zyzolek 14.11.2013 00:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Oj czyżby koledzy:Pan klima-konwektor vel Värmepumpsägare Pan programator sterowników vel PyxisPan sprzedawca powietrznych pomp ciepła vel Arturo72 vel ArturWispółka Ciepły Domposzli spać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 14.11.2013 00:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Oj Panowie.... A ja mam zwykłe grzałeczki w buforku i w pierwszym sezonie grzewczym (zamieszkałem po 7 miesiącach budowy - gazobeton i strop monolit) zużyłem 8826kWh prądu w II taryfie - praterówka 110mkw. W tym sezonie szacuję bezpiecznie że powinno być to max 7000kWh lub mniej Przy 7000kWh taniej taryfy po 0,21zł br = 1470zł /sezon (7miesięcy). Moja inwestycja w CO to buforek z grzałkami 2500zł. Po jakim czasie zwróciła by się pompa??? - pod warunkiem że dawała by radę tylko w taniej taryfie??? PS Jak pompy staną się normalnie cenowo to może sobie sprawię gdyz mam wodną podłogówkę.... pozdr. kk PS. Komin też mam - w razie W.... - ale same pustaki w które można włożyć kiedyś kwasówkę - i kosztowały mnie 500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.11.2013 01:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Oj Panowie.... A ja mam zwykłe grzałeczki w buforku i w pierwszym sezonie grzewczym (zamieszkałem po 7 miesiącach budowy - gazobeton i strop monolit) zużyłem 8826kWh prądu w II taryfie - praterówka 110mkw. W tym sezonie szacuję bezpiecznie że powinno być to max 7000kWh lub mniej Przy 7000kWh taniej taryfy po 0,21zł br = 1470zł /sezon (7miesięcy). Moja inwestycja w CO to buforek z grzałkami 2500zł. Po jakim czasie zwróciła by się pompa??? - pod warunkiem że dawała by radę tylko w taniej taryfie??? PS Jak pompy staną się normalnie cenowo to może sobie sprawię gdyz mam wodną podłogówkę.... pozdr. kk PS. Komin też mam - w razie W.... - ale same pustaki w które można włożyć kiedyś kwasówkę - i kosztowały mnie 500zł. Czyli nie trzeba PC, żeby było tanio, a i czystym prądem może być tanio:lol2: Ciekawe co na to spółka PC i kółko wzajemnej adoracji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.11.2013 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 (edytowane) Prosze sie nie czepiac Arturka on ma kominek nie po to zeby dawal cieplo tylko po to ze lubi popatrzec na zywy ogien dlatego go zabudowal Szamotem!!! Dla mało inteligentnych ludzi typu zezolek i piekar cytat: Bo teraz chory człowieku mam zużycie dobowe 7kWh tj ok.3,99zł/dobę za c.o+cwu i musiałbym się walnąć młotkiem,żeby grzać w kominku. Mało inteligentny człowieku,zużywam na tyle mało energii,ze grzeje tylko w jednej taryfie G11 czytaj drogiej. Czy swoim malutkim rozumkiem pojmiesz,że gdybym chciał grzać taniej przeszedłbym od razu w system dwutaryfowy G12 czytaj tani zamiast walić drewno do kominka ? Miałbym wtedy nie 3,99zł/dobę tylko ok.2,5zł/dobę Edytowane 14 Listopada 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.11.2013 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Prosze sie nie czepiac Arturka on ma kominek nie po to zeby dawal cieplo tylko po to ze lubi popatrzec na zywy ogien dlatego go zabudowal Szamotem!!! A Ty biedny człowieku zapodales sobie pompę ciepła dla oszczędności 0,5kWh na dobę ale co tam,tak biedny to nie jesteś bo masz masz kable i zużycie przez weekend 100kWh czyli tyle ile ja za 1,5 tygodnia. Naprawdę,po takich decyzjach trzeba być bardzo biednym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.11.2013 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 (edytowane) Nie nie Arturku pajacyku nie dla oszczędności tylko chcialem to kupilem ja jakos nie placze ile zuzylem pradu... co do oszczednosci 0.5kwh . Taaak? Przeciez pompy ciepla to najlepsze co moze byc... to jak to.. 0.5kwh tylko oszczedzam wzgledem zwyklego bojlera?? I co ja teraz zrobie? Proponuję wypruć trochę kabli z wylewki i opasać nimi pompę. Wtedy poczujesz różnice,chcij,stać Cię na to,a co,co tam taka pompa będzie zzerala Ci umysł... Pompy do cwu są dla tych,którzy się myją a nie dla tych co zużywają 0,75kWh na dobę za cwu. W innym wypadku pompa do cwu mija się z celem i tylko piekary ją kupują. Edytowane 14 Listopada 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 14.11.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Oj kłamczuchu kłamczuchu [ATTACH=CONFIG]224356[/ATTACH] Habemus Papam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 14.11.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 8 stron/dobę bełkotu... kiedyś jeszczy było mi Was szkoda, teraz jest mi już tylko szkoda waszych rodzin A wentylacje zrobie sobie na kominkach od odpowietrzania kanalizy? WG musis miec kominy zeby dzialala. Pompa Ciepla juz niekoniecznie. za cenę tych kominów zrobiłbyś WM... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 14.11.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 8 stron/dobę bełkotu... kiedyś jeszczy było mi Was szkoda, teraz jest mi już tylko szkoda waszych rodzin muszą mieć bardzo brzydkie żony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.11.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 za cenę tych kominów zrobiłbyś WM... Pewnie tak, ale ja nie chcialem WM w wersji bez mozliwosci czyszczenia kanalow wentylacyjnych, a u mnie byloby to praktycznie niemozliwe do wykonania bez jakis karkolomnych modyfikacji. To byl swiadomy wybor mniejszego "zla". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.11.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 muszą mieć bardzo brzydkie żony Jesli jestes tak samo piekna jak madra, to Twoj facet musial byc naprawde zdesperowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 14.11.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Pewnie tak, ale ja nie chcialem WM w wersji bez mozliwosci czyszczenia kanalow wentylacyjnych, a u mnie byloby to praktycznie niemozliwe do wykonania bez jakis karkolomnych modyfikacji. To byl swiadomy wybor mniejszego "zla". Widziales kiedys kanaly WM ktore musialy byc czyszczone? W cenie tych kominow mialbys GWC i kanaly do WM i ladnych pare stowek w kieszeni co roku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 14.11.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Jesli jestes tak samo piekna jak madra, to Twoj facet musial byc naprawde zdesperowany. jestem z kobietą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 14.11.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Pewnie tak, ale ja nie chcialem WM w wersji bez mozliwosci czyszczenia kanalow wentylacyjnych, a u mnie byloby to praktycznie niemozliwe do wykonania bez jakis karkolomnych modyfikacji. To byl swiadomy wybor mniejszego "zla". Dobry żart, spytaj się Varmpumpe jak to sie robi w Szwecji, tam od xxlat ludzie maja WM tyle że o czyszczeniu nikt nie słyszał, to nie klima. No ale jak nie ma się sensowanego uzasadnienia to trzeba coś wymysleć. twoje kanały wentylacyjne od WG są brudniejsze niż nasze od WM, bo u nas są filtry, tylko nie pisz że kanały są tylko od wyciągania bo znowu pomyślę że opuściłeś lekcje fizyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.11.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Dobry żart, spytaj się Varmpumpe jak to sie robi w Szwecji, tam od xxlat ludzie maja WM tyle że o czyszczeniu nikt nie słyszał, to nie klima. No ale jak nie ma się sensowanego uzasadnienia to trzeba coś wymysleć. twoje kanały wentylacyjne od WG są brudniejsze niż nasze od WM, bo u nas są filtry, tylko nie pisz że kanały są tylko od wyciągania bo znowu pomyślę że opuściłeś lekcje fizyki. Dla mnie milardy much nie sa wzorem do nasladowania. Nie patrze na ilosc. Albo robic dobrze, albo wcale. Proste. Nawet jak by sie zdarzyla "cofka", to ja mam to kilka dni w roku, ale jak mial bym syf w WM (a on sie tam po latach pojawi - chyba ze opusciles lekcje z fizyki), to obciach jest pelnowymiarowy 24/7/365. Masz jak chciales i nie musissz mnie przekonywac, ze WM bylbym naprawde szczesliwym czlowiekiem. Oszczedz tego i mi i sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.11.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 mam grzane 110m2 to mam kupic PC ?. Ale jak mozna mowic ze np. kable sa najgorsze bo ja mam pompe i tylko pompa.. trzeba byc Arturkiem pajacykiem. Wiem,że nie grzeszysz inteligencją ale postaraj się chociaż czytać ze zrozumieniem... Czy mogę uważać,że kable zamiast Kospela to głupota,mogę czy nie ? Przyswoj sobie do swojej skromnie wyposażonej główki,że Kospel nie ma nic wspólnego z PC,to w jaki sposób piszesz wygląda na paranoję i to się leczy. Czy mogę uważać,że pompa ciepła do cwu to glupota przy zużyciu 0,75kWh na dobę za cwu ? Mogę czy nie ? Po wypowiedziach widzę,że jesteś dzieciakiem,ofiarą neostrady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.11.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Widziales kiedys kanaly WM ktore musialy byc czyszczone? W cenie tych kominow mialbys GWC i kanaly do WM i ladnych pare stowek w kieszeni co roku. Pozdrawiam Kazde powinny byc. Sa na to przepisy, tylko ze dotycza obiektow uzytecznosci publicznej. To tak samo jak z legionella. Nikt Cie w domku nie zmusi do jej zwalczania, co nie oznacza, ze nie powinienes. GWC? Chyba jaja sobie robisz. Kto by chcial oddychac powietrzem z tego? Bo ja na pewno nie. Przy moich kosztach CO oszczednosci roczne migly by dojsc do 250 zl. Dziekuje, postoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 14.11.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 ... Masz jak chciales i nie musissz mnie przekonywac, ze XXXXXXX, bylbym naprawde szczesliwym czlowiekiem. Oszczedz tego i mi i sobie. No właśnie dobrze że to napisałeś, może wkońcu to zrozumiecie (w szczególności Ty i Arturo) że my też wybraliśmy nasze systemy CO CWU świadomie i przestaniecie krzewić jedyną prawdę objawioną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.11.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 No właśnie dobrze że to napisałeś, może wkońcu to zrozumiecie (w szczególności Ty i Arturo) że my też wybraliśmy nasze systemy CO CWU świadomie i przestaniecie krzewić jedyną prawdę objawioną. Tutaj krzewiona prawda jest to, ze kable sa tylko nieco drozsze w eksploatacji od pompy ciepla. Takie cos budzi pusty smiech ktory przeklada sie na glupie odpowiedzi na glupie posty. Ja traktuje ten watek juz tylko jako swego rodzaju tragikomedie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.11.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 0,75kwh bierze pradu pompa nie moja qwa wina ze nie bierze wiecej ale chyba wlacze jej grzalke moze wtedy poczujesz sie lepiej. Chyba przyda Ci sie masc bo widze ze Ci cos sciska i dlatego nazywasz mnie brudasem... ssij pompe bucu... Faktem jest "luzaku" ze malo tej cieplej wody zuzywasz, ale raczej nikt nie nazywa Cie tutaj brudasem. Wole myslec, ze jestes oszczedny. Nikt tez cie nie namawia, do ssania kabla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts