Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dobry żart, spytaj się Varmpumpe jak to sie robi w Szwecji, tam od xxlat ludzie maja WM tyle że o czyszczeniu nikt nie słyszał, to nie klima. No ale jak nie ma się sensowanego uzasadnienia to trzeba coś wymysleć.

twoje kanały wentylacyjne od WG są brudniejsze niż nasze od WM, bo u nas są filtry, tylko nie pisz że kanały są tylko od wyciągania bo znowu pomyślę że opuściłeś lekcje fizyki.

no ale przy grawitacyjnej chyba tak jest

?

ja wczoraj rozmawiałem ze znajomym dom 200m2 wentylacja wyszła go 28 tyś[ fakt że porządnie zrobiona]

instalator mu powiedział że zamiast 5 ton peletu spali 4 . nawet nie warto tego liczyć .

aha kumpel absolutnie nie czuje różnicy w powietrzu.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no ale przy grawitacyjnej chyba tak jest

?

ja wczoraj rozmawiałem ze znajomym dom 200m2 wentylacja wyszła go 28 tyś[ fakt że porządnie zrobiona]

instalator mu powiedział że zamiast 5 ton peletu spali 4 . nawet nie warto tego liczyć .

aha kumpel absolutnie nie czuje różnicy w powietrzu.

po zimie się go podpytam jak tam z oszczędnościami.

myślcie co chcecie o mnie

na 200% drugi raz nie robiłbym wentylacji , może same gwc .

zaoszczędzone pieniądze włożyłbym w gruntową pompę i ekonomicznie byłoby ok. a po 15 latach miałbym tylko jedno urządzenie do serwisowania .

i tu z jasiem się zgadzam.

Od 1985 mielismy i mamy.

Nikt przez nia nie choruje, gwarantowana wymiana powietrza

Ja tez nie narzekam na wentylacje. Jesli bym zostal przy tym co bylo w projekcie WG, czyli 3 kratkach na caly dom (w tym jedna lazienka z poziomym kanalem dlugosci 140cm a druga i kuchnia na kominkach od odpowietrzenia kabalizy), to bylaby porazka. Dlatego pozniej powtarzane sa opinie, ze WG dziala zle. 2-3 kataly na 200m2 i okna hiperszczelne, zeby grama powietrza nie wpuscic (przeciez nawietrzaki to czyste straty ciepelka!). Jak to koorwa ma dzialac! Jak ktos nie ma elementarnego pojecia o dzialaniu wentylacji grawitacyjnej, to sa takie jaja jak grzyb w domu,zaduch i cofki z kominow wentylacyjnych. Tu trzeba tez wiedziec co sie robi. Nie tylko przy projektowaniu WM.

Coooo, maluxa już spaliłeś? Brykietu nie starczyło?

Chyba prokurator u ciebie nad ranem zawita.

jeszcze żyję

w listopadzie na dobę spokojnie mi starcza 5 kg brykietu za 3 zł na dobę żeby utrzymywać te 23-24 stopnie

może mi w przyszłum tygodniu b ędę miał własny licznik.

na wodę idzie teraz 3,5 kwh

Skończcie w końcu z tym obrzucaniem błotem które to nic merytorycznego nie wnosi do wątku!!!! - niech moderator zbanuje co niektórych!!!!

PS. Do Arturo i innych: ile zapłaciliście za PC i ile ona zużywa prądu w jakiej taryfie dla ilu metrów kwadratowych, i jakim ociepleniu ścian stropu i posadzki - przyjmijmy min temp. w domu 22st.C. Ja podam ile kosztuje czysty prąd w nocnej taryfie i inwestycja w niego - i może zamkną się w końcu co niektóre parszywe usta.....

Oj Panowie....

A ja mam zwykłe grzałeczki w buforku i w pierwszym sezonie grzewczym (zamieszkałem po 7 miesiącach budowy - gazobeton i strop monolit) zużyłem 8826kWh prądu w II taryfie - praterówka 110mkw.

W tym sezonie szacuję bezpiecznie że powinno być to max 7000kWh lub mniej

Przy 7000kWh taniej taryfy po 0,21zł br = 1470zł /sezon (7miesięcy). Moja inwestycja w CO to buforek z grzałkami 2500zł. Po jakim czasie zwróciła by się pompa??? - pod warunkiem że dawała by radę tylko w taniej taryfie???

PS Jak pompy staną się normalnie cenowo to może sobie sprawię gdyz mam wodną podłogówkę.... ;-)

pozdr.

kk

PS. Komin też mam - w razie W.... - ale same pustaki w które można włożyć kiedyś kwasówkę - i kosztowały mnie 500zł. ;-)

niewiem gdzie masz tak niska cene energii ja mam brutto 0,30 PLN za kWh w taniej taryfie i kable 12 kW na pow. ~ 100 m2.

Zeszły sezon od stycznia bo tak sie wprowadzilismy zamknąłem w 5700 kWh x 0,30 = 1710 PLN

Ps sprawdź dobrze rachunki bo byc moze podajesz tylko cene za sama energie a pomijasz operatora systemu dystrybucji tzw OSD właściwego dla Twojego miejsca zamieszkania --- tego nieda się zmienić.

Cena którą podajesz jest blisko 40% tańsza ..... cos mi tu nie pasuje.

pozdrawiam również Krzysztof :)

Edytowane przez Krzysiek_BB

Gość Arturo72

PS. Do Arturo i innych: ile zapłaciliście za PC i ile ona zużywa prądu w jakiej taryfie dla ilu metrów kwadratowych, i jakim ociepleniu ścian stropu i posadzki - przyjmijmy min temp. w domu 22st.C. Ja podam ile kosztuje czysty prąd w nocnej taryfie i inwestycja w niego - i może zamkną się w końcu co niektóre parszywe usta.....

Moje zużycie masz na bieżąco,od 01.11 do dzisiaj równe 200kWh,wszystko w taryfie G11.

Koszt instalacji u mnie nie będzie miarodajny ale dla takiego domu jak mój,nawet z pompą 9kW,zasobnikiem cwu 300l i montażem wyniesie max.20tys.zł.

U mnie temperatura w domu to min.22,5st.C tzn.poniżej załącza się ogrzewanie.

Edytowane przez Arturo72

niewiem gdzie masz tak niska cene energii ja mam brutto 0,30 PLN za kWh w taniej taryfie i kable 12 kW na pow. ~ 100 m2.

Zeszły sezon od stycznia bo tak sie wprowadzilismy zamknąłem w 5700 kWh x 0,30 = 1710 PLN

Ps sprawdź dobrze rachunki bo byc moze podajesz tylko cene za sama energie a pomijasz operatora systemu dystrybucji tzw OSD właściwego dla Twojego miejsca zamieszkania --- tego nieda się zmienić.

Cena którą podajesz jest blisko 40% tańsza ..... cos mi tu nie pasuje.

pozdrawiam również Krzysztof :)

W zeszłym sezonie też przepłacałem w Enerdze po 0,33zł/kWh

Obecnie w Duonie płacę 0,21zł /kWh

kwoty brutto z przesyłem i innymi pierdołami...

Moje zużycie masz na bieżąco,od 01.11 do dzisiaj równe 200kWh,wszystko w taryfie G11.

Koszt instalacji u mnie nie będzie miarodajny ale dla takiego domu jak mój,nawet z pompą 9kW,zasobnikiem cwu 300l i montażem wyniesie max.20tys.zł.

U mnie temperatura w domu to min.22,5st.C tzn.poniżej załącza się ogrzewanie.

U mnie przy grzałce od 01.11 wynosi 377kWh w taniej taryfie tzn po0,21zł brutto/kWh = 79,18zł br.

Dom 110m2 - temperatura pomieszczeń 22stopnie.

Instlalacja-tj. bufor + grzałki to 2500zł. Więc gdzie tu sens inwestować w pompę Arturo????

Gość Arturo72
U mnie przy grzałce od 01.11 wynosi 377kWh w taniej taryfie tzn po0,21zł brutto/kWh = 79,18zł br.

Dom 110m2 - temperatura pomieszczeń 22stopnie.

Instlalacja-tj. bufor + grzałki to 2500zł. Więc gdzie tu sens inwestować w pompę Arturo????

Nie do mnie pytanie :)

Ja nie sprzedaję pomp i nie uzasadniam ich zakupu :)

Ja stwierdzam jedynie,że dla mnie kable w wylewce to głupota nad głupoty :)

A kable w wylewce+pompa ciepła do cwu to poczwórna głupota:)

P.S

Moje zużycie pomnóż razy 3 czyli tyle ile zużyłbym mając Kospela i bojler.

Wychodzi ok.600kWh za 2 tygodnie.

Brzmi inaczej i kosztuje inaczej ?

Widzisz sens ?

Edytowane przez Arturo72

Nie do mnie pytanie :)

Ja nie sprzedaję pomp i nie uzasadniam ich zakupu :)

Ja stwierdzam jedynie,że dla mnie kable w wylewce to głupota nad głupoty :)

A kable w wylewce+pompa ciepła do cwu to poczwórna głupota:)

P.S

Moje zużycie pomnóż razy 3 czyli tyle ile zużyłbym mając Kospela i bojler.

Wychodzi ok.600kWh za 2 tygodnie.

Brzmi inaczej i kosztuje inaczej ?

Widzisz sens ?

I tak do buforka z grzałkami w taniej taryfie nie masz szans!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

I co teraz?????????????????????????????????????????????????????

Edytowane przez waflos