Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co kto lubi i co komu potrzeba.

Te 100kWh u piekara to chyba robią te setki światełek, ledów, taśm, podświetlonych sufitów, podłóg w kuchni, itd.

Dla mnie to styl "wieś tańczy i śpiewa", ale tak jak piszę, co się komu podoba.

dla mnie salon to jak w Cinema City :)

ale o gustach się nie dyskutuje :)

no i wreszcie porządna lodówka na forum :)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Patrząc na dzienniki osób grzejących prądem ilość kWh jest ich obsesją. Jedynie widać u jaśka71 zdroworozsądkowe podejście. Zużywa tyle ile potrzebuje i ma w doopie tych którzy z satysfakcją stwierdzają iż mają mniejsze zużycie od jego zużycia.

Chyba ogrzewający gazem nie są tak podjarani tym ile zużywają, chociaż koszt kWh podobny przy obu nośnikach( biorąc pod uwagę II taryfę)

no toś mnie zaszufladkował ;(

;)

a tak naprawde to jasiek jest wyluzowany bo ma XX sezonów za sobą ... prawda jest też taka że w 1 sezonie każdy sie podnieca bo na początku jest ARTUROWA WIELKA NIEWIADOMA :p

w 2 sezonie zapominasz ze masz liczniki, sterowniki ... ze jest forum i DB ...

Moje z użucie prądu od 15.10.2013 r. do 4.11.2013 r. to 750 KWH z czego 600 na c.o.

W chałupie 21 stopni czasami jak więcej się gotuje lub zaprasza gości nawet 23. Tyle, że bardzo szybko wraca do poziomu 21 stopni. Czy na to ma wpływ nowy dom? Czy musi się na tyle wygrzać żeby utrzymawał temperaturę i tak dużo nie spalał prądu?

Jak to u Was było w pierwszym i drugim sezonie grzewczym?

bedzie lepiej, ale zawsze temp spada szybciej to czasu osiagniecia temp przegród,

to ile idzie na wygrzewanie to sprawa bardzo indywidualna, bo ma na nia wplyw w jakim okresie roku robiles wylewki, ile minelo od tego czasu i jaka była ich temp a co ważne temp domu przed wprowadzeniem, z czego dom itd, bo to nie sama wylewke wygrzewasz, ale wszystko w domu łacznie z szafkami

U Arturo mineło sporo czasu i przele żały przez zimę, ale jeśli ktoś by robił we wrzesniu a wprowadził się w grudniu.

no toś mnie zaszufladkował ;( ..

Akurat o Tobie nie myślałem. U Ciebie nie było widać pogoni za maksymalnym obniżeniem zużycia w trakcie zamieszkiwania, a raczej ciekawość jak to zużycie będzie wyglądać w zależności od temperatury zewnętrznej.

Przecież najważniejszy jest komfort zamieszkiwania, a zużycie energii jest sprawą wtórną. Ilość zużywanej energii i tak wychodzi nam z projektu i późniejszego wykonawstwa. A żonglerka zużyciem en. elektr. i "rekreacyjnego" palenia w kominku to już kreatywna księgowość.

żonglerka, to taka nasza narodowa cecha...robimy często wszystko, żeby tylko wyszło na nasze, żebyśmy to my byli the best :p

nie bez powodu powstało określenie "polskie piekiełko"

A nie prosciej jest po prostu napisac prawde?

Nie wiem jaki moga byc motywacje podawania nieprawdziwych danych w dyskusjach na forum. To takie delikatne "zeszmacenie" sie jest i robienie z innych dyskutantow glupkow.

Pomijam fakt nieswiadomego wprowadzania w blad np. przez bledne wskazania termometrow np. ;)

Pokaż - GDZIE TAK NAPISAŁEM

Czepiłeś się mnie gdzieś ze 30-70 stron wcześniej, kiedy podałem różne ceny dla kWh z tego samego okresu rozliczeniowego.

Nie będę szukać tego postu z braku czasu.

Jeśli się upierasz, mogę go znaleźć jeśli go wcześniej nie usunąłeś/edytowałeś.

ale jak sie reszte doda ro wychodzi 1: 0.72gr i 2: 0.34gr. Albo ja nie umiem liczyc..

Generalnie to opłaty stałe musimy zapłacić.

Dla porównań w grzaniu prądem vs gazem, nie biorę ich pod uwagę bo tak czy tak te dodatkowe koszty ponosimy.

Dla gazu wliczam ze względu na dodatkowy koszt przyłącza i wszystkich innych extra opłat.

Dzisiaj zadzwonilem na infolinie tauronowska ktora nazywa sie "promocyjna". Pani zbudowala mi oferte "promocyjna" dla mojej taryfy. Przeliczylismy to wspolnie i po "promocji" bylbym 150zl rocznie na rachunkach w plecki. Barawo dla firmy! :)

heh no to niezle... ten ,,Twoj " Tauron to jakis ubogi musi byc ze was tak kroi ;) taryfy gorsze oferuje, i promocje do bani jakies ma...:eek:

Czyli liczysz same kwh brutto tak? U mnie na ost. Fv stawki zmienne zostaly naliczone dla 1 tar. 30zl a dla 2 tar 40zl + koszty stale.. tez tak macie?

Dla prądu (do grzania) liczę cenę kWh + przesył, dla gazu wszystko.

Gaz jest dodatkowym nośnikiem którego nie muszę posiadać i za którego muszę dopłacić.

Po co mam liczyć sam gaz skoro go nie muszę posiadać?

Prąd ma każdy, opłaty płacimy tak czy tak.

Jeśli dodatkowo będę grzać, nie wliczam ich przy rozliczaniu w porównaniu do gazu którego nabywam jako dodatkowy nośnik.

Mam nadzieję że wyjaśniłem mój sposób rozliczeń.

Mam nadzieję że wyjaśniłem mój sposób rozliczeń.

Nadal komplikujesz rozliczenie - wolę prosty rachunek - z faktury Z/Z - to zawsze jest rzeczywiście poniesiony koszt jednostkowy. Oczywiście możesz sobie go wyliczać dowolnie, ale niczego mi nie wmawiaj, po prostu weź w łapę fakturę i podaj te dwie pozycje ZAPŁACIŁEM/ZUŻYŁEM

Czy ktoś z podpisaną umową z Duon-em może się pochwalić ich fakturką?

Ja właśnie dostałem pierwszą fakturę z Duonu.

Dzienna 0,33zł netto /kWh

Nocna 0,11zł netto /kWh

Daje to odpowiednio z przesyłami i innymi:

Dzienna 0,73zł brutto / kWh

Nocna 0,21zł brutto / kWh

Do tego dochodzi opłata handlowa 5zł netto / miesiąc. Dla mnie jest extra bo taniej od Energi nocna o 9gr a i dzienna o 2 gr.

Przy ok 6000kWh jakie zużyję na ogrzewanie oszczędność wychodzi ciekawa.

Minusem jest zapłata prawie z góry za fakturę i brak rozliczeń rzeczywistych - ale te ponoć mają się pojawić do końca roku ;-)

Dla mnie najważniejsza jest cena - bo po co przepłacać za ten sam prąd???

pozdr.

kk

Ja właśnie dostałem pierwszą fakturę z Duonu.

Dzienna 0,33zł netto /kWh

Nocna 0,11zł netto /kWh

Daje to odpowiednio z przesyłami i innymi:

Dzienna 0,73zł brutto / kWh

Nocna 0,21zł brutto / kWh

Do tego dochodzi opłata handlowa 5zł netto / miesiąc. Dla mnie jest extra bo taniej od Energi nocna o 9gr a i dzienna o 2 gr.

Przy ok 6000kWh jakie zużyję na ogrzewanie oszczędność wychodzi ciekawa.

Minusem jest zapłata prawie z góry za fakturę i brak rozliczeń rzeczywistych - ale te ponoć mają się pojawić do końca roku ;-)

Dla mnie najważniejsza jest cena - bo po co przepłacać za ten sam prąd???

pozdr.

kk

Czy koniecznością jest podanie zużycia dziennego i nocnego osobno? Czy wystarczy np. 6000kwh? Czy przypadkiem nie rozbijają tego sami na dzień i noc a potem szacują średnioroczne zużycie?

Czy faktura przychodzi co 2 miesiące i 6000kwh/rok jest rozbite na 6 cykli rozliczeniowych, czyli po 1000kwh/miesiąc?

Czy te 5zł miesięcznie kasują za tę prostą matematykę?

Czy może jest inaczej i dostają od operatora przesyłu bieżące wskazania liczników?