Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

"Male" i naprawde cieple domki. Jak najbardziej.

Zarazem nawet w takim, P/P moze dac jakas oszczednosc i A/C latem.

Dla mnie w malym cieplym domku kombinacja kable & P/P wydaje sie rozsadna.

Pamietajmy tez ze w 99% dyskusji to mowa o domach nowych lub prawie nowych.

o widze ze dochodzimy do sedna rozmów i to to tu wszystkim chyba chodzi, przynajmniej niema kłótni.

Pozdrawiam z domku 100m2 grzanego kablami. :)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co niektorym "kablarzom" wydaje sie ze wszyscy co maja PC chca wszystkim za wszelka cene je wciskac tak jakbysmy z tego profit mieli :)

Pisalem juz wczesniej, ze prostowanie bzdur nie odnosi sie wcale do tych, co juz kable maja w wylewce, bo tu nie ma o czym dyskutowac. Taki wybor i juz. Po ptokach. Teksty sie odnosza do tych, ktorzy dopiero wybieraja system CO i nie daj Boze zechca zajrzec na ten watek. ;)

przecież nie bedziemy opisywać tu przypadków jak ludzie od prądu uciekają do wegla

a są ostatnio tutaj przykłady.

wiadomo każdy dom to inny przypadek niekoniecznie pryszczato-gówniarski.

ja sie zgadzam z tymi którzy grzeją prądem i mają komfortowe domy ale także zgadzam sie i z tymi którzy grzeją pomp. gazem a nawet weglem i twierdzą że u nich komfort zaczyna się od 150>m2 i 23-24> stop

INACZEJ

CZY MOŻECIE Z PEŁNĄ ODPOWIEDZIALNOSCIĄ POLECIĆ KABLE W PERSPEKTYWIE 30-40 LAT W DOMU 150M2 +- BEZ INWESTOWANIA W WM GWC ISOMURY PŁYTY KONSOLE - W DOMU W KTÓRYM KTOŚ CHCIAŁBY UTRZYMYWAĆ 23-25 STOP I ZMIESCIĆ SIE W 2000ZŁ W KOSZTACH CWU I CO?

przy pompach jest to możliwe a przy kablach?

Edytowane przez malux20

INACZEJ

CZY MOŻECIE Z PEŁNĄ ODPOWIEDZIALNOSCIĄ POLECIĆ KABLE W PERSPEKTYWIE 30-40 LAT W DOMU 150M2 +- BEZ INWESTOWANIA W WM GWC ISOMURY PŁYTY KONSOLE - W DOMU W KTÓRYM KTOŚ CHCIAŁBY UTRZYMYWAĆ 23-25 STOP I ZMIESCIĆ SIE W 2000ZŁ W KOSZTACH CWU I CO?

przy pompach jest to możliwe a przy kablach?

Pełna odpowiedzialnosc to odpowiedzialnosc rowniez finansowa. Dorady na forum są darmowa ale i odpowiedzialnosc za nie jest zerowa.

Gdyby trzeba było tę odpowiedzialność zagwarantowac notarialnie wraz z okreslnonymi karami czy tez dopłatami ze strony polecajacego w przypadku gdyby jednak koszty ogrzewania nie spełniały by warunków zawartych w umowie to nie byłoby ani jednego polecającego.

Ja jedynie mysle czy zakladac WM ciekawe ile by mnie to kosztowalo. Zobacze po tym sezonie ile ten dom bedzie bral prundu. Moje OZC to 87kwh/m2 troche nie chce mi sie wierzyc ze to takie wiadro...

Moze jednak poczekajmy na koniec sezonu grzewczego (a najlepiej kilku sezonów)z oceną wierygodnosci obliczeń zapotrzebowania na ciepło. Nie twierdzę ze zapotrzebowanie na ciepło przeszacowuję ale są to bardzo rzadkie przypadki. Na ogół wychodzi mi niewielkie niedowymiarowanie.

Pełna odpowiedzialnosc to odpowiedzialnosc rowniez finansowa. Dorady na forum są darmowa ale i odpowiedzialnosc za nie jest zerowa.

Gdyby trzeba było tę odpowiedzialność zagwarantowac notarialnie wraz z okreslnonymi karami czy tez dopłatami ze strony polecajacego w przypadku gdyby jednak koszty ogrzewania nie spełniały by warunków zawartych w umowie to nie byłoby ani jednego polecającego.

Wszystko kwestia ceny. Przy takich obwarowaniach nie znajdziesz frajera ktory bedzie tych porad udzielal darmowo. Bo niby z jakiej racji?

Oczywiscie. Taki niewielki domek ekonomiczniej i latwiej jest mocno docieplic pilnujac jakosci wykonania doecieplenia i grzac pradem, niz szarpac sie na pompe ciepla, ktora bedzie tylko odrobine tansza niz do domu 2x wiekszego. Tego nikt chyba nie neguje.

"Male" i naprawde cieple domki. Jak najbardziej.

Zarazem nawet w takim, P/P moze dac jakas oszczednosc i A/C latem.

Dla mnie w malym cieplym domku kombinacja kable & P/P wydaje sie rozsadna.

Pamietajmy tez ze w 99% dyskusji to mowa o domach nowych lub prawie nowych.

Tylko, ze kazdy jakby w domysle patrzy prze perspektywe swojego domu i dziwi sie, ze argumentu pisane przez posiadacza innego domu ni jak nie pasuja do jego chatki. To juz chyba jest wyjasnione i zrozumiale dla wszystkich.

Niezroumiale jest tylko dalej porownywanie "wprost" roznej wielkosci domow roznie docieplonych i roznie uzywanych (rozna temp wewnetrzna np) na zasadzie trywialnego porowania zuzycia. Nie ma tu zadnego parametru a sa tylko wartosci. TAk musza wychodzic bzdury. Nie ma innej opcji.

coś wam się stało? że gadacie wreszcie po ludzku..

u mnie właśnie dzisiaj skończyliśmy układać kable elektra..w poniedziałek wylewka..

i jakbym nie liczył to kable mi się kalkulują.. PC rozważam tylko do cwu..

Sam zauważyłeś, że grzejesz ponad 200m a kolega waflos 100m a to jest chyba różnica, nieprawdaż?

Gdybyś miał taką powierzchnie to płąciłbyś 3 tyś a nie 7,7 tyś a to chyba zmienia postac rzeczy bo za pompe i tak musiałbyś dać te 20 tyś.

Po pierwsze nie 3, a polowe lub minimalnie wiecej (pewne elementy bylyby niezmienne bez wzgledu na powierzchnie domu, a zuzycie CWU w ogole bez zmian) - czyli 3850 pln. Pompa ciepla tez polowe czyli 1100 pln. Roznica: 2750 pln / rok. Za pompe dalbym ok 16k pln bo potrzebowalbym duzo nizszej mocy i mniejsze dolne zrodlo. 17 tys / 2,75k pln = zwrot juz w szostym roku. Nie licze tu zupelnie zakupu kospela i bufora - gdyby to odjac to wyszedlby tak czy siak zwrot po 4 latach. Dla mnie to BARDZO szybko :)

Pompiarze w tym wątku są albo sprzedawcami albo ograniczeni, bo wiele już razy było mówione, że nikt normalny do domu 100 m nie założy pompy bo sie nie opłaca

Zalezy od domu. W moim by sie oplacilo. Mysle ze w prawie kazdym stopa zwrotu bedzie krotsza niz 10-15 lat. Tylko w typowych pasywniakach lub naprawde mega energooszczednych domach to by sie nie zwrocilo. Tyle ze tutaj znowu trzeba wydac kupe kasy wiecej przy budowie domu zeby go do takiego stanu "pasywnosci" doprowadzic :)

samo naganianie jakie to pompy są cacy i jak mało płacicie za ogrzewanie ale inwestycji broń boże nie wliczać w koszto bo to nie ma znaczenia dla pompiarzy czy wydali 5 czy 50 tyś, ważne że rachunki sa małe.

Podalem Ci moj dom i koszt inwestycji. Pokaz / udowodnij ze pompa w moim przypadku sie nie oplaca? I w w/w przeze mnie przypadku kiedy mialbym dom 100m2. Wykaz to matematycznie :)

Widzisz... prowokujesz :D sekty etc. Tak jakby kablowcy nie mieli swoich profili... rozgrzewajacych rozmowe i czasami sprowadzajaca do :sick:

;) :D

:D

Zalezy od domu. W moim by sie oplacilo. Mysle ze w prawie kazdym stopa zwrotu bedzie krotsza niz 10-15 lat. Tylko w typowych pasywniakach lub naprawde mega energooszczednych domach to by sie nie zwrocilo. Tyle ze tutaj znowu trzeba wydac kupe kasy wiecej przy budowie domu zeby go do takiego stanu "pasywnosci" doprowadzic :)

wszystko zależy od domu..

i ten koszt to też tak różnie liczony bywa bo co to jest stan pasywności, i jak odróżnić "normę" od "ponad normę" i "pasywność" ?

na przykładzie ocieplenia sytropianem czy wełny - dla jednego norma to bedzie 10cm, dla innego 12, dla kogoś jeszcze 15 lub 20cm..

łatwo to przeliczyc dla gotowego projektu który ktos dopasowuje ale dla indywidualnych..

u mnie np. nie rozważałem innych okien niż 3 szybowe i domu na zwykłych fundamentach zamiast na płycie fundamentowej, dodatkowym kosztem będzie jest styropian grafitowy 032 20cm bo miał być 20cm biały.. robocizna ta sama, kleje, siatki też..

A jeszcze większa rurki wodnej podłogówki i kable w jednej wylewce.

To tak samo jakby do cwu był bojler a dodatkowo przepływowe ogrzewacze wody.

guru, wiem, do mnie pijesz ;)

mam kable i rurki, ale nie w jednej wylewce ;) - koszt dodatkowy 1300zł..

Gość Arturo72
:D

guru, wiem, do mnie pijesz ;)

mam kable i rurki, ale nie w jednej wylewce ;) - koszt dodatkowy 1300zł..

Z tego co wiem miałeś rurki zrobione przed kablami czyli to kable są dodatkowym kosztem a więc ile dodatkowo zapłaciłeś za kable mając już rozłożone rurki ?

Z tego co wiem miałeś rurki zrobione przed kablami czyli to kable są dodatkowym kosztem a więc ile dodatkowo zapłaciłeś za kable mając już rozłożone rurki ?

no ciężko żebym mial najpierw kable w wylewce nie mając pod nią płyty.. innym każesz myślec a sam trochę tez nie teges :D

od początku zamierzałem grzać kablami dlatego to rurki są dodatkowym kosztem, bo do tych rurek nie mam nawet jednego rozdzielacza, pompki, rotametru czy zaworka, wystaja w ścianie, będą pod płytą GK (nawet nie mam szafek)..

za kable elektry na cały dom dałem 2850..

miałbym takie pytanie: lepsze jest ogrzewanie elektryczne czy klasyczne - piecem, czy może zwykłym kominkiem - co najbardziej mi się opłaca - dodam, że mały domek 60 m2

napisz coś więcej o swoim domu, ile masz ocieplenia w ścianach,stropie,podłodze.

sąsiad ogrzewa 75m2 piecami akumulacyjnymi i bardzo sobie chwali takie rozwiązanie,dodam że dom ma bardzo średnio ocieplony,wentylacja grawitacyjna,okna standardowe,brak kominka a temperatury we wnętrzu około 22*C. chyba ma 3 piece na tej powierzchni ale dokładnie już nie pamiętam.

Tak sie zastanwiam, czy ty sobie tylko jaja robisz (z litosci dla Ciebie wole tak myslec), czy faktycznie jestes taki tepy i nie mozesz zrozumiec co to jest COP i co on okresla.

Po tym co piszesz to Ty jesteś tępy Pyxis!!!!!!!!!!!!! Arturo płaci za kWh 0,57zł; ja za kWh nocną 0,21zł Jaki musi być COP pompy by kWh kosztowała tyle samo???

2,71 tak??????? To jak jesteś taki bystry policz teraz oszczędności na pompie....

PS. Kto buduje taki gruby mur jak Ty i obkłada tak cienkim styropianem...??? Mogłeś zaszalować ściany i zalać metrowym betonem hehe.... nie da się przeczytać twojej "stopki" bez uśmiechu....hehe

Po tym co piszesz to Ty jesteś tępy Pyxis!!!!!!!!!!!!! Arturo płaci za kWh 0,57zł; ja za kWh nocną 0,21zł Jaki musi być COP pompy by kWh kosztowała tyle samo???

2,71 tak??????? To jak jesteś taki bystry policz teraz oszczędności na pompie....

Jakbys mial pompe to kWh kosztowalby Cie przy COPie 3,5 -> 0,06 pln.

Jakbys mial pompe to kWh kosztowalby Cie przy COPie 3,5 -> 0,06 pln.

Pod warunkiem że pracowała by tylko w nocnej taryfie a COP faktycznie wynosił 3,5...ja jej nie mam i nie musiałem za nią płacić.... po za tym pompa tez wieczna nie jest.... a trzeba by policzyć po ilu latach by się zamortyzowała - dla mnie za długo....

jak pompeczki zdecydowanie stanieją to może sobie sprawię.... póki co sezon ogrzewania za 1400zł/110m2pu jest dla mnie spoko.... ;-)

Edytowane przez waflos