Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy koniecznością jest podanie zużycia dziennego i nocnego osobno? Czy wystarczy np. 6000kwh? Czy przypadkiem nie rozbijają tego sami na dzień i noc a potem szacują średnioroczne zużycie?

Czy faktura przychodzi co 2 miesiące i 6000kwh/rok jest rozbite na 6 cykli rozliczeniowych, czyli po 1000kwh/miesiąc?

Czy te 5zł miesięcznie kasują za tę prostą matematykę?

Czy może jest inaczej i dostają od operatora przesyłu bieżące wskazania liczników?

Podajesz do umowy łączne zużycie; które oni sami dzielą i przysyłają 3 faktury na okres 6 miesięczny. Po tym okresie następuje rozliczenie i nadpłata lub niedopłata.

Energa ostro działa, będą nowe liczniki i będzie aplikacja na smartfony, to co lubię najbardziej;-) Więc może się nie przeniose do DUON'u, bo tak mnie coś korci żeby od nowego roku przejść

http://www.strefabiznesu.gp24.pl/artykul/energa-wymieni-za-darmo-liczniki-pradu

Liczniki zakłada Energa Operator - więc bez względu na sprzedawcę powinieneś taki licznik dostać... po za tym dla mnie żadne cudo... (mam pod licznik grzałek buforka, "watomierz "gniazdkowy i do skrzynki Energi mam 10metrów,...nno i arkusz excel

PS. Na moje to taki marketingowy bacik na chcących zmienić sprzedawcę prądu...

Niedługo zaczną gadać że ich prąd jest bardziej kaloryczny lub bardziej zielony hehe....

Edytowane przez waflos

Jak wy dajecie radę oddychać w takich domach.Może lepiej-czym oddychacie?Mnie w to graj,leki na alergię,sprzedają się jak ciepłe bułki.A dzieci wam nie szkoda?Gips,styropian,wata-ile Wy chcecie żyć-gdzie te zaoszczędzone pln-y wydać? Termos to nie dom :)

To naprawdę trzeba ,aż tak-do przesady,za 1kWh taka wojna?Zabudujcie sobie okna,drzwi mogą tez być mniejsze-spokojnie na kolanach da się przecież...

Przepraszam,aż się nie chce czytać...

Przyszłość to właśnie odpowiednio wentylowany termos... ;-) Obys Ty nie musiał kupować m.in leków na alergię przy Twojej WG... ;-)

właśnie w tym rzecz - słyszałem że ta moc bierna to taki straszak na chcących zmienić dostawcę - ktoś pisał o takim przypadku....

Taryfy bytowe czyli G1x, G2x, G3x nie zawieraja rozliczenia mocy biernej, przynajmniej tak jest w Tauronie. Nie słyszałem aby inne spólki sprzedające energie w tych taryfach mierzyły i rozliczały energię bierną. Tak mi się wydaje ze jest z licznych miejskich legend.

Na fakturze z Duonu jest tylko rozliczenie mocy czynnej...

Moc bierna na moje rozliczana jest dla firm w taryfach m.in C i innych...

Czekam na fakturę od Energa Operator to się ostatecznie okaże...

jak myslicie taka pompa miala by sens zeby ja wpiac w podlogowke?Dala by rade?

Przepraszam za brak polskich liter...

http://allegro.pl/powietrzna-pompa-c...695319737.html

witam

ta pompa nie nadaje się do grzania podłogówki

pozdrawiam

Pewno że się nadaje... - posiada przecież dodatkową wężownicę którą można zasilać podłogówkę...pytanie tylko o jej wydajność ... i cenę takiej wydajności...

Liczniki zakłada Energa Operator - więc bez względu na sprzedawcę powinieneś taki licznik dostać... po za tym dla mnie żadne cudo... (mam pod licznik grzałek buforka, "watomierz "gniazdkowy i do skrzynki Energi mam 10metrów,...nno i arkusz excel

PS. Na moje to taki marketingowy bacik na chcących zmienić sprzedawcę prądu...

Niedługo zaczną gadać że ich prąd jest bardziej kaloryczny lub bardziej zielony hehe....

Już to tłumaczyłem, to jest wymóg URE i predzej czy później każdy będzie miał taki licznik, nie ważne czy to Tauron, Energa czy inne PGE

Dla mnie to będzie narzędzie które można wykorzystać do różnych analiz gdzie podlicznik na jeden/dwa obwody czy nawet podlicznik gniazdowy nie da rady, chyba że tak bardzo chcesz chodzić do skrzynki, np analiza oświetlenia WM, hydrofora czy innych odbiorów które są wpięte do rozdzielni. Poza tym co kogo boli, skoro taki podlicznik nic Cię nie kosztuje? Czy Polak zawsze musi narzekać?

jak to mozna nazwac interesami......

Autka tam naprawiam ,zwykly robol jestem ale za to jak sie kaske bierze to micha sie cieszy....

Zarabianie na zycie i utrzymanie rodziny to zawsze rodzaj 'interesu" i to niebagatelnego. To IMHO zaden "wstyd" czy cos w tym rodzaju.

Wczoraj po Twoim poscie troszke sobie poczytalem w temacie tego archipelagu, ale bardzo ciekawi mnie opinia kogos tam z naszej rzeczywistosci na jakis czas "przeszczepionego". Nie turysty, ktory wpadl na tydzien czy dwa. Mysle, ze jak napiszesz kilka slow o tubylcach i ich zyciu, to nikt sie nie obrazi, bo gorsze OT tu bywaly. Czytalem, ze stosunkowo spora grupa Polakow tam pomieszkuje? Jakies rodzinne powiazania Cie tam zawiodly?

Liczniki zakłada Energa Operator - więc bez względu na sprzedawcę powinieneś taki licznik dostać...

Już to tłumaczyłem, to jest wymóg URE i predzej czy później każdy będzie miał taki licznik, nie ważne czy to Tauron, Energa czy inne PGE

Dla mnie to będzie narzędzie które można wykorzystać do różnych analiz gdzie podlicznik na jeden/dwa obwody czy nawet podlicznik gniazdowy nie da rady, chyba że tak bardzo chcesz chodzić do skrzynki, np analiza oświetlenia WM, hydrofora czy innych odbiorów które są wpięte do rozdzielni. Poza tym co kogo boli, skoro taki podlicznik nic Cię nie kosztuje? Czy Polak zawsze musi narzekać?

Pisałeś wcześniej że za ten licznik chcesz raczej pozostać w enerdze - wiec Ci odpowiedziałem że by go mieć to nie musisz tam pozostać - chyba to nie jest narzekanie.... ;-)

Podajesz do umowy łączne zużycie; które oni sami dzielą i przysyłają 3 faktury na okres 6 miesięczny. Po tym okresie następuje rozliczenie i nadpłata lub niedopłata.

Ok teraz wszystko jasne.

Przechodzę niedługo do Duon-u.

Umowa kompleksowa to jeszcze marzenie, ale być może URE w przyszłym roku mocno przyciśnie i operatorzy będą musieli dojść do porozumienia.

Na tę chwilę argumentem jest ograniczone zaufanie co do terminowości rozliczeń a my jako konsumenci musimy ponosić tego koszty.