Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

waflos, a jak jesteś taki rozmowny, to może opisz jak przeszedłeś do Duonu, czy nie było/nie ma żadnych haczyków itp. Podaj nazwę taryfy, cenę w obu taryfach.

Ja obecnie jestem w Enerdze, w taryfie G12r. Tania 0,29 zł/kWh brutto, droga chyba 0,75 zł/kWh. Jest to dla mnie korzystniejsze niż poprzednia G12w.

Myślałem lekko o Duonie, ale nie chcę wdepnąć w coś niepewnego. Gdzieś tam obiło się o oczy, że jakieś dziwne zapiski w umowie mają...

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pisałeś: Niczym się nie chce chwalić,ja nie z tych co się chwalą i znikają

Zużyłem 200kWh i to w G11 przy 0,57zł/kWh netto przez dwa tygodnie i to mi styka ....

Więc grzałeś nie taniej niż prądem.... policz teraz sobie za cenę zainstalowania pompeczki ile miałbyś prądu....??????????????

PS. pompa tak jak solarki są fajne ale ceny rynkowe akceptują tylko nowicjusze którzy nie mają o tym pojęcia..... i myślą że się to opłaca.....

Tak sie zastanwiam, czy ty sobie tylko jaja robisz (z litosci dla Ciebie wole tak myslec), czy faktycznie jestes taki tepy i nie mozesz zrozumiec co to jest COP i co on okresla.

Tak sie zastanwiam, czy ty sobie tylko jaja robisz (z litosci dla Ciebie wole tak myslec), czy faktycznie jestes taki tepy i nie mozesz zrozumiec co to jest COP i co on okresla.

Ale co chcesz od Waflos-a bardzo dobrze napisał jeśli chodzi o Arturo.

Przecież to co on robi i pisze jest idiotyzmem piszac ile to mniej zuzywa kWh, a jednoczesnie majac najdrozsza taryfe i pisze ze ma w du...ie oszczednosci wynikajace z taryfy G12 ???? to dopiero trzeba byc matołem.

Jest masa przypadkow gdzie jest ekonomiczne uzasadnienie posiadania PC ale akurat u wyżej wymienionego ......... daj spokój ...... co mu z tego COP-a jak niepotrafi go ekonomicznie wykorzystać...... ja juz sie z koniem nie kopie.

Przepraszam nie COP-ie :)

Edytowane przez Krzysiek_BB

Sam z siebie robisz wariata ;)

Zużyłem 200kWh na c.o+cwu przy pompie ciepła,która przy obecnej temperaturze oferuje COP3 czyli gdybym grzał Kospelem+bojlerem zamiast pompą zużyłbym 600kWh na c.o+cwu

Może zorientuj się co to znaczy COP ?

Przecież m.in po to robiłeś płytę, chwalac się jej akumulacyjnoscią, po to budowałeś z silikatu, aby grzać w taniej taryfie.

Tak wiec Twoje rachunki nie byłyby 3x większe przy Kospelu....

Edytowane przez fotohobby

Gość Arturo72
Przecież m.in po to robiłeś płytę, chwalac się jej akumulacyjnoscią, po to budowałeś z silikatu, aby grzać w taniej taryfie.

Tak wiec Twoje rachunki nie byłyby 3x większe przy Kospelu....

Zużycie energii byłoby wyższe o COP3 czyli gdybym grzał Kospelem i bojlerem a nie pompą to zamiast 200kWh nastukałoby 600kWh.

Oczywiście z cwu bo w tych 200kWh jest ok.50kWh za cwu.

Edytowane przez Arturo72

WAFLOS jak sam napisałeś nie należysz do osób które się chwalą niepotrzebnie.

opisz dokładnie twoje związki z duonem

ALE DOKŁADNIE.

POZDRAWIAM

aha pytałeś sie o koszt pompy z inst i zasob.

przy pompie 10 kw

u mnie to 17 tyś

przy 6kw byłoby 15 tyś ale jest 10 kw

gdybym nie miał w domu kominka zużycie na cwu[1500kwh z palc. w odb.] i 1500[no tu bez palca w ale z temp 21-22 w domu.

jeszcze raz pozdr.

Edytowane przez malux20

Zużycie energii byłoby wyższe o COP3 czyli gdybym grzał Kospelem i bojlerem a nie pompą to zamiast 200kWh nastukałoby 600kWh.

Ale zużycie energii to nie to samo, co rachunki za nią.

A pewniki sa dwa:

- Instalujac Kospela zaplaciłbyś kilkanaście tyś mniej za instalacje co

- Przeszedłbyś do G12, przez co KOSZT ogrzewania i cwu nie różniłby sie 3-krotnie, tylko mniej (2x ?)

I dla takich warunkow musiałbyć przeliczyc sobie czas zwrotu PCi

Edytowane przez fotohobby

Ale w taniej taryfie. Nie rozumiem kompletnie czemu nie korzystasz z taniej taryfy? Przeciez moglbys. U mnie wychodzi w listopadzie tak:

2013-11 (16 dni, srednia temp: 7.57°C):

SUMA: 333.43 kWh (tania: 296.20 kWh, droga: 37.23 kWh)

KOSZT: 116.79 PLN (tania: 94.19 PLN, droga: 22.60 PLN)

SREDNIA / DZIEN: 20.84 kWh (tania: 18.51 kWh, droga: 2.33 kWh)

SREDNI KOSZT / DZIEN: 7.30 PLN (tania: 5.89 PLN, droga: 1.41 PLN)

PROCENTOWE ZUZYCIE: tania: 88.83% / droga: 11.17%

116 pln. Gdybym grzal 100% po 0,6 pln to by wyszlo 199 pln. Za to gdybym grzal 100% czystym pradem bez COPa 3,5 to zuzylbym 1165kWh po 0,32 pln = 372 pln :-)

Waflos madralo mam Ci pokazac rachunek sprzzed 3 lat jak grzalem czystym pradem? ;) Podniecasz sie tak tym swoim wynikiem a mamy dopiero cieply listopad, jazda zacznie sie w styczniu i potrwa do marca, teraz to sie nie ma wynikami co chwalic :-) Ja sie zmiescilem w 2,2k pln (1 listopad 2012 - 1 listopad 2013) za CO+CWU grzejac pompa ciepla. Pradem w taniej taryfie wyszloby 7700 pln. 5,5k pln rocznie w kieszeni. Instalacja pompy = 20k pln, juz w czwartym roku oszczedzam kupe kasy. Ogrzewam ponad 200m2 :)

Ale w taniej taryfie. Nie rozumiem kompletnie czemu nie korzystasz z taniej taryfy? Przeciez moglbys. U mnie wychodzi w listopadzie tak:

Ja tez grzeje podobna powierzchnie i dla listopada tak to wyglada:

-------- Okres: 2013-11-01 do 2013-11-16 11:12:34 (15,47 [d]) ---------

CWU: 76 [kWh] Średnio: 4,9 [kWh/d]

CO: 163 [kWh] Średnio: 10,5 [kWh/d]

CO/100m2: 4,6 [kWh/(d*100m2)]

Koszt [3/97%]: 79 zł w tym CO [0/100%]: 51 zł CWU [16/84%]: 29 zł

------------------------------------------------------------------------

Waflos madralo mam Ci pokazac rachunek sprzzed 3 lat jak grzalem czystym pradem? ;) Podniecasz sie tak tym swoim wynikiem a mamy dopiero cieply listopad, jazda zacznie sie w styczniu i potrwa do marca, teraz to sie nie ma wynikami co chwalic :-) Ja sie zmiescilem w 2,2k pln (1 listopad 2012 - 1 listopad 2013) za CO+CWU grzejac pompa ciepla. Pradem w taniej taryfie wyszloby 7700 pln. 5,5k pln rocznie w kieszeni. Instalacja pompy = 20k pln, juz w czwartym roku oszczedzam kupe kasy. Ogrzewam ponad 200m2 :)

I tak to nalezy porownywac. Ten sam obiekt i dwa rozne systemy CO. Inaczej wyjda jakies bzdury

no ale argumentów wafla nie można olewać.

jeżeli FAKTYCZNIE placi za prąd tyle to on jest górą w tej dyskusji[no dobra poczekajmy do zimy]

waflos a rachunek dostajesz tylko od jednej firmy?

przy okazji

telewizor 47 cali faktycznie bierze 50 w

lodówka z zamraż. 0,86 kwh doba

reku jan gaz 350 na prąd jakiś ten lepszy

przu 50% bierze 33w

40 %^ 30w

33 % 24 w

chociaż wyliczenia dagi są proste jak drut

116 pln. Gdybym grzal 100% po 0,6 pln to by wyszlo 199 pln. Za to gdybym grzal 100% czystym pradem bez COPa 3,5 to zuzylbym 1165kWh po 0,32 pln = 372 pln :-)

Sam zauważyłeś, że grzejesz ponad 200m a kolega waflos 100m a to jest chyba różnica, nieprawdaż?

Gdybyś miał taką powierzchnie to płąciłbyś 3 tyś a nie 7,7 tyś a to chyba zmienia postac rzeczy bo za pompe i tak musiałbyś dać te 20 tyś.

Pompiarze w tym wątku są albo sprzedawcami albo ograniczeni, bo wiele już razy było mówione, że nikt normalny do domu 100 m nie założy pompy bo sie nie opłaca jak również raczej nikt normalny nie założy kabli do domu ponad 200m bo to też sie nie opłaca. Wiele osób już na to zwracało uwage a wy dalej w kółko to samo naganianie jakie to pompy są cacy i jak mało płacicie za ogrzewanie ale inwestycji broń boże nie wliczać w koszto bo to nie ma znaczenia dla pompiarzy czy wydali 5 czy 50 tyś, ważne że rachunki sa małe.

Pyxis przeciez też do swojego domu nie założy kabli bo by poszedł z torbami to chyba oczywiste, ale wiekszosś ludzi nie potzrebuje takich rezydencji wystarczy im spokojnie mały skromny 100 metrowy domek, naprawdę da sie żyć na takiej powierzchni ;) i to całkiem wygodnie szczególnie że wiekszość rodzin to nie wiecej jak 2+2

jeżeli FAKTYCZNIE placi za prąd tyle to on jest górą w tej dyskusji[no dobra poczekajmy do zimy]

malux, jak bedziesz takie bzdety pisal, to Cie przestane powaznie traktowac. :)

Ja mam duzsza noge od Twojej szyi. Kto jest "gora"? To sa porownania z tej samej kategorii.

Daga&Adam pokazal jak to nalezy porownywac.

DAGA MIAŁABY PROBLEM zmiescić się w 4 tyś.

argument o ograniczeniu taki średni jest

przynajmniej nie są ograniczeni metrażem.

ale rk ma 135 m lobo 150 m i też są zadowoleni

dużo jest tych zmiennych

metry/temp komfortowa:cool:, zasób własnej gotówki przy budowie, dużo delegacji przy cwu itp.

kolego zwróć uwagę ze taki pyxis placi grosze i w dupie ma wm za 20 tyś

ilu kablowców olało wm

chyba tylko jaś-no ale rachunki ma takie sobie

pyxis mi chyba maluxy łeb wypaliły he he

tak piszę ponieważ nie podoba mi się pisanie typu parszywcy , gówniarze

pamiętam jak tamtej zimy bitter się nie szczypał i pisał jak u niego bylo

trzymał 22-25 stop w mrozy 50 kwh doba i palił w kominku

Edytowane przez malux20

Pyxis przeciez też do swojego domu nie założy kabli bo by poszedł z torbami to chyba oczywiste, ale wiekszosś ludzi nie potzrebuje takich rezydencji wystarczy im spokojnie mały skromny 100 metrowy domek, naprawdę da sie żyć na takiej powierzchni ;) i to całkiem wygodnie szczególnie że wiekszość rodzin to nie wiecej jak 2+2

DOKLADNIE! Tylko porownanie w stylu "Ty placisz tyle samo z pompa co ja z kablami" jest bez sensu,bo ten ktos ma termosik o powierzchni ponad 2x mniejszej.

Oczywiscie kazdy z termosnikow skrzetnie pomija fakt kosztow zbudowania domu o malutkim zapotrzebowaniu na cieplo. Te m3 styro i piany zamknietokomorkowej czy welny oraz GWC z rekuperatorami NIC ich nie kosztowaly! Cieple okna z super montazem tez. Ani material ani robota! To jest wszytko "gratis" i "przy okazji" ,a tylko pompy ciepla kosztuja bo sa "extra". To jest dopiero zabawne. :)

oczywiscie można wybudować pasywniaka w którym w tajemnicy przed mężem żona pali świeczki:yes:

skręcać wentylacje że wilgoć się wykrapla i taki tam

w okresach przejsciowych- z dumą nie odpalać ogrzewania byle ozc się zgadzało.

ja szanuje że ktoś dba o własne żylaki na dupsku ale mnie zona wyrzuciłaby za komfortową w wc 19 stop.

już kiedys napisałen jak byłoby na kablach gdyby chcieć utzymywać 24 w domu.

no tak niezdrowo

jedynie bitter odpisał

Edytowane przez malux20

oczywiscie takie mieszkania wolnostojące do 100m2-i to w dodatku ze skosami to sie proszą o kable

Oczywiscie. Taki niewielki domek ekonomiczniej i latwiej jest mocno docieplic pilnujac jakosci wykonania doecieplenia i grzac pradem, niz szarpac sie na pompe ciepla, ktora bedzie tylko odrobine tansza niz do domu 2x wiekszego. Tego nikt chyba nie neguje.

Tylko, ze kazdy jakby w domysle patrzy prze perspektywe swojego domu i dziwi sie, ze argumentu pisane przez posiadacza innego domu ni jak nie pasuja do jego chatki. To juz chyba jest wyjasnione i zrozumiale dla wszystkich.

Niezroumiale jest tylko dalej porownywanie "wprost" roznej wielkosci domow roznie docieplonych i roznie uzywanych (rozna temp wewnetrzna np) na zasadzie trywialnego porowania zuzycia. Nie ma tu zadnego parametru a sa tylko wartosci. TAk musza wychodzic bzdury. Nie ma innej opcji.