Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

4 KWh/dobe w standby..., jesli z 80 % jest oddawane do domu w postaci ciepla odpadowego, to masz odpowiedz dlaczego warto spojzec na rachunki za CO/CWU i za prad bytowy zeby obiektywnie ocenic paliwozernosc domu.

Kazdy ma inne zyski bytowe ale te z urzadzen elektrycznych przynajmniej widac na fakturze.

Skąd te 80%?

Jak to liczysz?

Jak pytam ile moja plazma 400W oddaje energii cieplnej, to nikt nie chce powiedzieć.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hopka ma blisko do mnie, zapraszam oceni zobaczy, nie bedzie pierwszym ani nie drugim forumowiczem ktory odwiedzi moj dom, bo to nie muzeum i nie zadna tajemnica co w nimmam i jak to dziala.

Do uslyszenia za kolejne xxx stron bo tyle przez dwa dni sie "na pompuje".

to jest wlasnie NCO, papraki pompiane :)

jesli Hopka to ja, to nie jadę, bo.... mam to u siebie :)

Skąd te 80%?

Jak to liczysz?

Jak pytam ile moja plazma 400W oddaje energii cieplnej, to nikt nie chce powiedzieć.

Przytul sie do niej, jak bedzie za goraca to znaczy ze daje wiecej niz 200 W ciepla :p

A na powaznie nie wiem jaka jest sprawnosc TV, ale na pewno nie intensywnosc kolorow to powoduje...

Pozdrawiam

lobo no to pojechałeś.

czyli można .

tylko nie pisz proszę że na wodnej się nie da bo się da.

i wcale to nie musi być dom wiaderny.

można inaczej zagęścić rurki,

a następnie ustawić zadaną temperaturę i niech pogodówka z krzywą robi za wasze czujniki.

ja olałem dobieranie rozstawu.

naprawdę przy temperaturach zasilania w okolicach23-25 stop trudno przegrzać chałupę.

ja w pierwszej zimie to nawet rotametrami nie grzebałem - bo i po co.

fakt że budowa domu mi w tym pomaga.

no u mnie nieswtety nco o kant rozbić salon z kuchnią i korytarzem stanowi 50% domu[projekt z140]

80% okien to zachód i południe.

w naszej sypialni jeśli nie będzie -10 to i tak pętle są zakręcone -no żeby tam chociąż chciało teraz spaść do 21 byłoby fajnie.

LOBO JA NAWET 1 CZUJNIKA NIE MAM W DOMU A POMPA UTRZYMUJE MI TEMP Z DOKŁADNOŚCIĄ 0,25 A DOMU I WIADERNEGO NIE MAM

z tym zachodem i północą to trochę koślawy argument-ja już kiedyś się pytałem tutaj czy wiecie dlaczego w krajach gdzie grzanie było na czystym prądzie panstwa to stopniowo zakazują?

zachód niby taki nowoczesny a zdarzyło mi się do nich w tym roku zawozić zwykłe piece węglowe[do domów z gazem -niemcy]

Wszystko zostanie w domu, w postaci światła i ciepła - nie będzie błędem przyjęcie sprawności żarówki tj 3% światło 97% ciepło.

Swiatlo to tez energia i tez zostanie w domu. No chyba, ze ktos ma naprawde duze okna. ;)

Nie pomyliles sie - wszystko zaostanie w domu.

BTW: Widziales moj pomiar domu w trybie standby?

Widziales moj pomiar domu w trybie standby?

Ten etap mam już za sobą, walczyłem z tym kilka lat temu, pisałem o tym na FM jak kupiłem watomierz i obniżałem zużycie en el w swoim domu. Efekty podałem w zużyciu do wglądu.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=6162525&viewfull=1#post6162525

Jakby ktos chcial zweryfikowac czy faktura nie odbiega od tego co dom ma w papierach to mozna sprawdzic tutaj:

http://ziemianarozdrozu.pl/apps/HeatMaster/Heatmaster.html#HeatMaster

Mi sie zgadza co do 100 zl:)

Wlaczyles "ptaszka" przy grzaniu cieplej wody?

U mnie pokazal raczej bzdury. Roznica jakies 80%. Latwiej bym chyba zgadl niz tam "policzyl".

Ten etap mam już za sobą, walczyłem z tym kilka lat temu, pisałem o tym na FM jak kupiłem watomierz i obniżałem zużycie en el w swoim domu. Efekty podałem w zużyciu do wglądu.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=6162525&viewfull=1#post6162525

Z jakim wynikiem? (Wybacz, zle z tej tabelki tylko Ty sie mozesz rozeznac chyba i jakos wnioskowac)

Z jakim wynikiem? (Wybacz, zle z tej tabelki tylko Ty sie mozesz rozeznac chyba i jakos wnioskowac)

Nie myślałem, że będziesz miał problem z analizą faktur, w takim razie zobacz tu 3-cia kolumna

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=6192599&viewfull=1#post6192599

Edytowane przez kbab