r19 07.11.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Mówiłem juz.. u nas pompa chodzi 3h na dobe na 4 prysznice dziennie spokojnie wystarcza i dziennie zuzywa 750w.. chcecie to wierzcie nie to nie.. P.S moja kosztowała 3400. No właśnie chodzi o motywy takiego działania... dlaczego kupiłeś. Nie masz wanny, inaczej miałbyś problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 07.11.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 piekar toż to:o 750 w te 4 prysznice r19- no ale całościowo na to patrzymy Ale dlaczego całościowo? Wprowadziłem się jak jeszcze gazu nie miałem. Kupiłem grzałkę 3kW żeby mieć ciepłą wodę. Teraz mam gaz, a wodę dalej grzeję grzałką, bo mi się nie chce czujnika podłączyć, skoro w taniej taryfie prąd kilka groszy droższy od gazu (w przeliczeniu na 1kWh). Zużywam 6-8 kWh na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.11.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 (edytowane) piekar a jaki masz do tego zbiornikszczerze zazdroszcze. r19- no nie możemy się zamykać na 1 system .w przyrodzie nigdy tak nie jest że tylko jedno jest najlepsze.zresztą nasza wymiana zdań jest dobrym przykłademja faszysta kominkowy rozmawiam z TobĄ grzejącym dupsko ruskim gazem:) piekar -dla jasności ja naprawdę ci zazdroszczew Twoim domku cwu to prawie 50% zapotrz. ma ciepło .taka pompka nie jest taka głupia Edytowane 7 Listopada 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 07.11.2013 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 0,75kWh na dobe na cwu? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.11.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 lobo albo on ma wulkan pod wanną i tego nie wie albo mamy gotowca na hitowe grzanie w energooszczędnym domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 07.11.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 nie sadze ze mialbym problem.. codziennie lejesz cała wanne wody? poza tym jak bede kupowal wanne to z podgrzewaczem wody Czyli kolejny wydatek, bo podgrzewacz. Zaczynam się gubić jednak w motywach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.11.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 r19- mi te 6-8 kwh wydaje się realne[sprawdzałem u siebie grzałką]ja mam chyba za duży zasobnik 300 l jaki ty masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 07.11.2013 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 widze ze sie gubisz i to zajebiscie... podgrzewacz to zaden wydatek bo jest z wanna... No widać są na świecie wanny, które się nawet fizjonomom nie śniły Moja nie ma podgrzewacza Daj linka jakiegoś czy cuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.11.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 (edytowane) odnośnie fizjonomiija nigdy nie chciałem wchodzić w dziecinstwie do wanny z wodą po starszym bracie[takie stosunki między braćmi jak u arnoldów w cudownych latach]skubany zawsze stosował własny podgrzewacz z temp. około 37czyli mój brat o wiele lat wcześniej wyprzedził w odzysku jasia ze ścieków. teraz rozumiem dlaczego jasiu tak chętnie zaprasza niedowiarków żeby pokazać jak ma rozwiązane grzanie cwu.jasiu liczę na twój pogodny humor-możesz odgryżć się coś w temacie kominków,dla ułatwienia napiszę że mam taką konstrukcję czopucha że mogę na nim postawić garnek z wodą do podgrzania Edytowane 7 Listopada 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 07.11.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 r19- mi te 6-8 kwh wydaje się realne[sprawdzałem u siebie grzałką] ja mam chyba za duży zasobnik 300 l jaki ty masz? Ja mam 200L. Malux, Ty to jesteś szczególny przypadek Bo odkąd pamiętam to grzejesz tanio pompą, a mimo to narzekasz i wrzucasz ten nieszczęsny brykiet do kominka. Masz zmywarkę, którą nie opłaca się uruchamiać. Dążysz za wszelką cenę do zużycia "zero". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.11.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.11.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 złośliwie napiszę że chłopakom od kabli też by wyszło 4,5 kwh przy takiej wannie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.11.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 r19 vel fizjonom wskocz na alledrogo i sprawdz wanny z hydromasazem czesto maja podgrzewacz A mówiłem,że kablarze to szmalowni goście ? Nie wciskajcie kitu,że kable to z oszczędności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 07.11.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Piekar pompka pracuje na powietrzu z pomieszczenia tak? Wiesz może ile wody zużywacie? Bo tak na szybko licząc 0,75 kWh x 365 dni to 273,75 kWh rocznie. Mnożąc przez COP=3,4 wychodzi ok 930 kWh/rok na potrzeby podgrzewania CWU. Wychodzi 20m3 wody ciepłej rocznie. Chyba że lubicie chłodniejsze prysznice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.11.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 poważniejArtur i tak i nieskoro tak o nich mówimy to musimy o sobie napisać że nam zabrakło wiary[jaj] w to że kable są sensownym rozwiązaniem w naszych domkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.11.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 piekar spoko - naprawdę ja doceniam twoje rozwiązaniaale wychodzi na to że ty kaskadowo grzejesz domek- najpierw powietrze w domu a potem wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.11.2013 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 ile bys placil majac kable? trzymająć się ozc z 20 stopniami[he he] jakieś 1160 zł i to bez ruszania kominka-co cwu ? pewnie 700-1100zł-nie wiem piekar - trafiłeś w sedno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 07.11.2013 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 tak powietrze bierze z pomieszczenia.. zona lubi chlodniejsze prysznice ja z kolei na maxa gorac. a potem sprawdze ile wody zuzywamy ale mam licznik tylko na zimna zmywara tez smiga prawie codziennie Rodzina 2+1? Przy zmywarce oraz prysznicu takie zużycie wody jest dla mnie realne. U mnie wychodzi ok. 2 m3 ciepłej miesięcznie (mieszkanie w kamienicy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.11.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 poważniej Artur i tak i nie skoro tak o nich mówimy to musimy o sobie napisać że nam zabrakło wiary[jaj] w to że kable są sensownym rozwiązaniem w naszych domkach I tak i nie,u mnie kable nie byłyby rozsądnym rozwiązaniem,w przeciwienstwie do Kospela ponieważ prędzej czy później i tak chciałem obniżyć rachunki za c.o+cwu bez pogorszenia właściwości domu. Kable tego mi nie dają dlatego nie widzę sensu ich stosowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 07.11.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 poważniej Artur i tak i nie skoro tak o nich mówimy to musimy o sobie napisać że nam zabrakło wiary[jaj] w to że kable są sensownym rozwiązaniem w naszych domkach Malux, nie pograzaj sie Pompa nie grzejesz dla oszczednosci, a co mowic o kablach... Zakupilbys pewnie wiecej brykietu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts