Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie myślałem, że będziesz miał problem z analizą faktur, w takim razie zobacz tu 3-cia kolumna

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=6192599&viewfull=1#post6192599

O tu jakos lepiej widac. Czyli w 2010 roku spora redukcja zuzycia. Z tego co piszesz, to po analizie takich poborow "standby"? Czy jakies inne rzeczy jeszcze?

Napisz troszke wiecej, bo to akurat ciekawy temat (obiecuje ograniczyc polemike do minimum ;)).

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zmobilizowaliscie mnie i sprawdzilem:

Tuner sat w stand by 7W, podczas pracy 18-21W. W ciagu dnia i w nocy czesto nie byl nawet przestawiany w stand by.

TV - stand by 2W, czarny ekran 110W, bialy 430W, minimini hd - max jaki wycisnalem 513W (!)

Jutro sprawdze inne cuda techniki.

Tez mam faze na pomiary. Jeden tuner nc+ 20W. Drugi z HDD w okolicach 25W. Roznica wyl/wl to ledwie 1W.

TV 50" ledowy przy chwilowym ogladanu jakiegos reklamowego badziewia 68-70W. Sprzet audio (bez wydawania jakichkolwiek dzwiekow) 63W :)

W skrzynce na strychu wymienilem dzisiaj UPSa na zasilacz buforowy. W "cudowny" sposob jej pobor mocy spadl w okolice 20W z okolic 40W z UPSem. Jeszcze mam kilka pomyslow i bedzie nastepny pomiar domu za kilka dni. Moze sie uda faktycznie zejsc o jakies 50W. Jak by nie bylo, to jeden miesiac pradu bytowego gratis. ;)

Tez mam faze na pomiary. Jeden tuner nc+ 20W. Drugi z HDD w okolicach 25W. Roznica wyl/wl to ledwie 1W.

TV 50" ledowy przy chwilowym ogladanu jakiegos reklamowego badziewia 68-70W. Sprzet audio (bez wydawania jakichkolwiek dzwiekow) 63W :)

W skrzynce na strychu wymienilem dzisiaj UPSa na zasilacz buforowy. W "cudowny" sposob jej pobor mocy spadl w okolice 20W z okolic 40W z UPSem. Jeszcze mam kilka pomyslow i bedzie nastepny pomiar domu za kilka dni. Moze sie uda faktycznie zejsc o jakies 50W. Jak by nie bylo, to jeden miesiac pradu bytowego gratis. ;)

No widzisz Pyxis jakie sa mozliwosci oszczednosci poza CO/CWU :)

Kablarz to ma to obcykane od pierwszego dnia zamieszkania :p

Tylko teraz moze Ci podskoczyc nieco zuzycie na CO...

Gość Arturo72
Wypraszam sobie :p ja nie latam z watomierzem po domu jak poje.any :D jak juz pisalem ostatni week to ponad 100kwh u mnie i wiecie co? Mam to gdzies ;) pewnie co nie ktorzy to juz by sie huśtali na jabłonce za domem jak by im tyle nakrecilo :D:stereo:

I to jest zdrowe podejście do tematu :)

Zobaczymy za kilka lat ;)

Mnie to też narazie spływa,mam G11,nie myje się we wiaderku i nie zakrecam wody podczas mydlenia się ;)

Edytowane przez Arturo72

Wypraszam sobie :p ja nie latam z watomierzem po domu jak poje.any :D jak juz pisalem ostatni week to ponad 100kwh u mnie i wiecie co? Mam to gdzies ;) pewnie co nie ktorzy to juz by sie huśtali na jabłonce za domem jak by im tyle nakrecilo :D:stereo:

Ja bym sie hustal, jak bym postawil sobie dom 110m2.

Kazdy ma swoje spojrzenie na powody do 'hustania" sie. :D

Moje z użucie prądu od 15.10.2013 r. do 4.11.2013 r. to 750 KWH z czego 600 na c.o.

W chałupie 21 stopni czasami jak więcej się gotuje lub zaprasza gości nawet 23. Tyle, że bardzo szybko wraca do poziomu 21 stopni. Czy na to ma wpływ nowy dom? Czy musi się na tyle wygrzać żeby utrzymawał temperaturę i tak dużo nie spalał prądu?

Jak to u Was było w pierwszym i drugim sezonie grzewczym?

Ja bym sie hustal, jak bym postawil sobie dom 110m2.

Kazdy ma swoje spojrzenie na powody do 'hustania" sie. :D

Co kto lubi i co komu potrzeba.

Te 100kWh u piekara to chyba robią te setki światełek, ledów, taśm, podświetlonych sufitów, podłóg w kuchni, itd.

Dla mnie to styl "wieś tańczy i śpiewa", ale tak jak piszę, co się komu podoba.

Gość Arturo72
Moje z użucie prądu od 15.10.2013 r. do 4.11.2013 r. to 750 KWH z czego 600 na c.o.

W chałupie 21 stopni czasami jak więcej się gotuje lub zaprasza gości nawet 23. Tyle, że bardzo szybko wraca do poziomu 21 stopni. Czy na to ma wpływ nowy dom? Czy musi się na tyle wygrzać żeby utrzymawał temperaturę i tak dużo nie spalał prądu?

Jak to u Was było w pierwszym i drugim sezonie grzewczym?

Nie wiem na ile wygrzewales wylewke a tym samym dom ale budowlanemu_laikowi poszło na to chyba ponad 2000kWh,u mnie na wygrzewanie poszło 400kWh,reku od początku chodzi cały czas z wydajnością 100m3/h.

Jasne, tylko po co robic z siebie "wariata" pozujac na "krezusa" za pomoca weekendowego zuzycia pradu? :)

No jak nie trudno zauważyć jedni oszczędzają na siłę (wcale się nie czepiam zmywarki maluxa :), a inni mają podnietę, że zużywają najwięcej.

A z biegania (niekoniecznie jak poje....y) z watomierzem po domu można wyciągnąć ciekawe wnioski.

Sprawdziłem ile godzin przepracował mój telewizor od momentu zakupu. Przy założeniu, że pobierał średnio 380W na godzinę wychodzi, że drugie tyle co zapłaciłem za tv to zapłaciłem za energię.

juz nie przesadzaj ze tak duzo tych tasm itp ;) a co do ledów to fakt nie mam ani jednej zwykłej żarówki.. a nie sorrki mam jedna 40w w napedzie bramy garazowej...

wies tanczy i spiewa hmm no w miescie nie mieszkam :cool:

Podłoga w kuchni zrobiła na mnie wrażenie :)

Nie obrazisz się chyba jak tutaj wrzucę....

kuchnia2.jpg

Nie wiem na ile wygrzewales wylewke a tym samym dom ale budowlanemu_laikowi poszło na to chyba ponad 2000kWh,u mnie na wygrzewanie poszło 400kWh,reku od początku chodzi cały czas z wydajnością 100m3/h.

Tak naprawdę to u siebie nie wygrzewałem posadzki. Wylałem ją w kwietniui od połowy września odpaliłem OP.