfikowac czy faktura nie odbiega od tego co dom ma w papierach to mozna sprawdzic tutaj: http://ziemianarozdrozu.pl/apps/HeatMaster/Heatmaster.html#HeatMaster Mi sie zgadza co do 100 zl:) Wlaczyles "ptaszka" przy grzaniu cieplej wody? U mnie pokazal raczej bzdury. Roznica jakies 80%. Latwiej bym chyba zgadl niz tam "policzyl". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 04.11.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 no ale w czym ci to przeszkadza że płynie tam woda, jak tak bardzo nie chcesz to montujesz siłowniki z czujką per pętla i sprawa załatwiona, twój demon zostanie pogromiony Ja akurat mam siłowniki na pętlach i sterowanie pokojowe. Dlatego woda płynie tam gdzie trzeba;) Strzał w pudło:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Ten etap mam już za sobą, walczyłem z tym kilka lat temu, pisałem o tym na FM jak kupiłem watomierz i obniżałem zużycie en el w swoim domu. Efekty podałem w zużyciu do wglądu. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=6162525&viewfull=1#post6162525 Z jakim wynikiem? (Wybacz, zle z tej tabelki tylko Ty sie mozesz rozeznac chyba i jakos wnioskowac) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2013 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Ja akurat mam siłowniki na pętlach i sterowanie pokojowe. Dlatego woda płynie tam gdzie trzeba;) Strzał w pudło:P Aaaa, to dlatego takim zagorzalym "fanem" tego rozwiazania jestes. Kto bogatemu zabroni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.11.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 (edytowane) Z jakim wynikiem? (Wybacz, zle z tej tabelki tylko Ty sie mozesz rozeznac chyba i jakos wnioskowac) Nie myślałem, że będziesz miał problem z analizą faktur, w takim razie zobacz tu 3-cia kolumna http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=6192599&viewfull=1#post6192599 Edytowane 4 Listopada 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts