Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podobno w warm-mazurskim tylko energa i nic innego

piszesz o przedsiębiorstwie przesyłowym a nie o sprzedawcy prądu..

w prawie całej polsce regionalnie jest tylko jedno przediębiorstwo przesyłowe - jak energa czy u mnie pge..

i o o jest wlaścicielem linii i im płaci się opłatę prżesyłową.. a prąd kupujesz u dostawcy - jednego z wielu..

http://www.maszwybor.ure.gov.pl/or/masz-wybor/procedura-zmiany-sprze/8,Pierwsza-zmiana-sprzedawcy.html

Jak na powrocie masz 23-24st, to pompujesz coś w okolicy 30-35 po całości.

Straty kolego, straty, po całości.

Nawet jak grzeję po całości i różnica tempetatur nie przekracza 1 st i tylko dlatego że np. w sypialni chcę mieć mniej, to chyba nie jest powód aby montować 10 sterowników za parę tys.zł. Nawet jak PC załączy się w słoneczny dzień np. w sezonie niech będzie 50 x 1h czyli 2,5 kWh =125kWhx0.35 zł=43,75zł z tego większa część i tak idzie do pomieszczeń które potrzebują ciepła, bo jak do pomieszczeń może być oddane ciepło z czegoś co ma 23 st a pomieszczenie ma tyle samo lub więcej. Jeśli w jakiś cudowny sposób by to nastąpiło to przecież ciepło to nie zdematerializuje się tylko zostanie w domu rozchodząc się po innych pomieszczeniach i w nastepnym cyklu Pc załączy się na krótszy okres lub nie załączy się wcale.Przecież dom to nie szczelne boksy odizolowane od siebie. Także straty jeśli nawet wystąpią to są groszowe dosłownie. Jeśli zyski bytowe występują w znacznym stopniu to ten jeden sterownik też to wychwyci, w każdej instrukcji jest napisane gdzie się powinien znajdować i nikt go nie trzyma pod pierzyną.

A może kolega powie ile to kWh ucieka przez komin jak dom nie potrzebuje energii. Na podtrzymaniu w ciągu dnia kilka kg się uzbiera i komin cały czas ciepły. Tymi straconymi kWh ogrzał by normalny dom. Ile energii potrzeba do noszenia węgla, popiołu, czyszczenia sprzątania. Tutaj cytat:,, Masa energii psu w d..."

Czy farta czy nie, nie wiem.

Całość: kable, taśmy, termostaty devi, grzejnik w łazience i robota wyszła mi 3200zł.

Pompa ciepła do wody ciepłej wyszła 3900zł.

Ogrzewanie i woda razem 7100zł.

zaprasza do wątku >>>

[h=3]Kompletny system grzewczy do 15 tyś zł , rachunki do 3 tyś za CO i CWU do 150 m2

milo bedzie ejsli wszystko tam opiszesz i wrzucicsz jakies fotki ....[/h]

wiesz jak jest... grzeczni chłopcy idą do nieba a niegrzeczni mają raj na ziemi ;)

Sie podoba. ;)

Machiavelli podobno przed smiercia powiedzial:

Chcę iść do piekła, nie do nieba. W piekle będę miał towarzystwo papieży, królów i książąt, a w niebie są sami żebracy, mnisi, pustelnicy i apostołowie.