malux20 07.11.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Czy farta czy nie, nie wiem. Całość: kable, taśmy, termostaty devi, grzejnik w łazience i robota wyszła mi 3200zł. Pompa ciepła do wody ciepłej wyszła 3900zł. Ogrzewanie i woda razem 7100zł. to jest najlepszy dowód że kable w instalacji śą bardzo ciekawą propozycją. tylko zastanawia mnie ta pompa za 3900zł [pompa do samego cwu w takich cenach właśnie teraz chodzą i to nawet takie niby markowe jak się dobrze poszuka] trochę ten zakup zaburza taniość kabli. te pompy do cwu tozdaje się to całego sezonu nie zabezpieczają . zakładam że masz doizolowany pięknie dom do tych 4000zł pewnie starczyłoby dołożyćz 7-8 tyś na jakąś małą powietrzną na cały sezon w tamtym roku zdaje się że nawet daikin sprzedawał coś 6kw za 12 tyś. no ale wiadomo każdy z nas kombinuje i po latach będzie wiadomo co było najlepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 07.11.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 to jest najlepszy dowód że kable w instalacji śą bardzo ciekawą propozycją. tylko zastanawia mnie ta pompa za 3900zł [pompa do samego cwu w takich cenach właśnie teraz chodzą i to nawet takie niby markowe jak się dobrze poszuka] trochę ten zakup zaburza taniość kabli. te pompy do cwu tozdaje się to całego sezonu nie zabezpieczają . zakładam że masz doizolowany pięknie dom do tych 4000zł pewnie starczyłoby dołożyćz 7-8 tyś na jakąś małą powietrzną na cały sezon w tamtym roku zdaje się że nawet daikin sprzedawał coś 6kw za 12 tyś. no ale wiadomo każdy z nas kombinuje i po latach będzie wiadomo co było najlepsze Dolozyc 8 to jest podwoic koszt instalacji CO, a to tylko bedize kociol, trzebaby miec do tego cala instalacje.... Ale ale, dom to z reguly wydatek setek tysiecy PLN, jesli ktos duuuzo zrobi samemu to jesli jakies srodki zostana to najlepiej zainwestowac w tania KWh... Jakies 5 lat temu nie bylo doslownie ani jednej informacji o PC nawet ylko do CWU w cenie ponizej 10k, dzisiaj mozna przebierac w ofertach w cenach ponizej 5 tys, ceny PC P-W podeszly juz do 8-10 tys, jak beda po 6 tys takie PC z moca 2-2,5 KW to zawojuja rynek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.11.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 (edytowane) SZCZERZE-chyba tak nie będzie bo w takim momencie to faktycznie jasiowi będzie opłacało się zrywać posadzki.nikodem mam nadzieję że za chwile nie będziesz zakładał jakiś klimatyzatorów do grzania- bo to za chwilę będzie groch z kapustąno ale wiadomo -zobaczymy za kilka latmiloszenko faktycznie jak się popatrzy na ceny sprzed kilku lat to dojdzie się do takich wniosków jasiu specjalnie dla ciebie-przez 3-4 pierwsze miesiące3 w mieszkaniu nie otwieraliśmy okien .ostatnio jakoś olaliśmy reku i rano otwieramy dla takiej pościeli np. takie zimne powietrze przy przymrozku to 100x lepsze od reku.reku chodzi na 50% kubatura 330 m3 reku 350 jg. mam znajoego który założył wypasione reku za 12 tyś-i twierdzi to samoa tekst jego instalatora że zaoszczędzi 20% [w jego przypadku 700zł] przy cenie centrali 12tyś nawet nie jest śmieszny[zwrot w okolicach 20 lat] Edytowane 7 Listopada 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 07.11.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Nawet dzisiaj wielu placi grubo ponad 50 tys za instalacje na PC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 07.11.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Położyłem kable. Coś nie jest tak, bo nie grzeją. Może to wina braku sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.11.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Położyłem kable. Coś nie jest tak, bo nie grzeją. Może to wina braku sterownika. Polozyles za rzadko. IMHO. http://us.123rf.com/400wm/400/400/citadelle/citadelle1201/citadelle120100001/11823276-platanina-kolorowych-kabli-globalna-siec-internet.jpg Nie ma co sie naigrywac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 07.11.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Położyłem kable. Coś nie jest tak, bo nie grzeją. Może to wina braku sterownika. [ATTACH=CONFIG]222933[/ATTACH] Będą działać jak cmokniesz się w pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 07.11.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Będą działać jak cmokniesz się w pompę. Najpierw trzeba ją mieć. Ja skromny gazowiec jestem. Ale bawi mnie ta "wojenka". Spokojnie, zaraz coś na pompiarzy wymyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 07.11.2013 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 (edytowane) Nuos evo split 200 Nawet za 3900 to Ci się wydane pieniądze latami nie zwrócą. Edytowane 7 Listopada 2013 przez r19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.11.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Najpierw trzeba ją mieć. Ja skromny gazowiec jestem. Ale bawi mnie ta "wojenka". Spokojnie, zaraz coś na pompiarzy wymyślę Zauwazyliscie jak watek sie uspokoil jak zabraklo jednej osoby i dwojki "klakierow" tejze? Czy to tylko jakies moje wrazenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 07.11.2013 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 (edytowane) Zauwazyliscie jak watek sie uspokoil jak zabraklo jednej osoby i dwojki "klakierow" tejze? Czy to tylko jakies moje wrazenie? To fakt. Próbuję ożywić bo nudno.... ale za klakiera robił nie będę Wracając do poprzedniego.... Kolega położył kable, a mimo wszystko zdecydował się na tą pompę ciepła do cwu, która przestanie pracować już niedługo, jak zrobi się nieco chłodniej. Już teraz ma cop poniżej 3, a wkrótce będą pracowały tylko grzałki. Oj.... chyba zrozumiałem.... pompę kupił dla zbiornika, pc jest przy okazji. Edytowane 7 Listopada 2013 przez r19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.11.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 To fakt. Próbuję ożywić bo nudno.... ale za klakiera robił nie będę Ci goscie to sa niedoscignionym wzorem. Nie dal bys rady ich przebic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 07.11.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 To sie wypowiedz jeszcze o mojej nie split To Ty masz, a nie ja. Ja chętnie poczytam, dlaczego "kabelkowcy" kupują pompy do cwu, a na pompach do co wieszają psy i wyśmiewają ich właścicieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 07.11.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 To juz mowie.. bo nie mialem kasy a nie chcialem brac kredytu.. Zawsze w grę wchodził zbiornik do cwu + grzałka. Wydałbyś jeszcze mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.11.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 R19 - RACJA ZE ZWROTEM TYCH 4 TYŚchłopacy na kablach zużywają na cwu 1800-2200 kwh NIkodem dzięki pompie niech zaoszczędzi nawet 1000kwh w roku- 300zł na rok- czyli tak po 15 latach jednak się zwróciz tego co pamiętam to pompy do cwu nie zawsze się zmieszcżą w tanich taryfach napisze wprost przy kablach trzymać się samego bojlera z grzałką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.11.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 ja piekara rozumiem że przy cwu nakład inwestycyjny jest mniejszy niż w co przy pompkach.jest jakaś logika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 07.11.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 R19 - RACJA ZE ZWROTEM TYCH 4 TYŚ chłopacy na kablach zużywają na cwu 1800-2200 kwh NIkodem dzięki pompie niech zaoszczędzi nawet 1000kwh w roku- 300zł na rok- czyli tak po 15 latach jednak się zwróci z tego co pamiętam to pompy do cwu nie zawsze się zmieszcżą w tanich taryfach napisze wprost przy kablach trzymać się samego bojlera z grzałką. Odejmij mu jeszcze koszt zakupu zbiornika i grzałki. Wyjdzie mu wtedy korzystniej, bo i tak musiałby wydać te pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.11.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 no tak czyli zgadzamy się że kable jak się to dobrze przemyśli są b. sensownym rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 07.11.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 no tak czyli zgadzamy się że kable jak się to dobrze przemyśli są b. sensownym rozwiązaniem? Nie wciągaj mnie w te rozgrywki My tu o cwu, a Ty o kablach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.11.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 piekar toż to:o 750 w te 4 prysznicer19- no ale całościowo na to patrzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts