Pyxis 08.11.2013 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 a jaki brykiet polecasz generalnie? Przy 110m2 i 14kW piecyku to generalnie najlepszy byl by mokry. Dlaczego zdecydowales sie na koze takiej mocy? Chyba u Ciebie na fotkach dodatkowo widzialem "czopuch" wyprowadzony do komina nad koza. Masz zestaw o naprawde duzej mocy jak na taka powierzchnie (zakladam, ze salon to nie jest 70m2). Paliles juz? Robi sie piekielko? Bo u mnie przy kozie 8kW podpietej z tylu bezposrednio do komina jak nie rozszczelnie ostro drzwi w salonie, to mam po godzince 25*C. Zona szczesliwa a ja omdlewam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.11.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 paliliśmy po ok 30-40min robi sie 35st Szok ! Mi przy paleniu kominkiem temperatura w salonie 32m2 nie wzrosła pow.24st.C mimo,że moja Baśka ma 16kW,ale o to chodziło No ale wsad to 1 brzoza i 2 buki. Widzę,że dwie szyby i obudowa akumulacyjna bez kratek to strzał w dziesiątkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.11.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 piertolisz ze o to chodzilo... jak taki byl zamiar zeby nie dawala ciepla to mogles kupic 2kw zarcik. Żaden taki mały karakan nie pasowalby do tak dużego salonu a poza tym małe nam się nie podobały Za to ograniczylem oddawanie ciepła przez kominek do minimum,żeby nie robić sauny w salonie a cieszyć oczy i ducha żywym plomieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.11.2013 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Żaden taki mały karakan nie pasowalby do tak dużego salonu a poza tym małe nam się nie podobały Za to ograniczylem oddawanie ciepła przez kominek do minimum,żeby nie robić sauny w salonie a cieszyć oczy i ducha żywym plomieniem Ale Ty masz kominek a my o kozach prawimy. To jednak ciut inaczej "dziala". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 08.11.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Energa ostro działa, będą nowe liczniki i będzie aplikacja na smartfony, to co lubię najbardziej;-) Więc może się nie przeniose do DUON'u, bo tak mnie coś korci żeby od nowego roku przejśćhttp://www.strefabiznesu.gp24.pl/artykul/energa-wymieni-za-darmo-liczniki-pradu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.11.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Energa ostro działa, będą nowe liczniki i będzie aplikacja na smartfony, to co lubię najbardziej;-) Więc może się nie przeniose do DUON'u, bo tak mnie coś korci żeby od nowego roku przejść http://www.strefabiznesu.gp24.pl/artykul/energa-wymieni-za-darmo-liczniki-pradu Nooo, takie liczniki beda "az" u 10% ich klientow (300tys z 2,8mln). To jest argument za pozostaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.11.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Energa ostro działa, będą nowe liczniki i będzie aplikacja na smartfony, to co lubię najbardziej;-) Więc może się nie przeniose do DUON'u, bo tak mnie coś korci żeby od nowego roku przejść http://www.strefabiznesu.gp24.pl/artykul/energa-wymieni-za-darmo-liczniki-pradu Bajer marketingowy i tyle. Na Twoim miejscu mając obniżkę/gratis na 3000kWh nie zajmowałbym się takimi rzeczami 100zł w jedną czy w drugą stronę nie ma różnicy. Ja mając COP nie przejmuję się wogóle taryfami,G11 przy 0,57zł/kWh jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 08.11.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Bajer marketingowy i tyle. Na Twoim miejscu mając obniżkę/gratis na 3000kWh nie zajmowałbym się takimi rzeczami 100zł w jedną czy w drugą stronę nie ma różnicy. Ja mając COP nie przejmuję się wogóle taryfami,G11 przy 0,57zł/kWh jest ok A ty dalej swoje:-) Specjalnie dla ciebie i kol hipki pisalem ze od 01/07/2013 wypisalem się z tego "interesu", wiec daruj sobie. To że ty się niczym nie przejmujesz to nie znaczy że inni też, poza tym lubię gadżety w stylu takich aplikacji, już sprawdziłem jest i nazywa się mój licznik, zaraz ocenimy co w niej oferują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 08.11.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Jeszcze się taki nie urodził co by pompiarzom dogodził... czemu ludzie do wszystskiego podchodzą tak sceptycznie, wszystko jest bez a szklanka zawsze do polowy pusta...Nikt do niczego nie zmusza, podalem to w celu informacji i co że teraz będzie to 10% to nic nie świadczy bo w kolejnych latach obejmie to wszystkich, was również czy tego chcecie czy nie bo inne spolki też są do tego zobligowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 08.11.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Jeszcze się taki nie urodził co by pompiarzom dogodził... czemu ludzie do wszystskiego podchodzą tak sceptycznie, wszystko jest bez a szklanka zawsze do polowy pusta... Nie ludzie, tylko pompiarze. Moja szklana jest zawsze pełna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.11.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 A ty dalej swoje:-) Specjalnie dla ciebie i kol hipki pisalem ze od 01/07/2013 wypisalem się z tego "interesu", wiec daruj sobie. To że ty się niczym nie przejmujesz to nie znaczy że inni też, poza tym lubię gadżety w stylu takich aplikacji, już sprawdziłem jest i nazywa się mój licznik, zaraz ocenimy co w niej oferują. Więcej luzu Lobo Trzeba było wątek rozruszać. Dla mnie te liczniki to bajer,który np. u mnie nic nie daje bo wiem dokładnie co i jak bez tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 08.11.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Więcej luzu Lobo Trzeba było wątek rozruszać. Dla mnie te liczniki to bajer,który np. u mnie nic nie daje bo wiem dokładnie co i jak bez tego. wielkie G wiesz... mając taki licznik, jesteś w stanie bez problemu ocenić, ile dom zużywa na standby, wystarczy że nie ma cie w domu dwa dni i potem oceniasz historie zużycia, ile zużywa w danym momencie, nie musisz latac z miernkiem cegowym, ktorego najprawdopodobniej nie masz a nawet jak masz to nie posadzam cie ze potrafilbys go prawidlowo użyc, ile maksymalnie itd. dla ciebie to jak zwykle nic a mądra głowa z takich danych jest wstanie sporo wywnioskowac i zoptymalizowac swoj dom. Pyxis oststnioo też był tym zainteresowany chyba że mu cisnienie (z pompy) zeszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.11.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Pyxis oststnioo też był tym zainteresowany chyba że mu cisnienie (z pompy) zeszło. Bylem i pomierzylem. Stanalem przed licznikiem i stoperem zmierzylem czas pomiedzy mrugnieciami diodki na liczniku. Pomiar zajal mi 1 min. Nawet bez smartfona sie obeszlo co dziwne, bo stoper mechaniczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 08.11.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 wielkie G wiesz... mając taki licznik, jesteś w stanie bez problemu ocenić, ile dom zużywa na standby, wystarczy że nie ma cie w domu dwa dni i potem oceniasz historie zużycia, ile zużywa w danym momencie, nie musisz latac z miernkiem cegowym, ktorego najprawdopodobniej nie masz a nawet jak masz to nie posadzam cie ze potrafilbys go prawidlowo użyc, ile maksymalnie itd. dla ciebie to jak zwykle nic a mądra głowa z takich danych jest wstanie sporo wywnioskowac i zoptymalizowac swoj dom. Pyxis oststnioo też był tym zainteresowany chyba że mu cisnienie (z pompy) zeszło. Taki licznik to super opcja no i dobre argumenty wytoczyles, ja jestem na TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.11.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 (edytowane) wielkie G wiesz... mając taki licznik, jesteś w stanie bez problemu ocenić, ile dom zużywa na standby, wystarczy że nie ma cie w domu dwa dni i potem oceniasz historie zużycia, ile zużywa w danym momencie, nie musisz latac z miernkiem cegowym, ktorego najprawdopodobniej nie masz a nawet jak masz to nie posadzam cie ze potrafilbys go prawidlowo użyc, ile maksymalnie itd. dla ciebie to jak zwykle nic a mądra głowa z takich danych jest wstanie sporo wywnioskowac i zoptymalizowac swoj dom. A do czego mnie jest to potrzebne ? Przez 41 lat życia nie zajmowałem się standby po to,żeby teraz na starość sobie uprzykaszać życie ? Nic z tego Jest jak jest,starych drzew się nie przesadza,nie zamierzam latać po domu i pstrykać każdego sprzęta,żeby nie chodziło w standby Podobnie nie zamierzałem korzystać z prysznica jak całe życie korzystałem z wanny Edytowane 8 Listopada 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.11.2013 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 No wiemy nie zamierzales a jednak go masz , w kominku też oczywiście palenie od święta i tylko dla widoku dlatego ma on obudowę akumulacyjne i DGP dla widoku oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.11.2013 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 (edytowane) No wiemy nie zamierzales a jednak go masz , w kominku też oczywiście palenie od święta i tylko dla widoku dlatego ma on obudowę akumulacyjne i DGP dla widoku oczywiście No ba A Twoje uzasadnienie na temat mojego G11 bo do tego jeszcze się nie odniosłeś ? Przecież kupę kasy tracę na takiej taryfie ! Nie musiałbym palić w kominku jakbym miał G12 Wiem,że masz mętlik w głowie ale pomyśl,masz czas,nie nalegam to coś sensownego wymyślisz A może po prostu jestem innym człowiekiem niż Ty ? Mam inne priorytety ? Ale kablarz tego nie zrozumie bo "płasko" myśli Edytowane 8 Listopada 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.11.2013 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 ,nie zamierzam latać po domu i pstrykać każdego sprzęta,żeby nie chodziło w standby Nie genaralizuj. U mnie wystarczylo ze zamienilem w szafce rackowej UPSa na zasilacz buforowy i jej pobor spadl o 40%. Nic nie musze pstrykac i nigdzie latac.Wystarczylo tylko "chciejstwo" zmierzenia i 250kWh rocznie zostanie w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.11.2013 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Nie genaralizuj. U mnie wystarczylo ze zamienilem w szafce rackowej UPSa na zasilacz buforowy i jej pobor spadl o 40%. Nic nie musze pstrykac i nigdzie latac.Wystarczylo tylko "chciejstwo" zmierzenia i 250kWh rocznie zostanie w kieszeni. Nie generalizuje,ja cały czas piszę o sobie W standby mam tylko TV,tunery i nie zamierzam ich pstrykać na off. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.11.2013 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Ale do tego nie potrzeba inowacji i Energa http://efergy.com W ten sposob analizuje 3 taryfy Fajne. niecale 400 zl za 3 fazowy "kit". Jak sie to sprawdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts