Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a jaki brykiet polecasz generalnie?

Przy 110m2 i 14kW piecyku to generalnie najlepszy byl by mokry. ;)

Dlaczego zdecydowales sie na koze takiej mocy? Chyba u Ciebie na fotkach dodatkowo widzialem "czopuch" wyprowadzony do komina nad koza. Masz zestaw o naprawde duzej mocy jak na taka powierzchnie (zakladam, ze salon to nie jest 70m2). Paliles juz? Robi sie piekielko? Bo u mnie przy kozie 8kW podpietej z tylu bezposrednio do komina jak nie rozszczelnie ostro drzwi w salonie, to mam po godzince 25*C. Zona szczesliwa a ja omdlewam. ;)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72

paliliśmy po ok 30-40min robi sie 35st :D

Szok !

Mi przy paleniu kominkiem temperatura w salonie 32m2 nie wzrosła pow.24st.C mimo,że moja Baśka ma 16kW,ale o to chodziło ;)

No ale wsad to 1 brzoza i 2 buki.

Widzę,że dwie szyby i obudowa akumulacyjna bez kratek to strzał w dziesiątkę :)

Gość Arturo72
piertolisz ze o to chodzilo... :p jak taki byl zamiar zeby nie dawala ciepla to mogles kupic 2kw :D zarcik.

Żaden taki mały karakan nie pasowalby do tak dużego salonu a poza tym małe nam się nie podobały ;)

Za to ograniczylem oddawanie ciepła przez kominek do minimum,żeby nie robić sauny w salonie a cieszyć oczy i ducha żywym plomieniem :)

Żaden taki mały karakan nie pasowalby do tak dużego salonu a poza tym małe nam się nie podobały ;)

Za to ograniczylem oddawanie ciepła przez kominek do minimum,żeby nie robić sauny w salonie a cieszyć oczy i ducha żywym plomieniem :)

Ale Ty masz kominek a my o kozach prawimy. To jednak ciut inaczej "dziala". :)

Energa ostro działa, będą nowe liczniki i będzie aplikacja na smartfony, to co lubię najbardziej;-) Więc może się nie przeniose do DUON'u, bo tak mnie coś korci żeby od nowego roku przejść

http://www.strefabiznesu.gp24.pl/artykul/energa-wymieni-za-darmo-liczniki-pradu

Energa ostro działa, będą nowe liczniki i będzie aplikacja na smartfony, to co lubię najbardziej;-) Więc może się nie przeniose do DUON'u, bo tak mnie coś korci żeby od nowego roku przejść

Nooo, takie liczniki beda "az" u 10% ich klientow (300tys z 2,8mln). To jest argument za pozostaniem. ;)

Gość Arturo72

Bajer marketingowy i tyle.

Na Twoim miejscu mając obniżkę/gratis na 3000kWh nie zajmowałbym się takimi rzeczami ;)

100zł w jedną czy w drugą stronę nie ma różnicy.

Ja mając COP nie przejmuję się wogóle taryfami,G11 przy 0,57zł/kWh jest ok ;)

Bajer marketingowy i tyle.

Na Twoim miejscu mając obniżkę/gratis na 3000kWh nie zajmowałbym się takimi rzeczami ;)

100zł w jedną czy w drugą stronę nie ma różnicy.

Ja mając COP nie przejmuję się wogóle taryfami,G11 przy 0,57zł/kWh jest ok ;)

A ty dalej swoje:-)

Specjalnie dla ciebie i kol hipki pisalem ze od 01/07/2013 wypisalem się z tego "interesu", wiec daruj sobie.

To że ty się niczym nie przejmujesz to nie znaczy że inni też, poza tym lubię gadżety w stylu takich aplikacji, już sprawdziłem jest i nazywa się mój licznik, zaraz ocenimy co w niej oferują.

Jeszcze się taki nie urodził co by pompiarzom dogodził... czemu ludzie do wszystskiego podchodzą tak sceptycznie, wszystko jest bez a szklanka zawsze do polowy pusta...

Nikt do niczego nie zmusza, podalem to w celu informacji i co że teraz będzie to 10% to nic nie świadczy bo w kolejnych latach obejmie to wszystkich, was również czy tego chcecie czy nie bo inne spolki też są do tego zobligowane

Gość Arturo72
A ty dalej swoje:-)

Specjalnie dla ciebie i kol hipki pisalem ze od 01/07/2013 wypisalem się z tego "interesu", wiec daruj sobie.

To że ty się niczym nie przejmujesz to nie znaczy że inni też, poza tym lubię gadżety w stylu takich aplikacji, już sprawdziłem jest i nazywa się mój licznik, zaraz ocenimy co w niej oferują.

Więcej luzu Lobo ;)

Trzeba było wątek rozruszać.

Dla mnie te liczniki to bajer,który np. u mnie nic nie daje bo wiem dokładnie co i jak bez tego.

Więcej luzu Lobo ;)

Trzeba było wątek rozruszać.

Dla mnie te liczniki to bajer,który np. u mnie nic nie daje bo wiem dokładnie co i jak bez tego.

wielkie G wiesz...

mając taki licznik, jesteś w stanie bez problemu ocenić, ile dom zużywa na standby, wystarczy że nie ma cie w domu dwa dni i potem oceniasz historie zużycia, ile zużywa w danym momencie, nie musisz latac z miernkiem cegowym, ktorego najprawdopodobniej nie masz a nawet jak masz to nie posadzam cie ze potrafilbys go prawidlowo użyc, ile maksymalnie itd. dla ciebie to jak zwykle nic a mądra głowa z takich danych jest wstanie sporo wywnioskowac i zoptymalizowac swoj dom. Pyxis oststnioo też był tym zainteresowany chyba że mu cisnienie (z pompy) zeszło.

wielkie G wiesz...

mając taki licznik, jesteś w stanie bez problemu ocenić, ile dom zużywa na standby, wystarczy że nie ma cie w domu dwa dni i potem oceniasz historie zużycia, ile zużywa w danym momencie, nie musisz latac z miernkiem cegowym, ktorego najprawdopodobniej nie masz a nawet jak masz to nie posadzam cie ze potrafilbys go prawidlowo użyc, ile maksymalnie itd. dla ciebie to jak zwykle nic a mądra głowa z takich danych jest wstanie sporo wywnioskowac i zoptymalizowac swoj dom. Pyxis oststnioo też był tym zainteresowany chyba że mu cisnienie (z pompy) zeszło.

:yes: Taki licznik to super opcja no i dobre argumenty wytoczyles, ja jestem na TAK :yes:

Gość Arturo72
wielkie G wiesz...

mając taki licznik, jesteś w stanie bez problemu ocenić, ile dom zużywa na standby, wystarczy że nie ma cie w domu dwa dni i potem oceniasz historie zużycia, ile zużywa w danym momencie, nie musisz latac z miernkiem cegowym, ktorego najprawdopodobniej nie masz a nawet jak masz to nie posadzam cie ze potrafilbys go prawidlowo użyc, ile maksymalnie itd. dla ciebie to jak zwykle nic a mądra głowa z takich danych jest wstanie sporo wywnioskowac i zoptymalizowac swoj dom.

A do czego mnie jest to potrzebne ?

Przez 41 lat życia nie zajmowałem się standby po to,żeby teraz na starość sobie uprzykaszać życie ?

Nic z tego ;)

Jest jak jest,starych drzew się nie przesadza,nie zamierzam latać po domu i pstrykać każdego sprzęta,żeby nie chodziło w standby :)

Podobnie nie zamierzałem korzystać z prysznica jak całe życie korzystałem z wanny ;)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
No wiemy nie zamierzales a jednak go masz , w kominku też oczywiście palenie od święta i tylko dla widoku dlatego ma on obudowę akumulacyjne i DGP dla widoku oczywiście :)

No ba :)

A Twoje uzasadnienie na temat mojego G11 bo do tego jeszcze się nie odniosłeś ?

Przecież kupę kasy tracę na takiej taryfie !

Nie musiałbym palić w kominku jakbym miał G12 ;)

Wiem,że masz mętlik w głowie ale pomyśl,masz czas,nie nalegam to coś sensownego wymyślisz ;)

A może po prostu jestem innym człowiekiem niż Ty ? Mam inne priorytety ?

Ale kablarz tego nie zrozumie bo "płasko" myśli ;)

Edytowane przez Arturo72

,nie zamierzam latać po domu i pstrykać każdego sprzęta,żeby nie chodziło w standby :)

Nie genaralizuj. U mnie wystarczylo ze zamienilem w szafce rackowej UPSa na zasilacz buforowy i jej pobor spadl o 40%. Nic nie musze pstrykac i nigdzie latac.Wystarczylo tylko "chciejstwo" zmierzenia i 250kWh rocznie zostanie w kieszeni. ;)

Gość Arturo72
Nie genaralizuj. U mnie wystarczylo ze zamienilem w szafce rackowej UPSa na zasilacz buforowy i jej pobor spadl o 40%. Nic nie musze pstrykac i nigdzie latac.Wystarczylo tylko "chciejstwo" zmierzenia i 250kWh rocznie zostanie w kieszeni. ;)

Nie generalizuje,ja cały czas piszę o sobie :)

W standby mam tylko TV,tunery i nie zamierzam ich pstrykać na off.