Pyxis 04.11.2013 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Nie myślałem, że będziesz miał problem z analizą faktur, w takim razie zobacz tu 3-cia kolumna http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=6192599&viewfull=1#post6192599 O tu jakos lepiej widac. Czyli w 2010 roku spora redukcja zuzycia. Z tego co piszesz, to po analizie takich poborow "standby"? Czy jakies inne rzeczy jeszcze? Napisz troszke wiecej, bo to akurat ciekawy temat (obiecuje ograniczyc polemike do minimum ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.11.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Napisz troszke wiecej, bo to akurat ciekawy temat (obiecuje ograniczyc polemike do minimum Jak wspomniałem już kiedyś o tym pisałem - daj coś z siebie - poszukaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Jak wspomniałem już kiedyś o tym pisałem - daj coś z siebie - poszukaj. Jakos mi sie nie usmiecha leciec 3k postow. Szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 04.11.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Zmobilizowaliscie mnie i sprawdzilem:Tuner sat w stand by 7W, podczas pracy 18-21W. W ciagu dnia i w nocy czesto nie byl nawet przestawiany w stand by.TV - stand by 2W, czarny ekran 110W, bialy 430W, minimini hd - max jaki wycisnalem 513W (!)Jutro sprawdze inne cuda techniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Zmobilizowaliscie mnie i sprawdzilem: Tuner sat w stand by 7W, podczas pracy 18-21W. W ciagu dnia i w nocy czesto nie byl nawet przestawiany w stand by. TV - stand by 2W, czarny ekran 110W, bialy 430W, minimini hd - max jaki wycisnalem 513W (!) Jutro sprawdze inne cuda techniki. Tez mam faze na pomiary. Jeden tuner nc+ 20W. Drugi z HDD w okolicach 25W. Roznica wyl/wl to ledwie 1W. TV 50" ledowy przy chwilowym ogladanu jakiegos reklamowego badziewia 68-70W. Sprzet audio (bez wydawania jakichkolwiek dzwiekow) 63W W skrzynce na strychu wymienilem dzisiaj UPSa na zasilacz buforowy. W "cudowny" sposob jej pobor mocy spadl w okolice 20W z okolic 40W z UPSem. Jeszcze mam kilka pomyslow i bedzie nastepny pomiar domu za kilka dni. Moze sie uda faktycznie zejsc o jakies 50W. Jak by nie bylo, to jeden miesiac pradu bytowego gratis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.11.2013 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Tez mam faze na pomiary. Jeden tuner nc+ 20W. Drugi z HDD w okolicach 25W. Roznica wyl/wl to ledwie 1W. TV 50" ledowy przy chwilowym ogladanu jakiegos reklamowego badziewia 68-70W. Sprzet audio (bez wydawania jakichkolwiek dzwiekow) 63W W skrzynce na strychu wymienilem dzisiaj UPSa na zasilacz buforowy. W "cudowny" sposob jej pobor mocy spadl w okolice 20W z okolic 40W z UPSem. Jeszcze mam kilka pomyslow i bedzie nastepny pomiar domu za kilka dni. Moze sie uda faktycznie zejsc o jakies 50W. Jak by nie bylo, to jeden miesiac pradu bytowego gratis. No widzisz Pyxis jakie sa mozliwosci oszczednosci poza CO/CWU Kablarz to ma to obcykane od pierwszego dnia zamieszkania Tylko teraz moze Ci podskoczyc nieco zuzycie na CO... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.11.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) Wypraszam sobie ja nie latam z watomierzem po domu jak poje.any jak juz pisalem ostatni week to ponad 100kwh u mnie i wiecie co? Mam to gdzies pewnie co nie ktorzy to juz by sie huśtali na jabłonce za domem jak by im tyle nakrecilo :stereo: I to jest zdrowe podejście do tematu Zobaczymy za kilka lat Mnie to też narazie spływa,mam G11,nie myje się we wiaderku i nie zakrecam wody podczas mydlenia się Edytowane 5 Listopada 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.11.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Tylko teraz moze Ci podskoczyc nieco zuzycie na CO... Nooo, poplyne na tym mocno jak podejrzewam. Zwlaszcza ta skrzynka na strychu mnie "zaboli". Eh..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.11.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Wypraszam sobie ja nie latam z watomierzem po domu jak poje.any jak juz pisalem ostatni week to ponad 100kwh u mnie i wiecie co? Mam to gdzies pewnie co nie ktorzy to juz by sie huśtali na jabłonce za domem jak by im tyle nakrecilo :stereo: Ja bym sie hustal, jak bym postawil sobie dom 110m2. Kazdy ma swoje spojrzenie na powody do 'hustania" sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.11.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 zawsze moge miec + 70 tylko narazie nie potrzeba Jak przyjdą dzieci,szkoła to i te 70 będzie bolało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 05.11.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Moje z użucie prądu od 15.10.2013 r. do 4.11.2013 r. to 750 KWH z czego 600 na c.o. W chałupie 21 stopni czasami jak więcej się gotuje lub zaprasza gości nawet 23. Tyle, że bardzo szybko wraca do poziomu 21 stopni. Czy na to ma wpływ nowy dom? Czy musi się na tyle wygrzać żeby utrzymawał temperaturę i tak dużo nie spalał prądu?Jak to u Was było w pierwszym i drugim sezonie grzewczym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 05.11.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Ja bym sie hustal, jak bym postawil sobie dom 110m2. Kazdy ma swoje spojrzenie na powody do 'hustania" sie. Co kto lubi i co komu potrzeba. Te 100kWh u piekara to chyba robią te setki światełek, ledów, taśm, podświetlonych sufitów, podłóg w kuchni, itd. Dla mnie to styl "wieś tańczy i śpiewa", ale tak jak piszę, co się komu podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 05.11.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Czy na to ma wpływ nowy dom? pierwszy sezon musisz przepłacić - takie życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.11.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Co kto lubi i co komu potrzeba. Jasne, tylko po co robic z siebie "wariata" pozujac na "krezusa" za pomoca weekendowego zuzycia pradu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.11.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Moje z użucie prądu od 15.10.2013 r. do 4.11.2013 r. to 750 KWH z czego 600 na c.o. W chałupie 21 stopni czasami jak więcej się gotuje lub zaprasza gości nawet 23. Tyle, że bardzo szybko wraca do poziomu 21 stopni. Czy na to ma wpływ nowy dom? Czy musi się na tyle wygrzać żeby utrzymawał temperaturę i tak dużo nie spalał prądu? Jak to u Was było w pierwszym i drugim sezonie grzewczym? Nie wiem na ile wygrzewales wylewke a tym samym dom ale budowlanemu_laikowi poszło na to chyba ponad 2000kWh,u mnie na wygrzewanie poszło 400kWh,reku od początku chodzi cały czas z wydajnością 100m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 05.11.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Jasne, tylko po co robic z siebie "wariata" pozujac na "krezusa" za pomoca weekendowego zuzycia pradu? No jak nie trudno zauważyć jedni oszczędzają na siłę (wcale się nie czepiam zmywarki maluxa , a inni mają podnietę, że zużywają najwięcej. A z biegania (niekoniecznie jak poje....y) z watomierzem po domu można wyciągnąć ciekawe wnioski. Sprawdziłem ile godzin przepracował mój telewizor od momentu zakupu. Przy założeniu, że pobierał średnio 380W na godzinę wychodzi, że drugie tyle co zapłaciłem za tv to zapłaciłem za energię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 05.11.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 juz nie przesadzaj ze tak duzo tych tasm itp a co do ledów to fakt nie mam ani jednej zwykłej żarówki.. a nie sorrki mam jedna 40w w napedzie bramy garazowej... wies tanczy i spiewa hmm no w miescie nie mieszkam Podłoga w kuchni zrobiła na mnie wrażenie Nie obrazisz się chyba jak tutaj wrzucę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 05.11.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Nie wiem na ile wygrzewales wylewke a tym samym dom ale budowlanemu_laikowi poszło na to chyba ponad 2000kWh,u mnie na wygrzewanie poszło 400kWh,reku od początku chodzi cały czas z wydajnością 100m3/h. Tak naprawdę to u siebie nie wygrzewałem posadzki. Wylałem ją w kwietniui od połowy września odpaliłem OP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 05.11.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Podłoga w kuchni zrobiła na mnie wrażenie Nie obrazisz się chyba jak tutaj wrzucę.... [ATTACH=CONFIG]222577[/ATTACH] ".. okaż Pan co nieco troski, podejdź Pan Panie do okna i uchyl choć zazdrostki !" Lao Che Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 05.11.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Gdybym wszystko zaświecił jednocześnie:Dom: 370,5WGaraż + pom. gosp.: 217WPrzed wejściem do domu: 48WTaras: 32WPodświetlenie numeru domu: 16,5W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts