Jacekss 01.02.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 pomysł ze styro ciekawy, a co byście powiedzieli na mix, wełna między krokwie a 2 warstwa takie wykończenie to styro (10-15cm), tylko na to trzeba by zarzucić jakiś tynk i ładnie wyrównać. w sumie to styro służyłoby jako paroizolacja (pod warunkiem szczelnego łączenia). minus jaki widzę to - do takiego sufitu nic sie nie przykreci, powiesi np jakaś lampa :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 01.02.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 pomysł ze styro ciekawy, a co byście powiedzieli na mix, wełna między krokwie a 2 warstwa takie wykończenie to styro (10-15cm), tylko na to trzeba by zarzucić jakiś tynk i ładnie wyrównać. w sumie to styro służyłoby jako paroizolacja (pod warunkiem szczelnego łączenia). minus jaki widzę to - do takiego sufitu nic sie nie przykreci, powiesi np jakaś lampa :/ Ja mam takie male pokoiki ze moge miec nawet cos w rodzaju kinkietu, ale zapewniam ze da sie cos powiesic.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 01.02.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 (edytowane) Ja mam takie male pokoiki ze moge miec nawet cos w rodzaju kinkietu, ale zapewniam ze da sie cos powiesic.... Może i masz rację siatka z tynkiem utrzyma lampę, są też takie specjalne ślimaki do wieszania w styropianie, mają długośc do 8cm, ja na nich chce montowac rury spustowe rynien, tylko od pół roku nie moje się za to zabrać Edytowane 1 Lutego 2011 przez Lobo_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 02.02.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 hmm tylko co mnie jeszcze zastanawia w tym pomyśle - dokładność, wygładzenie tego tynku, czy da się osiągnąć taką gładkość jak płyt GK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 02.02.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Fakt dość niekonwencjonalny pomysł, ciekawy, będe śledzili tynkowanie i resztę,A może by jeszcze inną hybrydę wykombinował: pomiędzy krokwie styropian na piankę jak u Tomiego, na krokwie stelaż i pomiędzy nim płyty z wełny, trzeba to czymś obłożyć, i jak nie k-g to może tradycyjna boazeria - tylko na skosy - sufit k-g a ściana kolankowa tynk dobra izolacja akustyczna, nic nie będzie po latach osiadać, nie ma bardzo co pękać, można śmiało wieszać, pozostaje problem palności ale tak jak Tomi pisał, jak ogień będzie juz na poddaszu to i tak "po ptakach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 02.02.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Lepiej tak nie kombinuj. Powiedz co zrobisz z wilgocią, która przejdzie przez folie i wełnę ? Tam spotka styropian i zacznie płynąć. no właśnie już lepsza odwrotna kolejność, wełna między krokwie a na to styro.. wełna będzie się wentylować od strony dachówki, będzie normalna szczelina. a styro będzie "zamiennikiem" folii paroizolacyjnej plus ocieplenie - warstwa druga. tylko ten tynk mnie mierzi i jego równanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 02.02.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 może to nie na temat w tym wątku, ale jak dawaliście ocieplenie ścian, np 2x10cm czy 20cm od razu. No i pytanie też czy warto bawić się w frezowany styro czy robić normalnym i łatać dziurki pianką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 02.02.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 może to nie na temat w tym wątku, ale jak dawaliście ocieplenie ścian, np 2x10cm czy 20cm od razu. No i pytanie też czy warto bawić się w frezowany styro czy robić normalnym i łatać dziurki pianką ? 20 bez frezy i dokladnie pianka uszczelnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 02.02.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 20 bez frezy i dokladnie pianka uszczelnie okey, a sam będziesz ocieplał czy bierzesz ekipę? mnie trochę przeraża klejenie siatki i nakładanie tynku, reszta raczej prosta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 02.02.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Panowie zaczyna byc nie n temat, takie rozmowy przenieśmy na wątek 3 litrowy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 02.02.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Lepiej tak nie kombinuj. Powiedz co zrobisz z wilgocią, która przejdzie przez folie i wełnę ? Tam spotka styropian i zacznie płynąć. Sorry Marcin ale przecież misze odpisać , tak czy inaczej, wszystko to sprowadza się do jednego - mniejszego zużycia energii elektrycznej Folia pod k-g to folia która od środka jest paroizolacyjna a od strony wełny nisko-paroprzepuszczalna, tak więc wilgoci będzie tam ciężko wejść a jeśli jej się uda to będzie miała ujście, Choć może faktycznie przekombinowane ..., nie będę miał równo rozmieszczonych krokwi, a chyba tylko w takim przypadku metoda jaką robi Tomi jest efektywna, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 02.02.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Mam zamiar sam ocieplac, kolege do pomocy wezme...... A rzeczywiscie dach mam piekielnie prosty, stad i latwosc w wykonaniu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 02.02.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Jest osobny wątek o ocieplaniu poddasza styro a Wy forumowicze akurat tutaj się wypowiadacie. Powoli robi się taki mały bajzel na tym forum (moje zdanie)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 02.02.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 (edytowane) tak się przyglądam i widzę rzeczywiście obniżenie poziomu FM na przestrzeni kilku lat, największy zamęt wprowadzają uczestnicy z niskim, a najbardziej ci z najniższym stażem, polecam mój kalkulator, ceny i inne dane w nim są ciągle aktualizowane przez oglądających tj - można porównać koszty wprowadzając swoje dane, zapraszam https://spreadsheets.google.com/ccc?key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B#gid=0 chciałbym taki arkusz umieścić w tematach przyklejonych w tym rozdziale, byłoby fajnie mieć pod ręką aktualne ceny, czy ktoś mógłby mi w tym pomóc? Edytowane 2 Lutego 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 02.02.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 ale to nie ten temat chciałem do przyklejonych tylko ten z kalkulatorem http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172601-Kalkulator-no%C5%9Bnik%C3%B3w-energii-i-system%C3%B3w-grzewczych jeśli można to proszę zmianić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 02.02.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 To sie nam dostalo.............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 02.02.2011 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 No, w zasadzie miał rację. Nie piszę za dużo w tym wątku bo ogrzewam "inaczej" , ale czytam regularnie no i naczytałem się o ociepleniu......stropu:)Też ciekawe, bo na wiosnę zabieram się za mój strop. Kuna zrobiła mi spustoszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 03.02.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 To sie nam dostalo.............. oj się dostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 03.02.2011 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Lepiej tak nie kombinuj. Powiedz co zrobisz z wilgocią, która przejdzie przez folie i wełnę ? Tam spotka styropian i zacznie płynąć. Poprawiłem fote poddasza i ocieplenia styro, specjalnie dla ProStaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arielag 10.02.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Witam. A jeśli ogrzewać elektrycznością, to jak najefektywniej ogrzewać ciepłą wodę użytkową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts